Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Coś jeszcze, coś więcej... 09:04, 07 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Podsumowując co się dziś działo Wg kolejności na rabacie

Zmniejszyła się ilość przywrotników - na ich miejsce trafiły ostróżki i 3 przesadzone róże.
Dwie Anabelle trafily pod płot, przed nie białoobrzeżone hosty.
Buk przed Anabelle nie wyleciał - będzie ekran. Z grabem czekam na jesień, przyszła lokalizacja jednak nieznana
Rozplenica nie tknięta (brawo ja )
Następnie rosły sobie w spokoju trawki, szałwie, rozchodniki, perovskie, werbeny, jeżówki, firletki - już nie ma Są trawy wymieszane z szałwią Sensation Deep blue (buziak Jola), do tego moje nieogarnięte w tym roku rozchodniki. Jak szałwie przestaną na jesień sedum będzie jak znalazł Między hortki a ten zestaw wcisnąłem mikołajka Na koncu rabaty zamiast perzu rośnie teraz szałwia, również od Joli Reszta - jeszcze bez zmian Jedynie jak grab wyleci (za jakiś miesiąc) wcisnę na jego miejsce przegorzan w większej ilości, a na miejsce przegorzanów dam molinie Karl Forster w ilości sztuk trzy

Druga strona...

Bez rewelacji Róże The Fairy zamieniły się miejscem z przywrotnikiem, który poszedł na tył. Będzie się opierać o murek. Fairy na brzegu jednak nie są same Dostały w nogi żurawki Georgia Peach oraz carexa Bronze Form. W plecach rośnie teraz szałwia Caradonna Dolożyłem też parę gałązek szałwi do jarzmianki, będę sprawdzać czy uda się ten duet

Aaaaaa! Wspomniałem, że zrobiłem w międzyczasie przedpłocie?
Rośnie tam teraz odętka, werbena, jeżówki, perovskia i przywrotniki. Parodia słynnej pinterestowej rabaty Jeszcze coś ma tam być, mam zapisane na kartce Chyba carexy o ile dobrze pamiętam
Lecę coś tam dosadzić, bo przestalo padać

Jak ktoś dotrwał do końca posta to... macham

O rany ale rewolucję poczyniłeś
aż mnie się zachciało kopania hahahahahaha
Tu ma być ogród :) 08:56, 07 wrz 2016

Do góry
Moja szałwia sie tak rozłazi ze jak ja kocham tak jej nie znoszę i byc tu mądry

Szkółka sie kreci? Lepiej u Milenki?
Ogród wśród pól i wiatrów 08:38, 07 wrz 2016

Do góry
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.
Pogubiłam się po drodze... 08:03, 07 wrz 2016

Do góry
Pieknie Kasiu .

Amelko cudna róża a szałwia fiu fiu
Ogród z uśmiechem 07:51, 07 wrz 2016

Do góry
Na traktorki zawsze popyt hahaha zakupy masz sliczne

Roze pieknie skomponowane z szałwia ech
Kamienny ogród patykiem malowany 23:37, 05 wrz 2016

Do góry
To teraz trochę na fioletowo.

Szałwia znów zakwitła po przycięciu.

Werbena

Kocimiętka

Przetacznik i lawenda młodziutka jeszcze - kwitnie drugi raz

Borówcowy raj 11:07, 05 wrz 2016

Do góry
I jeszcze jarzmianki. Nie mogę się im oprzeć. Posadziłam w tym roku i patrzcie. Z przodu zamiast żurawek będą dosadzone z różowym kwiatem. Dziwne jest to, że różowe z tyłu ogrodu są zjadane przez ślimaki, a te tutaj nie.

Mam też rozchodnika NN. Tak powiedział Pan sprzedawca. Chyba go podzielę i powsadzam między tego różowego. Rabata będzie taka: szałwia jako pierwsza, potem rozchodniki, potem nowe jeżówki pomiędzy rozplenicami i z tyłu hortensje Limki. Oby taka konfiguracja mi się spodobała. I zapomniałam o roli głównej - cisie kolumnowym, takim z 1,5m. Będzie zimą fajnie zdobił. Pokażę rabatę jak ją zrobię. Kopanych roślin jeszcze brak na rynku.

Cis będzie zamiast tego wielkiego jałowca.

I jeszcze się zapytam czy komuś kwitnie bluszcz? Byłam na grzybach, przyjechałam bez jednego, ale z odnóżkami bluszczu, który tam kwitł. Mam tyle bluszczu i ani jeden nie kwitnie. Nie wiem.

Lawendowy zawrót głowy 07:55, 05 wrz 2016

Do góry
Marzenko ja bardzo brązy tylko w ogrodzie roz raczej tylko ogrod . Dziwne te moje upodobania kolorystyczne z takim podziałem.

Makao cos Ty napewno wiesz jak wyglada jeszcze nie ususzona hihi . Brązy tez sie pieknie błyszczą w słońcu . Swietne spotkanie miałyście. Wygłasza inaczej niz na awatarku jeszcze ładniej.

Karolinka haha a dzis deszcz ......lubie jesien ale słoneczna prosze

Ewcia 004 ranny ptaszek z Ciebie .

Inka 74 zapraszam czesciej i dzieki wielkie

Iwka wiesz tylko ja jakas sie niezdecydowana zrobiłam, miejsca coraz mnie i decyzje trudniejsze.

Mirelko nooo zestawienie róży szałwia i brązowych traw uwielbiam najbardziej. Musze tylko dokupić roze
Ogród z widokiem na jezioro 20:28, 04 wrz 2016

Do góry
Jolu ta szałwia to szałwia omączona. Jednoroczna generalnie, ale o dziwo po tej zimie dwie przetrwały. Ale siewek brak I ta zeszłoroczna nadal nie kwitnie Normalnie wysiewam na przełomie marca i kwietnia i wtedy kwitną od lata. Tylko trzeba wysiać więcej bo część nie będzie miało tych niebieskich lodyrzek (tylko szare) a w tych lodygach cały urok I nie wiem czemu, ale jak kupowałam rozsadę to zawsze były kompaktowe a z siewu to niektóre mi pasa sięgały. Myślę że może hodowcy uszczykują tak jak chryzantemy - ale nie próbowałam bo w tym roku nie wysiewałam - nie chciało mi się Może w przyszłym spróbuję A może ty?
Ogród z widokiem na jezioro 20:09, 04 wrz 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
Jolu to szałwia u nas nie zawsze zimuje, np. u mnie nie mam ją w donicy i traktuję jako jednoroczną

rozmnaża się z sadzonek i do donicy czy nasionka?
Ogród z widokiem na jezioro 20:03, 04 wrz 2016

Do góry
yolka napisał(a)

i zagadka - co to za roślinka - ta niebieska

Jolu to szałwia u nas nie zawsze zimuje, np. u mnie nie mam ją w donicy i traktuję jako jednoroczną
Ogród z widokiem na jezioro 21:48, 03 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ten widoczek mi się bardzo podoba

A niebieska roślinka ze zdjęcia to szałwia jednoroczna. Mam ją w tym roku w ogrodzie i też jestem nią zachwycona. Kupiłam ją w maju i do tej pory kwitnie bez przerwy

dzięki za pochwałę widoczku i podpowiedź co do szałwi, muszę ja nabyć
Ogród z widokiem na jezioro 21:46, 03 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ogródeczek wymiziany na glanz. Pięknie jest I wcale jesienią nie pachnie.

Ewa już Ci napisała co to za cudo niebieskie ..to szałwia.

Coco Mi ładnie przyrasta

Wnuki odmówiłam.

Speca od programu nie mam.. nie znam lepszych.. wiec tak sobie mruczę pod nosem.. przed chwilą właśnie się zawiesiło i porwał kosmos.. część odzyskane z automatu..

I myślę,. że nałożenie kawałeczka drogi to bardzo dobry pomysł Nawet jak kawałeczek to 190 km Oczywiście z popasem u mnie ...

Jejciu Ty to masz opykany C.d 190 trochę dużo, ale zobaczy się
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:52, 03 wrz 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Witam Cię serdecznie!tworzysz przemyślany,nowoczesny ogród,beton,żwirek,piękne zestawienia np,szałwia i biała róża.Ja muszę iść na kompromis,u mnie żwirowych rabat nie będzie,no może na froncie coś wynegocjuje..
Witaj Sylwia! Eh te kompromisy Zajrzę do Ciebie, bom ich bardzo ciekawa
Ogród z widokiem na jezioro 18:48, 03 wrz 2016

Do góry
Ogródeczek wymiziany na glanz. Pięknie jest I wcale jesienią nie pachnie.

Ewa już Ci napisała co to za cudo niebieskie ..to szałwia.

Coco Mi ładnie przyrasta

Wnuki odmówiłam.

Speca od programu nie mam.. nie znam lepszych.. wiec tak sobie mruczę pod nosem.. przed chwilą właśnie się zawiesiło i porwał kosmos.. część odzyskane z automatu..

I myślę,. że nałożenie kawałeczka drogi to bardzo dobry pomysł Nawet jak kawałeczek to 190 km Oczywiście z popasem u mnie ...
Ogród z widokiem na jezioro 17:58, 03 wrz 2016

Do góry
yolka napisał(a)

Ten widoczek mi się bardzo podoba

A niebieska roślinka ze zdjęcia to szałwia jednoroczna. Mam ją w tym roku w ogrodzie i też jestem nią zachwycona. Kupiłam ją w maju i do tej pory kwitnie bez przerwy
Komendówka 22:57, 02 wrz 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Jak na drugi rzut jest piękna szałwia. Nauczka, nie szczypać się, tylko ciąć na maksa. Bo chyba to lubi

ale piękna ...
p.s. Roma, dzióbek też cudny, na maxa !!!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:33, 02 wrz 2016

Do góry
Witam Cię serdecznie!tworzysz przemyślany,nowoczesny ogród,beton,żwirek,piękne zestawienia np,szałwia i biała róża.Ja muszę iść na kompromis,u mnie żwirowych rabat nie będzie,no może na froncie coś wynegocjuje..
Zaczątek ogrodu 09:31, 02 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
jak tam twoja rabata? Dałaś radę?

Dałam radę zrobiłam kulki bukszpanowe, szałwia Merleau Blue, bronze form, wrzucę wieczorem zdjęcie.
Ogród na glinie 09:13, 02 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
witaj Gosiu po urlopie

piękne zestawienia
werbena z kosmosami super wygląda i chyba szałwia tam jeszcze jest?

werbena, kosmosy, szałwia, bergenia i cała masa różnych bylin - to w ramach tej dużej rabaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies