Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:56, 19 kwi 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Sylwio, jeśli mogę wyrazić moje subiektywne zdanie
Zamieniłabym buki na brzozy.
Jeśli buki nie rosną, to i tak musisz zmienić im miejscówkę, bo coś im tam pewnie nie pasuje; albo cięgle się ukorzeniają, nie wiem, jak długo tam rosną.
Nie wiem, jakie masz buki - kolumnowe? Jeśli tak, one wzdłuż domu by się dobrze wpasowały, tylko w ilości większej niż dwa.
Uwielbiam wielopniowe i tam na tych rabatach mi wizualnie pasują.

Takie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315277768/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500317083601/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315565249/

Witaj bardzo mi miło że właścicielka tak pięknego ogrodu do mnie zawitała.Jestem pod wrażeniembardzo cenię ogrody,które tworzą osoby z pasją i to samodzielnie
Trudno mi podjąć decyzję buki są 2 rok to Dawyck Purple,były i są małe/mogę nie doczekać efektu wow!!/słabo przyrastają.Lubię kolumnowe i wielopniowe.Z boku domu jest ok 6 m do rowu melioracyjnego,miałyby tu wody pod dostatkiem a rabata z bukami jest oddalona od tarasu ponad 10m.Widok byłby cudny,boję się tylko że brzozy zabiorą wodę posadzonym już roślinom/nie mam nawadniania/Szpaler buków,grabów też wygląda wspaniale i chciałaby taki efekt osiągnąć na froncie domu
Bardzo dziękuję za odzew i inspiracje.Mieszkasz w pięknym miejscu.Wieczorem zajrzę do Ciebie
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:20, 19 kwi 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Sylwia Brzozy są cudne, polecam bardzoAle: musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy:
- po pierwsze, to największe pijawki, jakie znam - musisz wiedzieć, że pod nimi niewiele chce urosnąć. W szeeerokim okręgu, bo one mają szeroko i płytko korzenie.
- Pod drugie ja mam bezodmianowe, które zastałam na działce, więc nie sadziłam ich i tak wyglądają pięknie - w takim naturalnym rozstawieniu. Ale gdybym miała sadzić, to posadziłabym nie w rządku a takimi kępami po dwie - trzy sztuki w odległości 1,5 - 2 m. I przycinałabym im lekko czupryny, żeby nie strzeliły od razy w górę.
- po trzecie sadziłabym jak najdalej od okna, bo one szybko rosną i za kilka lat nie będziesz widziała przez okno tych zielonych cudnych listków tylko pnie, które w sumie też są piękne
W zamian za te niedogodności otrzymujesz w zestawie: cudną wiosenną zieleń, miejsce najlepsze na hamak, koronkowe cienie latem...
Brzozy to śmieciuchy, fakt, ale nie bardziej niż inne liściaste, a ich liście łatwo zbiera się... kosiarką Jedynie nie lubię tego zielonego pyłuy wiosną, ale co tam Ściskam ciepło!!

Bardzo Ci dziękuję teraz zamiast zielonego pyłu mam szary od polnej drogi,więc to nie problem Pan w szkółce kazał mi właśnie obciąć przewodnik po posadzeniu choć bardzo mi szkoda wiem że to konieczne.Od okna do rowu mam ok 6-7 m a woda która tam płynie byłaby dla nich w sam raz
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:13, 19 kwi 2018

Do góry
Sylwio, jeśli mogę wyrazić moje subiektywne zdanie
Zamieniłabym buki na brzozy.
Jeśli buki nie rosną, to i tak musisz zmienić im miejscówkę, bo coś im tam pewnie nie pasuje; albo cięgle się ukorzeniają, nie wiem, jak długo tam rosną.
Nie wiem, jakie masz buki - kolumnowe? Jeśli tak, one wzdłuż domu by się dobrze wpasowały, tylko w ilości większej niż dwa.
Uwielbiam wielopniowe i tam na tych rabatach mi wizualnie pasują.

Takie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315277768/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500317083601/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315565249/
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:30, 19 kwi 2018

Do góry
Witaj Sylwia Brzozy są cudne, polecam bardzoAle: musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy:
- po pierwsze, to największe pijawki, jakie znam - musisz wiedzieć, że pod nimi niewiele chce urosnąć. W szeeerokim okręgu, bo one mają szeroko i płytko korzenie.
- Pod drugie ja mam bezodmianowe, które zastałam na działce, więc nie sadziłam ich i tak wyglądają pięknie - w takim naturalnym rozstawieniu. Ale gdybym miała sadzić, to posadziłabym nie w rządku a takimi kępami po dwie - trzy sztuki w odległości 1,5 - 2 m. I przycinałabym im lekko czupryny, żeby nie strzeliły od razy w górę.
- po trzecie sadziłabym jak najdalej od okna, bo one szybko rosną i za kilka lat nie będziesz widziała przez okno tych zielonych cudnych listków tylko pnie, które w sumie też są piękne
W zamian za te niedogodności otrzymujesz w zestawie: cudną wiosenną zieleń, miejsce najlepsze na hamak, koronkowe cienie latem...
Brzozy to śmieciuchy, fakt, ale nie bardziej niż inne liściaste, a ich liście łatwo zbiera się... kosiarką Jedynie nie lubię tego zielonego pyłuy wiosną, ale co tam Ściskam ciepło!!
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 08:38, 19 kwi 2018

Do góry
ajka napisał(a)
Platan jest już posadzony, ale ognisko chcemy jednak zrobić nie przy domu jak planowaliśmy wcześniej

tylko za platanem, blisko rogu działki marzy mi się brzozowy kącik z ogniskiem Jak daleko brzozy powinny być wtedy od ogniska?

