Cześć Beta!
Dzięki za podpowiedzi zaraz pooglądam sobie ten ogródek Marty. Ja narazie to mam zupełny mętlik w głowie. Ten pas koło płotu jest wąziutki może około 40 cm.
Przy chodniku to myślałam o tui "Danica" chociaż spodobało mi sie w tym projekcie Slawka te większe tuje co jakiś czas. Tylko że ja tam chciałabym umieścić też lampy solarne to chyba lepiej byłoby coś niewysokiego.
Ogólnie nie chciałabym za dużo roślin kwitnących. Podobają mi się tawuły japońskie np. Golden Princess, jakieś wrzosy, kosodrzewina, berberysy. Muszę jeszcze poserwować po ogrodowisku może mi się to jakoś poukłada w głowie ale fajnie że już coś podpowiadacie i sugerujecie.
Co do roślin, pisała Pani, że jest u Was gleba gliniasta. Radziłbym przed posadzeniem, poprawić trochę strukturę gleby dodając, np. kompost i wymieszać z glebą rodzimą. Fajną rzeczą jest także do kupienia humus w formie płynnej, pomaga zarówno glebie ciężkiej jak i mocno przepuszczalnej. Większość dnia zapewne słońce pada na tą część ogrodu. Myślałem nad roślinami, które właśnie nie wymagają zbytniej pracy przy nich. Hortensja bukietowa, azalie japońskie i wielkokwiatowe, Żywotniki zachodnie odm. 'Smaragd', Pięciorniki, Cyprysik groszkowy odm. 'Filifera Aurea', Tawuły, Forsycja odm. 'Maluch' itd.
Dopisuję się do podglądania ogrodu, projekcik slawko całkiem niezły teraz tylko dobrać niewymagajace rośliny, np. tawuły, berberysy,trawy, bukszpany ...
Dobrze by było żebyś powiedziała nam jaki ogród ci się podoba, w jakim stylu, będzie łatwiej doradzać.
Dorotko jak patrzę na te zdjęcia to widzę tam jakieś wyższe krzewy, np. tawuły, pęcherznicę, derenie i na ich tle właśnie horti, miskanta i całą resztę
Dawno nie było fotek - ciągle tylko cisy i cisy
A tu jesień mamy! I dzisiaj łądnie, słonecznie
Na nowej rabacie "ruszane" tawuły zmieniają barwę z żółtej na pomarańczowo-różową.. ciekawe dlaczego?? Poziomkę jedną muszę wymienić, bo uschła... z daleka tawuły wyglądają prawie jak żółte żurawki
Obok rozchodniki z mozgą i mieczyki z wyprzedaży - ciekawe czy jeszcze zakwitną?:
Wrocławskie poczochrańce będę cięła na wiosnę - bo sadzoneczki chcę porobić
Moje ulubione zawilce:
I żurawkowa rabata - podzieliłabym je chętnie i uporządkowana, ale do wiosny się wstrzymam (jak wytrzymam
Spartyna grzebieniasta nadal dobrze wygląda
Żurawinkę niedługo zjemy - może już? Jakoś boję się spróbować
I po posadzeniu..... rośliny małe, więc efektu specjalnego nie ma Żurawki dopiero co ukorzenione, szałwia omszona nie kupiona, rozmnożone tawuły Golden Princess maleńkie (ale tu zaoszczędziłam 85 zeta!) Brakuje jeszcze Hakonechloa, i konwalników też....
nie wpadłam na azalie, ale myślę że to super pomysł , dziękuję. Trochę boje się sadzić koło rh bo Bożenka kiedys mówiła, że one nie lubią jak się im grzebie w pobliżu
Aniu, a wiesz co mi wpadło jeszcze do głowy, może z przodu dasz te tawuły co u mnie w gazonach, rosną w kule i taki złocisty kolor fajnie z rh się komponuje; wkleje ci foto, potem wywalisz,
one u mnie juz urosły i kwitną!
Aniu, wspaniałe zakupy i pięknie wykonana praca; ja dosadziłabym azalie japońskie, a pomiędzy rh i azalie cebulki, a potem w sezonie dasz np białe begonie i będzie super, jak za dużo traw, to też nie jest tak fajnie; widzę, że w gazonach rosnie, u mnie też tawuły urosły i nawet zakwitły i żurawki tez bujnęły;
w sumie bardzo mi sie podoba, mamy podobne zadania z tymi gazonami, więc sledzę twoje poczynania
Hej Ula!
akurat tak trafiłam Tawułki na razie są na swoich starych miejscach te 3, bo nie mam co z nimi zrobić. Może je gdzieś wcisnę, ale to jak będę miała kulki bukszpanowe na ich miejsce, chętnie biało-zielonego bukszpana variegata. Te tawuły mają już 3 lata, tnę je 2x w roku - zobaczymy - czy uda się je nadal kulkować, czy zrobię mały żywopłocik... ale to na wiosnę
Pochwalę się wczorajszym popołudniowym kończeniem rabaty przy wejściu. Jest tak:
Zostawiłam 3 tawuły, wydaje mi się że nie cała rabata musi być taka "uładzona" pod linijkę. W zasadzie mały chaos jest u mnie wskazany
Może kiedyś tawuły zamienię na bukszpanowe kulki - może z variegaty??
Poziomki owocują na nowym miejscu:
Mam jeszcze 2 zielone trawki jak ta, może gdzieś jeszcze wcisnę??
Maleństw prawie nie widać:
Od strony garażu idąc (krawężnik ma zniknąć, może jeszcze tej jesieni...):
Zastanawiam się jeszcze nad tym miejscem - żurawka na próbę postawiona - chyba dosadzę jeszcze poziomkę i z głowy:
tak więc dokupiłam na rabatę cieniolubną pod wiązem suchodrzew chiński lonicera pileata, ponoć zimozielony i kwitnie na biało;l wzięłąm jeszcze 2 lawendy i 2 tawuły, te co na gazonie, barwinek wariegata i 2 bluszcze i wiśnie szczepione na pniu
a to wczorajsze, co juz posadziłam
i moje trzmieliny na pniu posadzone i uciekam, reszta kiedys tam...
Tak, tawuły ze srodka wylatują, ale jeszcze nie wiem gdzie - więc siedzą
Czytać będę po urodzinach (jeszcze tydzień), na razie muszę pokończyć stosik z biblioteki... a nie mam czasu na czytanie, bo jest ogródek Lektura więc bardziej na zimę Ta o sadzonkowaniu zapowiada się najciekawiej, przejrzałam pobieżnie, o każdym gatunku osobno, sporo zdjęć
Zobaczę jakie trawki dzisiaj będą, może mi coś wpadnie w oko...
pozdrawiam i dzięki!
Witam wszystkich!
Dzięki za uwagi! Wczoraj już tam więcej nie podziałałam, musiałam pilnie posadzić bukszpany które usunęłam z obwódki tutaj...i zrobiło się ciemno... i miałam małego sąsiada do pilnowania
2 tawuły ze środka do usunięcia, bukszpany do przesunięcia zgodnie ze strzałkami na fotce 2 strony wcześniej Po więcej traw jadę jutro - umówiłam się już, zresztą obiecałam tam kupić piórkówki (mieli po 5 zł) dla Krysi (Krys).
Tak, za tawułami są poziomki, lepiej im tutaj będzie niż pod różami Wygodniej Młodej zrywać z chodnika.
Winorośle dostaną rusztowanie na wiosnę, drewniane, celowo czekałam aż trochę podrosną - bo już drugi rok by niszczało, a malowanie z drabiny nie należy do naszych ulubionych zajęć