Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z plażą 16:43, 28 maj 2023

Do góry
ajka napisał(a)
Trochę zdjęć z warzywniaka. W tym roku odpukać, wszystko się udaje. Nawet szpinak i sałata, pierwszy raz nie zakwitły. Muszę groszek podwiązać. Pierwszy raz posiałam. Truskaweczki już na dniach...

Moje truskaweczki jeszcze ho ho… małe i zielone
Ogromny masz ten warzywnik
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:40, 28 maj 2023

Do góry
Nie wiem czy to widać ale mój glog zaraz zakwitnie ogromnymi kwiatami i mam go gdzieś
Niech sobie łysieje

Bardzo czekam na tą piwonie bo nie wiem co to jest

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:13, 28 maj 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Lamelkowa też puchnie.

Z przodu na szczęście czosnki odciągają wzrok od chwastów

Lamelkowa świetna , Irysy lubię- jeszcze nie mam
Mój wzrok przyciągnęła biało- czarna modelka Proszę wycałować Psę.
Ale Ty masz trawnik ładny - mój jest w stanie dramatycznym…
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:36, 28 maj 2023

Do góry
A ta srednica wiertła idealna do sadzenia bylin
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:31, 28 maj 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moje aktualne widoki z tarasu

Sucho wszędzie a deszczu na horyzoncie nie widać. Ale jeszcze tydzień niech nie pada .

O… nowa pergola ?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:12, 28 maj 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:04, 28 maj 2023

Do góry
Lata świetlne temu wsadziłam w ogrodzie irysy bródkowate. Były zapchajdziurą wokół malutkich sadzonek krzewów. Krzewy podrosły i irysom było coraz trudniej wyprodukować jakieś kwiecie. Dwa lata temu zmobilizowałam się do ich wykopania spod krzaków i przeniesienia w nowe miejsca. Już sądziłam, że nic z tego nie wyjdzie, bo w ubiegłym sezonie nie kwitły. W tym sprawiły mi miłą niespodziankę.

Będą też kwitły śmietankowe.

Udanej niedzieli! U mnie idealna pogoda na hamakowanie.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:59, 28 maj 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:57, 28 maj 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:57, 28 maj 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Dołączam do marudzących... mrówki mam wszędzie, ale to u mnie norma. Z mszycami i innymi podobnymi dzielnie walczą skrzydlate(głównie wróble), które dosłownie chmarami oblatują mi drzewka i krzewy(pierwszy raz mam taką ilość ptactwa w ogrodzie). Niestety zamiast mszyc w tym roku róże pożera mi bruzdownica pączkówka.

Ptaków i u mnie sporo. Ich świergoty są częścią ogrodowego uroku. Róże na szczęście omijają szkodniki. Tego przynajmniej mi oszczędzono w tym sezonie. Pączków mają sporo, ale na kwiecie jeszcze trzeba będzie poczekać.
Póki co oko trzeba zawieszać na drobnicy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:49, 28 maj 2023

Do góry
Kawa napisał(a)

u mnie raczej ciężkawo wszystko rośnie chociaz może się wydawać że nie
mrówki mam w caaaaaaaaałym trawniku!! wszędzie!!

U mnie bardzo wolno się ta wiosna rozpędzała. Zimnica nie pomagała w rozruchu. Teraz wreszcie ruszyło z kopyta. Może i u Ciebie tak będzie, wszak czerwiec już puka do drzwi.
Nad problemem z mrówkami muszę się głębiej pochylić. Do tej pory nie były jakoś przesadnie inwazyjne. W tym sezonie jest inaczej.

Buszowato się robi.

Z opóźnieniem zakwitły majowe rodki. Zwykle kończyły o tej porze.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:39, 28 maj 2023

Do góry
Rok temu było zbyt sucho, w tym zbyt mokro. Nie służy to niektórym roślinom…
Wyczekiwane piwonie łapią grzyba. Róże zwłaszcza jesienne świeżaki na razie raczej ubogo.
Trochę mi witki opadają…

Półcienista się ładnie zebrała

Lamelkowa też puchnie.

Z przodu na szczęście czosnki odciągają wzrok od chwastów

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:38, 28 maj 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
No co tu gadać, ślicznie w tym ogrodzie, idę przysiąść na ławeczce na zakręcie, zaraz mi się przypomina Jandy "Bo ja jestem proszę pana na zakręcie"

Ten zakręt nosi u mnie miano "wirażu". A Jandę bardzo cenię. Za całokształt.

Bardzo dobrze zrobiły roślinom te ostatnie cztery słoneczne i w miarę ciepłe dni. Noce wciąż są chłodne, ale zdecydowanie zaliczam pogodowy progres.

Naprzeciw tarasu rozbuchały się krzewuszki Purpurea Nana. Czytanie na tarasowym hamaku jest mocno utrudnione. Wzrok wciąż chce się zawieszać na tym, co obok.

Rugosa w narożniku tarasu ma już kolorek na pąkach.

Ogród bez reguł 13:33, 28 maj 2023

Do góry
Już są larwy biedronek . Za chwilkę po mszycach nie będzie śladu

Mój jesienny ogród 13:33, 28 maj 2023

Do góry
A to rodek mojego kolegi z działek

Robione telefonem
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:26, 28 maj 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Bujność nad bujnościami u Ciebie Haniu! I już amsonia kwitnie! Ja chyba się wreszcie doczekam kwiatów na mojej/moich.
Ta śliwa do wycięcia to to bezlistne drzewko na zdjęciu po lewej od bordowego drzewka (drugiej śliwy?)? Z tej perspektywy jego brak nie będzie jakiś mega rażący .

Lukę trochę maskuje wsadzona z przodu tuja szmaragd. Rok temu miałam plany, aby zrobić z niej walec. Dobrze, że jakoś się do tego nie zabrałam. Mnie ta luka drażni, bo kiedy siedzę na tarasie, to widzę łysinę sąsiada kręcącego się przy samochodzie na podjeździe.

Z poziomu trawiastej ścieżki ta tujka oraz pergola z powojnikiem i różą bardziej przesłaniają dziurę.

Amsonia się rozpędza. Fajnie, że Twoja też da w tym sezonie popis.

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:17, 28 maj 2023

Do góry
A to mój dach
Macierzanka i stipia walczy z maliną , niestety moj ulubiony owoc przegrywa bo od spodu podgryzają ja opuchlaki
Przyznam ze zawitałem tu bo mam problem opisany w wątku poniżej.
Jeśli ktoś się czyje na siłach proszę i poradę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11684-uszkodzone-drzewo-przez-wandali

[img
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:16, 28 maj 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Złapałam golca na gorącym uczynku na jednej z moich trojeści. Mam dowód, że to na pewno one mi je zeżarły.
Pewnie i Twoje tak potraktowały.
Pamiętam Haniu jak pisałaś kiedyś o irysach syberyjskich, że traktujesz je jak zapchaj dziurę. Miałaś je w cieniu? Kwitły Ci?

One u mnie rosną głównie w półcieniu. Często pod drzewkami, w pobliżu krzaków. Kwitną niezawodnie. Wczoraj pojawiły się pierwsze kwiaty. Tam, gdzie cienia jest więcej kwitną nieco później.

Te rosną pod wiśnią.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:11, 28 maj 2023

Do góry
Witam szanownych forumowiczów
A czy ktoś rozpoznaje to drzewo?

Odsyłam i proszę o pomoc do wątku który założyłem , poniżej link:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11684-uszkodzone-drzewo-przez-wandali
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:10, 28 maj 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asia, Ty szczęściaro Miałaś ekipę do szklarni
My wczoraj skończyliśmy. Są jeszcze drobiazgi, ale póki co, chcę się skupić na sadzeniu. Też myślę o linii kroplującej - masz już coś na oku?

Asku, myślę o nawadnianiu, ale że tempo mamy jakie mamy, to nie wiem, jak szybko dojdzie do realizacji
Pierwszy weekend teraz miałam taki na robotę w ogrodzie. Jak nie komunia u kogoś i to w sobotę, to u nas. Dopiero wczoraj część pomidorów posadzona. Dziś trochę, a jeszcze łóżeczka musimy dokończyć i wtedy dosadzimy ostatnie.

Jeszcze żyłki, ścieżka i podtuningowanie desek Dopiero wtedy zabieram się za cokolwiek innego w ogrodzie. Pasowałoby, żeby to teraz przypadały wakacje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies