Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:49, 20 cze 2023

Kordina napisał(a)

Ani przez moment w to nie wątpiłam tacy jak Wy to ho,ho

Wyjdzie jak wyjdzie tak będzie musiało być Najwyżej kiedyś ktoś będzie sobie robił po swojemu jak nas zabraknie
sylwia_slomc... 23:00, 20 cze 2023

Trochę ogólnych ogrodowych kadrów...

sylwia_slomc... 23:04, 20 cze 2023

Aparat kończy swój żywot i fotki coraz gorsze robi

sylwia_slomc... 23:07, 20 cze 2023

sylwia_slomc... 23:11, 20 cze 2023

sylwia_slomc... 23:16, 20 cze 2023

ElzbietaFranka 23:17, 20 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie myślałam, że się temu bodziszkowi tak u mnie spodoba, a trafił przypadkiem z jakąś roślinką był kawałeczek, zostawiłam z ciekawości
Remonty wolno, ale do przodu, rozgrzebaliśmy kolejne ostatnie istniejące pomieszczenie w którym ma być nasza kuchnia. Ma na nie konkretny plan tylko delikatny problem ze słabą ustawnością bo tylko jedna ściana bez otworu drzwiowego lub okiennego, trzeba pogłówkować trochę
Ciągnie mnie z kuchnią w takie klimaty
https://pl.pinterest.com/pin/814799757606986504/
https://pl.pinterest.com/pin/247275835783581815/
W sensie cegła na ścianie, okap z drewnem, szafki z cegły, a drzwiczki sami będziemy robić z desek, blat drewniany. Belki na suficie, fajna lampa

Klimat ładny, ale czy funkcjonalny.
Wszystko ładne, ale przyjdzie czas, że będziesz miała dosyć schylania i szukania garnkow we wnękach.
Mam kuchnie bez szuflad na drzwiczki otwierane. Mam tego dosyć. Na wsi szuflady otworze i wszystko widzę. Kolanem zamknę i jest ok.

Też będę zmieniać w Wawie kuchnie chce w kolorze ecru i raczej styl angielski unowocześniony. Tak abym nie musiała się denerwować otwierając drzwiczki i na wyczucie sięgać po gary.
Jest tyle wzorów, że głowa boli. M.in dlatego z eM mamy różne zdania i ponad 3 lata nie możemy się dogadać o detale i kuchni nie ma jest stara nie funkcjonalna. Moze jak plyta przestanie grzać wtedy eM zmądrzeje.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 23:25, 20 cze 2023

sylwia_slomc... 02:32, 21 cze 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Klimat ładny, ale czy funkcjonalny.
Wszystko ładne, ale przyjdzie czas, że będziesz miała dosyć schylania i szukania garnkow we wnękach.
Mam kuchnie bez szuflad na drzwiczki otwierane. Mam tego dosyć. Na wsi szuflady otworze i wszystko widzę. Kolanem zamknę i jest ok.

Też będę zmieniać w Wawie kuchnie chce w kolorze ecru i raczej styl angielski unowocześniony. Tak abym nie musiała się denerwować otwierając drzwiczki i na wyczucie sięgać po gary.
Jest tyle wzorów, że głowa boli. M.in dlatego z eM mamy różne zdania i ponad 3 lata nie możemy się dogadać o detale i kuchni nie ma jest stara nie funkcjonalna. Moze jak plyta przestanie grzać wtedy eM zmądrzeje.

Pozdrawiam

Elu w obecnym domu mam i szafki i szuflady. Zdecydowanie więcej jestem w stanie zmieścić w szafkach, ale bez szuflad zupełnie też sobie nie wyobrażam
Podoba mi się jeszcze w trochę innym stylu takim bardziej ze starymi kredensami, ale raczej będzie coś co połączy oba te style w całość, może się uda ładnie spiąć i żeby się dało mieszkać wygodnie.
anabuko1 12:00, 21 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też mam jeże w ogrodzie. I psa i koty i całą masę ptaków. Zwierzęta głupie nie są instynkt im podpowiada czego unikać. Inaczej miałabym masę padłej fauny w ogrodzie, a nie mam. Martwego jeża nie widuję gdzie indziej niż na ulicy po spotkaniu z samochodami.
U nas po powodziach była taka plaga ślimaków bezdomnych, że nie było jak postawić nogi na chodniku czy trawniku po deszczu. Po dwóch sezonach sypania widzę zdecydowane ograniczenie ich populacji. Nawet nie wiem co miałabym zrobić z taką ilością gdyby się jakimś cudem udało je wyzbierać. Nie byłabym w stanie zakopać. Joasia jak teraz była widziała co zaczynało przełazić z ugoru do naszego kompostownika. A to już są resztki z tego co było. Gdybym nie sypała nie miałabym ogrodu. Zjadłyby. Chyba tylko nawłoci nie ruszają.

Ja tez sypie już granulat na te slimaczyska bo ich sporo mam wszedzie. Ale 3 strony mam też zarośnięte za siatką,
I z łąk i od 1 sąsiada co nie wykasza tak trawy to mam ich zatrzęsienie.
To dobre wieści, jak piszesz, że po stosowaniu preparatów jest ich mniej.
Może i u mnie tak będzie.
Czy w kompostowniku też wysypujesz ?
A dżdżownicom to nie przeszkadza ?