Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

rozark 18:03, 21 paź 2016

katel napisał(a)

Reniu jak tylko mi się uda ją rozmnożyć - to nie ma sprawy
Zuzia się ciągle dopytuje kiedy pani Jenia (czyli oczywiście Renia) znowu przyjedzie do nas

Nie będę ci robić kłopotu. Ja sobie ją rozmnoże, tylko do ciebie musze po pęd przyjechać . Krzewy rozmnaża się przez sadzonki zielne w czerwcu, lipcu — ukorzeniają się podobno łatwo.
Mam nadzieje że Zuzia już nie pamięta że była chora . Dziękuje za zaproszenie, na herbatkę chętnie przyjadę, odezwę się jak będę w pobliżu .
kasiek 18:28, 21 paź 2016

Piekna chochla - moją zjadł pies... kurcze jakby nie mógł innej trawy wybrac tylko akurat ta co lubie!
katel 19:57, 21 paź 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Szukałam ciasteczkowych fotek i niiii maaaa muszę odwiedzić ciastkarnię
Dobrze że sezon się kończy, odpoczniemy od prac ogrodowych i naładujemy bateryjki

Edit: znalazłam ciastko

Odpoczynek mi się przyda ale podejrzewam, że po tygodniu będę miała dosyć ale wyjścia nie ma, zima idzie i na czytanie się trzeba przezucić.
Basi ciastko jest pyszne, teraz muszę wypróbować przepis na rogaliki.

amelia_b napisał(a)
Asia pyszny ten orzechowiec jest, mówię Ci

Ami a właśnie chyba Ci nie mówiłam że Basia wstawiła też przepis na rogaliki.

AsiaK_Z napisał(a)

Jam łasuch co widać może się skuszę na wypiek, ale nie wiem kiedy

Ja też łasuch jestem, dlatego orzechowiec będzie dopiero na święta .

Anda napisał(a)
Też jestem łasuchem, zaraz idę zdjęcia i przepisu szukać
Kasiu, a co w końcu będziesz sadzić na tej wąskiej rabacie?

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

katel 20:04, 21 paź 2016

rozark napisał(a)

Nie będę ci robić kłopotu. Ja sobie ją rozmnoże, tylko do ciebie musze po pęd przyjechać . Krzewy rozmnaża się przez sadzonki zielne w czerwcu, lipcu — ukorzeniają się podobno łatwo.
Mam nadzieje że Zuzia już nie pamięta że była chora . Dziękuje za zaproszenie, na herbatkę chętnie przyjadę, odezwę się jak będę w pobliżu .

Mam za sobą kilka prób rozmnażania roślin ale nie powiem żeby mi wyjątkowo dobrze szło - zielne jeszcze nigdy mi się nie udały ale wszystko przede mną .
Zuzia w zeszłym tygodniu zaliczyła jeszcze jelitówkę ale w tym już wszystko jest ok. Dzwoń kiedy będziesz miała ochotę i przyjeżdżaj na herbatkę .

kasiek napisał(a)
Piekna chochla - moją zjadł pies... kurcze jakby nie mógł innej trawy wybrac tylko akurat ta co lubie!

No właśnie czytam u innych że psy tak hakone lubią , może zasadź mu gdzieś większą kępę tej szybciej rosnącej Aureoli - tylko jak go przekonać że tą można jeść a tamtej nie
Anda 21:36, 21 paź 2016

katel napisał(a)

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

Świetny kontrast niebieskiego z żółtym. Do wiosny rośliny wypięknieją, będzie super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
katel 22:09, 21 paź 2016

Anda napisał(a)

Świetny kontrast niebieskiego z żółtym. Do wiosny rośliny wypięknieją, będzie super

Te cyprysiki to dzięki Tobie - nie wiedziałam co tam dać, wymyśliłam lilaki na pniu bo zapach mi się marzył ale Ty zaczęłaś dopytywać co i jak będzie i zmobilizowałaś mnie do myślenia i zrobienia wizualizacji w Paintcie - lilaki zlały by się z tłem, cyprysiki fajnie z tawułami zagrają, jedyna obawa to taka, że mogą przemarznąć ale na zapas nie ma się co martwić - Dzięki!
Anda 22:19, 21 paź 2016

katel napisał(a)

Te cyprysiki to dzięki Tobie - nie wiedziałam co tam dać, wymyśliłam lilaki na pniu bo zapach mi się marzył ale Ty zaczęłaś dopytywać co i jak będzie i zmobilizowałaś mnie do myślenia i zrobienia wizualizacji w Paintcie - lilaki zlały by się z tłem, cyprysiki fajnie z tawułami zagrają, jedyna obawa to taka, że mogą przemarznąć ale na zapas nie ma się co martwić - Dzięki!

Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę, że troszeczkę przyczyniłam się do tego, że wpadłaś na taki świetny pomysł Trzymam kciuki żeby cyprysiki nie przemarzły.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mirkaka 10:13, 25 paź 2016

Jak oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu to przypomina mi się mój z przed prawie 20 lat.
Pod płotem trochę drzew, kilka klombów na trawniku. Potem pomiędzy klombami a nasadzeniami pod płotem zrobiłam ścieżkę wokół całej działki. W ten sposób ścieżka w niektórych miejscach jest jakby wewnątrz nasadzeń i po latach tworzy tajemnicze zakątki. Pomiędzy drzewami posadziłam rododendrony a na niektórych klombach azalie bo tam mają dużo słońca.Pod domem gdzie słońce jest ciągle rosną róże.
amelia_b 10:13, 25 paź 2016

Kasiu odpoczywasz już, czy dalej działasz?
amelia_b 10:13, 25 paź 2016

Chyba ostatnio w sklepie Twojego męża nie poznałam, chociaż nie jestem pewna że to był on