Myślałam, by do tego placu zabaw zrobić takie przejście z płyt drewnopodobnych

Ognisko od brzóz co najmniej 3-4 metry powinno być oddalone.

Co do całej reszty - razem z Toszką już w zeszłym roku tłumaczyłyśmy Ci, żeby zrobić najpierw plan dla całej działki. Gdzie trawnik, gdzie rabaty, gdzie lasek, gdzie ścieżki. Zdaje się, że nawet jakąś propozycję Ci narysowałam.
Będziesz miała plan, to będziesz mogła go realizować po kawałku, tak jak Ci będzie pasowało. Ale jeśli chcesz nad każdym kawałkiem ogrodu myśleć oddzielnie, to.... no nie będzie dobrze. I w dodatku trudniej
Tu ma być ogród :) 08:31, 19 kwi 2018

Do góry
Hmmm... z tym nalotem to nie wiem do końca czy to wina brzóz. Ubiegłej wiosny pamiętam głośno było w tv na ten temat, że to sosny... nad lasami nawet z daleka w powietrzu ten pyłek był widoczny.
U mnie jeszcze nie ma, choć brzozy już kwitną
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 01:30, 19 kwi 2018

Do góry
Platan jest już posadzony, ale ognisko chcemy jednak zrobić nie przy domu jak planowaliśmy wcześniej

tylko za platanem, blisko rogu działki marzy mi się brzozowy kącik z ogniskiem Jak daleko brzozy powinny być wtedy od ogniska?

No i jeszcze jedno, czy na moim miejscu obsadzalibyscie taras? jeśli tak to czym? chciałam mieć donice, ale chyba mnie na nie nie stać. Jest tak strasznie pusto i brzydko

Myślałam, by do tego placu zabaw zrobić takie przejście z płyt drewnopodobnych

Trawa po wertykulacji

Tu ma być ogród :) 23:52, 18 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

nadrabiam ...dół prawie odmyty )).....ale u mnie jakas zielona mazia z kurzem pokryła samochód meble na tarasie i okna dachowe ..... czy to brzozy tak pylą? a samochód umyty w sobote ..dzisiaj z znowu oblebiony tym czymś i kurzem ...ale jak się przyglądnełam na parkingu jak wygladaja inne auta to 80% aut tak teraz wygląda

z ty.m myciem to robota głupiego ...jak i z plewiem niestety ...ciągle człowiek jest w okrązeniu i nijak nadążyc

U mnie też ten pył jest wszędzie - to sprawka pylących brzóz i może jeszcze jakichś innych gatunków, zeszłej wiosny pamiętam, że było to samo.

No to jesteś na całości - ja ani okna nie umyte, ani plewienie nie zaczęte, a już potrzeba taka też jest.
Robię wszystko na raty i z doskoku więc raczej nie ma szans, że będę mieć porządnie ogród ogarnięty, ale nic nie poradzę, trzeba się z tym pogodzić
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:59, 18 kwi 2018

Do góry
W jakiej odległości posadzić brzozy? jak radzicie?
Tu ma być ogród :) 12:26, 18 kwi 2018
Do góry
lindsay80 napisał(a)

też nie myłam na święta, szkoda zdrowia jak jest tylko 2 C na dworze
Przydałoby się umyć ale szans czasowych nie widać na horyzoncie.

nadrabiam ...dół prawie odmyty )).....ale u mnie jakas zielona mazia z kurzem pokryła samochód meble na tarasie i okna dachowe ..... czy to brzozy tak pylą? a samochód umyty w sobote ..dzisiaj z znowu oblebiony tym czymś i kurzem ...ale jak się przyglądnełam na parkingu jak wygladaja inne auta to 80% aut tak teraz wygląda

z ty.m myciem to robota głupiego ...jak i z plewiem niestety ...ciągle człowiek jest w okrązeniu i nijak nadążyc
Ogród w remoncie 11:17, 18 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Margerytko, nie ogarniesz nawadniania rutewki. Wszystko to sztuczne zabiegi - korzenie brzozy zabiją rutewkę. To roślina gleby takiej, że się ręce po łokcie w puch wsadza. A brzozy sprawiają, że takiego puchu nie osiągiesz. Mimo nawożenia kompostem i lania wody. One bardzo jałowią glebę.

To nie jest środowisko dla niej.

Przepraszam, że tak wprost piszę ale po co się "siłaczkować"?

Ewa dzięki bardzo ,dam sobie z tym pomysłem w takim razie na wstrzymanie. Dobrze,że tak piszesz i jestem wdzięczna
Ogród w remoncie 11:10, 18 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Ewa a jak myślisz dałabym radę w cieniu pod brzozami,oczywiście dbałabym bardzo o nawodnienie.

Margerytko, nie ogarniesz nawadniania rutewki. Wszystko to sztuczne zabiegi - korzenie brzozy zabiją rutewkę. To roślina gleby takiej, że się ręce po łokcie w puch wsadza. A brzozy sprawiają, że takiego puchu nie osiągiesz. Mimo nawożenia kompostem i lania wody. One bardzo jałowią glebę.

To nie jest środowisko dla niej.

Przepraszam, że tak wprost piszę ale po co się "siłaczkować"?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:32, 18 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
jestem ....,przeczytałam zaległości ....
.ciekawa jestem tych nasadzeń Twoich

w wyborze ,czy żwirek czy kora .....nie pomogę
musiasz sama wybrać co lepsze dla Ciebie
odkurzacz do liści jest potrzebny przy żwirku i wtedy nie ma problemu ze sprzątaniem ścinek buksowych

czekam cierpliwie na fotki

Odkurzacz kupię tez co polecałaś kiedyś jeszcze musze grys ogarnąć, gdzie kupić małą ilość, bo juz mi się skończył.

Polecę dzisiaj lub jutro po migdałki i brzozy doorenbos, kupiłam wprawdzie już trzy sztuki ale lasek brzozowy mi się zamarzył i chyba dokupię kolejne trzy.
Wrzośce nie wsadziłam, bo nie mam kiedy a w piątek tona roślin nowych dojedzie, szykuje się pracowity weekend...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:49, 18 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Mi tam ten las się podoba. Ale mi Brzozy podobają się bezwarunkowo więc nie jestem obiektywna

Bo brzozy są śliczne .
I tak nam szkoda tych drzew - rosną w ścisku, mają bardzo długie i chude pnie i trochę zielonego na górze zarażonego jemiołą .
Kilka lat temu ten lasek był dużo ładniejszy.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:28, 17 kwi 2018

Do góry
ivo napisał(a)
Jestem w końcu ! Wiosna na całego. Nie wiem jak u Was ale u mnie tak nagle wszystko ruszyło że nie wiadomo w co ręce włożyć. Tu cięcie traw bylin bukszpanów tu już trzeba odchwaszczać a za chwilę już trawnik kosić. Trochę strat mam po zimie - wypadły mi 3 brzozy, trochę hakone widze że słabo odbija a dalej zobaczymy. No to trochę zdjęć dla was :

fajnie ten kawalek wygląda z tym tłem...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:09, 17 kwi 2018

Do góry
Mi tam ten las się podoba. Ale mi Brzozy podobają się bezwarunkowo więc nie jestem obiektywna
Na huśtawce miło płynie czas... 20:59, 17 kwi 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Te żółte drzewko na zdjęciu z ławeczką i ślicznym trawnikiem ja dopiero będę szukała jej miejsca u siebie, na pewno dam jej jakąś podpore i niech rośnie, czytałam,że lubi słońce, więc pewnie gdzieś ją koło tarasu wcisnę, dużo przyrasta? Jakoś nie mam doświadczenia z pnącymi różami

Chodzi o brzozę Youngii? Tam są dwie, a pod nimi danica z jarzmiankami. Brzozy teraz są super, maja takie delikatne zwiewne listki. Lubię takie klimaty
Też nie mam doświadczenia z pnącymi. U mnie to będzie trzeci sezon Eden. W poprzednim wyrzuciła jeden spory pęd, ale niestety musiałam go po ziemie mocno skrócić. Ogólnie byłam z niej bardzo zadowolona.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:02, 17 kwi 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Ja tez wolę się nie wtrącać bo mam brzozy,( uwielbiam je,żeby nie było) ale są takie śmieciuchy,ze nie wiem gdzie by poradzić je sadzić ...gdzieś z dala od tarasu chyba.ogladac je fajnie ,ale jak zaczną pylić to w kawie masz, w zupie...wszedzie

Zdaję sobie sprawę...ale nie tylko brzozy pylą....mieszkałam w pobliżu 2 potężnych lip i też śmieciły...ale widok zielonych listków i cień który dawały był bezcenny
Brzozy kupione i trzeba im miejscówkę znaleźć!
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 07:50, 17 kwi 2018

Do góry
Ja tez wolę się nie wtrącać bo mam brzozy,( uwielbiam je,żeby nie było) ale są takie śmieciuchy,ze nie wiem gdzie by poradzić je sadzić ...gdzieś z dala od tarasu chyba.ogladac je fajnie ,ale jak zaczną pylić to w kawie masz, w zupie...wszedzie
Na zielonej... trawce :) 09:31, 16 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Angi brzozy Ci już ruszyły?

Liści brak, ale kwieci pełno A Twoje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies