Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:52, 03 lut 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Ty nażekasz,a ja durna się cieszyłam,że jak już wyłażą ,to wiosna jest tuż,tuż

Ja dlatego sadzę cebulowe bardzo póxno... bo zimy są coraz później, a anomalie pogodowe coraz częściej i potem to co za szybko wyjdzie, to jak przyjdzie mróz to załatwi na amen... jak spadnie wcześniej śnieg..to póki nie zawiążą pąków nic im nie bezie. jak za długo będzie tak ciepło i przyjdzie nawet mały mrozik....to pozamiatane.... Rośliny rozwijają się i pod śniegiem.. one wiedzą kiedy ich pora... popatrz jakie wielkie krokusy pod śniegiem urosły....

Ale ta zima jest dość łagodna... i jak tak dalej będzie to niewiele roślin ucierpi Trochę gałęzi mi połamał lód.....
Ale kaliny w pąkach i zieloniutkie.. i to kalina Eskimo... nie na moja strefę klimatyczną.. (jak kupowałm to nie wiedziałam o tym tzn nie wiedziałam że są strefy klimatyczne)

Azalie

Nawet skimia która walczy u mnie o przeżycie 4 lata... wreszcie widać, że ma sie lepiej.... i pierwszy rok jej nie nakryłam..stwierdziłam, niech padnie, bo pożytku z niej nie ma.. łapała grzyba, wymarzała, same kłopoty.... Wiem wygląda fatalnie, ale fatalnie to wyglądała w sezonie.... teraz prawie miss, nowe zielone przyrosty i kwiaty

Mój zielony, magiczny świat... :) 17:40, 23 sty 2013

Do góry
Witam wszystkich ogrodowo i ogrodowiskowo zakręconych!

Na Ogrodowisko trafiłem jakieś dwa miesiące temu (okolice listopada), przez ten czas prześledziłem trochę wątków i przeżyłem załamanie... Te wszystkie piękne zielone zakątki, jakie zobaczyłem urzekły mnie ale równocześnie stwierdziłem, że nie mam tu czego szukać ze swoim przydomowym skrawkiem ziemi!!!
Szybko jednak szczera i płynąca z głębi serca zazdrość... (ech... ludzka ułomności...) ustąpiła miejsca zapałowi, którego mogliby pozazdrościć mi nawet budowniczy autostrad przed zapowiedzianą ministerialną inspekcją!! Ubrałem się ciepło (wszak było to po połowie listopada) i z niechcicowską gospodarnością przeszyłem wzrokiem moje bagatela 500 z okładem metrów kwadratowych ojcowizny. Nic to, że trawnik przypominał bardziej sweter po zderzeniu z ostem niż gęsty i mięsisty dywan, nie wzruszyły mnie resztki farb i zapraw walające się pod iglakami (scheda po doprowadzonym do końca ostatkiem sił remoncie). Oczyma duszy widziałem już ogródek - marzenie, gdzie na podwyższonych rabatach ograniczonych deskami rosną zioła, sałaty i dynie, gdzie hortensje, które skradły mi serce, tworzą bajkowy żywopłot oddzielając "mój zielony, magiczny świat..." od reszty rzeczywistości a róże - angielskie arystokratki - pysznią się w słońcu wabiąc swoim zapachem masę owadów i ciekawskich sąsiadów. Bez bukietami wręcz krzyczy, że nadszedł maj, kalina (sadzona "ku pamięci" jedynej Kaliny, w której był sex) pomponami jak szlachetnymi kamieniami stoi się i mai wszystko wokół. Piwonie upijają zapachem a liliowce karzą naszą nieuwagę tak niesprawiedliwie szybkim przekwitaniem. Na cały ten zgiełk, jakże piękny i wyczekiwany zgiełk patrzy jabłoń... posadzona w totalnie nietrafionym miejscu raczy domowników barokowymi w swoim smaku i zapachu jabłkami...
Tak wygląda mój wymarzony ogród, czy uda mi się go stworzyć? Czas pokaże a ja nie omieszkam podzielić się wszystkimi moimi osiągnięciami tu na Forum

Tak na raz trudno jest opisać cały ogródek, kolejnymi postami postaram się przybliżyć zainteresowanym (jeżeli ktokolwiek będzie zainteresowany) stan aktualny i zaawansowanie prac ogrodniczych. Na dobry początek mojej bytności na tym forum zdjęcie "ogródeczka" zrobionego z kupionych od razu po wywaleniu betlejemek hiacyntów zachowana jeszcze nutka zimowego nastroju
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:40, 22 sty 2013

Do góry
Renata, Agata, Marzenka, Zeta, Viva........ łączymy się w bólu..... samo się nie roztopi...... przy mrozie... wiec musimy modlić się, by szlag nam niczego nie trafił..... sosny sąsiadów tak się przygięły do ziemi, że do domu nie mam jak wjechać...... M jak wrócił z Bieszczad.. oj długo dziś jechał..... to poleciał po sól do sklepiku..... i Pan się śmiał, że jesteśmy ostatni co przyszli po sól... twardziele...... ale sól szkodzi roślinom i dla. Nie byłam w stanie dziś go skuć nawet na małym odcinku do furtki.....
Zatrzymane w czarodziejskiej kuli...
Kalina

Ostrokrzew

Horti

Trzmielina.... po prostu wszystko... na foto nie widać tych cieńkich polewek..ale w lodzie jest 100 % wszystkiego

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:43, 20 sty 2013

Do góry
A tak z serii mimo woli.. tłumaczę M co przesadzimy pod okno, by zlikwidować kącik trudny do koszenia... opisuję, tylko nazwy zapomniałam... wiec strzelam nazwami..a M za każdym razem mówi "kalina"..ja dalej swoje.. a on znów "kalina"..załapałam.. M operuje nazwami.. ..... Wiec ja, że to nie kalina..... poszłam po książkę i szukam co tam posadziłam... i co????????????? KALINA!!!!
Wychowałam sobie konkurencję do ogrodu
Ogród biały 00:29, 20 sty 2013

Do góry
kalina japońska

kosmos /onętek/

wrzosiec

hortensja
O....! 00:24, 16 sty 2013

Do góry
Haniu, witam...bałwanek to dla wnuczki śnieg nie chciał się lepić...wiec taki niewielki jest ...
Kasiu, nie umiem kolaży robić...jeszcze... a te czerwone pierwsze to kalina, a ostatnie- irga
Ogródek na trzy lata 00:23, 14 sty 2013

Do góry
Kalina złożyła listki - bo zimno.

Leszczyny:

Ogród biały 21:32, 13 sty 2013

Do góry
Ostróżki białe

szałwia

piwonia biala

lantana do donicy na zimę do domu

tytoń biały nasiona można pozbierać i wysiać na przedwiośniu w domu a potem do ogrodu

porcelanka jednoroczna
hosty a po prawej masz trzykrotkę białą

kalina Roseum najpierw kwiaty są zielone, a potem białe

Ogród biały 20:34, 13 sty 2013

Do góry
Kalina,

Konwalie,

Kosmos,

Weigela biała

Ogród biały 20:22, 13 sty 2013

Do góry
azalia

kalina

dereń biały

Ogród biały 19:56, 13 sty 2013

Do góry
kalina angielska
Ogród zapachów u Jasi 21:52, 05 sty 2013

Do góry
Justyna napisał(a)

Oglądając Twoją kalinę japońską, utwierdziłam się w przekonanaiu, tak chcę. Nie widziałam jej w jesiennej odsłonie, przebarwiająca się wygląda cudnie. jaką masz odmianę?

Witaj Justyno
Miło Cię gościć. Twoje byliny w ciągu trzech lat rozrosną się w duże kępy.
Kalina japońska to odmiana St.Keverne

często się zdarza że jesienią że zakwita ponownie kilkoma kwiatami

Japońskie kaliny są bardzo widowiskowe gdy kwitną i jesienią gdy przebarwiają się im liście. Są godne polecenia.

Zdjęcia winnika wkleiłam .

Pozdrawiam cieplutko Jasia
Kolorowe liście 20:58, 20 gru 2012

Do góry
Kalina ząbkowana 'Christom' (BLUE MUFFIN)
Viburnum dentatum 'Christom'

Znowu na wsi 18:42, 16 gru 2012

Do góry
Witam dziewczęta przedświątecznie.

Aniu Monte, dziękuję za kartkę świąteczną. Pięknie zatańczyłaś. Dzięki forum nabrałam ochoty na świąteczne dekoracje. Zgromadziłam na razie niezbędne rzeczy i kombinuję gdzie co powiesić, przyczepić, postawić .

Dzidko, właśnie dzisiaj przejrzałam twój wątek z kalinami. Jedna już u mnie rośnie(kalina angielska), ale do twoich jeszcze jej daleko. Widziałam na gałązkach pączki, ciekawa jestem czy zakwitnie na wiosnę.
To właśnie tu 16:44, 14 gru 2012

Do góry
I pomyśleć, że takie maleństwa potrafią sprawić nam tyle radości.
Nazajutrz po ich wizycie poszłam sprawdzić w czym zasmakowały.
Okazało się, że nie tylko owoce aronii im smakowały. Obok rośnie kalina koralowa i jej owocami też się posilały.

A teraz trochę wiosny jesienią, a może zimą, bo za oknem biało, bielusieńko.

Pszczelarnia 23:08, 09 gru 2012

Do góry
Mróz maluje:

Na razie mam taką latarenkę:

A to kalina viburnum tinus - niestety zapomniałam ją wyjąć z gruntu na zimę.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 18:32, 01 gru 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Wiele pracy ,ale masz to już za sobą.A do tego w doborowym towarzystwie.....Zostawiam kwiatki .....

Dziękuję Hanusiu,jakie piękne chabry uwielbiam je Robię wianki ,pierwszy dla ciebie prześlę Czy widziałaś u siebie bazie na wierzbach rozwinięte o tej porze roku ? U mnie kwitną bazieeee!! niesamowite

A moja kalina ma popękane pąki do kwitnienia choć do lutego daleko.
Ogród dla Agusi 21:49, 29 lis 2012

Do góry
Faktycznie piękna jest ta Kalina ,tworzy taki bielusieńki kopczyk U mnie by ślicznie wyglądała jako soliter .Ciekawe jak długo kwitnie .Cześć Aniu jestem
Ogród dla Agusi 21:49, 29 lis 2012

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Cieszę się Aniu że się zaraziłaś trzmieliną.
Ja takiej dużej jak na zdjęciu nie mam.
Ale mniejszą - owszem.
Może spodoba Ci się jeszcze ta roślinka?...
Też by u Ciebie pasowała.

To kalina "St.Keverne"
Pięknie się układają gałązki.
Pozdrawiam serdecznie.Basia

Barbaro jakie rarytasy mi wklejasz,to świetne przypomnienie moich chciejstw.Właśnie na taką poluję od dłuższego czasu,ale na tych naszych kresach to nie wszystko można dostać.Muszę wiosną wybrać się do Kurowskich lub Dębskich to takie największe szkółki w niedalekiej okolicy Lublina.Może tam je dostanę.Nigdy jednak ot tak nie stoją bo oni eksportują i co mają ciekawszego to nawet na plac nie wystawiają.Pocieszyłam się nabywając kilka innych gatunków i dodatkowo dereniem.Co tam masz jeszcze ciekawego dla mnie?
Ogród dla Agusi 17:24, 29 lis 2012

Do góry
Cieszę się Aniu że się zaraziłaś trzmieliną.
Ja takiej dużej jak na zdjęciu nie mam.
Ale mniejszą - owszem.
Może spodoba Ci się jeszcze ta roślinka?...
Też by u Ciebie pasowała.

To kalina "St.Keverne"
Pięknie się układają gałązki.
Pozdrawiam serdecznie.Basia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies