Zielony AZYL
19:21, 14 maj 2018
Paulina miałam sadzić zwyklę, bo u nas wokół rosną. Ale ogrodowiskowa koleżanka - Moniś dziękuję- podpowiedziała mi doorenbosy i poczytałam o ich bielutkiej korze
No to powiem Ci, że prawy górny róg wydaje się na tyle wielgaśny, że lasek aż się tam prosi
Nie znam się na nasadzeniach, nie podpowiem Ci z jakich drzew- iglaste mają tę zaletę, że są zielone cały rok. Liściaste- wiadomo- śmieciuchy i sezon krótszy. Mimo tych minusów liściastych, mi jakoś bliżej do nich, niż do iglaków. Jeśli miałabym u siebie taką decyzję podejmować, to pewnie postawiłabym na....brzozylub....graby
Twój pomysł z czerwonolistnymi wydaje mi się jednak fajny, bo skoro byłaby to już druga plama, to byłoby to fajne nawiązanie i powtórzenie.
A ja chyba o nic nie prosiłem...To znaczy prosiłem, ale o ukorzenienie
brzozy (tej o zielono~białych liściach)
Ale o piętki jakiś irysów muszę się kiedys uśmiechnąć bo masz piękną kolekcję...Ale to dopiero jak się ogarnę w ogrodzie (bo nie wiem co mam, co gdzie musi jeszcze być itd.), a poza tym i tak teraz kwitną...
mam tą krzewuszkę, w zeszłym roku ją przesadzałam i dobrze to przesadzanie zniosła. I zaczyna kwitnąć
Ale super irysy w takie masie. Mi się podoba to miejsce pod brzozami. Brzozy tworzą fajny klimat.
To jest dereń kousa? W jakich warunkach Ci rośnie?
Plan super, i też extra opcja jest więc trzeba wykorzystać!
Oby szybko poszło!!
My dokupowaliśmy kawałek gruntu, akcja rozpoczeła się na tydzien przed moim porodem i skonczyła dokładnie w dzien pierwszych urodzin dziecka![]()
Chyba nigdy nie byłam na Twoim wątku. Od początku nie dam rady przejrzeć, ale zaznaczam i będę odwiedzała. Brzozy piękne. Marzę o takim miejscu u mnie
No, klimat w ogrodzie Ci się rzeczywiście nie za bardzo zmienił, chciałabym mieć taką działkę.
Pokazałabyś tą słoneczną, powiększoną rabatę.
witaj, bardzo podoba mi się ta rabata z wysokimi trawami. Czy możesz napisać co tak kwitnie na pomarańczowo i jakie drzewka masz tam posadzone?
[/quotewitaj, dzięki:-:. Pomarańczowa jest azalia wielkokwiatowa, nie wiem niestety jaka to odmiana. Mam tam dwie brzozy, niby obie to miały być Schneverdingen Goldbrike, ale jedna na bank nią nie jest.
Twój ogród, a właściwie park zachwyca, mam wrażenie że u Ciebie gęsto, pełno drzew, krzewów, wszystko pięknie razem skomponowanepowinno być cieniście a ciągle widzę słońce, jak to robisz że mimo takiego buszu masz słońce??
Susza? nie widać jej, soczyście, wiosennie.
Azalię Gibraltar mam, jeszcze w pąkach u mnie, biała Persil też w pąkach.
Masz chyba bardzo dobrą ziemię, żyzną i kwaśną, takiej potrzebują azalie i klony palmowe. Ja niestety poległam z klonami, ale dla rh nie poddałam się, wymieniałam im całą ziemię w dołach na kwaśną.
Dereniami też kusisz
Myślę, że by nie były, tylko Agnieszka pisała, że w strzyżonych żywopłotów nie chce, a nie wiem, jak one bez cięcia wyglądają.
Byłyby o tyle lepsze, że mają jasny kolor, więc nie byłoby tak ciemno i ponuro jak przy takiej masie świerków.