Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 15:45, 26 paź 2016

ren133 napisał(a)
A podjęłaś już decyzję w kwestii żywopłotu z frontu?

Może skoro masz taki mętlik w głowie to może najpierw poinspiruj się tutaj
https://uk.pinterest.com/pin/360991726363883633/
A potem pokaż nam co bliskie jest Twoim upodobaniom

No niestety jeszcze nie podjęłam. Wciąż jest kilka opcji i nie wiem co wybrać. Musze pomyśleć.
Nett 15:56, 26 paź 2016

Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra
jolanka 20:07, 26 paź 2016

Anetko, przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam na Twoje pytanie dot. róż ale nie byłam kilka dni na Forum Odp. u mnie na 293 str.
Widzę wspaniałe planowanie oj, dzieje sie u Ciebie, dzieje, pozdrawiam
Nett 20:11, 26 paź 2016

jolanka napisał(a)
Anetko, przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam na Twoje pytanie dot. róż ale nie byłam kilka dni na Forum Odp. u mnie na 293 str.
Widzę wspaniałe planowanie oj, dzieje sie u Ciebie, dzieje, pozdrawiam

Dziękuję Jolu
UlaB 22:01, 26 paź 2016

A róż na tej południowej wystawie nie chcesz? Artemisa zamiast żywotników Fakt, ze zimą może nieco łyso by było, wiec nie wiem czy to dobra propozycja... ale róze miałyby tu nieźle - słonecznie i pewnie przewiewnie.

Masz świaodmość, że ID daje rozłogi? Jesli ich nei chcesz to podmień na turzycę Variegata.
Nett 22:07, 26 paź 2016

Ula róże są tam gdzie na zdjęciu takie białe kropeczki po lewej stronie, przy pergoli. Tam jest z 10 róż. A co do turzycy, masz rację.
UlaB 22:32, 26 paź 2016

no rzeczywiście, są
Ewik 22:50, 26 paź 2016

Przyszłam za futrzakami , cudne są i widzę , ze fajny ogród tworzysz, bedę zaglądać
ID w pełnym słońcu nie będą dobrze wyglądać, zdecydowanie ładniej prezentują sie w półciniu, Variegata jest lepsza
Artemis to ogromne róże , u mnie mają po 170 cm i rozpychają sie okropnie , no i śmiecą . Pomysł z hortkami ogrodowymi super
Nett 23:01, 26 paź 2016

Witaj Ewa. Bardzo dziekuję za odwiedziny. Do kolekcji futrzaków powinnam dodac jeszcze królika żeby był komplet, ale nie mam zdjęcia
Z Artemisa zrezygnuję jednak a turzyce za namową wszystkich odwiedzających zamienię na variegatę.
Nett 23:03, 26 paź 2016

Ula mam róże jeszcze obok wierzby teściowej. Tam są 2 Chopiny i 4 Nostalgie. Może przesadzić je na skarpę i zrobić cały taki ciąg róż?