Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 09:05, 24 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Ja w tym roku z pomidorami pierwszy rok. Koleżanka z pracy ma ogromne tunele z pomidorami, bardzo długo się zajmuje uprawą. Od razu zaznaczyła, że najlepiej żeby miały jakieś zadaszenie, a najlepiej były w tunelu, bo deszcze na pomidory dobrze nie działają. Z tego co czytałam to też dobrze je w tym tunelu podlewać np. Co drugi dzień sporą ilością wody oczywiście wyłącznie w ziemię. Tunel dobrze wietrzyć. A jeszcze w przypadku zauważenia objawów choroby lub niedobory pd razu odpowiednio reagować.

Nie powiem, że jest idealnie, ale pomidory cały czas zbieram.

Asiu ja to wszystko wiem.
Jak ktoś uprawia na dużą skalę zna wszystkie triki jak je uprawiać. Nawet karbidem opryskują aby przyspieszyć dojrzewanie - większy zysk.

Mam część pod folią część pod balkonem a jeszcze inne na wolnym powietrzu.
Podlewam stojąca woda ciepła. Są posadzone w dużych donicach.
Nie możesz od razu podlać dużą ilością wody bo zaczną pękać. Jak wyjeżdżam z działki podlewam przyjeżdżam za 3-4 dni to są omdlane i znowu podlewam.
Tam trzeba być, aby się zajmować pomidorami.
To fakt że swoje pomidory mają inny smak i zapach.
Choroby grzybowe roznoszą się z wiatrem a deszcz im w tym pomaga. Ciepło i deszcz.
Dziękuję za grafikę.

Pozdrawiam
Rojodziejowa 09:13, 24 sie 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Asiu ja to wszystko wiem.
Jak ktoś uprawia na dużą skalę zna wszystkie triki jak je uprawiać. Nawet karbidem opryskują aby przyspieszyć dojrzewanie - większy zysk.

Mam część pod folią część pod balkonem a jeszcze inne na wolnym powietrzu.
Podlewam stojąca woda ciepła. Są posadzone w dużych donicach.
Nie możesz od razu podlać dużą ilością wody bo zaczną pękać. Jak wyjeżdżam z działki podlewam przyjeżdżam za 3-4 dni to są omdlane i znowu podlewam.
Tam trzeba być, aby się zajmować pomidorami.
To fakt że swoje pomidory mają inny smak i zapach.
Choroby grzybowe roznoszą się z wiatrem a deszcz im w tym pomaga. Ciepło i deszcz.
Dziękuję za grafikę.

Pozdrawiam

To już nic nie piszę No może ten mój pierwszy rok to takie szczęście głupiego początkującego Ale smak faktycznie jest inny. No i mamy to przy domu. Dzieci same chodzą "do namiotu" i obserwują. Młody obserwuje, że z tego kwiatuszka będzie to, z innego tamto. Najstarsza twierdzi, że nasze pomidory na kromce smakują najlepiej. Więc u mnie to oprócz tego, że mamy swoje pomidory, to jeszcze ta nasza mikrouprawa ma inne zalety. Pewnie jakby się policzyło koszt, to człowiek by stwierdził, że opłacalne to nie jest wcale.

Edit: Grafikę usunęłam - niezgodność z regulaminem
ElzbietaFranka 09:19, 24 sie 2021

MartaCho napisał(a)
Moje koktajlowe bardzo obrodziły w tym roku, jest ich mnóstwo, ale cały czas zielone, coś nie chcą dojrzeć. Boje się, że jakaś zaraza je dopadnie, zanim zmienią kolor.
Tylko, że mam je bez żadnego przykrycia w skrzyniach, to pewnie dlatego.

Marta zarazy się nie bój. Jak pomidorki duże zawsze możesz zerwać i na parapecie dojrzeją.
Może być taka odmiana, że jeszcze nie pora na nie. Na tej samej kiści pomidory różnie kolor zmieniają.
Jak będzie słoneczna pogoda obracaj skrzynka aby były dobrze nasłonecznione.
Podlewaj biohumusem ma wszystkie składniki jakie potrzebuje pomidor.
Jednak do każdej uprawy trzeba mieć doświadczenie

ElzbietaFranka 09:32, 24 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

To już nic nie piszę No może ten mój pierwszy rok to takie szczęście głupiego początkującego Ale smak faktycznie jest inny. No i mamy to przy domu. Dzieci same chodzą "do namiotu" i obserwują. Młody obserwuje, że z tego kwiatuszka będzie to, z innego tamto. Najstarsza twierdzi, że nasze pomidory na kromce smakują najlepiej. Więc u mnie to oprócz tego, że mamy swoje pomidory, to jeszcze ta nasza mikrouprawa ma inne zalety. Pewnie jakby się policzyło koszt, to człowiek by stwierdził, że opłacalne to nie jest wcale.

Edit: Grafikę usunęłam - niezgodność z regulaminem

Ja też usunęłam.

U mnie folia 4x3 m. Asiu jakbym była na miejscu to bym pewnie dalej sądziła, ale w doskoku to nie uprawa pomidorów.
Dzieci dobrze że znają smak pomidorów i poznają jak to wszystko się odbywa aby zjadły tego pomidorami.
Już pisałam WAWA to taki rejon że warzyw zatrzęsienie. Na tych bazarach pomidorów od groma jakie chcesz jeszcze giełdę na Broniszach mamy. Więc jazda samochodem aby podlać i nerwy czy zaraza jest czy nie to się nie opłaca.
Ale swoje najlepsze. Dwa krzaki góra w przyszłym roku.
Upadłam na glowe jeszcze mam Ziemniaki w donicach posadzone 10 szt.
Gardenarium 09:32, 24 sie 2021

Na braki potasu - gnojówka z żywokostu- naturalny nawóz w okresie kwitnienia i owocowania.

Instagram Ogrodowiska
ElzbietaFranka 09:51, 24 sie 2021

Gardenarium napisał(a)
Na braki potasu - gnojówka z żywokostu- naturalny nawóz w okresie kwitnienia i owocowania.

O właśnie trzeba mieć żywokost na lace ale można kupić w aptece.
April 10:41, 24 sie 2021

Cudny ten widoczek, taki puszysty i lekki I fajną masz tutaj perspektywę

To inwazyjny owad z Azji Halyomorpha halys, stanowiący duże zagrożenie dla roślin uprawianych w sadach, ale także dla warzyw i roślin ozdobnych.
ElzbietaFranka 11:38, 24 sie 2021

Przeczytałam. Co zastanawia przeczytałam w Wikip, że nie zauważono go w Polsce. Jak oni to badają. To pluskwiak.
Znowu musiałam skądś przywlec jak na dalii to z daliami. Zobaczę czy obgryzione kwiaty jak je lubią.
Wiaan 11:44, 24 sie 2021

Jeszcze jeden widoczek

Jak pocztówka pięknie
ElzbietaFranka 19:24, 24 sie 2021

Dziękuję Wiaan