Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 21:54, 11 wrz 2014

SylwiaKa napisał(a)
Mnie się podaba tak jak Ana domalowała - taka kolorowa plama - może tutaj te żurawki daj?

I za hortkami też bym była za grackami ale to pewnie dlatego, że mi się bardziej podobają niż Variegatusy, więc nie bierz tego pod uwagę

Tylko trzeba by było trochę cyprysika przyciąć, bo się nie zmieszczą z tyłu....

wtedy bym musiała kupić jeszcze 4 gracki i tak na przemiam za hortkami posadzić...
BusyBee 21:55, 11 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Ann na pewno dobrze doradzi...

Ale rozchodniki i żurawki to by chyba pasowały

Jeśli żurawki po lewej, to rozchodniki między rozplenice- tak by mogło być...:
BusyBee 21:58, 11 wrz 2014

SylwiaKa napisał(a)
Tam w zasadzie jasnego to sporo masz - bo i duży krzaczor dereniowy i żwirek jasny - zastanów się dobrze nad tymi trawami, tyle, że to chyba Danusia proponowała Variegatusa, a wiadomo, że Danusia lepsze oko na te rzeczy ma

I jeszcze tak myślę o tych żurawkach tam gdzie Ana dorysowała - fajnie by korespondowały po przekątnej z tym bordowym drzewkiem po prawej (wstyd mi, ale nie wiem co to)
I gdyby nie dosiewać trawy to one by tak fajnie wchodziły przed kulki.

To bordowe to śliwa nigra, albo cos takiego- nie jestem pewna- dawno jest

Variegatus miał być w ilości 2 sztuk po prawej z tyłu- jako równowaga dla derenia... i dla rozświetlenia, bo po prawej trochę ciemno...
ana_art 22:26, 11 wrz 2014

SylwiaKa napisał(a)
Mnie się podaba tak jak Ana domalowała - taka kolorowa plama - może tutaj te żurawki daj?

I za hortkami też bym była za grackami ale to pewnie dlatego, że mi się bardziej podobają niż Variegatusy, więc nie bierz tego pod uwagę
gracki za hortkami będzie widać, variegatusy ledwo co też obstawiam gracki i te plamę którą domalowałam. A co tam posadzić to tylko od Ciebie zależy, tzn jaki kolor chcesz, mogą być żurawki, mogą być trzmieliny strzyżone, mogą być bergenie, miodunka ostanio mi się podoba, mogłyby być również nawet niższe rozchodniki, czy kotrastowe hosty. Wybór należy do Ciebie
ana_art 22:35, 11 wrz 2014

rozchodnik ładnie wygląda z rozplenicami ale tam masz za ciasno weź pod uwagę, że rozplenice zabiorą ci średnio po 70-100cm (zależnie od odmiany), a rozchodnik fajnie wygląda w masie Ostatnio widziałam fajnego ciemnolistnego rozchodnika, a może ten pasek który pomalowałam na czerwono cały wypełnić takim ciemnym rozchodnikiem, i tam też nabazgrałam taki zielony krzaczek(rozplenica) będzie wchodziła w rozchodniki a linia dzieląca gatunki nie będzie taka 'dosłowana'
A jak chcesz coś dać w rozplenice to może jakieś jeżówki...
JulkAd 22:41, 11 wrz 2014

No ładnie poszalałaś Kobieto....8 stron?...nie ogarnę dzisiaj...wrócę jutro
BusyBee 22:45, 11 wrz 2014

ana_art napisał(a)
rozchodnik ładnie wygląda z rozplenicami ale tam masz za ciasno weź pod uwagę, że rozplenice zabiorą ci średnio po 70-100cm (zależnie od odmiany), a rozchodnik fajnie wygląda w masie Ostatnio widziałam fajnego ciemnolistnego rozchodnika, a może ten pasek który pomalowałam na czerwono cały wypełnić takim ciemnym rozchodnikiem, i tam też nabazgrałam taki zielony krzaczek(rozplenica) będzie wchodziła w rozchodniki a linia dzieląca gatunki nie będzie taka 'dosłowana'
A jak chcesz coś dać w rozplenice to może jakieś jeżówki...

Rozplenice to hameln...coś chciałam pomiędzy.....dla koloru, ale jeśli żurawki po lewej taką dużą grupą, to już nie w rozplenicach, bo za dużo...
Rozchodniki same wysokie widuję, mogę je ewentualnie po prawej...a przed nimi kilka sztuk czegoś niskiego, jako wykończenie przy trawniku...pewnie trawki...

Ana dziękuję za pomysły
BusyBee 22:47, 11 wrz 2014

JulkAd napisał(a)
No ładnie poszalałaś Kobieto....8 stron?...nie ogarnę dzisiaj...wrócę jutro

Pa Julcia do jutra
JulkAd 22:56, 11 wrz 2014

BusyBee napisał(a)

Rozplenice to hameln...coś chciałam pomiędzy.....dla koloru, ale jeśli żurawki po lewej taką dużą grupą, to już nie w rozplenicach, bo za dużo...
Rozchodniki same wysokie widuję, mogę je ewentualnie po prawej...a przed nimi kilka sztuk czegoś niskiego, jako wykończenie przy trawniku...pewnie trawki...

Ana dziękuję za pomysły

No nie mogłam odpuścić....

Jak rozchodniki po prawej to przed nimi wrzosy, a po lewej jakiś wyższy berberys może nawet dwa?, może powtórzona rozplenica i przed tym żurawki?

Na pierwszej fotce w poniższym linku kolumnowy berberys pięknie kontrastuje na tle biało zielonej trawy....ale pewno już widziałaś tę realizację Danusi

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
BusyBee 23:04, 11 wrz 2014

JulkAd napisał(a)

No nie mogłam odpuścić....

Jak rozchodniki po prawej to przed nimi wrzosy, a po lewej jakiś wyższy berberys może nawet dwa?, może powtórzona rozplenica i przed tym żurawki?

Na pierwszej fotce w poniższym linku kolumnowy berberys pięknie kontrastuje na tle biało zielonej trawy....ale pewno już widziałaś tę realizację Danusi

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Hi Hi Hi a spać nie możesz
jutro zakupy robię, mam nadzieję, że żurawki będą...I może jednak ze 4 gracki dokupię, rozchodniki- jak będą- na tą prawą stronę...resztę zobaczę...