Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ukojenie 10:35, 19 kwi 2016

Do góry
Jaka to radość jak cebulowe zakwitają prawda

Pierwszy raz w tym roku robiłam wysiewy i mam mieszane uczucia. Fakt oszczędność pieniążków bardzo duża np. stipa w CO teraz jest po 12,00 złotych, a ja mam 120 sadzonek, z czego 10 wydałam
W hurtowni po 1,90 zł i 2,90 zł, w przyszłym roku będę tam kupowała
Pogubiłam się po drodze... 10:32, 19 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
zobaczymy co mi jeszcze z tego mojego sianio-pikowania wyjdzie, tzn przetrwa
Mi po pikowaniu stipa padła niestety,teraz muszę ją przesadzić z wielodoniczek i aż się boję ją ruszać
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:17, 19 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee

Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.

Albo od góry do dołu dać berberyski albo bagatelle albo admiration, lub zółte.

Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.

Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.

Toszka wszystko powiedziała. Ja bym jeszcze tylko wyczyściła cegłę. Błysk.

Nie dawała na piwniczkę żadnych ciężkich roślin (jałowce - nie!).

Tylko artemisia lubi spacerować. Monolityczne obsadzenie dobry pomysł, 3 gatunki. Pokaż jeszcze zdjęcia piwniczki z każdej strony (plus wymiary). Jak teraz wygląda. Chyba, że były, co "idę się cofać".

Jak można teleportować taką piwniczkę do mnie?

Pogubiłam się po drodze... 09:40, 19 kwi 2016

Do góry
ja poniosłam klęskę w tym roku z wysiewaniem stipa tylko jeszcze się trzyma, rozplenice padły, szałwia z 30 sadzonek popikowanych już, zostały tylko 2 i to chyba dadzą ciała, więcej nie sieję
Ogród na piasku i z wielkim murem 09:18, 19 kwi 2016

Do góry
Mirella dzięki, okna wzbudzają zainteresowanie sąsiadów, bardzo się dziwią dlaczego taki kolor okna
Dla mnie to jest odwróceni uwagi od brzydkiego muru i o to głównie mi chodziło

Trawę będę wysadzać po majowych przymrozkach.

Wysiana z nasion kupionych stipa jest bardzo marna, nie wiem czy coś z niej będzie
Ogród Mirelli 08:20, 19 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

Trzymam za nią kciuki!
Nawet jak będzie chorowała to nie wyrzucaj jej od razu. Moja stipa od Mirki po popikowaniu uschła całkowicie. Na szczęście stała u mojej babci bo ja chciałam ją wyrzucić a ona się nie zgodziła. Gdyby była u mnie już by jej nie było Dziś się tak pięknie zazieleniła że aż nie do wiary. Daj znać co i jak

Ilonka nie wyrzucam,ale kiepsko wygląda, tak się o nią martwię
Liczę, że odbije
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:02, 19 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee

Tych jałowców tam nie chce. To prawdopodobnie jałowiec Blue star, zbyt wysoki rośnie, dostałam je więc na razie tam są. Wiem, że jałowce nie są ogólnie polecane, ale myślałam nad jakimiś niskimi, np. sabińskim. Ta odmiana też ma niepochlebne opinie?

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/264,juniperus-sabina-broadmoor

Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.

A samo sedum nie będzie sie pokładać zimą? od śniegu czy wiatru?
Rozplenica to chyba z tych mniejszych odmian? Dobrze wiedzieć, że ciężko stipę usunąć, nie mam z nią doświadczenia, nie pomyślałam o tym. A takie dziury w ziemi po wypadłej roślinie ciężko będzie załatać.

O berberysach też myślałam powiem szczerze, ale chciałabym coś zimozielonego...

Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.

Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.

Monolityczne nasadzenie - jak najbardziej jestem za, ale musi zostać coś zimą....

Dziękuję Toszko, że Ci się chciało zastanowić Będę zgłębiać i rozważać Twoje typy. W razie czego będę jeszcze dopytywać
Ogród Mirelli 01:24, 19 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ilonka wczoraj pikowałam.
Coś dziwnego zaczęło się z nią dziać.
Chyba miała za mokro
Zobaczymy co będzie po pikowaniu. Dbam o nią bardzo, tak mi na niej zależy

Trzymam za nią kciuki!
Nawet jak będzie chorowała to nie wyrzucaj jej od razu. Moja stipa od Mirki po popikowaniu uschła całkowicie. Na szczęście stała u mojej babci bo ja chciałam ją wyrzucić a ona się nie zgodziła. Gdyby była u mnie już by jej nie było Dziś się tak pięknie zazieleniła że aż nie do wiary. Daj znać co i jak
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:53, 18 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Wracając do piwniczki...

Dosadziłam dzisiaj na próbę 2 trzmieliny - takie. (jedna niechcący mi się złamała) Ona rośnie jako niski rozłożysty krzew, ale dobrze znosi cięcie, więc zawsze można korygować.

Tu widać obie.

Na pewno dosadzę stipę między rozchodnik, tak jak piszecie. Nie jestem przekonana do tego anafalisa, choć wiem, że byłoby mu dobrze w tym miejscu. Bo jakoś w układzie poziomym go nie widzę, między bodziszkami a jałowcami, a puszczać go pomiędzy??? myslę dalej.

Mój jest ten kawałek ogrodu 22:28, 18 kwi 2016

Do góry
I dalszy ciąg rewolucji, początek kolejnej rabaty. Tu będą 3 strzyżone prostopadłościany bukszpanowe plus stipa. "Suche" drzewko to katalpa.

Czas zaczynać, a w głowie pustka... 20:07, 18 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a dlaczego nie dociągnęłaś tujami do końca tylko hortki dałaś? dziura taka będzie. Ta rabata przy wejściu jest z lekkim spadkiem, czy źle widzę?

ładnie masz, czyściutko tylko sadzić no i pracy gratuluję

edit. widziałam zachwyt nad kulkami u Jazzy no wydaje mi się, że masz odpowiedź czym zastąpić daniki

no widzisz, tam w rogu miał być serb ale w trakcie stwierdziłam, że nie chcę takiego kąta z serbów, i jak to ja nie pomyślałam żeby dosadzić tuje a przed nimi te hortensje. Trochę mi się już nie chce ich ruszać. Zobaczę może coś podziałam w tym temacie.
Co do rabaty przed wejściem to jest spadek od drzwi do furtki ale niezbyt duży.
Co do kulek to bukszpany super, ale żeby był jakiś efekt muszą być juz sporawe a jak ostatnio widziałam cenę w szkółce to padłam. Ja na 9 metrów potrzebuję pewnie z 10 szt + do tego drugie tyle tuffetów.

Czy według Ciebie 2 rodzaje kulek i stipa tam wystarczy?

Mówicie fajnie tylko sadzić a ja biedna nie wiem co!!!!
To tu... 19:22, 18 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Cofnęłam się do fotek pięknej lawendowej, wrzuć jeszcze jakąś metamorfozę przypominajkę . Moje FC, stipy tudzież Bronze Form chyba też spoczęły na wieki i nie wyglądają na chcące wrócić do żywych.

Może pokuszę się jeszcze o jakieś before/after. Ale to jak już wszystko solidnie ruszy. Szkoda tych traw straszliwie. U mnie tylko stipa padła (ale z tym się liczyłam poniekąd) i kilka FC nie daje znaków życia. Reszta rusza.
To tu... 19:18, 18 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Mam wrażenie, że moja stipa przed pociachaniem była bardziej zielona niż obecnie FC też słabo rokują Gienka na miejscówce fajnie się prezentuje i całkiem spora

Moja to suszki, niektóre z pojedynczymi wąsami w jednej części "miotły". Nie rokują za dobrze. Nie ma co, za rok sieję nową.
Beskidzkie marzenie 17:20, 18 kwi 2016

Do góry
W której szkółce taki wybór? U Cierniaka wszystkie trawy po 18. Nawet stipa i ice dance małe sadzonki. Zdębiałam na ten widok.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:38, 17 kwi 2016

Do góry
babka napisał(a)
Poszalałam dziś z lawendą, Troszę odczuły jesienne przesadzanie bo kępki bardzo różniły się wielkością i miałam problem z ciachaniem. Pierwszy raz kulkowałam i byłam bardzo ostrożna, wyszło dziwnie No i teraz kiedy stipa padła widzę, że muszę wyrównać do szerego tę z narożnika. Poczekać z tym do jesieni czy teraz się za to zabrać, jak radzicie ?

oczywiście asysta obowiązkowa

jednak taki układ tych kęp wyglada zdecydowanie cudownie, absolutnie zachwyciał mnie tez trawnik!
asysta bardzo dostojna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:14, 17 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
E tam wąsy!!!!
Przy takich widokach wcale ich się nie zauważa!

Wynitkowałaś już zęby z tej werbeny???

Jeszcze nie ,a le jak podrośnie ta werbena to ją pogryzę. Mam srylion siewek!!! Stipa przy niej to pikuS!!!!

Sesleria Heufleriana wyskubana z kwitnących kłosów. Rok temu tego nie zrobiłam i była potem za długa. Zobaczymy jak w tym roku.
Tu exotic z poprzedniego sezonu czy tak głupio je posadziłam???? A za laurowiśniami są hortensje limelight , Uff ruszyły, bo je tak radykalnie ciachnęłam jak nigdy.... Siedziałam cicho przez niemal miesiąc bo myśłam ,że przesadziałam

I kwitnące carex montana

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:05, 17 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
To kawał dobrej roboty odwalony! Teraz tylko wypatrywać buszu!
dziś jeszcze dosadzilam dwa kłącza pustynnikow i słucham chucham na stipa bo się ociąga
Mirkowy ogród (początki) 20:12, 17 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)
Mirka, chciałam Ci powiedzieć, że byłam dziś w ogrodzie babci i Twoja stipa pod folią poprawiła mi humor Chyba się pozbierała
Ilona To dobra wiadomosć☺
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:48, 17 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Ale masz kwiecia ! A jaka stipa!!! Co z moja nie tak ze od tulego ma po 2 listki i 5 cm wysokosci

Kasiu ja pikowałam po kilka razem tak więc to trochę takie złudzenie optyczne
Może Twoja ma za mokro bo stwierdzam, że ona woli niedolanie niż za dużo wilgoci.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:37, 17 kwi 2016

Do góry
Ale masz kwiecia ! A jaka stipa!!! Co z moja nie tak ze od tulego ma po 2 listki i 5 cm wysokosci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies