Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 09:36, 14 maj 2015

Do góry
iwonadm - to moja ascot w chwili obecnej.

Własciwie kolorem liści nie różni się od różowej Myriam

Kasya -na szczęście u mnie takich leni nie ma, za to pracowite nornice

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:36, 14 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Jak eM się zgubił to znaczy , że macie bardzo tajemniczy ogród

Piękne orliki, takie delikatne.

Wołałam i wołałam i cisza, a on na mordorze robił porządki, przy winogronie, bo zarósł wszystko, ale w końcu znalazłam eMa oplecionego gałęziami

Mój deren pagodowy wyhodowany z nasionka, ciekawa jestem czy mi kiedykolwiek zakwitnie

i kwiecisty
Ogród na glinie 09:35, 14 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Malgosiu ale wszystko od zeszłego roku uroslo i wypieknialo .....cudnie wyglada te kilka miejsc na ostatnich fotkach taka soczystosc

Dzięki

Jola mój front jesienią 2013

wiosna 2015 (obsadzenia - wiosna/lato 2014)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:31, 14 maj 2015

Do góry
Robię rabatę magnoliową, wygląda na razie tak:

7 szmaragdów ma za zadanie osłonić trochę to miejsce przed wiatrem. Magnolia 'verbanica' (docelowo do 3m wysokości) jest posadzona 160cm od szmaragdów, a świerk serbski 2m od magnolii. Drzewa nie są za blisko?

Za magnolią chce posadzić różaneczniki: catawbiense grandiflorum i może cheer. A co przed/pod magnolią? Tymczasowo są tam wsadzone trawy, ale wolałabym coś innego.
rabata może być szerzej poprowadzona, niż łuk z trawami.

Co będzie się dobrze czuło pod magnolią? Niskie azalie? Wrzosy? Krokusy? A może nie ma sensu nic sadzić blisko pnia, bo magnolia i tak zabierze wodę a z czasem i miejsce?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:29, 14 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
I aby nie było tak sielsko.... moja największa porażka ogrodowa.... kolejne lawendy do wymiany.... albo wymarzły w czasie wiosennych przymrozków... albo miały nadmiar wody po akcji podlewania świeżo posadzonych róż jesienią.....

Nadrabiam zaległości - u mnie z lawendą w większości miejsc to samo Nie wiem, czy wymieniać kolejny raz, czy zastąpić czymś innym, bo już tracę cierpliwość - wymieniam tak po 2 razy w roku
Zaraz idę czytać dalej, jaką Ty podjęłaś decyzję.

A dlaczego robotnicy mieliby wykopywać graby na przedpłociu???!
Matko, lecę doczytać zanim zawału dostanę
Ogród na glinie 09:24, 14 maj 2015

Do góry
przełom lata i jesieni

wiosna 2015

liczę na łan lawendy
Ogród na glinie 09:24, 14 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

to miejsce wyszło świetnie

dzięki
jak wariatka robiłam ten zakątek ubiegłego lata, mimo upałów (buksy z doniczki to odchorowały)
wyglądało to tak
przymiarki

jeszcze bez miskantów

z miskantami - lipiec/sierpień 2014

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 09:20, 14 maj 2015

Do góry
Mnie się sama posiała

Barwinki jeszcze kwitną
Między pasjami 09:19, 14 maj 2015

Do góry
jola54 napisał(a)
Jutro święto niezapominajki

.....a redaktor Andrzej Zalewski, który ją promował już na niebiańskich ogrodach.....lubiłam słuchać jego prognoz pogody....prawdziwy pasjonat
Pozdrawiam Jolu
Ogród na glinie 09:19, 14 maj 2015

Do góry
Malgosiu ale wszystko od zeszłego roku uroslo i wypieknialo .....cudnie wyglada te kilka miejsc na ostatnich fotkach taka soczystosc

Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 09:18, 14 maj 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Dorotko--- obejrzałam wątek I wróciłam na początek żeby Ci powiedzieć abyś przeanalizowała dokładnie co napisała Danusia Po pierwsze wywal całą mate bo to śmierć roślinom .Nie kupuj roślin od tak sobie bo wydasz dużo pieniędzy a radości będzie niewiele .Najpierw pomyśl o tym jaki chcesz mieć ogród I pomalutku go realizuj Nie załamujsię nie zrobisz ogrodu w jeden sezon to realizacja na pare ładnych lat .Szkoda że zmarnowałaś tyle roślin Pozdrawiam cieplutko

zawitka - dzięki że zawitałaś do mnie
cała mata została już usunięta zdjęcia wrzuciłam na stronie 3 z usuwania
rośliny kupowaliśmy wg.planu, który pokazałam na 1 stronie. Wszystkich nie mamy, bo wiadomo to kosztuje i stopniowo co roku coś kupowaliśmy, ale nie trzymamy się tego planu w 100% - nie chcemy kupować wszystkiego co nam zaproponowali.
Co rozumiesz przez "zmarnowałaś tyle roślin", bo nie za bardzo wiem o co chodzi o te sosny??
Padły 2 sosny, kolejne 3 są brązowe i wg.Danusi też pewnie padną Wszystkie były kupione w tej samej szkółce. Jak wykopię te 3, które są jeszcze w ziemi, to zrobię zdjęcia korzeniom, bo największe prawdopodobieństwo jest takie że korzenie są za krótko przycięte przez szkółkę. Mój M jak wyrwał 2 sosny (które wcześniej padły) powiedział, że korzenie miały gdzieś 10, max15cm. Nic nie padło oprócz sosen tfu tfu odpukać

Np.wiśnia, która nie wypuszcza pąków - nie była kupiona z "przypadku"
ale nie wiem dlaczego na dolnych gałęziach jest zielono a wszystkie górne mają kilka pąków/liści. A że się boję sama bez wiedzy i pytania przycinać, to mam tak samo co roku i się zastanawiam

Co do jabłoni - to zrobię zdjęcia, aby pokazać ją całą, pokazać jej długie gałązki
Postanowiłam, że utnę wszystkie dolne gałęzie po kwitnieniu - wtedy może będzie rosła wyżej te dolne gałęzie są chyba niepotrzebne

Tu ma być ogród :) 09:18, 14 maj 2015

Do góry
jeśli skarpeta jest pełna, to u mnie obwódka
Wokół każdej wiśni sadzę okrąg z 10 bukszpanów, nie stykają się idealnie, niewielkie prześwity zostają, ale wiem, że to wkrótce zarośnie więc stwierdzam, że więcej nie będę tam upychać - a bukszpany naprawdę udało mi się zdobyć konkretne.
Skoro, żadnych innych zdjęć nie ma do pokazania to wrzucam same bukszpany.

Między pasjami 09:14, 14 maj 2015

Do góry
Jutro święto niezapominajki

Na Francuskiej 09:11, 14 maj 2015

Do góry
Magdalenka napisał(a)

Magdziu, ogród jak z żurnala....cudnie
Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:11, 14 maj 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Wczoraj zgubił mi się eM w ogrodzie

Orliki pięknie wyglądają na zdjęciach

Jak eM się zgubił to znaczy , że macie bardzo tajemniczy ogród

Piękne orliki, takie delikatne.
Czasem słońce czasem deszcz 09:09, 14 maj 2015

Do góry
Przypomniało mi się zdjęcie sprzed roku- tak wyglądał zakątek brzozowy
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:08, 14 maj 2015

Do góry
Marta7 napisał(a)

Nie ma jak wiatr we włosach

Wylał mleko i spiernicza
Martuś cudnie u Ciebie
Pozdrawiam
Ogród Mirelli 09:00, 14 maj 2015

Do góry
Mirelko piękna ta kalina
U mnie też była wichura
Ładnie wierzba się zagęszcza.
Zobacz co z moich kikutków wyrosło.Potem usunę zdjęcie

Wczoraj je podcięłam w kuleczki
Ogród Dominiki 08:54, 14 maj 2015

Do góry
Dominiko pewnie ktoś się już ciebie pytał o te kosodrzewinki u ciebie. Niestety torochę masz dużo stron i ciężko przewertować wszystkow w poszukiwaniu jednej nazwy więc jeżeli możesz to napisz mi prosze jako to odmiana kosodrzewiny, czy jakaś karłowata czy normalna. Przycinasz ją jakoś?
Zmienić pobojowisko w ogród... 08:52, 14 maj 2015

Do góry
Toszko, idę czytać to, co mi wskazałaś. Przepis na mleko wzięłam tu z forum z wątku o mszycach. No ale jak widać nie działa . Najchętniej pozbyłabym się mszyc obcinając końcówki pędów, ale szkoda mi pączków kwiatowych, które się zawiązały. Nie wiem, czy tawuły zawiążą wtedy nowe, czy w tym roku nie będą już kwitły?

Kamila, mój ogród nadal wygląda jak pobojowisko, serio . Powolutku oswajam niektóre miejsca, staram się zrobić jak najwięcej, bo jak wrócę po macierzyńskim do pracy, to czasu będę miała bardzo mało. Teraz też mam mało, ale jednak więcej .
Lampy są z Jysk.

Robię teraz rabatkę magnoliową.
Magnolia pośrednia 'verbanica' posadzona, świerk serbski oddzielający dwa rodzaje żywopłotu posadzony. Drzewa są posadzone 2m od siebie - wystarczy? Magnolia rośnie powoli, ale szeroko... To nie za duża odmiana, docelowo ma mieć 3m wysokości, pewnie na szerokość podobnie. Zostawić tak, jak jest, czy przesadzić świerka dalej?

Tujki kupiłam specjalnie dla magnolki, żeby je było miło i zacisznie . A co pod magnolią?? Bo z tego, co się zorientowałam, to jak chce coś tam posadzić, to muszę się szybko decydować, zanim korzenie się nie rozrosną - żeby ich nie uszkodzić.
Niskie azalie (czy magnolia w miarę rozrastania się ich nie zagłuszy?)? Krokusy?
Wrzosy?
Między magnolią a tujkami chciałabym rododendrony, będzie im tu dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies