Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Mary 21:22, 20 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Może na zdjęciu tego nie widać, ale część rabaty z klonem ma 5m. Kalina ma przewidziane ok. 2 m. szerokości, może nawet więcej. Ale korzystając z Twojego pomysłu mogłabym zamienić miejscami kalinę i ketmię syryjską (widać ją po prawej stronie wśród żółtych rudbekii). Nie znam tylko koloru kwiatów ketmii, bo to siewka.
Dzisiaj nie udało mi się zrobić zdjęć tych rabat z innej perspektywy. Może jutro dam radę.

Muszę też pomierzyć planowane rabaty po przeciwnej stronie działki. Za 2-3 tygodnie będziemy wstawiać zbiornik na deszczówkę. Tak myślę, że dobrze byłoby umieścić go tak, żeby dekiel ukryć w rabacie, a nie w trawniku.

A jaka to kalina?
anuska2507 21:39, 20 sie 2023

Japońska Pink Beauty
LIDKA 16:06, 21 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Może na zdjęciu tego nie widać, ale część rabaty z klonem ma 5m. Kalina ma przewidziane ok. 2 m. szerokości, może nawet więcej. Ale korzystając z Twojego pomysłu mogłabym zamienić miejscami kalinę i ketmię syryjską (widać ją po prawej stronie wśród żółtych rudbekii). Nie znam tylko koloru kwiatów ketmii, bo to siewka.
Dzisiaj nie udało mi się zrobić zdjęć tych rabat z innej perspektywy. Może jutro dam radę.

Muszę też pomierzyć planowane rabaty po przeciwnej stronie działki. Za 2-3 tygodnie będziemy wstawiać zbiornik na deszczówkę. Tak myślę, że dobrze byłoby umieścić go tak, żeby dekiel ukryć w rabacie, a nie w trawniku.

MAM 3 DEKLE OD OCZYSZCZALNI. W RABACIE I ZASYPAŁAM KORĄ I NIE WIDAĆ. POLECAM
LIDKA 16:07, 21 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Wypielony warzywnik wczoraj w końcu wykopałam cebulę i posiałam koper i szpinak na jesienny zbiór.

Ania masz wzorcowy warzywnik. mniam
olciamanolcia 16:34, 21 sie 2023

W mojej rabacie brzozowej mam sporego ( już) jaśminowca Staram się go przycinać i wycinać aby rósł w miarę kolumnowo. Kwitnie na biało. Jakoś mi nie zgrzyta w tej rabacie.
anuska2507 17:37, 21 sie 2023

LIDKA napisał(a)

MAM 3 DEKLE OD OCZYSZCZALNI. W RABACIE I ZASYPAŁAM KORĄ I NIE WIDAĆ. POLECAM

Właśnie tak chcę zrobić, tylko muszę przypilnować, żeby dekiel wyszedł w rabacie.
Warzywnik dziękuje za pochwałę
anuska2507 21:39, 21 sie 2023

olciamanolcia napisał(a)
W mojej rabacie brzozowej mam sporego ( już) jaśminowca Staram się go przycinać i wycinać aby rósł w miarę kolumnowo. Kwitnie na biało. Jakoś mi nie zgrzyta w tej rabacie.

I ja chyba też dam tego oczara na skraj brzozowej. Będzie widoczny z okna tarasowego z salonu.
Myślę o takim układzie:

Niebieskie pole to placyk pod basen.

Za pierwszą brzozą licząc od prawej widać dekiel od dotychczasowej studni rozsączającej. Mieliśmy ją zlikwidować po wkopaniu zbiornika na deszczówkę, ale jeden monter doradził nam ją zostawić i wykorzystać do odprowadzania nadmiaru wody ze zbiornika. To komplikuje mi sadzenie brzóz, bo nie wiem, jakie odległości drzew od studni powinnam zachować.
anuska2507 22:10, 21 sie 2023

Zrobiłam lepsze zdjęcie kaliny:

Przy okazji inne ujęcia z ogrodu
Polon 14:15, 22 sie 2023

Większy krzew koło dereni IH fajnie przesłoni Ci środek ogrodu od tarasu i okien sąsiadów

Pięknie prezentują się kompozycje roślin

No i zapomniałam wyrazić zdumienie, że warzywnik może tak elegancko wyglądać , u mnie chwasty jednak bardziej zadomowione.

Pytanie laika do specjalisty - jak prowadzisz pomidory? Mocno ogałacasz z liści? Patrząc na zdjęcie wydaje mi się, że nie, ale może to takie wrażenie. Ja moje mam zaliścione, co budzi oburzenie niektórych, ale zbiory mam lepiej niż przyzwoite, więc bazując na tym, to obrywanie liści wydaje mi się niepotrzebne, żeby nie powiedzieć - szkodliwe. Co nauka na to?
anuska2507 15:51, 22 sie 2023

Dziękuję za komplementy
Ta strona ogrodu, mimo że jeszcze nie dokończona, już mi się podoba. Główne nasadzenia zrobione, zeszłoroczne rośliny, np. hakone, nabrały trochę masy.
Niestety 3 bodziszki mi chorują - jednego już wycięłam, pozostałe 2 też chyba trzeba.

Sąsiad już zadbał o przesłonę sadząc u siebie świerki. Jego żywopłot z cyprysików też jest coraz większy, dzięki czemu luka w moim żywopłocie z laurowiśni nie rzuca się tak bardzo w oczy Ale rabatę też trzeba czymś wypełnić i większy krzew powinien się tam zmieścić.

Warzywnik dopiero co wypielony, dlatego tak ładnie się prezentuje. Wcześniej u mnie też niektóre chwasty były wyższe od warzyw
Pomidory zazwyczaj prowadzę dość mocno ogołocone. Ale dawno ich nie przycinałam i po deszczach zarosły. Na pewno trzeba usuwać trochę liści, żeby był lepszy przewiew. Nauka mówi coś o obrywaniu liści do pierwszego grona. Ja tam usuwam więcej