Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 10:00, 02 cze 2023

Do góry
Jeszcze pospamuje trawka, najbardziej podoba sie białym smykom, dla nich to nowość, oba urodzone zimową porą, Wicio przez chwile mial tylko stycznosc ze sztuczna trawa. Uwielbiaja sie kulac w trawniku, szalec, uprawiac zapasy a mnie sie odechciewa cokolwiek robic Wczoraj obserwowaly mnie pliszki jak podlewalam trawe. Wiem, ze to rodzice karmiacy, oba ptaki z gasienicami w dziobach zamiast do pociech to patrzyly co robie, podfruwaly coraz blizej. To bardzo towarzyskie i ciekawskie ptaki. Potem niepostrzezenie do rynny i pod gąsior na karmienie.

Obsadziłam brzozę przy podcieniu hortensją pnącą i clematisem a dołem epimedia, bede chciala poprowadzic plamy od epi do runianek, hosty, paprocie, bodziszki. Generalnie zalożenie mam takie, że calosc ma zarosnąć . okrywowe beda dłużej trzymały wilgoc w glebie, brzoza tylko na tym zyska

Ogrod nad bajorkiem 09:50, 02 cze 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Suche misy też fajnie wyglądają.

Roślinek przybywa, trawa jest, jeszcze tylko trawy i byliny i ogród jest

masz racje, moze mnie to zmobilizuje do zakupu worka kamieni, bo sie zbieram juz do tego od kilku tygodni, chce kupic łupek, byloby do mis i jescze mam kilka miejsc gdzie chce kamlotka polozyc

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajnie to zaczyna wyglądać. Progres jest wyraźny.
Jak to dobrze, że zachomikowałaś sobie wcześniej tyle drzewek. Jest co sadzić.

troche roslin przenioslam z poprzedniego ogrodu jak tylko mielismy dzialke a jeszcze dom nie byl wystawiony. Zreszta gdyby bylo wiecej czasu zabralabym wiecej, tam jest az za duzo, bylam niedawno i busz to malo powiedziane, rozbuchalo sie wszystko, na szczescie mam okazje to podziwiac, bo zawsze sie wyprowadzalam przed tym momentem prawdziwego wzrostu
przez okres projektowania domu i budowy tez troche drobiazgu sie nazbieralo. Jest na tyle ze mozna cos na kazdej rabatce posadzic, potem bede uzupelniac drobiazgiem

tam gdzie te zarosniete trawy, za rabatą jest caly przechowalnik

a tu droga do oczka, kiedys tam tez zagospodaruje, na razie jet to krolestwo komarow, jaszczurek, wszelakich padalcow i mrowek oczywiście A chyba ogrod z dzikiego zaczyna robic sie "udomowiony", bo pojawiły sie jaszczurki, wczesniej ich nie widzialam. Wygrzewaja sie przy misach i na donicach

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas się zmienił dzierżawca pół dookoła naszego ogrodu i w zasadzie nie ma dnia bym Go nie widziała jak jedzie z opryskiwaczem w kukurydzę i inne zasiewy. Ręce opadają. Nawet dzisiaj mówiliśmy z Emusiem, ze ta ziemia wokół to jest masakrycznie skażona

U nas za lasem tez sa pola i jest to samo, co zrobisz? nic. Czuc i widac, ze obornik rozrzucaja przed zasiewami, tyle dobrego.

sylwia_slomczewska napisał(a)
powiem Ci, żę możecie po ludziach trawniki kłaść, świetnie Wam to wychodzi I choć jeszcze z pustymi rabatami już fajnie wygląda

O nie, nie, nie, dziekuje bardzo Jedna taka rolka trawy wazy ok. 35-38 kg. Niby mala a ciezka, wczoraj jak zobaczylam rece lubego i bąble, odciski na dloniach to az mi zal sie zrobilo, że tak sie męczy. Ale twardziel jest, nie narzeka, za 3 dni odpocznie jak stwierdzil. Bo daje sobie 3 dni na dokończenie prac. Zrobione 2/6

Magleska napisał(a)
Ania
fajnie działacie te fale .....,trawnik...... ,tyle rarytasków drzewnych.....-pierwszy sezon ,a już wygląda super

dzieki Madziu, Twoja tez w tym zasługa, czesc roslinek od Ciebie na honorowym miejscu na rabatce wejsciowej - trawki, rozchodniki, czyśćce.

Tak wiec jak bede sobie z czasem spacerowac to bedzie: a to od Madzi, to jest od Joli, to od Ani, to od Dori a to od Marzenki dostalam wczoraj kilka kępek przepieknych paproci okrągłolistnych, potem Wam pokaze, koleżanka podzielila sie swoimi zasobami i od Ani z Borów jezówki przyszly. A od Joli Aprilowej caly samochod dobroci.

Bardzo Wam dziewczyny za wszystko dziekuje, z czasem sie odwdziecze na pewno rowniez jakmis roslinkami, ktorych nie macie a ja posiadam

Jeszcze Wusia przyjedzie i Joana a Ewa trzyma dla mnie ożanki. Jestem bardzo wzruszona wasza życzliwościa

Kasya napisał(a)
O proszę…, i enkiant i fotergilla… sadzenie to drugi najprzyjemniejszy element po kupowaniu zaraz…
A potem juz tylko leżeć i patrzeć jak rosnie

Podpisywałabys swoje cudeńka

Daleka droga jeszcze przede mną do tego leżenia i patrzenia a co Cie Kasiu interesuje, te ciekawsze podpisalam przeciez

Zielony zakątek z Antonówką 09:44, 02 cze 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:42, 02 cze 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:41, 02 cze 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:40, 02 cze 2023

Do góry

Ogród w dolinie 09:00, 02 cze 2023

Do góry
Z zza domu wyjęłam zadołowane hakone i posadziłam, będzie co ma być Na razie zaczęły rosnąć ale nornice im mocno utrudniają życie.

No i ostatnio przez mój ogród maszeruje jeż. Całkiem duży ten jeż. Udało mi się go złapać jak szedł chyba do rzeczki.

Ogród w dolinie 08:57, 02 cze 2023

Do góry
I takie tam

Ogród w dolinie 08:46, 02 cze 2023

Do góry
I sesja irysów bródkowych, pierwsze zakwitły białe. Tak na nie psioczyłam

Ogród w dolinie 08:41, 02 cze 2023

Do góry
Irga zaczęła kwitnąć, owady się przy niej uwijają, za chwilę dołączy do niej tawulec pogięty.
Paprotki nie bardzo chcą zacząć rosnąć, susza im przeszkadza, w przeciwieństwie do bodziszka.

Bodziszek kantabryjski na gankowej.

Ogród w dolinie 08:36, 02 cze 2023

Do góry
Kilka fotek.
Na początek bramowa, rośliny sadzone ubiegłej jesieni, więc wygląda jak wygląda. Dodatkowo ni w ząb nie umiem dobrych fotek zrobić
Piwonie miały mnóstwo pąków, niestety słońce i brak deszczu spowodowały, że większość zaschła.
Hortensjowo 08:26, 02 cze 2023

Do góry
Helen napisał(a)
Czy to jest szkodnik? Jeśli tak, jak się go pozbyć?

Zapewne ogrodnica niszczylistka
W 2 paluszki i ścisnąć mocno
Sezon 2017 u Hanusi 08:20, 02 cze 2023

Do góry
Jolu, tak, był kiedyś chrzan w tym kąciku, jak miałam tam warzywnik. Teraz warzywa w innym miejscu, a chrzan odrasta do czasu aż ogórki mnie zapotrzebują wzmocnienia w słoiku.

Robercie, rodki się kłaniają. Ten fioletowy, to jakiś przedwojenny okaz, z dawnej listy. Ale nazwy nie mam. Kupowałam jako fioletowy. Kwitnie później od białego CW.

Basiu, słońce na całego. Ale aktualnie tylko +2 w nocy. Taka trzydniowa przerwa od upału. W niedzielę powrót do lata. Deszcz ma być u mnie koło dwudziestego czerwca. Ale jak będzie? Już mamy przerwę w dostępie do wody-reglamentacja.

Na dostęp, trzeba będzie czatować, taki jest plus własnego ujęcia dla całego ogrodowego chciejstwa. Dobrze, że nocleg zapewniony na miejscu.

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:47, 02 cze 2023

Do góry
Zakwitł mój ostatni ulubiony różanecznik

Na początku mojego ogrodowania posadziłam 6szt. Dziś zostało 3szt. tamte mamie dałam. U mnie za dużo słońca i je przypalało.
Generalnie dziś już bym nie posadziła ani sztuki,bo są za bardzo wymagające.

Cis - Taxus 07:35, 02 cze 2023

Do góry
Dzień dobry, przeczytałam cały wątek ale nadal nie jestem pewna czy cisy posadzone teraz w czerwcu przycinać od razu po posadzeniu czy dać im się przyjąć i przyciąć dopiero gdzieś pod koniec sierpnia?
Ich tegoroczne przyrosty się jeszcze pokładają.

Wstawiam zdjęcie i będę również wdzięczna za informacje w którym miejscu i ile przyciąć, żeby zaczęły się zagęszczać od dołu. Tylko ten przyrost z góry czy boki mimo, że są krótkie to także ciapnąć?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ogród pod lasem 07:34, 02 cze 2023

Do góry
Mary napisał(a)
Iza, Tar
Jakieś zdjęcia La Vestarival macie? Ja się coraz bardziej przekonuję, że bukietówki to jednak muszą mieć sporo słońca.
Słabo u mnie rośnie ta hortensja.

Hmm...chyba nie mam. Co do słońca, to widzę, że np. Phantom i Polar Bear ładnie kwitną i bez niego, natomiast VF rośnie mi jak dzika, ale kwitnie gorzej niż koleżanki.

Ten busz po lewej to właśnie VF, zasłoniła już okno. No raczej wyleci...

Hortensjowo 07:30, 02 cze 2023

Do góry
Czy to jest szkodnik? Jeśli tak, jak się go pozbyć?
Wzgórze chaosu 07:25, 02 cze 2023

Do góry
abiko napisał(a)
Bardzo mi się podoba żeleźniak u Ciebie, ciekawe, że u mnie nie chciał rosnąć. No chyba, że mu nie pasowała miejscówka. Cudnie masz, muszę zajrzeć już teraz ja do Ciebie.
U mnie żeleźniak ma dosyć dużo słońca przez cały dzień, nieco rozproszonego przez glediczję i kiepską glebę.
Mało dobroci dostał, przewaga gliny.

Aga zapraszam wpadnij, najlepiej bez zapowiedzi, bo wiesz jak z tym umawianiem wychodzi
Rodki teraz kwitną jak szalone.

Ja przyjeżdam na róże do Ciebie

Dłubię na froncie teraz, przy bramie. Tu gdzie fioletowy rodek, po prawej.
Wycięłam cyprysika, jałowce. Dowożę resztki kompostu.

Wisteria kończy kwitnienie, niesamowita jest ta biała kurtyna.

Ogród bez reguł 07:24, 02 cze 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Trochę różyczek- Eden Rose

Troszkę żałuje mojej Eden bo piekna jest…teraz ledwo cos odbija od korzeni
Wzgórze chaosu 07:09, 02 cze 2023

Do góry
Waclaw napisał(a)

ależ metamorfoza!

Wacław, też mnie cieszą zmiany
3 lata, warto było

Ta zmiana daje najwięcej radości

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies