Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Selly 08:18, 09 wrz 2014

Karolinek napisał(a)
Już przedogródek zagospodarowany. Jeszcze wymaga lekkiego dopieszczenia. Dokupiłam jeszcze świerka serbskiego 'Nana', sosnę 'Winter gold', berbarysy 'Harlequin', tuje 'Can-can', cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana'.
Wokół świerka rosną wrzosy i bażyny plus parę kamieni.

No super ! ale gdzie zdjęcia ?
Karolinek 12:13, 09 wrz 2014

Haniu,
Selly,
zdałam się na siebie, niestety za wielu chętnych do pomocy nie znalazłam na forum. Wzięłam więc sprawy w swoje ręce i zrobiłam przedogródek po swojemu. A co tam...może nie będzie doskonały, ale mój
Nie zrobiłam żadnej ścieżki, ani innych kombinacji łączenia kory z kamykami. Na całości jest kora, ok. 20 worków i chyba jeszcze ze 4 muszę dorzucić.
Myślę, że wyszło dość skromnie, ale o to chodzi. Ma być prosto i schludnie.
Brakuje mi jeszcze czegoś bliżej ogrodzenia, wiśni 'Umbraculifera' nie dostałam, może coś innego wymyślę. Mam czas, ogród nie zając, nie ucieknie.
Najbardziej cieszę się, że już jest schludnie.
Zdjęcia zrobiłam, ale wstawię później.
Miłego dnia!

Selly 12:20, 09 wrz 2014

No dooobra , poczekamy.
Ale pokaż nam zdjęcia w ujęciu przed i po . Takie są najfajniejsze
Karolinek 13:53, 10 wrz 2014

Wedle życzenia znalazłam zdjęcia, które przedstawiają to, co chciałabym zapomnieć. Nie mam tylko zdjęcia z samego początku naszej przygody. Przed domem rosły łany chwastów po pas.

Remont elewacji, teren po pierwszym randapowaniu.

Teren wyrównany,ogrodzenie zamontowane, schody zrobione i poręcz, opaska z kostki brukowej w trakcie...

Roślinki posadzone C.d. nasadzeń nastąpi, czekam na wenę Brakuje mi tu jeszcze czegoś.

Gardenarium 15:28, 10 wrz 2014

Zrób mi plan (schemacik narysuj), jeśli mam pomóc muszę to mieć. Nie jest źle, ale nie jest też najlepiej, a mogłoby

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:44, 10 wrz 2014

Za monotonna jest cała nawierzchnia. Jak masz tak wielką rabatę nie może być ona poutykana tylko roślinami, musisz ją podzielić, albo roślinami, albo zywopłocikami, albo nawierzchniami (żwirek), coś wydzielić, tak jest zbyt nudno, chociaż rośliny śliczne i wykonanie staranne.

Instagram Ogrodowiska
Karolinek 18:12, 10 wrz 2014

Zrobiłam na szybko plan nasadzeń. Oby był w miarę czytelny i mam nadzieję, że o taki schemacik chodziło, Danusiu.

1 - jałowiec skalny 'Blue arrow' x 2
2 - pęcherzyca 'Diabolo' x 2
3 - cis pospolity ' Summergold' x 5
4 - berberys 'Harlequin' x 4
5 - rozplenica 'Hameln' x 3
6 - sosna ' Winter gold' x 1
7 - hortensja 'Limelight' x 2
8 - cyprysik Lawsona kula x 1
9 - dereń 'Elegantissima' x 2
10- świerk serbski 'Nana' x 1
11- cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' x 3
12- tuja 'Danica' x 4
13- trzmielina x 8
14- wrzosy
15- rozplenica 'Rubrum' x 3 posadzone w doniczkach (do wykopania, może przezimują w piwnicy)
16- tuja 'can-can' x 4

Mam jeszcze w razie potrzeby do wykorzystania
3 miskanty 'Morning L'
2 lilaki palibin

Jeszcze mam jedno zdjęcie z góry, na którym widać, że jeden cis nie zmieścił się i posadziłam go nieco dalej, i zdjęcie z wąską rabatą (80 cm)po drugiej stronie wejścia z tujami 'Can-can'.

ModraSowa 07:58, 11 wrz 2014

Witaj Karolino. Jaka duża zmiana, z pewnością paru nocy nie przespałaś na obmyślaniu
Serdecznie Cię pozdrawiam, choć nie zaglądam często, to pamiętam o Tobie i Twoim ogrodowym azylu
Karolinek 10:24, 11 wrz 2014

Miło Aniu, że zajrzałaś. To prawda, że trochę mnie to męczyło. Ja mam tak, że zasypiam migiem,ale budzę się skoro świt np. 5 rano i wtedy rozmyślam
Pozdrawiam
ModraSowa 10:50, 11 wrz 2014

Karolinek napisał(a)
Miło Aniu, że zajrzałaś. To prawda, że trochę mnie to męczyło. Ja mam tak, że zasypiam migiem,ale budzę się skoro świt np. 5 rano i wtedy rozmyślam
Pozdrawiam

Sowy mają inaczej