Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 05:04, 15 maj 2013

Do góry
człowiek po nocy wstawac musi, żeby nadgonić ilości naprodukowanych stron.. listości nic
Pięknieje Twój ogród w oczach, a tulipanki liliokształtne - te, które miały być białe, a są fioletowe - sprawiły być może psikusa, ale pasują tam jak ulał Piękny kolor i kształt i wysokość. Cudo!
Firletka.. coś mi to powiedziało i pobiegłam zobaczyć czy moja, którą dla mnie przygotowałaś raczyła się przyjąć... ale nie raczyła, nie wytrzymała pewnie ciągłych zmian koncepcji i przesadzania
O psiaczku doczytałam... i cieszę się, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty Psiuńka, która u was zawita będzie miała raj na ziemi, bo wiele w Tobie ciepła i życzliwości dla świata
A wracając do ogrodu - poczułam się jak w żywej encyklopedii roślin Tamaryszek, kalina, hosty potwory i spółka, byliny, tulipany, ambrowiec, bukszpany.... wszystko jest i wszystko pięknie ze sobą współgra
Aż boję się sobie uświadomić, ile pracy musiałaś włożyć w ten ogród Tym bardziej chylę czoła i zbieram - wirtualnie - plon Twojej zeszłorocznej pracy
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 02:12, 15 maj 2013

Do góry
Natomiast kalina pieknie zaczyna kwitnąć

a azalie japońskie tez już są prawie prawie gotowe do pokazania swoich kwiatów
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:08, 14 maj 2013

Do góry
teraz rządzi tamaryszek i kalina,

Ogród, a może coś więcej..... 09:46, 14 maj 2013

Do góry
Rajska jabłoń.

Kalina

Nasz ogród, my i psiarnia:) 09:39, 14 maj 2013

Do góry
DZiękuję wszystkim za powitanie, za przybycie i zaproszenie
U nas na razie cisza, w czwartek ma coś ruszyć ( ścieżki, mała architktura .
A ja zastanawiam się nad roślinami i rabatami. Marzy mi się m.in zakątek brzozowy z wrzozami ( coś ala Danusi w ogrodzie z lustrem, jest piękny , dla niego miejsce w ogrodzie nawet mam. Mam też jedną brzózkę , stoi w donicy przy domu, namierzyłam już szkółkę z brzózkami i dokupię jeszcze 2 takie: ( foto wzięte z netu, mam nadzieję,że nikt się nie obrazi)

Coś ala to cudo przyspiesza bicie mego serca ( też znalezione w necie):
(plus Danusiowe białe hortensje bukietowe

rozmarzyłam się.....

Byłam wczoraj w szkółce. Zabrałam 2 koleżanki, dostałyśmy kociokwiku z zachwytu i efektem naszego wypadu stały się:
- 4 piękne rorodendrony + 1 mniejszy w gratisie
- 2 cudne pierisy
- kalina koralowa" roseum"- piękność w każdym calu
- magnolia zimozielona (
- buk purple fontain - o rany! nie mogłam bez niego wyjść
Jestem szczęśliwą posiadaczką tych cudeniek i mają one już w większości swoje miejsca w ogrodzie
Jak tylko zrobię fotki (jutro), napewno wam pokażę
Gabisiowy ogród...początki....:-) 09:04, 14 maj 2013

Do góry
Kolejna porcja zdjęć...z budzącego się do życia ogrodu

Kalina już za moment będzie kwitła...ma tak nabrzmiałe pąki:

Powojnik też pięknie odrasta po zimie,niczym nie okrywany,miał jedynie kopczyk z kory przy korzeniach,oraz nowe przyrosty świerka:

Pszczelarnia 08:42, 14 maj 2013

Do góry
[[Pszczelarnia napisał(a)
A za nimi kalina (jaka?): pachnie przecudnie, mgliście słodko. Uraczyła mnie w tym roku większą ilością kwiatów (mroźny przeciąg zimowy nie służy jej):

Pszczółko mnie się wydaje że to kalina szorstkolistna
To właśnie tu 06:27, 14 maj 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)

I co ja mam teraz zrobić?
Obiecałam sobie, że już nie będę katowała Was zdjęciami kalin.

Czy ja muszę być konsekwentna

Kalina hordowina, od której się zaczęło.

Od lewej Burkwooda AR i angielska.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:30, 13 maj 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Kasia kalina cudowna ale Citronelka boska Jaka wielgachna kepa Kalina chyba wyląduje w koncu i u mnie bo ten zapach......

citronelka po zimie wyglądała mało atrakcyjnie, ale już wraca do formy chciałabym ją rozsadzić ale jeszcze nie mam gdzie muszę dokonać pewnych zmian, ale to jest zależne od tego czy uda nam się postawić w tym roku ogrodzenie
Gosia, masz tyle miejsca u siebie, że spokojnie możesz posadzić cały szpaler kalin i to różne odmiany ja muszę zadowolić się jedną
Pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 22:21, 13 maj 2013

Do góry
Na przekwitające zawilce mam sposób, polewam wodą, ucinam pędy kwiatowe i gotowe.Mam je już lat 20 i ciągle są na tej samej rabacie. Z rabaty trochę wyłażą na boki ale ucinam i jest dobrze. No i towarzystwo na rabacie mieszane. .To samo od lat. krokusy, zawilce gajowe, zawilce japońskie, gęsiówka pełna biała, hosty, margerytki, naparstnica. Podaję w kolejności kwitnienia. Cały ten zestaw egzystuje pod kalina. a ja tylko sprawdzam czy mniszek się nie zasiał.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:20, 13 maj 2013

Do góry
EwaG napisał(a)
Kalina piękna. A jak pachnie! A kaliny koreańskie też pachną, zabójczo pachną.

no właśnie - ten zapach no musiałam ją kupić ) niestety nie wiem jak pachną koreańskie, jak tylko będzie okazja to na pewno sprawdzę
Dziękuję za informację, pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:12, 13 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Kalina cudna! I serduszki! Kasiu, chciałabym mieć taki poukładany misz-masz! Serio!

pozdrawiam!!

Dzięki Karolinka staram się porządkować rabaty, bo jednak na początku przyjęłam błędne założenie tworzenia szkółki bez sensu rośliny najlepiej sadzić już docelowo, bo szybko rosną i będzie coraz trudniej je przesadzić
Pozdrawiam!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:08, 13 maj 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Kasia, moja kalina angielska jeszcze w pączkach, tulipany (na razie mam niewiele) kwitną, serduszka dopiero zaczynają. Czyli jestem nieco do tyłu

Twoja kalina piękna. A ten przesadzony bukszpan ważne że żyje. Zrobi się piękny.

Jolu, już tyle pracy za Tobą różnice klimatyczne zauważyłam przemierzając Polskę będziesz dłużej się cieszyć kwiatami
Bukszpan jest bardzo zabiedzony i wymaga wiele pracy, ale liczę, że się odbuduje, bo ładnie przy pniu odbija
Pozdrawiam!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:04, 13 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Świeczki na serbach piękne, nawet nie wiedziałam, że takei szyszki to ma
Moja kalina też nie pachnie.... mam Eskimo, ładna, ale ... nosa nie ma w co włożyć... albo nie ma po co.

Ania, ja też nie wiedziałam, że ma takie urocze świeczki )) sadziłam je w ubiegłym roku i nawet bym się nie spodziewała, że w tym roku będą tak wyglądać
Co do kaliny, szkoda, że kwiaty nie utrzymują się dłużej
Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:04, 13 maj 2013

Do góry
Kasia kalina cudowna ale Citronelka boska Jaka wielgachna kepa Kalina chyba wyląduje w koncu i u mnie bo ten zapach......
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:02, 13 maj 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
Śliczna ta kalina, u mnie w okolicy też rozkwitają kaliny, piękny widok. A ja nadal nie mam .

ja się jej nie oparłam pokrój ma średnio ciekawy, ale kupiłam ją dla kwiatów i zapachu
Pozdrawiam
Pszczelarnia 20:05, 13 maj 2013

Do góry
Kwitnie wiele roślin, nie nadążam z pokazywaniem (raczej fotografowaniem), bo niewyplewione, bo deszcz, bo ciemno, bo światło nie takie, bo zmiany, brak tła, otoczenia zdjęciowego i przeróbki nieuniknione.
Przedziwne zestawienie porzeczki krwistej, wiśni (śliwy) ozdobnej, różanecznika, miodunek - kwitną w jednym czasie.

A za nimi kalina (jaka?): pachnie przecudnie, mgliście słodko. Uraczyła mnie w tym roku większą ilością kwiatów (mroźny przeciąg zimowy nie służy jej):

Na miejsca zacienione pod drzewa i krzewy w nasadzeniach naturalnych polecam seslerię oraz pragnię syberyjską oraz marzannę wonną (też pachnie) - zadarnia skutecznie (wytrzymuje suchą glebę pod drzewami):

Albo tiarelki:

Ogród na górze piasku.... 16:00, 13 maj 2013

Do góry
WItam, zaglądnęłam sobie do twojego ogródka i podziwiam ogrom pracy
Kalina pięknie a z siewek co będzie ...pewnie kolejne piękności
Ogród na górze piasku.... 11:41, 13 maj 2013

Do góry
Mirko, pewnie, że będe chciała. Jakoś większa satysfakcja jest jak z takiego "maluszka" uda się wychodować!
Ja ostatnio popracowałam solidnie i posadziłam 60 sadzonek jałowców płożących, wiltoni i golden carpet. Pleców przez dwa dni nie czułam

Sadzonki malutkie, ale dobrze ukorzenione, a deszcz jest codziennie, więc mam nadzieję, że się przyjmą.
Skusiłam się też na RH

Przez to, że tak długo było zimno to nie można teraz nadgonić pracy w ogrodzie. Najszybciej rośnie trawa! Koszenie dwa razy w tygodniu !

Nowy nabytek.Kiedyś rósł tutaj bluszcz pospolity ale wymarzł w ubiegłym roku. Tawuły będą chyba ok!

Zakwitła kalina, robiąc porządki wokół niej znalazłam 4 siewki. Poszły do doniczek i zobaczymy co z tego wyrośnie!
Mój kawałek raju II 21:31, 12 maj 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Gratuluję kaliny, też się dałam namówić i nie żałuję.

Gabrysiu to moja już chyba 5 kalina a angielska 2-ga, mam jeszcze kalinę bodnantską 'Charles Lamont'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies