Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:14, 14 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Z podanych przez Ciebie, mnie ten przypadł do gustu.

Popieram.
Roboty zaczełabym od przedogródka. Kartony kora i sadzenie po przekopaniu ziemi z dobrociami.

Przez to że masz podjazd i ścieżkę to szybko będzie tu ładnie
Ogród Muszelki 20:57, 14 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
A korzonki? Pożal się, Boże... maciupkie...

Patrzę i nie dowierzam
U mnie zawsze były tylko listki a korzonków nigdy się nie doczekałam
Dziś zebrałam patyki i wsadziłam do niechlorowanej wody. Zobaczymy czy się uda czy potwierdzi się że nie mam do tego ręki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:53, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Na prawdę będziecie likwidować tę drewnianą ścianę? Dopiero ja zrobiliście i jest taka ładna, niepowtarzalna.
Piękne masz tu wilczomlecze, coraz bardziej mi się podobają a w takiej masie robią wrażenie.
One chyba bardziej do cienia prawda?
Prace remontowe w domu, przy kuciu, instalacjach najgorsze. Powoli do przodu.
W ogródku Martki 20:49, 14 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Kolejna gruba sprawa to jodła koreańska. Przyszedł na nią czas. Nie płaczmy jednak. Niestety, zaczęła chorować i tracić od góry igły, więc jej eksmisja byłaby nieunikniona tak czy owak. Z efektu jestem zadowolona, nic nie przesłania różanki.
Z tej perspektywy stożek nie pasował, dobra decyzja Marta. Tym bardziej, że jodła zaczęła chorować. Jedna z moich koreanek kilka lat nie mogła się wygrzebać z takiego stanu i też wycięłam bez żalu.
Ładny widok jest teraz z ławeczki. Fajnie wygląda twój dom otoczony lekkimi rabatami.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:10, 14 mar 2023

Do góry
Cześć Ale fajnie, że się coś dzieje. Chętnie też popatrzę.

Nie umiem się zdecydować co do którejś z wersji, każda ma coś fajnego.

W głowie próbowałem sobie wyobrazić jeszcze rabaty trójkątne, nawiązujące do tych na froncie. Linie rabat pod tym samym kątem co z przodu. Z zachowaniem żywopłotów jako ścian pokojów. Jednak póki tego nie narysowałem to ciężko było stwierdzić, czy to ma sens. Zatem pozwalam sobie wkleić...

Do momentu podwójnego żywopłotu jest całkiem ok, potem już się wszystko rozjechało. Chyba bym musiał z 5 razy rysować

Może trzeba by było od nowa narysować i trawnik byłby takim zygzakiem. A rabaty bokami?
Widziałem taki ogród, tylko nie znajdę to teraz.
W ogródku Martki 19:30, 14 mar 2023

Do góry
Irysy dają pokaz przybyło ich w tym roku w niespodziewanych dla mnie ilościach. Dobrego tygodnia!

Zieleń, drewno i antracyt 18:53, 14 mar 2023

Do góry
Na koniec niebieskości. W końcu kwitnie więcej niż jeden kwiatek

Kiedy najlepiej je podzielić, po kwitnieniu? Kępki zrobiły się bardzo napakowane, a wolałabym, żeby kolor bardziej rozlał się wzdłuż rabaty.
Anna i Ogród 2 18:53, 14 mar 2023

Do góry
Okej, no więc tak. Wielokrotnie pisałam, że nie mam ręki do rozmnażania hortek. Próbowałam wielokrotnie i trzymając w wodzie, i z ukorzeniaczem do ziemi, i nawet w foliaku trzymałam. I nic. Listki listki i zdech.
Poddałam i rozmnażałam tylko z odkładów.
Wiele osób było tym zaskoczonych bo ponoć to nic prostrzego więc spróbuje jeszcze raz wykorzystując nowych wskazówek.

Dziś cięłam Limelight. Przygotowała kilka patyków tak jak Danusiu pokazywała czyli dół ucięty prosto a góra po skosie. I zgodnie z inną uwagą (nie pamiętam kogo) wsadziłam patyki do wody miękkiej bez chloru. Zobaczymy czy się uda
Trzymajcie kciuki
Zieleń, drewno i antracyt 18:49, 14 mar 2023

Do góry
Ogłaszam wszem i wobec, że do mnie wiosna już zawitała na dobre - nad naszą wsią latała para BOCIANÓW! Nie, to nie pomyłka, nie żurawie(te latają nad naszym domem codziennie), jestem pewna na 100% że to boćki
A w ogrodzie, jakby na potwierdzenie tego zdarzenia, pootwierały się nowe krokusy, nawet te na łączce nieśmiało wychyliły główki. Zresztą nie tylko one

Na zdjęciu nie widać tego zbyt dobrze(na żywo wygląda dużo lepiej), ale zupełnie przypadkiem zrobił się tu bardzo wiosenny zestaw kolorystyczny. Siewki ciemierników zakwitły na różowo, a w tle na żółto świecą ranniki

Tutaj efekt już bardziej zaplanowany(kiedyś będzie). Ranniki, sztuk aż 6 , dodałam do przebiśniegów, mam nadzieję, że się polubią

Migawki z Rodos 18:45, 14 mar 2023

Do góry
Poza tym przycięłam dwie róże, chociaż jedną z nich to się prawie nie liczy, malutka sierota, zagłuszona przez leżący na niej żywopłot. Nawet jej na tym ostatnim zdjęciu nie widać. I wycięłam wilki z podkładki chyba przy śliwce.

Żywopłot wygląda mi na ligustrowy.

A działeczka bardzo cieszy. I wita mnie piękniej każdego dnia.

Wczoraj śladu nie było tych cudów nawet .
Migawki z Rodos 18:39, 14 mar 2023

Do góry
I jeszcze z dzisiejszych prac:

Nie wiem, gdzie kończy się ta ścieżka na wprost... dziś już nie dałam rady oczyścić więcej, bo deszcz zaczął padać.

A zanim zaczęłam czyścić ścieżkę, przycięłam kawałek żywopłotu przy wejściu.

To jest widok na lewo, wchodząc przez furtkę. Jednocześnie to widok z wejścia na teren Rodosu. Bo szczęśliwie lub nie, jeszcze nie wiem, mam wejście pod nosem.
Migawki z Rodos 18:29, 14 mar 2023

Do góry
To teraz mały biforek i afterek. Jeszcze nie ostatecznie, ale...

Nie wiem czemu, ale płyty są tylko na części ścieżki. Albo coś dołożę, albo żwirek, albo coś do deptania.
W moim małym ogródeczku II 18:22, 14 mar 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
To jest prawdopodobnie kamień ze Smerdyny, piaskowiec. Ułożony za pałacem w Dziękach od strony lasu, który rośnie za ogrodzeniem. Ten las daje tam ciągły cień i dlatego ten kamień tak ładnie porósł mchem. Część tego tarasu jest taka i ona mi się bardzo podoba, ale część właściciel obłożył kostką granitową i po prostu przekombinował.
Pałac jest w rękach spadkobiercy i on sam go remontuje w miarę możliwości finansowych.

Miejsce fajne, ciekawe ale z tą kostką to właściciel faktycznie przekombinował.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:08, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetny pomysł na iryski między żurawkami
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:49, 14 mar 2023

Do góry

Z podanych przez Ciebie, mnie ten przypadł do gustu.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:43, 14 mar 2023

Do góry
Ogród Muszelki 17:35, 14 mar 2023

Do góry
A to clematis 'Hoshi-no-flamenco' przy kranie z wodą. Z wszystkich moich powojników zakwita jako pierwszy, w maju.

Skuś się, piękne są. A odmian jest tyle, że ho, ho, ho

Ogród Muszelki 17:17, 14 mar 2023

Do góry
Clematisy to bardzo wdzięczne rośliny. Na zdjęciu odm. 'Kard. Wyszyński' zakupiona wczesną wiosną (2 szt.). Tak wyglądały już w środku lata.

Zdjęcie archiwalne. Świerków już nie ma...

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:12, 14 mar 2023

Do góry
Ciemiernikowe love

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:08, 14 mar 2023

Do góry
Kilka ważnych danych oraz mapka.

Od zachodu mam tylko 2,85 m do granicy. Od wschodu 5,40, ale słupy pergoli tylko 1,5 m. Za domem 52x21 m do dyspozycji z czego połowa to część użytkowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies