Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:07, 13 mar 2023

Do góry
Zrobiłam zakupy nie tylko kwiatkowe

Kupiłam jeszcze takie 2 donice, szuflę i nasiona pomidorków

Pierwszy raz w życiu spróbuję wysiać
Muszę poczytać u Was co i jak

Wszyscy sieją to ja też

Planuję je posadzić do tych donic
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:04, 13 mar 2023

Do góry
Wiosna w donicach

Ogród w malinówkach 19:01, 13 mar 2023

Do góry
Dopiero co wróciłem z ogrodu Zdjęć z wykonanych prac brak, bo zrobiło się ciemno.

Rozrzuciliśmy z bratem do końca górkę ziemi i trochę wyrównaliśmy teren. Pozbyliśmy się też drobnego gruzu i kamieni.

Wysadziłem z doniczki świerka serbskiego, który był choinką. Korzenie ma przycięte i obstawiam, że nic z niego nie będzie Póki co był zielony, ale wczoraj zauważyłem brązowe igły...

Przerzuciłem kompostownik, trochę lepiej już to wygląda. Ale pod spodem nadal dosyć mokro.

Na szykowanie miejsca borówkom nie starczyło czasu. A już jest pora na cięcie krzewów i sianie pomidorów.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:43, 13 mar 2023

Do góry
Stwierdziłam, że wytnę dzisiaj stipy. Nie czekam już. Niech jest łyso już wszędzie .
Ogród Muszelki 18:41, 13 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Macie doświadczenie z rozmnażania roślin z pomocą tych "kulek". Kupiłam je z Chin.

Kiedyś obejrzalam filmik: https://pin.it/2RL2Uje
i zapragnęłam wyhodować hortensje na pniu wykorzystując fakt, że wśród moich bukietowek kilka miało bardzo długie (ok.180 cm), idealnie proste gałązki.

W pierwszych dniach marca było u nas ciepło, wiosennie. Popracowałam w ogrodzie i na koniec na ośmiu superanckich gałązkach założyłam (na dole, przy ziemi) te "kulki".

Zastanawiam się jednak, czy uda mi  się ten eksperyment, ponieważ kilka dni później porządnie przymroziło

Pozostaje mi cierpliwie czekać. Za dwa, trzy miesiące otworzę "kulki" i zobaczę, czy wypuściły korzonki.

A Wy korzystaliście kiedyś z tej metody?

Trafiłam na filmik o tych "kulkach" na początku stycznia i już od dwóch miesięcy się zbieram, żeby kupić i przetestować.
Jakie rozmiary kupiłaś i których zamierzasz użyć do hortensji?
Migawki z Rodos 17:32, 13 mar 2023

Do góry

Dziś tylko udrozniłam wejście, żeby gałęzie pi twarzy nie drapały.

Piesa pomaga odkrywać, co jest pod spodem;d.

I oczywiście już pomaga kopać dołki pod nowe nasadzenia .
Ale dobrze się tam czuła i od razu obszczekała jakiegoś psa idącego ulicą. Czyli poczuła się u siebie.
Migawki z Rodos 17:27, 13 mar 2023

Do góry
Winorośl.

Działka graniczy bezpośrednio z ulicą. A ponieważ przez kilka lat nikt tam nie zaglądał, to przechodnie zaczęli traktować ją jako śmietnik niestety. W kwietniu będą wystawione kontenery, to wtedy wyniosę całe to śmietnisko.
Chociaz część butelek po piwie zostawię jako wazoniki może.

Część dzisiejszego urobku.

Na działce były bukszpany, zostały same suchelce niestety.

Ma pewno mam duży krzew jaśminowa, co mnie bardzo ucieszyło. I duży krzew lilaka przy furtce, dawni niecięty, do korekcji lekkiej będzie potem. Żywopłot nie wiem, z czego jest, jakieś krzewy liściaste, nie kojarzą mi się z niczym.

Dziś zauważyłam też jakiś wiciokrzew.

Ogród Muszelki 16:47, 13 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Macie doświadczenie z rozmnażania roślin z pomocą tych "kulek". Kupiłam je z Chin.

A Wy korzystaliście kiedyś z tej metody?

Pierwszy raz widzę taki wynalazek .

Kiedyś próbowałam rozmnażać z patyka, ale zapomniałam podlewać i uschły .
Migawki z Rodos 16:40, 13 mar 2023

Do góry
Dzięki dziewczyny bardzo.

Trochę z dziś. Udało mi się przyciąć radykalnie oba krzewy winorośli. Bogiem a prawdą w większości były suche.

Odkryłam, że ścieżka prowadząca od furtki do domu jest czymś utwardzona. Pewnie płyty chodnikowe, ale jeszcze jej nie oczyściłam.
Muszę pomyśleć nad podwyższoną rabata, żeby zwalić wszystko, co teraz ścinam, przysypać ziemią i posiać cukinię.

Pies się wyszalała, teraz śpi. Ledwo żywa.

A taki mnie dziś kwiatuszek przywitał.
Ogród Muszelki 16:03, 13 mar 2023

Do góry
W ogródku Martki 16:02, 13 mar 2023

Do góry
Brak koreanki równa się brak przeszkody -można powiekszyć rabatę i tym samym zmniejszyć trawnik
Ogród Muszelki 16:02, 13 mar 2023

Do góry
Ice N 'Roses Red'

Ogród Muszelki 16:00, 13 mar 2023

Do góry
Ice N 'Roses Rose'

Ogród Muszelki 15:58, 13 mar 2023

Do góry
Ciemiernik SP 'Lily'

W ogródku Martki 14:54, 13 mar 2023

Do góry
Ostatni tydzień to był zupełny odpoczynek od myślenia o ogrodzie. Związany z tym, że nic nie zapowiadało pogody pozwalającej na coś więcej niż myślenie - a tego już mi akurat wystarczyło
Udało się dorwać dziś! Pocięłam bezlitośnie i nisko wszystkie hortensje. Traw wyciąć nie zdążyłam, rozpadało się...

Wycięłam miskanta i podzieliłam, moja siostra dostanie taczkę sadzonek. Przy okazji: łom sprawdził się znakomicie. Wystarczyło podkopać dookoła i podzielić łomem na kilka kawałków całą bryłę. Oj, lekko nie było.

Kolejna gruba sprawa to jodła koreańska. Przyszedł na nią czas. Nie płaczmy jednak. Niestety, zaczęła chorować i tracić od góry igły, więc jej eksmisja byłaby nieunikniona tak czy owak. Z efektu jestem zadowolona, nic nie przesłania różanki.

Tak wyglądają zrębki koreańskie

Wobec powyższego przycięcie grabów, wykopanie dwóch nierokujących klonów japońskich i zebranie odpadków z rabat było już tylko przyjemnością. Zdążyłam jeszcze nacieszyć wzrok widokiem pszczółek uwijających się przy krokusach.

Pierwszy dzień porządków wiosennych uważam za udany, choć deszcz nie miał litości, przerwał mi mój żywioł. Kolejna akcja niestety nieprędko...

Ogród Basi i Romka 12:33, 13 mar 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Dziękuję warzywka rosły jak szalone, ale pewnie dlatego, że to był pierwszy sezon w skrzyniach, świeża ziemia, zobaczymy jak będzie w tym sezonie

Basiu, a jaką ziemię masz w tych skrzyniach? Kupujesz taką w workach ? Warzywniak do pozazdroszczenia
Mój ogrodowy pamiętnik 12:07, 13 mar 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A ta róża chyba będzie do wycięcia. I chyba będę za nią płakać bo bardzo ją lubiłam a teraz jest niedostępna. Była ciągle masakrowana przez młodych grających w piłkę i chyba nie dała rady. Ciągle musiałam wycinać jej wyłamane przez piłkę pędy.

Jak ją lubisz to daj jej szanse, u mnie gorsze bidy się ogarniały.moze jakoś dodatkowo osłonić ją od strony "boiska " choćby jakiś większy kamień położyć przed nią ?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:03, 13 mar 2023

Do góry
Patrycja, dzięki za fotki Pana Puszystego. Piękny, większy od mojej kici, ona waży 4,5 kg. Ale mój kocur Maine Coona waży już 10kg i jest szczupły
Ale zdecydowanie geny rasowe zwyciężyły.
Zobacz moje. Kocur rudy, kotka taka jak twój, biszkoptowa.

później usunę fotki, żeby ci nie zaśmiecać
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:52, 13 mar 2023

Do góry
Palermo z nasion zebranych w 2020 r. Cherry Bomb rusza trochę wolniej, bo jest z ostrzejszych Plantacja hortensjowa
Zacisze Alicji 09:21, 13 mar 2023

Do góry
A w sobotę mieliśmy powrót zimy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies