Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród pod lasem 11:34, 19 sie 2016

Do góry
Witaj. Na ogrodowisko jestem od kilku dni, a w twoim ogrodzie zainteresowały mnie niebieskie szałwia. Wychodowałaś je z siewu czy kupiłaś sadzonki. Czy to jest bylina?
Coś jeszcze, coś więcej... 08:57, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pogubiłam się, czy tu tematy ogrodowe, nalewkowe, czy o współlokatorkach pisanie
Aaa, filmy jeszcze na tapecie
Sebek, na tej fotce bylinowej masz fiolet i niebieski: ostróżka i co jeszcze?

Szałwia - i tyle
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:54, 19 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Mam tam:
2 róże The Fairy,
rozchodniki,
wiosną doszłaby niebieska szałwia.
Lawenda ale nie musi tam zostać
i Red Baron...

W szerszej części rosną tam obecnie
stipy,
czerwone żurawki,
turzyce i wrzosy.
krokusy

Da się z tego coś sensownego wymodzić ?

przerzuciłam żeby było widać
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:53, 19 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)

Tak, to miejsce jest całkowicie odrębne. Do tego ogródka wejście jest przez małą furtkę. Póki co musi ona zostać z uwagi na psy.
Zaraz pokażę jak to wygląda, mam nadzieję że rysunek będze dość czytelny

Zaznaczyłam punkty stałe czyli rośliny, które raczej powinny zostać

1- Tuje szmaragd
2- bukszpan - olbrzym ( głęboki na to 1,5m)
3- magnolia

ja właśnie myślałam o tym żeby ten bluszcz na mur puścić.....a nie na siatkę....

wydaje mi się że fajnie by było gdyby rośliny powtarzały się z tymi które masz w ogrodzie....żeby taka spójność była...ale ja tam za bardzo się nie znam
generalnie u mnie na "patelni" sprawdza się sesleria haufleriana, perwoskia, jezówki, bergenia, żurawki Purple coś tam, i rozchodniki...no i inne trawy, jak miskanty, turzyce....aga z bylin jeszcze krwawnik, ale on się u mnie pokłada...szałwia i kocimiętka tez nie zawodna...no i mój ukochany przywrotnik...za dużo odmian tez nie powinno tu być...bo będzie kociokwik...ale znając Twoje wyczucie smaku podejmiesz dobra decyzję
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:40, 18 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Aniu czemu wywaliłas białą szałwie?
ja własnie zamowiłam 9szt.............

Upchnęłam w nowym miejscu.. Szałwia potrzebuje jasnego miejsca, a z tym u mnie kłopot i rosła byle jak..

Tak samo białe lawendy mi się nie podobają , i może jutro wyciepię wszystkie, mam już kupioną niebieską Chyba że wyciepię małe co nieco na skalniaku i tam ja przeniosę.. zamiast tojeści. Kwitnie byle jak ale ma ładne liście i kształt.. prześpię się z problemem. Na razie dziś po nocy przesadziłam irysy miniaturowe, wyciepałam duże rozwary ze skalniaka.. zostawiłam tylko w jednym miejscu. Podkrzesałam sosnę.... serce się ściskało jak uwalałam takie piękne gałęzie.. Sosna się zemściła i mnie całą w żywicy umalowała.. Pół butli WD poszło na mycie , a włosy dalej się kleją..ciuchy do wyrzucenia.. Zemściła się na mnie w sposób wredny.

Irysy mam nadzieję, że nie posadziłam do góry nogami...bo po totalnej ciemnicy sadziłam..
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:36, 18 sie 2016

Do góry
Mam tam:
2 róże The Fairy,
rozchodniki,
wiosną doszłaby niebieska szałwia.
Lawenda ale nie musi tam zostać
i Red Baron...

W szerszej części rosną tam obecnie
stipy,
czerwone żurawki,
turzyce i wrzosy.
krokusy

Da się z tego coś sensownego wymodzić ?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:44, 18 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Podlałam Dursbanem to co lubią.. żurawki zmarniały, ale odbiły
Powiększyłam plamę z chochli.. o 2 sadzonki.. białą szałwia poszła out..

Widać ile urosła trawa przez rok..

Tu jest kwintesencja lata
u mnie tez susza, na okrągło podlewanie, mam dość...jak tak dalej ma być i aby uchronić rodki i hortensje i azalie i ciągle...hym...pewnie zmiany będą
Ogródek Iwony II 09:31, 18 sie 2016

Do góry
Pod oknem dojrzewa młodziutka rabata herbaciana. Od Ewy dostanę pomarańczowe żurawki, z czego się bardzo cieszę. Wczoraj zabrałam z rabaty 3 kulki bukszpanowe, bo były mi potrzebne. Robi się busz, kulki były zasłonięte, obawiałam się, ze złapie je grzyb w tej ciasnocie. Szałwia się rozpanoszyła. Jak wysieje mi się Caradonna, to tą zwykłą zamienię na Caradonnę. Ma wzniosły pokrój, a ta tutaj się pokłada ...

Malutki pod lasem 20:04, 17 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
ja mam smaka na góry na przyszłe wakacje

może i u mnie szałwia zakwitnie...

U mnie kwitnie i ta do wywalenia i deep blue
Tu ma być ogród :) 19:04, 17 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Proszę bardzo.
W pierwszym roku ta biała szałwia była rozczarowaniem na całaj linii - słabo kwitła, nie rosła, a w tym odkupiła swoje winy, te co widać na fotkach kwitną właśnie drugi raz, krzaki mają równie duże jak niebieskie szałwie.
Jednej nie obciełam po kwitnieniu, bo Kasya chciała nasionka, ale jak widać zamiast białej wyrosła fioletowa, więc zbiór nasion można sobie podarować, jedynie podział kępki ma sens i tak właśnie myślę zrobić, żeby sobie powiększyć ilość tych białych szałwii.

wielkie dzięki ! nawet niewiesz jak mi pomogłaś
edit; pamiętasz odmianę?
Tu ma być ogród :) 17:52, 17 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ta szałwia ma drugi sezon?
Bardzo ładna .

tak drugi, ten pierwszy można uznać za stracony, bardziej straszyła niż mogła się podobać, a tu teraz taka przemiana.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:54, 17 sie 2016

Do góry
Drzewa u mnie są za niskie, a jeżówki rosną wysoko jak drzewa

wszyscy narzekaja na werbenę , hastata daje czadu

szałwia

dzielżany siegają nawet nieba

Pogubiłam się po drodze... 16:28, 17 sie 2016

Do góry
Betka napisał(a)

Przesympatyczna koleżanko składam zażalenie bo wizyta była zdecydowanie za krótka. Musisz sie zrehabilitować hihihi
PS szałwia juz rośnie i właśnie ja deszczyk podlewa
Zapraszam częściej .
Cieszę się że rośnie, za chwilę będę to sprawdzę dziś też tylko na chwilę niestety
Pogubiłam się po drodze... 14:22, 17 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Toszko u nas same mocne charaktery wszyscy rządzić by chcieli.
Posadziłam dziś nowe truskawki,wybrałam cebulę, oplewilam 4m2 rabaty bo badyla po kolana i odwiedziłam naszą przesympatyczną koleżankę Beatę

Przesympatyczna koleżanko składam zażalenie bo wizyta była zdecydowanie za krótka. Musisz sie zrehabilitować hihihi
PS szałwia juz rośnie i właśnie ja deszczyk podlewa
Zapraszam częściej .
Malutki pod lasem 14:18, 17 sie 2016

Do góry
ja mam smaka na góry na przyszłe wakacje

może i u mnie szałwia zakwitnie...
Tu ma być ogród :) 12:45, 17 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Proszę bardzo.
W pierwszym roku ta biała szałwia była rozczarowaniem na całaj linii - słabo kwitła, nie rosła, a w tym odkupiła swoje winy, te co widać na fotkach kwitną właśnie drugi raz, krzaki mają równie duże jak niebieskie szałwie.
Jednej nie obciełam po kwitnieniu, bo Kasya chciała nasionka, ale jak widać zamiast białej wyrosła fioletowa, więc zbiór nasion można sobie podarować, jedynie podział kępki ma sens i tak właśnie myślę zrobić, żeby sobie powiększyć ilość tych białych szałwii.

No patrz a moja różowa zakwitła na różowo
Ogródek Mirelli 12:38, 17 sie 2016

Do góry
Szafran napisał(a)
Dzień dobry Mirello Patrząc na twój ogród i rabatę z tujami to tak jak bym cofnęła się w czasie we własnym ogrodzie. Bardzo mi go przypomina a tym bardziej radość, z pierwszych dokonań i ten piękny trawnik, który dopiero powstaje. Przebiegłam po twoim poprzednim wątku i zazdroszczę doświadczenia Teraz pewnie jest ci łatwiej planować.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia rabaty z różami i szałwią...

W ogródku nie ma szaleństwa z ilością roślin. Ogarnięcia dwóch ogrodów trochę zajmuje czasu. Posadziłam te rośliny, które najbardziej lubię
Szałwia drugi raz kwitnie, ale zdecydowanie słabiej. Zrobię fotkę jak róże zakwitną
Tu ma być ogród :) 11:31, 17 sie 2016

Do góry
Ta szałwia ma drugi sezon?
Bardzo ładna .
Tu ma być ogród :) 10:57, 17 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Edyta pokazałabyś mi swoją białą szałwie? ona Ci kwitła tak długo jak niebieska?

Proszę bardzo.

Mój ogród pod lasem 08:50, 17 sie 2016

Do góry
No tez się martwię, że przywrotnik wszystko pożre, ale niegdy go nie miałam w ogrodzie i jeszcze nie wiedziałam jak rosnie Najwyżej wszystko przesadzę W doniczce był taki malutki..
Szałwia to chyba Blue field albo Night field- ponoc rosnie do ok 55 cm... Może go przerośnie jednak?

A co do miskantów to masz zupełna racje ,że to nie ML Teraz to wiem, ale kupowałam kilka lat temu kiedy jeszcze nie rozróżniałam miskantów od rozplenić i w szkółce zaproponowali mi ML i dali to ...
Dośc długo próbowałam dopatrzeć się w nich srebrzystych ,wąskich lisći itd.
Nie zmienia to faktu ,że nie wiem teraz co tak na prawdę mam
ML posadziłam na rabacie z szałwiąa co!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies