Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

kachat 15:23, 01 wrz 2013

Chyba znalazlam, czytam
owaga 18:49, 01 wrz 2013

wracam do octu - skrzyp usechł, ale niestety częściowo - jego korzenie nadal sa żywe... I dziad będzie wypuszczał na nowo...
Mechanicznie wyciagam ile sie da, kawałek ogródk aprzekopuję 2 tydzień - jak na znalezisakch archeologicznych powolutku, bo chcę dziada wybrać tak głęboko ja sie da...
Podpowiedzcie mi jeszcze - wzdłuz płotu mam do nasadzenia o 130 tuj szmaragdowych (co 60cm).
Pod nie pójdzie linia kroplujaca, na wierzch kora.
Chce te tuje od strony ogrodzenia zabezpieczyć przed opryskami z sąsiedniego pola i zamierzam przyczepic do łotu na wyokośc ok 50cm matę szkółkarską i zawinąc jej brzeg by kawałkiem (ok 15 -20 cm) zachodzila na ziemię na tujami.
Dobry pomysł?
Ta część ziemi ma ph ok 5,5 - mierzyłam - więc pod tuje jest chyba ok, ziemia na gł ok 80 cm gliniasta, więc raxzej nei będzie brakowało im wody (w poblizu idzie tez drenaż rozsaczający z oczyszczalni)
Zdrowie_Rosl... 11:17, 02 wrz 2013

Nienawidzę mat i agrowłókniny w ogrodzie...
Gardenarium 20:02, 02 wrz 2013

Skrzyp to trudny zawodnik a z tujami dobrze myślisz. Zabezpiecz je. Pod korzenie podczas sadzenia podsypuj Conitorf.

Instagram Ogrodowiska
owaga 21:20, 02 wrz 2013

Zdrowie_Roslin_Pszczyna napisał(a)
Nienawidzę mat i agrowłókniny w ogrodzie...

nie bardzo rozumiem?... wiem, widziałam co sie dzieje z roślinami pod matą - ale moja mata ma zabezpieczyć tuje przed opryskami z sąsiedniego pola uprawnego - będzie POWIESZONA na płocie za tujami i wywinieta kawałkiem na ziemi za nimi ( może mało elegancko to będzie na początku wyglądało, ale wybacz, 130 drzewek piechotą nie chodzi....
owaga 21:21, 02 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)
Skrzyp to trudny zawodnik a z tujami dobrze myślisz. Zabezpiecz je. Pod korzenie podczas sadzenia podsypuj Conitorf.

dzięki
Jak posadzę wrzucę zdjęcie
wietrzyk 23:10, 22 wrz 2013

Nie jestem zaawansowanym ogrodnikiem, jak niektórzy na Ogrodowisku, ale mam już własne doświadczenie dotyczące agrowłókniny.
Pierwsze prace przy zakładaniu ogrodu wykonałam w ubiegłym roku. Uporządkowałam teren, nawiozłam ziemi, wysiałam trawę i przygotowałam miejsce pod przyszłe nasadzenia. Przyznam, że sporo wysiłku włożyłam w odchwaszczenie i trochę się bałam, żeby tego nie zapuścić od nowa. Wahałam się czy położyć agrowłókninę, bo tak do końca jej nie "czułam". Jednak wizja katorżniczej walki z chwastami oraz opinie wszystkich (dosłownie nikt nie był przeciw!) znanych mi użytkowników ogrodów przesądziły sprawę i poddałam się. Kupiłam agrowłókninę do ściółkowania, czarną, gramatura chyba 80, w belach szerokość 150cm. Najpierw użyźniałam ziemię obornikiem w kulkach, zielonym nawozem, a potem przykrywałam agro, żeby uchronić przed inwazją chwaściorów. Na niewielkich powierzchniach (na szczęście!) udało mi się też posadzić co nieco i rozsypać korę. Jednak po roku zaczęło mnie już lekko irytować zwłaszcza cudowanie z wycinaniem tych dziurek na każdą sadzoną i przesadzaną roślinę i brak możliwości prawidłowego nawożenia (zwłaszcza organicznym). Zaczęłam na próbę zdejmować agro. Wyglądało pod nią tak:

wietrzyk 23:21, 22 wrz 2013

c.d.
Fakt, że chwastów praktycznie nie było, ale nie wiem czy to zasługa agro czy moja bo dobrze odchwaściłam Tak jak pisaliście korzonki roślin płożyły się na powierzchni ziemi. Niektóre z roślin pomimo tego przyrosły bardzo ładnie, ale taka np kalina koreańska nie wypuściła w tym sezonie ani jednego nowego listka. Wszystkie te rośliny sadziłam w październiku i listopadzie 2012, tak więc niecały rok temu.
Tu jeszcze chciałabym pokazać jak niezdrowo wygląda ziemia przykryta agro w miejscu gdzie nie zdążyłam wyściółkować korą:

Decyzją ostateczną agro wylatuje
livia 01:17, 23 wrz 2013

Dziękuję opatrzności, że trafiłam na to forum... Ustrzegło mnie przed strasznym błędem.
Zaczynam tworzyć szkielet ogrodu, na razie to jedno wielkie chwastowisko, wszyscy (nawet pan w szkółce) radzą stosować te geoszmaty- niewiedza czy celowe nabijanie w butelkę?
Borbetka 07:51, 23 wrz 2013

Tak, tak. Producenci agro tutaj stracą . Też wczoraj wyrzucałam resztki włókniny tam, gdzie jeszcze jest. Choć nie miałam jej za dużo. Kiedyś była droższa, więc używałam tektury i gazet, no i jeszcze starych dywanów.