Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:46, 27 mar 2023

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 18:27, 27 mar 2023

Do góry
No właśnie tak muszę zrobić. Ale zakup jest konieczny, niestety. Dziękuję wszystkim za pamięć.

Niech już ta wiosna się rozkręci.

Ogród Muszelki 18:26, 27 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Ciemierniki obłędne!!

Ciemiernikom płoną lica

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:16, 27 mar 2023

Do góry
Potyrać dziś nie można w ogrodzie, bo zimno jak jasna cholera, ale pokażę Wam, co małżonek szanowny buduje
Miały byc meble na taras i będą . Work in progress:
Wszystkiego po trochu 18:05, 27 mar 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
A jest teraz tak

Dobrze to nie wygląda Chłopaki przyzwyczajeni, poza tym skoro się spóźnili, cóż
Przycięcie tuj, zrębkowanie (to dla mnie najciekawsze w tej chwili, zrób fotki jak pozwolą i dopytaj o parametry maszyny) no i nowy trawnik.
Marzę o nowym trawnikach
Ogród bez reguł 17:55, 27 mar 2023

Do góry
Za chwilkę pojawia się szachownice kostkowate, które od ub. roku darze wielkim sentymentem. Wreszcie się udały

Kokorycz - to jej czas. Uwielbiam na nią patrzeć.

W tunelu coraz bardziej zielono. Jak taki widok cieszy!

A tego ciemiernika kupiłam sobie do kolekcji

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:52, 27 mar 2023

Do góry
Zaczęłam coś rysować na próbę, ale chyba nie pasuje mi jednak ta koncepcja.
Niskie drzewo lub krzew podcięty od dołu, 3 szt. Annabelle i miedzy nimi Perovskia, 2 juki, 1 kula żywotnika, szałwie (powtórzenie z rabaty wąskiej), obwódka z seslerii jesiennej (powtórzenie ponownie).
Podwórkowa rehabilitacja 17:49, 27 mar 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na takich dziwnych stanowiskach dobrze sprawdza się przywrotnik czerwonołodygowy. Dobrze się dzieli. Mogą być żuraweczki dla koloru.
Wysiewów doniczkach nie robię. Sieję pomidory w dwóch 70 cm skrzynkach (w dwóch rzędach). Szybciej się te skrzynki obraca i przenosi. Ich szerokość jest akuratna do wymiarów parapetu.

Też dobry pomysł, choć zdecydowałam się na pozostawienie stip i podsadzenie ich pięciornikiem polecanym przez Jolę.
Żurawki bordowe miałam na tym skrawku kiedyś ale szybciej się wypiętrzały niż w obecnym miejscu.
Na moi parapecie dwie doniczki się zmieściły obok siebie
Już widzę, że to dobry sposób.
W kuchni 6 skrzynek stoi plus stare Tiny Tim a w sypialni młode sadzonki Tiny Tim i bataty zwane pieszczotliwie Ziuty
Ogród bez reguł 17:49, 27 mar 2023

Do góry
Szybki rzut oka do ogrodu. Magnolia gwiaździsta ma w nosie prognozowane przymrozki. March till Frost z definicji przymrozkami się nie przejmuje

Hosty już szczerzą kły

A zaległe urodzinowe kwiatki cieszą oko.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:47, 27 mar 2023

Do góry

Dwie wąskie zaznaczone na żółto są zaplanowane - żywotniki kule, kocimiętki, szałwie, sesleria jesienna + być może rozchodniki. Zostało wybrać finalne odmiany roślin.

W kolejce na projektowanie czeka trójkątna rabata pod kuchennym oknem, zaraz przy wejściu. Wysokość budynku to około 4,5 m, więc rano na tej rabacie będzie cień. Potem południowa „patelnia”.

1.Kto ma przedogródek od południa na ogrodowisku?
2. Co polecacie na to miejsce?
Im więcej inspiracji oglądam tym większy mam mętlik w głowie. Początkowo chciałam otulić dom w białych kulach Annabelle Strong, teraz już nie jestem tego pomysłu pewna. Naprzeciw tej rabaty będzie większa (zaznaczona kolorem ciemno-różowym) gdzie można ewentualnie dać hortensje, a tutaj jakiś inny pomysł zrealizować.
Znowu na wsi 17:38, 27 mar 2023

Do góry
Joku napisał(a)
Renata (Ryska) tak wygląda mój pięciornik dzisiaj, stracił już zimowe przebarwienia.

Jest sporo niższy od runianki, raczej pełza po ziemi. Jak kwitnie to jego drobne białe kwiatki kryją się w listkach.

Jolu dziękuję
Kupiłam już 8 sadzonek z racji na stipę, która na tym kawałku czuje się wyśmienicie.
Po prostu ten uroczy pięciornik wypełni puste przestrzenie aby nie było gołej ziemi, bo tego nie znoszę. Kwiaty są dodatkowym atutem. Napisz proszę czy zauważyłaś zapylacze na nich
Grzebiuszka ziemna 17:33, 27 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

kupiłam jeszcze dwie skalnice będąc zupełnie po coś innego w ogrodniczym

O jeżu!! Przed chwilą była zadymka śnieżna teraz sypie leciuteńko...

Ta skalnica w metalowym dzbanku wygląda urokliwie.
Brateczki śliczne, też już kilka posadziłam, takie drobniutkie, muszę jeszcze dokupić,
trzeba sobie dozować przyjemności.
Znowu na wsi 17:29, 27 mar 2023

Do góry
Renata (Ryska) tak wygląda mój pięciornik dzisiaj, stracił już zimowe przebarwienia.

Jest sporo niższy od runianki, raczej pełza po ziemi. Jak kwitnie to jego drobne białe kwiatki kryją się w listkach.

A to aktualnie najżywsza plama koloru w ogrodzie

Przebiśniegi, większość krokusów i irysów przekwita, jeszcze cyklameny wyglądają ładnie a ciemierniki "złapały pion" bo wcześniej płożyły się po ziemi

Znowu na wsi 17:19, 27 mar 2023

Do góry
Ewa, śnieg już stopniał. Przez okno nawet ładnie wygląda, ale na zewnątrz zimno i wietrznie. Też nie chce mi się nic robić, czekam na ciepło.

Mirka, pięciornik to bylina lub krzewinka. W niczym nie przypomina krzaczastych pięciorników. Miałam już przed laty jakiś pięciornik o żywoczerwonych kwiatach ale chyba go wyrzuciłam bo nie zrobił na mnie wrażenia. A teraz go widuję od czasu do czasu w kompozycjach. No i trochę mi żal pochopnej decyzji

Munstead Wood chciałam mieć bo czytałam o zachwytach nią na forum. Kupiłam coś mającego taką nazwę na etykiecie. Najpierw wegetowała na rabacie przygłuszana przez sąsiadów więc wysadziłam ją do donicy. Nie mogę się pochwalić jakimś spektakularnym efektem ale żyje więc niech w tej donicy rośnie póki chce żyć.

Ewa (ewsyg) moje skrętniki już zaczęły wiosenny start. Przesadziłam je do świeżej ziemi, oskubałam z podeschniętych liści. U mnie one też marnieją zimą, chyba wymagają stałej ale niezbyt dużej wilgotności podłoża. Dość trudno mi o to zadbać. Za miesiąc lub dwa wcisnę im do podłoża pałeczki nawozowe. Tak wygląda dzisiaj jeden z nich

Ogród z zegarem 17:17, 27 mar 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
To moja nowa magnolia, Kikuzaki.
I dwa małe hebe na taras.

Agnieszko, magnolia bardzo dorodna, rozkrzewiona i zapączkowana. Wygooglowałam ją sobie, piękna, będzie czad.
Fajne masz towarzystwo, łosie , coraz częściej dzikie zwierzęta pojawiają się w ludzkich okolicach.
Sezon 2017 u Hanusi 17:04, 27 mar 2023

Do góry
Łapki Wasze widzę w ruchu. Moje niestety, czekają na ocieplenie. Nie będę w błocie pracować.
Ciągle pada. Ale chyba sprawdza się pogodowe przysłowie, ze pogoda wiosenna dopiero od Wielkanocy. Zobaczymy.
Pomidorowa rozsada juz wyrywa się do ogrodu, a tu chłody w natarciu. brrrrr
W samym słońcu 16:55, 27 mar 2023

Do góry
Cześć Aga.
Wróciłam i nie wróciłam. Zdrowie takie, że się zastanawiam po co człowiek tak pracuje zamiast więcej spędzać czasu w ogrodzie...
Już wiem co to jest. To siewki napastnicy, właśnie skojarzyłam

Potrzebna mi pomóc, jak to zwalczyć. Mam w skrzyni, w której w zeszłym roku miałam dymkę, dymka zgniła bo te łatwy ja zeżarly:/
Chciałam do skrzyni wreszcie coś posadzić.
Ogród Muszelki 16:40, 27 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Spokojnie możesz im jeszcze podwyższyć ph. Naprawdę lubią zasadową glebę. Są wówczas silne i obficie kwitną.
Zobacz, moje dzisiejsze ciemierniki, kończą 5. miesiąc kwitnienia, powoli już padają. Ale tej zimy miały nieustanny rollercoaster (mróz-odwilż-mróz-odwilż...).

A to co to za odmiana?
I co wiesz o ciemiernikach orientalnych? Zimują u nas w gruncie normalnie?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:20, 27 mar 2023

Do góry
Papryki I baklazany dobrze rosną, pomidory słabo ale mają jeszcze 2 tygodnie

Kuraki dzis niespecjalnie szczesliwe bo zimno I mokro...

Wszystkiego po trochu 15:53, 27 mar 2023

Do góry

a to siewki

Ale cudne, bajka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies