Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:17, 10 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Uwielbiam ten widok u Ciebie w sensie brzozy na tym trawniku.
U mnie też brzózki już zaczynają mieć żółte listki.
Mirkowy ogród (początki) 22:21, 10 wrz 2021

Do góry
To jest najzwyklejszą zielona żabka wodna. Wychodzą z wody i szukają miejsca na zimę. Zagrzebują się w ziemi. Gdzieś masz blisko wodę. Jak przyjdzie to daj ja na grządkę blisko wody.
Miałam kilka takich ząbek w oczku tej zimy zmarzły w oczku nie schowały się nie wiem dlaczego.

Elu wody nie mam blisko na końcu działki mam stawik.
Fajna żabka ale dlaczego do domu się pcha
Mirkowy ogród (początki) 21:58, 10 wrz 2021

Do góry
To jest najzwyklejszą zielona żabka wodna. Wychodzą z wody i szukają miejsca na zimę. Zagrzebują się w ziemi. Gdzieś masz blisko wodę. Jak przyjdzie to daj ja na grządkę blisko wody.
Miałam kilka takich ząbek w oczku tej zimy zmarzły w oczku nie schowały się nie wiem dlaczego.
Ogród w Klein Kottorz 21:48, 10 wrz 2021

Do góry
U mnie też w oczku woda dosyć czysta wczoraj szyszki wyciągnęłam. Może za tydzień znowubwlize że dwa woreczki. Tylko mam siatkę naciągnięta gdzieś miejsce znsjde na wrzucenie szyszek. Może do filtra włożę.

Co się działo, że taki wiatr chociaż ciepły. U nas też trochę wielu ale nie było tragedii. Wcześnie w tym roku liście zmieniają kolor zawsze w październiku a to raptem 10 wrzesień i się sypią liście.
Ptasi gaj 21:41, 10 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Trawy masz piękne, jak co roku
Chciałabym mieć miejsce na taką rabatę z trawami, jak jest u Ciebie

Ja mam z moimi trawami problem, ponieważ rosną przy iglakach, będę musiała kilka przesadzić.
Wczoraj był wielki wiatr i poszarpał mi Malepartusa na trójkąciku frontowym.

Danusiu aż tak wiało. Boże jakby u mnie tak zawiało to bym miała wszystkie liście po całym ogrodzie. Tego się zawsze boje, ale oczko zakryte to już nie jest kłopot. Gorzej że skalniakiem będę też przykrywała może w niedzielę.
Ptasi gaj 21:38, 10 wrz 2021

Do góry
Wczoraj i dzisiaj czyściłam oczko ciepła woda. Wczoraj przycięłam rośliny wokół a dzisiaj trzeba było wybrać liście te które już spadły i uporządkować wszystko wygrabić odkurzyć.
Założyłam sam siatkę nie zrobiłam fotki, ale robota z jej naciąganiem. Jak jest dobrze naciągnięta to liście struna z siatki. Jak luźna to liście opadnięte uginają siatkę i się kończą w wodzie. Wolę pielic niż upinać.

Wczoraj grabilam pod wieczór a dzisiaj po południu znowu tak, ale jest pięknie czuć zapach liści lubię je jak szeleszczą pod nogami

Ptasi gaj 21:31, 10 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ach te twoje trawy, piękne wielkie dorodne.
I miejsca mają sporo do rozrastania .
Ja mam kilka.ale chyba wszędzie zostawiłam im za mało miejsca.

Za jakiś czas coś z roślin trzeba będzie przesadzać.
Pozdrówki przesyłam

Aniu trawa trzeba zostawić więcej miejsca moje na trawiastej ok 1,5 do 2 metrów od siebie. Posadziłam w tym roku z rozsady gracki za mały odstęp dałam albo tak im tam pasuje, że rosną w szerz za bardzo i znowu będę wyciągać i dzielić wiosna.

Ten ma sporo miejsca rośnie w bardzo dobrej ziemi i też się rozrasta. Ma ładny kolor miotełek.

Ambrowiec też zmienia kolor

Takie mam opady liści. Nie zaznam spokoju na tej działce zawsze coś wchodzi nowego.

Dębowe zakątki 13:05, 10 wrz 2021

Do góry

Koleusy przepiękny. To bardzo dekoracyjna roślina. W zeszłym roku miałam swoje, w tym od Anabell wyrosły takie wysokie sięgają mi prawie do pasa.
Wiosna zasieje swoje inobsadze cały ogród bo są piękne.

Aniu piękne dalie, też mam, ale już pewnie ostatni rok za wyjątkiem Franca Kafli i jeszcze takiej ciemnofioletowej. Nie mam cierpliwości do nich z wiązaniem. Niektóre u mnie wyrosły po 2 metry.

Przez te deszcze wszystko rośnie na szczęście piękna cieplutko pogoda.

To prawda , koleusy to barwne, bardzo dekoracyjne rośliny. Mam 4 kolorki.
I ponownie szczepki wezmę aby były na następny sezon
A ty ze swoich nie robisz szczepek na jesieni i nie zimujesz domku ?
Ja tak robię. Ale chce mi się ich jeszcze więcej odmian i kolorków.
Dziękuję dalie lubię. Faktycznie niektóre odmiany trzeba pakować i w wiązać. Mi jedną deszcz położył.A jak potem ją zatkalikowatym to ułamała mi się
O tak wcześniej były deszcze i chłodno. Teraz znowu mamy ciepełko ale w dzień.Noce już chłodne.
Oby tak jeszcze długo było
Pozdrawiam cieplutko Elu
Ptasi gaj 10:42, 10 wrz 2021

Do góry
agapant napisał(a)
Ela masz piękny ogród, ciekawi mnie czy oprócz miskanta Memory i Rossi masz jeszcze jakiegoś tak dużego i o takim pokroju.

Jeszcze mam dwa olbrzymy jeszcze nie kwitną..jeden to ma już ponad 10 lat przycinam go dołem teraz bo upadł się za bardzo nie mogę przejść.
Jeżeli chodzi o wysokość nie mam Rosi i Memory to chyba najwyższe miskanty.
Mam Melopartus też ładny.

Poniżej nie znam nazwy to olbrzym fota z zeszłego roku on trochę później kwitnie ten za niższym (siuksem) i po prawej teraz

Też ładny nn ale niższy po lewej. Po prawej trawa afrykańska

Tutaj po prawej Melopartus już kwitnący Memory zaczyna będzie onpol metra wyższy. Melopartus sztywna gruba trawa jednak Memory jest wiotki i trzeba go wisząc bo się łamie.
Memory mam 5 szt w różnym stadium każdy gdzie indziej posądzony i każdego podwiązuje to jest mankament tego miskanta.

Jeszcze mam jednego pięknego Vanilla skay srebrzysto-seledynowe,-biale kwiatostany bardzo ładny.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:18, 10 wrz 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Kuraki nie wiem czemu nie chcą nosić jajek,mamy ich w sumie 9 a jajko jedno dziennie a czasem wcale...

Przy okazji widać ilość chwastów na pryzmie

A jak długo znosiły codziennie? Musisz sobie spisywać. Czy kurki młode czy starsze.
Kury nie będą jajek znosić non stop maja przerwę. Szczególnie jesień zima. Musisz zrobić tak aby mieć letnie kurczęta w czerwcu to by teraz niosły. Jak masz popiół z pieca lub ogniska to im syp. Kurki lubią się kąpać w popiele.
Gobasia "stara gospodyni" wie co mówi. Tylko teraz w jesieni pierzenie to nie za bardzo.

Ogród pod pliszką 09:35, 10 wrz 2021

Do góry

A ty! Udały się dynie. Te twoje dynie to jakieś rarytasy wśród dyń. Okrągłe, kolorowe,białe zielone,długie okrągłe każdy kolor i rozmiar. Rękę masz do nich. Brawo ty.
Ten siedzący małolat na dyni to kto syn?
Dom bardzo ładny a i miejsce cudowne z góry wszystkich obserwujesz. Jeszcze kupa roboty przed tobą,ale powoli zrobisz.

Pozdrawiam

Nawet bardzo się udały podobnie jak arbuzy jak i melony . Tak naprawdę to ja je tylko wysiałem, podlewałem i to wszystko same rosły jedynie cze mogłem sterować to wyborem nasion bo miałem cześć swoich . Ten małolat to jest siostrzeniec dzieci nie mam . Zawsze mi się podobał widok z tego miejsca nawet jak byłem jeszcze mały to pamiętam że zawsze robilo spore wrażenie na mnie. Wszystko ogarnę wiem że dam radę .
Daleki od ideału..... 03:51, 10 wrz 2021

Do góry

Jezuniu jakie cudowne co ty im dajesz że tak kwitną pięknie.
U mnie nie kwitną. Czy to możliwe, że są za gęste.

Może jutro trochę je przerzedze. Coś trzeba zrobić bo tak dalej nie może być.

Pięknie masz wszystkie kwiaty takie zdrowe. Widać że chce im się rosnąć.

Ela ja swoje liliowce dokarmiam tylko na wiosnę obornikiem granulowanym i niewielką ilością wieloskładnikowego. W ogrodzie mam glinę więc cały czas dosypuję to kompostu, wiór rogowych, mączki bazaltowej, kory.
Ale nie wiem czy akurat to ma wpływ na kwitnienie U mnie to roślina bezproblemowa.
Daleki od ideału..... 01:13, 10 wrz 2021

Do góry
agapant napisał(a)

Jezuniu jakie cudowne co ty im dajesz że tak kwitną pięknie.
U mnie nie kwitną. Czy to możliwe, że są za gęste.

Może jutro trochę je przerzedze. Coś trzeba zrobić bo tak dalej nie może być.

Pięknie masz wszystkie kwiaty takie zdrowe. Widać że chce im się rosnąć.
Ogród w Klein Kottorz 00:57, 10 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Elu do perfekcji mi daleko, ale cieszy mnie to co jest.

Baron w tym roku jest strasznie wysoki, nie wiem z czego to wynika.

Doczekałam się czystej wody w oczku
Jest bardzo ciemna, bo dałam za dużo szyszek olchowych.

Może nie za dużo tylko długo trzymałaś szyszki w oczku. Jak zmienia kolor to trzeba od razu wyciągnąć.
Cieszę się,że woda się wyklarowała. Możesz wody odlać pod rośliny i wlac świeżej.

Gdzie u kogoś widziałam to miał metr wysokości. Mnie się wydaje, że widocznie lubi wodę a mokro było. Ml iże sypnelas za dużo. Coś spasowało.
Ten bambus jaki piękny może i ja będę miała takie kępy
a kiedy ty im skracasz te korzenie czy podkooujesz coś tam kiedyś pisałaś.

Tak się przyjrzałam dokładniej tym twoim hortensja są przepiękne i tak dużo ich. Czy ty przycinasz wiosna mocno czy zostawiasz wyższe cięcia

Ogród pod pliszką 00:43, 10 wrz 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Komu dyńkę

A ty! Udały się dynie. Te twoje dynie to jakieś rarytasy wśród dyń. Okrągłe, kolorowe,białe zielone,długie okrągłe każdy kolor i rozmiar. Rękę masz do nich. Brawo ty.
Ten siedzący małolat na dyni to kto syn?
Dom bardzo ładny a i miejsce cudowne z góry wszystkich obserwujesz. Jeszcze kupa roboty przed tobą,ale powoli zrobisz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:37, 09 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj czyściłam oczko z przybrzeżnych roślin ciełam i liście wybierała. brzozy już się sypią na całego znowu liści od groma.
Jutro z eMem naciągnięmy siatke na oczko. W zeszłym roku przykrywałam 20 września w tym roku wcześniej szybciej liście opadają.

Lilie wodne jeszcze kwitną.
Jutro znowu ma być pięknie oby jak najdłużej.
W ogródku emerytki 23:31, 09 wrz 2021

Do góry

Fantastyczny pomysł z tym lustrem. Widzę trawki preriowa i palczatke preire... Wiesz, że ona jest na fotach inna i w realu też inna. Mam kilka traw preriowych pomieszały mi się już nazwy bażanty grzebiąc w ziemi powyciągali fiszki z napisami i teraz nie wiem która jest która mam mętlik w umyśle. Zaglądam do netu jak wyglądają i potrafią podawać ta sama fotę w innych odmianach.

Poczekam na przebarwienia. U mnie derenie już się przebarwiają. Reszta trzyma zieleń. Rozplenice połowa września i tylko jedna kwitnie.

Elu, lustro dziękuje
Rzeczywiście, żadne zdjęcie nie odda prawdziwego koloru.
No i przebarwienia traw zależą od miejsca i ziemi.
Trawę preriową kupiłam jako Andropogon Ternarius, jest młodziutka, ma rok i jeszcze nie pokazała całego uroku.
Dereń mam jeden i jest zielony, tylko mocno się rozrósł i będę ciąć.
Rozplenice zaczęły pokazywać kotki
Ptasi gaj 23:30, 09 wrz 2021

Do góry
Ona więcej po drzewach skacze niż na nizinach..zauważyłam ja przypadkiem. Szłam droga do domu i jedna z dyn puściła swoje Wicie na siatkę z płotu odchylam liścia patrzę dynią a na dyni żabka dziwna. Po telefon i pstryk.
Jak stara jestem takiej ząbki nie widziała.

Miałam tyle żab zielonych w oczku i pomarzly nie wyszły z wody biedne.
Teraz nie wiem co zrobić. Muszę pójść kupić jakieś rośliny wodne morze jakiś skrzek przywloke.

Ropuch mam dużo w ogrodzie nawet czarna jest obrzydliwa, ale co zrobić natura piękności nie dała.
Czy u was też dużo pajęczyn. U mnie to jakiś obłęd między świerkami pajęcze autostrady z okrągłymi rondami a na rondach stołówka pełno muszek złapanych w sieci. Pająki w tym roku bardzo wypasione duzo robactwa dużo

Mój klon przepięknie się wybarwil. Bardzo się cieszę bo ostatnio nie za bardzo jesienne kolory wychodziły. Teraz wcześnie się przebarwia i dlatego taki intensywny kolorek. Mam 2 szt tego klona drugi jeszcze zielony.
Klony Brendy wine też zaczynaja kolor zmieniać.

W ogródku emerytki 23:10, 09 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Moje lustro dostanie ramki i parapet, pasujące do boazerii

I parę widoczków w takim ciekawym świetle zachodzącego słońca
Trawa preriowa

Szałwia okregowa Purple Rain kwitnie od maja, a berberys już łapie przebarwienia.

Trzęślice nn z białą gaurą i palczatki Prairie Blues.

Fantastyczny pomysł z tym lustrem. Widzę trawki preriowa i palczatke preire... Wiesz, że ona jest na fotach inna i w realu też inna. Mam kilka traw preriowych pomieszały mi się już nazwy bażanty grzebiąc w ziemi powyciągali fiszki z napisami i teraz nie wiem która jest która mam mętlik w umyśle. Zaglądam do netu jak wyglądają i potrafią podawać ta sama fotę w innych odmianach.

Poczekam na przebarwienia. U mnie derenie już się przebarwiają. Reszta trzyma zieleń. Rozplenice połowa września i tylko jedna kwitnie.
Ptasi gaj 17:26, 09 wrz 2021

Do góry
Zielona (rzechotka) zabka na dyni wygrzewając się w słońcu

Elu, śliczna żabka, nie widziałam jej już ładnych parę lat. Dawniej były w naszej okolicy, nie wiem dlaczego teraz znikły.

Zakupy super.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies