Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Aggaa 21:31, 21 paź 2016

Renia, jak wzbogacić ziemię pod szałwię?
mączkę mam, obornik granulowany też
Jamroczek 21:45, 21 paź 2016

Witaj Reniu podczytuje sobie twoj watek od poczatku w poszukiwaniu inspiracji.Ogrod super, dla mnie mnostwo inspiracji w sumie młody a prezentuje sie świetnie. Mam pytanko - na wiosne zeszłego roku sadziłas kulki bukszpanowe. Moglabys dac mi namiar bo nie doczytałam gdzie a tez bede pare kulek potrzebowac. Tez jestem z łodzkiego.
Pozdrawiam Asia
Edit już doczytałam, że w Miliczu, trochę daleko ode mnie. Mam nadzieję, że zdrowo rosną. Wracam do czytania wątku
Asia
ren133 22:56, 21 paź 2016

Margarete napisał(a)
O rany ale się dzieje u ciebie...i jakoś mnie to nie dziwi
Ty to tytan pracy jesteś. Ja spasowałam trochę przez tę pogodę, szarobura i mokra jesień działa na mnie przygnębiająco. Zimno i mokro i ciemno prawie już jak wracam do domu...brr. Połowę cebulowych mam jeszcze do posadzenia a ochoty do prac w ogrodzie brak. No i róże do przesadzenia....eh, może jeszcze zdążę.

Nie uda mi się nadrobić zaległości ale cofnęłam się 30 stron i poznałam historię i dylematy związane z rabatą reksiową. Wyszło cudnie, uporządkowane kostki i rozrośnięte na wiosnę ID dadzą efekt łał. Ja bym lekko tylko wyrównała te graby zostawiając je lekko poczochrane. Dookoła masz geometryczne formy, proste linie, białe murki, noweczrsne proste meble etc więc rośliny muszą nadać temu formalnemu otoczeniu trochę lekkości. Uzysaksz tę lekkość od czerwca dzięki trawom ML i ID a do tego właśnie dzięki trochę poczochranym grabom.
O rany ale się napisałam...
W skrócie - brawo ty !!

Dziękuję Malgosiu Lubię Cię czytać ... taki optymizm zawsze bije z Twoich słów))) Miło mi, że Ci sie podoba moja grabowa Życzmy sobie więcej słoneczka wówczas humory nam sie wszystkim poprawią i zapal do pracy wróci Buziaki
ren133 23:00, 21 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Renia Twoje podzielone ID wyglądają lepiej niż moje rosnące 3 lata.
Chyba jednak nie służy im cień - posadzone są od północnej strony.
Innej przyczyny nie upatruję. Ale w takim razie co z Evergold? Rosną od strony południowej i są okropne. Już porównywałam wcześniej do Twoich.
Pomyślałam, że może w kamyczkach im źle, ale inne trawy rosną super.
Podjętej decyzji o pozbyciu się ich nie zmieniam. Już ich nie chcę w swoim ogrodzie.

To są ID podzielone przez Jolę lawendową U mnie będą rosły w słoneczku
Moje evergoldy rosną w pólcieniu ... nie wiem w sumie co ma wplyw na to jak sobie radzą ... myślę, że takie pośrednie nasłonecznienie raczej im służy a dużą rolę odgrywa chyba przepuszczalna i żyzna gleba + sporo wody Moje mają korę ...
ren133 23:02, 21 paź 2016

Malgosik napisał(a)

Moje Evergoldy marniały w cieniu.
Trochę słońca potrzebują i są ładne.
I z tego co piszesz nie za dużo tego słońca.
Są piękne.
Posadziłam bym je jeszcze raz w ziemię przekopaną z przekompostowaną korą i kom postem jak Toszka radzi.
Myślę że turzyce potrafi też załatwić przymrozek po cięciu.

Ja swoim dałam w dołem kompostu z małą ilością piasku i kory
Na razie jestem z nich b.zadowolona Zobaczymy jak zachowają się po zimie?
ren133 23:02, 21 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Super. A ID rozrastaja sie bardzo szybko. Za dwa lata bedziesz wyrzucac lub rozdawac.

Liczę na to, że się zagęszczą
ren133 23:04, 21 paź 2016

Aggaa napisał(a)
Renia, jak wzbogacić ziemię pod szałwię?
mączkę mam, obornik granulowany też

Szałwia lubi przepuszczalną i w miarę żyzną glebę i nie lubi mieć za mokro ... także myślę, że i oborniki i mączka + trochę kompostu + chyba troszke piasku bo Ty chyba masz tam glinę?
ren133 23:11, 21 paź 2016

Jamroczek napisał(a)
Witaj Reniu podczytuje sobie twoj watek od poczatku w poszukiwaniu inspiracji.Ogrod super, dla mnie mnostwo inspiracji w sumie młody a prezentuje sie świetnie. Mam pytanko - na wiosne zeszłego roku sadziłas kulki bukszpanowe. Moglabys dac mi namiar bo nie doczytałam gdzie a tez bede pare kulek potrzebowac. Tez jestem z łodzkiego.
Pozdrawiam Asia
Edit już doczytałam, że w Miliczu, trochę daleko ode mnie. Mam nadzieję, że zdrowo rosną. Wracam do czytania wątku
Asia

Witaj Asiu
Milo mi, że zaglądasz a to, że mój wątek jest źródłem inspiracji dla Ciebie bardzo mnie cieszy bo to znaczy, że mogę komuś służyć pomocą a to daje satysfakcję Kulki kupowałam z różnych źródeł ale to fakt pierwsze przyjechały spod Wrocka A skąd jesteś? Czy ja czasem nie podpowiadałam Ci u kogoś tego źródła? https://www.ogrodowisko.pl/watek/5376-balaganu-ogrodowego-karoliny-ciag-dalszy-czyli-o-moim-gumowym-ogrodku
Jamroczek 23:25, 21 paź 2016

Tak kontaktowałam się z Karoliną może coś się uda ale na razie to pogoda nie sprzyja. A jestem z Piotrkowa Trybunalskiego.
Asia
AnnaCh 23:40, 21 paź 2016

Jamroczek napisał(a)
Tak kontaktowałam się z Karoliną może coś się uda ale na razie to pogoda nie sprzyja. A jestem z Piotrkowa Trybunalskiego.
Asia
No, czego się tu człowiek dowiaduje Jest nas więcej