Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Gożdzikowa - wiejski ogród 17:49, 01 sie 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu sęk w tym zw ja bardzo lubię robić przetwory,chociaz się wcale nimi nie zajadam
Ogórki w tym roku miałam wzorcowe ,ale już sie kończą( na szczęście)
zaczęłam zabawę z wiśniami

taka ziemianka z betonowego szamba to chyba wodoszczelna by była..tak myślę

Elu już wróciłaś ?

Basiu jeszcze nie zostało tydzień.
Basiu beton z szamba raczej nie przesiąknie, ale trzeba zrobić jakiś otwór i miałam na myśli, że woda może się dostać przez otwór. Po rzeciez przez właz nie będziesz do niej chodziła

Kiedyś też lubiłam przetwory robić i tak się cieszyłam jak miałam wszystko obstawione czekało na wyniesienie do piwnicy. Teraz inne odżywianie więcej surowego i kiszonej kapusty jemy.
Pamiętajcie o ogrodach 15:03, 01 sie 2021

Do góry
Grzegorz piękne widoki. Ładnie wszystko kwitnie. U mnie arbuzy też duże. Jestem nad morzem syn pisze, że olbrzymy przy tym podlewaniu i ciepłej pogodzie.
Na środkowym wybrzeżu ciepło, ale pochmurno więc chyba wrócę nie łapiąc się w morzu. Jeszcze tydzień może pogoda się odwróci. Woda dosyć ciepła ale te chmury czarne nie napawają optymizmem.

Miłej niedzieli
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:40, 01 sie 2021

Do góry
Basiu bardzo ładne góreczki. Ja odkad mam na bazarku lepsze od moich które kisilam nie robię przetworów szkoda mojej pracy. EM jedzie każdą sobotę przywozi dwa słoiku i się zajadamy.
Zresztą u nas jest zatrzęsienie różnych przetworów na bazarku. Niech robią ci którzy się na tym znają.

Ziemianka dobra rzecz tylko ta woda może naplynac
Ptasi gaj 10:36, 01 sie 2021

Do góry
Pogoda byle jaka ale cóż nie zawsze musi być ciepło

Miłej niedzieli

Ptasi gaj 17:40, 27 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu życzę Ci miłego wypoczynku.

Na urlopie wypoczywaj, ładuj akumulatory, nie myśl o skalniaku

Dzięki Danusiu

Widajak kryształ 19-20 stopni. Dzisiaj przeszły 2 potężne ulewy raz zmoklismy oj były problemy. Drugi raz na szczęście zdarzylismy przed budzą kilka minut lunelo. Jest bardzo ciepło więc nawet te burza mają zbawienny wpływ.

Na drugiej focie morze zabrało dużo plaży. Myjestesmy na tym szerszym odcinku na samej górze foty

Gożdzikowa - wiejski ogród 07:26, 27 lip 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu pięknie. Ładnie posadzilyscie wszystko widać.
Gobasiowa nie samowota. U mnie kwitła 2 kwiaty miała może przyszły rok będzie lepszy onile zima łagodna będzie.
Czosnki,horty,floksy bardzo mi się podoba.

A gdzie ty się podziewała przez tyle czasu?

Elu dziękuję za pochwały
Gobasiowa pierwszy rok po posadzeniu tak ma ,za rok będzie ok .Zima jej nie straszna ,

Elu gdzie się podziewałam? No jakoś tak sie to wszystko potoczyło .Poszlam do szpitala na 2 doby ,a przelezałam 2 tyg.Prawie już 2 m-ce a ja nadal dochodze do siebie.:"Tak czasami się zdarza " usłyszałam od lekarza

pytałaś wcześniej o wnuczka z Olsztyna.Ma już od 3 tyg siostrę Zuzię.Byłam u nich w sobotę

Ptasi gaj 10:23, 26 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Szkoda byłoby gdyby wiatr uszkodził Ci Memory, może zrób jakieś zabezpieczenie.

Elu wiem, że tojeść jest ekspansywna. Liczę na to, że szybko się rozrośnie, będzie zwisać do wody i zasłoni plastikowy brzeg formy oczka.
Mam nadzieję, że będzie to dobrze wyglądać.

Pewnie, że z tojescia będzie dobrze. Jedna jest zielona druga bardzo jasna zieleń obydwie ładne. Posadziłam ja na skalniaku i zawladna nim.
Skalniak jeszcze mi leży na wątrobie po urlopie się zabieram za porządki.

Jestem pod Gorzowem Wlkp
Ptasi gaj 10:12, 26 lip 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Rozplenice takie wielkie? Podlewasz je czesto ze takie sa?

Rozplenice mają 8 lat są bardzo duże ta pierwsza po lewej teraz ma ok 1 m wysokości bez kotów. Niczym nie podlewam u nas często pada mają mokro. Pewnie mają bardzo głęboko korzenie. Chciałam je rozsadzbic,/podzielić, ale potrzebny drwal.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:18, 26 lip 2021

Do góry

Bo glina to same witaminy dla roślin. U mnie 2 wysokości szpadla i pozniej glina. Mam posadzone rośliny na wzniesieniach to 4 wysokosci

Odętki mnie przerosły 160 cm a jak je dostałam były ok 60 cm. No i bądź tu mądry prawie 1,5 raza wyższe.

Wlasnie- dlatego staram sie sadzic wedlug opisow a potem w przeciagu 2 lat przesadzam.Tylko teraz mam wiekszosc roslin drugiego i trzeciego planu a mialy byc z przodu
Ptasi gaj 20:23, 25 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Trawy nabierają masy

Masz mnóstwo kwiatów w różnych wzorach i kolorach Ślicznie jest

Zgodnie z Twoją radą codziennie starałam się dolać świeżej wody do oczka.
Niestety, okazało się, że forma jest dziurawa na górze i woda ucieka.
Trudno, nie będę już rujnować otoczenia oczka i całej rabaty, tylko zamaskuję brzeg formy tojeścią rozesłaną i innymi roślinami.

Oj tak Memory ma ok 2 metrów boje się, że jak przyjdzie wichura ja połamie bo ona dosyć cienka i może się położyć. Miskanty to raczej źdźbła mają masywne a Memory nie za bardzo może przez to że tak wyrośnięta.

Z oczkiem już ty music wiedzieć co dobre dla niego. Tojeść rozesłana bardzo ekspansywna
Ptasi gaj 14:11, 25 lip 2021

Do góry
CD

Trawy nabierają masy

Masz mnóstwo kwiatów w różnych wzorach i kolorach Ślicznie jest

Zgodnie z Twoją radą codziennie starałam się dolać świeżej wody do oczka.
Niestety, okazało się, że forma jest dziurawa na górze i woda ucieka.
Trudno, nie będę już rujnować otoczenia oczka i całej rabaty, tylko zamaskuję brzeg formy tojeścią rozesłaną i innymi roślinami.
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:49, 25 lip 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

W listopadzie w takim razie przesadze.Z zoltych mam big kahuna, sliczna jest.Pogoda u nas podobna i szczerze to sie ciesze, bo chociaz nie musze praktycznie podlewac. Dla mnie tez najlepsza pogoda to 22-23 stopnie -nie nawidze i zimna i upalow tez zawsze czytam jakie wysokosci osiagaja rosliny a jednak u mnie inaczej rosna niz w opisie.Stad przesadzanie.

Bo glina to same witaminy dla roślin. U mnie 2 wysokości szpadla i pozniej glina. Mam posadzone rośliny na wzniesieniach to 4 wysokosci

Odętki mnie przerosły 160 cm a jak je dostałam były ok 60 cm. No i bądź tu mądry prawie 1,5 raza wyższe.
Ptasi gaj 09:21, 25 lip 2021

Do góry
CD

Jeszcze oczko przed wyjazdem trzeba wyczyścić z żółtych liści woda bardzo ciepła więc żółkną. Trzeba będzie zrobić podmianie wody nawet ryby w głębinach pływają nie wychodzą na wierzch.

Na tym koniec
Przerabianie ogródka pod swój gust 19:38, 24 lip 2021

Do góry
Witam Kasiu

Z jezowkami to jest tak w zależności jak będzie jesień. Ostatnie jesienie długie ciepłe i rośliny kwitną w listopadzie i grudniu.

Nie zapamiętam kolorów więc trzeba pójść do pasmanterii kupić tasiemki podobne kolorem do Jeżowek przywiązać do patyczków i wiosna przesadzić jak zaczną ruszać. Porobić jeszcze fotki.

Mam zamiar tak zrobić. Mam 5 kolorów może jeszcze dokupie po urlopie. W szkółkach Jeżowek ful więc nie wykupią. Co zauważyłam że są trochę zaniedbane przez te upały. Robię sobie fotki potem w domu na spokojnie czytam w necie o każdej. Chciałabym jeszcze dokupić koloru żółtego, jasnego różu może masz jakieś które polecasz. Mam trochę rudbekii w kolorze żółtym, ale to wysokie krzaki. Jeszcze w tej ziemi kompostowej posadzone to makabra tyczkuje wszystko bo się przewraca.

Nie miałam Jeżowek kilka razy posadziłam jakieś tam krzaki, ale po zimie znikały.
W zeszłym roku kupiłam licencjonowane razem ml iże ok 100 szt flancow posadziłam na początku sierpnia zeszłego roku i tak się pięknie rozwinęły że teraz mam tyle kwiecia. Czekam jeszcze na cynie aż zakwitną i floksy

U nas pogoda względna ciepło ok 25 stopni, ale nie ma upału słońce raz świeci raz za chmurami.
Pierwszy raz wyjeżdżając nad morze nie proszę o piękną pogodę tak mam dosyć tych upałów aby tylko nie padało i nie było zimno bardzo.

Pozdrawiam

W listopadzie w takim razie przesadze.Z zoltych mam big kahuna, sliczna jest.Pogoda u nas podobna i szczerze to sie ciesze, bo chociaz nie musze praktycznie podlewac. Dla mnie tez najlepsza pogoda to 22-23 stopnie -nie nawidze i zimna i upalow tez zawsze czytam jakie wysokosci osiagaja rosliny a jednak u mnie inaczej rosna niz w opisie.Stad przesadzanie.
Sezon 2017 u Hanusi 11:19, 24 lip 2021

Do góry
Haniu jaki to dobry pomysł z tymi chwastami. Mam kompostownik, ale chwastów nie wyrzucam bije się nasion. Przecież chwasty też pobierają witaminy z ziemi i potrafią dorodne rosnąć. Dlaczego gnojowka z chwastow ma być gorsza niż z mlecza. Właściwie można wczucac wszystkie skrzyp też.
Ptasi gaj 09:20, 24 lip 2021

Do góry
Dziękuję Haniu. Rzeczywiście ma bardzo intensywny kolor pomarańczowy. Muszę ją wykopać i posadzić w inne miejsce jak taka ładna. Potrzebuję słońca a tam specjalnie nie ma.
Idę dalej tyrać. Maluje składzik na różne odpady ogrodiwe które do kompostu się nie nadaje.

Miłego dnia
Ptasi gaj 08:21, 24 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękne jeżówkowe rabatki pokazujesz! Brawo!

Haniu dziękuję.

Czy ktoś może mi napisać co to za kwiatek rośnie przy cebulkach lilii widocznie się zawieruszyl bo prawie przy samej lilii rośnie. Po lewej

Ptasi gaj 23:28, 23 lip 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:24, 23 lip 2021

Do góry
CD

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:26, 23 lip 2021

Do góry
Basiu pięknie. Ładnie posadzilyscie wszystko widać.
Gobasiowa nie samowota. U mnie kwitła 2 kwiaty miała może przyszły rok będzie lepszy onile zima łagodna będzie.
Czosnki,horty,floksy bardzo mi się podoba.

A gdzie ty się podziewała przez tyle czasu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies