Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:05, 08 lis 2012

Do góry
Molenka - o inspiracjach to nawet nie musisz mieć nadziei - to jest pewne, bo każdy kto do nas trafia taka inspirację znajduje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:48, 08 lis 2012

Do góry
Gabi - Odnośnie ogrodu nowoczesnego w Komorowie - radośnie informuję że byłam w tym ogrodzie jesienią zeszłego roku. Tutaj jest relacja https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/82-jesienna-wycieczka-z-sggw-po-podwarszawskich-ogrodach-najswiezsza-relacja
Ochrona i olejowanie tarasu 16:20, 08 lis 2012

Do góry
Olejowanie tarasu z drewna egzotycznego najlepiej wykonać przed zimą i na wiosnę. Dwa razy w roku.

tutaj jest pokazane olejowanie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=32

Pokazywaliśmy też wykonanie tarasu i jego konserwację w Mai w ogrodzie, ale kiedyś jeszcze nie mieli strony w internecie. Najpierw taras trzeba oczyścić, zamieść oczywiście i zmyć Karcherem wodą z dodatkiem preparatu do mycia tarasów egzotycznych ew. drewnianych. Potem odczekać aż wyschnie i zaolejować olejem do drewna egzotycznego.

Brud będzie wnikał bardziej w nie zaolejowane niż w zabezpieczone - to jeden podstawowy fakt.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:12, 08 lis 2012

Do góry
Gabi napisał(a)
Danusiu, nie wiem czy czytujesz Werandę (ja prenumeruję wiele pism wnętrzarskich) ale bardzo Ci polecam grudniowy numer.
Są tam piękne zdjęcia ogrodu Mai Palmy, projektantki, której ogród był kiedyś w "Mai w ogrodzie".

Ja nie tylko czytuję Werandę ale nawet mam tam swój tag Bo wielokrotnie udzielałam tam wywiadów, dawałam zdjęcia do artykułów, no i był mój ogród Teraz robimy z fotografem Werandy sesję ogrodu w czterech porach roku.

http://www.weranda.pl/archiwum/2010/05/12952-nastrojowe-zakatki

http://www.weranda.pl/aranzacje/ogrod/13241-bizuteria-dla-ogrodu

http://www.weranda.pl/domy-i-ogrody/ogrody-i-rosliny/ogrody/7582-ogrod-geometryczny

tutaj jest o olejowaniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=32

Pokazywaliśmy też wykonanie tarasu i jego konserwację w Mai w ogrodzie, ale kiedyś jeszcze nie mieli strony w internecie. Najpierw taras trzeba oczyścić, zamieść oczywiście i zmyć Karcherem wodą z dodatkiem preparatu do mycia tarasów egzotycznych ew. drewnianych. Potem odczekać aż wyschnie i zaolejować olejem do drewna egzotycznego.

Brud będzie wnikał bardziej w nie zaolejowane niż w zabezpieczone - to jeden podstawowy fakt.

Ogród z lustrem 15:45, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co tu dużo gadać, kocham Was

wzruszające, rozczulające ( i to nie żart)
bardzo ....
Rododendronowy ogród II. 15:06, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy tu jest jakiś strażak ?

Danusiu ja też mam czasem wrażenie że strażak jest potrzebny , szczególnie gdy patrzę na nie przy zachodzacym słońcu. Myśle ze zdjęcia i tak nie oddają tego nastroju jaki wtedy panuje bo ma sie wrazenie że to złoto jest wokół człowieka, dosłownie że się jest w złotej komnacie.
Serdecznie pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:50, 08 lis 2012

Do góry
Ta żólta to w tym akurat przypadku Carex elata "Aurea" a dalej Carex comans 'Frosed Curls'.

Hakonechloa rośnie z tyłu za turzycą, no i w innym miejscu - bardziej na rogu tej rabaty.

A to Carex comans 'Frosed Curls'

Opuchlaki 14:44, 08 lis 2012

Do góry
Wrotycz rośnie u mnie wszędzie przy drodze po rowach, muszę jej nazbierać i zrobić gnojówkę, bo z przerażeniem zauważam coraz więcej dziurek, głównie na trzmielinach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:44, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Najbliżej to Hakonechloa a trawa w głębi, to carex?
Żywopłot strzyżony liściasty 14:43, 08 lis 2012

Do góry
Potwierdzam poradę Ewy. Nie tnij teraz a na wiosnę.
Ogród średniowieczny i nie tylko 14:40, 08 lis 2012

Do góry
Oni czytają Ogrodowisko, ale nie uczestniczą czynnie, może to się zmieni, bo jutro spotykamy się na nowej działce. Dziesięć lat temu robiłam Państwu ogród, a teraz plany są całkiem nowe.

Stąd ta rozmowa o Twoim ogrodzie i spotkaniu

Ja także zapraszam przy okazji wizyty w Warszawie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:08, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli uda nam się namówić Cie do pokazywania swoich doświadczeń, to będziemy wdzięczni. Przyda się każde zdjęcie, a Ciebie zmobilizuje do pracy

Zapraszamy

Danusiu,

Mnie to nie trzeba mobilizować do pracy w ogrodzie, bo ja ją uwielbiam! Mogłabym jak kret grzebać w ziemi od świtu do nocy, mój kochany M równiez i pod tym względem jestesmy nieuleczalni Niepoprawni z nas pasjonaci ogródków.!
Fotki oczywiscie niebawm pokaze.
pozdrawiam!

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:43, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadłam przeczytać, ale dziś całkiem co innego mi w głowie, jakbym się najadła amfetaminy albo innej trawki

Jak się czujesz Danusiu, lepiej?

Rododendronowy ogród II. 12:37, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Predyspozycje jeśli to widzę u Sebka ))))))))))
Rododendronowy ogród II. 11:41, 08 lis 2012

Do góry
Ogród Bogusława 11:35, 08 lis 2012

Do góry
Ojejejejej, jak się ładnie robi, z góry zdjęcie superowe Szkoda że robactwo pod ziemią

Walka na moją ocenę, mordercza. nie wiem czy bym tak potrafiła, czy się załamała i zostawiła pole Witkowi a sama się przeniosła w inne miejsce.

Podziwiam Twoją determinację.

Ogród średniowieczny i nie tylko 11:32, 08 lis 2012

Do góry
Nie wiem, czy o tym było i czy pisałeś, ale dziś dowiedziałam się, że latem odwiedzili Cię moi znajomi, dawni klienci ogrodowi, którzy z uwagą śledzą Ogrodowisko i Twój ogród też między innymi.

Podpatrywali przez płot, usmiechali się, a jak pojawił się pan w białej koszuli, nieśmiało zapytali,,"czy to Marek W ?"

Tak, to był Marek, a skąd mnie znacie? .. z Ogrodowiska Marek oprowadził znajomych po ogrodzie średniowiecznym

Ściskam mocno Marku i pozdrawiam

Opowiedz o tej wizycie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 11:15, 08 lis 2012

Do góry
Jeśli uda nam się namówić Cie do pokazywania swoich doświadczeń, to będziemy wdzięczni. Przyda się każde zdjęcie, a Ciebie zmobilizuje do pracy

Zapraszamy
Sadzimy cebulki kwiatowe 11:12, 08 lis 2012

Do góry
Wybieramy dużą doniczkę. Na dno dajemy drenaż. Sypiemy nieco ziemi i układamy cebule.
Cebule można sadzić gęsto, a nawet piętrowo, jedna warstwa na drugiej, przesypując nieco ziemią.
Termin sadzenia: wrzesień-październik. Po posadzeniu podlewamy. Cebule muszą się do zimy ukorzenić.

Sposób przechowywania zimą:

I wariant - zakopywanie do ziemi.

Ja to zrobiłam w taki sposób, że owinęłam donicę dużą reklamówką, aby się mocno nie zabrudziła ziemią. Jak ziemia rozmarzła wykopałam i ustawiłam na tarasie.
Nie polecam pozostawienia na dworze bez zabezpieczenia, bo zmarzną. Można jeszcze ustaiwć na styropianie i okręcić matą słomianą, ale to jednak zawodny sposób.

II wariant - przechowywanie w piwnicy

Przeniesienie do piwnicy lub innego pomieszczenia. Lecz jesienią czekamy aż zadziała na nie temp poniżej zera. Potem przenosimy do piwnicy i temperatura do + 5 stopni C. Leciutko podlewamy, dosłownie żeby tylko wilgotna ziemia była.

Wiosną wykopujemy donice z gruntu lub wynosimy z piwnicy i ustawiamy w słonecznym miejscu. Jeśli temperetury nie spadają poniżej -10 stopni C, mogą zostać na dworze. Okrywamy na noc papierem.
Sadzimy cebulki kwiatowe 11:11, 08 lis 2012

Do góry
Zakop donice do ziemi i po kłopocie, zasyp korą, a wiosną odgrzebiesz i wyjmiesz, kiedy zaczną wychodzić kiełki.

Poczytaj o wariantach zimowania tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/990-tulipany-w-donicach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies