Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 14:05, 12 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Małgosik, super plan! Jak na to patrzę, to mi się podoba. Hortek nie wyrzucaj, im więcej limek tym lepiej ale będzie cudnie!

Dzięki
właśnie się obawiam, że się nie zmieszczą
w końcu dość mocno się rozrastają te hortensje Limelight, a rabata przewęża się
nie umiem ocenić czy to się wszystko zmieści
no i co z kompozycją, kolorami....

nie żeby mi tak dobrze szło
Danusia ostatnio tu rozrysowała fajną koncepcję, więc trochę podpatrzyłam
Malgosik 14:08, 12 wrz 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
podaje mój plan ogrodu

Pani Danusiu niewiedziałam jak sie folie zakłada i z której strony, podobała mi sie zielona kamienie chciałam zamaskować roślinami

a nie kusi Cię, by wyprostować linie?
zmienić kształt rabat i trawnik zbliżyłby się do prostokątnego oczka?
skoro jest trudność by je przerobić
Malgosik 14:54, 12 wrz 2014

A może jeszcze zamiast różowych wrzośców (nr 4) dać żurawkę Southern Comfort? Mam i liczę na rozmnożenie.
Nie wiem tylko czy zniesie tamtejsze słonko.
W oddaleniu od żywotników słońce jest troszkę dłużej niż do południa.
Nie za mało zimozielonych?
żywotniki, wrzośce/żurawki, bergenie bażyna?

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?
2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia
beata_kulesza 17:33, 12 wrz 2014

Byłam dzisiaj na ogrodzie i trochę kombinowałam. Przestawiałam i sama nie wiem który wariant lepszy.
Pierwsza wersja jest taka ,że rozplenice po łuku do świerka z tym ,że po prawej stronie musiała by być jeszcze chyba czwarta rozplenica. Co ewentualnie do tego żeby na wiosnę po ścięciu traw nie było łyso?
Jest jeszcze druga opcja bardziej z przodu, trochę za bardzo się zlewa z tymi tujami "golden tufet". Bardzo proszę o jakieś sugestie bo chodzę z tymi trawami po całym ogrodzie i nic nie wymyślę
Z góry bardzo dziękuję
magdalena_boron 19:29, 12 wrz 2014

Czytam. czytam i podziwiam - ja wogóle nie mogę ruszyć z frontem ogrodu totalny brak weny.
popcorn 19:45, 12 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
A może jeszcze zamiast różowych wrzośców (nr 4) dać żurawkę Southern Comfort? Mam i liczę na rozmnożenie.

MOŻE BYĆ - poczytaj ile słońca potrzebuje/zniesie

Nie za mało zimozielonych?

to głównie byliny, więc zimą będzie łyso; może pod hortkami dasz runiankę japońską? Fajnie się rozrasta i lubi cień.

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?

Sadź co ok 80 cm, policz ile Ci wejdzie

2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce lub żurawka
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Bergenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia

moje komentarze kursywą
popcorn 19:47, 12 wrz 2014

Beato,
głosuję za drugą wersją. Chciałabym mieć taką rabatę i TYLE MIEJSCA do zagospodarowania! Ale bym tam nasadziła! Plamami, po kilkanaście sztuk wrzosów/wrzośców może lepiej, ze 3 kolory, z przodu. Między tujkami kulkami a rozplenicami coś zielonego, zimozielonego, może runiankę japońską? Zawsze będzie zielona, podzieli te kolory trawy i tujek i nie będzie łyso Zupełnie z tyłu kolejne trawy, miskanty. I do hortensji więcej takich samych egzemplarzy.
popcorn 19:48, 12 wrz 2014

magdalena_boron napisał(a)
Czytam. czytam i podziwiam - ja wogóle nie mogę ruszyć z frontem ogrodu totalny brak weny.

Zrób zdjęcia, napisz co i jak, pomyślimy
popcorn 19:51, 12 wrz 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
WITAM
POMÓŻCIE MI ZAGOSPODAROWANIU OCZKA NIEWIEM JAKIE ROSLINY MOGE POSADZIC wywaliłam jałowce bo zajmowały dużo miejsca myśle o liliowcach na około bo mam ich dużo ale niewiem co dalej

hej,

bardzo trudne zadanie Szczerze? To wykopałabym cenniejsze rośliny, położyła gdzieś z boku. Wyzbierała wszystkie kamienie i zabrała je stąd. Zlikwidowała oczko. I zaorała całość i myślała od początku. Bo chaos straszny, te kamienie.. półokrągłe rabaty, zero trawnika.. i prostokątne oczko kształtem nie nawiązujące do niczego, wygląda na wylęgarnię komarów,,
popcorn 19:52, 12 wrz 2014

BEATO

i żółte coś, koniecznie! Z przodu carexy np Evergold; żółtolistne żurawki, Carex Elata Aurea, z tyłu gdzieś pęcherznica żółtolistna. Grupami wszystko, po 3-5-7 sztuk.