Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród z pompą 14:14, 19 lip 2014

Do góry
Miały być zdjęcia z góry, ale wczoraj już nie dałam rady.
Nie znoszę robić takich zdjęć, bo są one obnażające. Widać wszystkie dziury. Z poziomu dżdżownicy wszystko wygląda lepiej

Pisząc o zaułku za rabatą żwirową, mam na myśli to miejsce. Bezpośrednio za brzozą i kosaćcami. Miejsce jest niewidoczne ani z podjazdu, ani jak widać, nawet z góry. Widać je dopiero pod pewnym kątem z tarasu.
Patrząc od lewej widać kawalątek migdałka, pod nim jałowce Blue Star oraz sosny Varella. Mikroskopijne kreseczki za sosnami to trzy trzęślice modre Variegata. Do tego momentu miejsce jest jeszcze widoczne z podjazdu. Następuje rząd pseudo-żurawek a potem tawułą Grefsheim, lampy kulki itd.

Jedna z propozycji - posadzenie miskanta o białym zabarwieniu. No takie fajne miejsce na niego to za kosaćcami. Wystawałaby sobie kępa znad kosaćców. Tylko czy razem nie będą się gryzły?
Przyznam się, że moim marzeniem jest miskant Cabaret. Czy on by tu pasował.

Tam gdzie żurawki pasuje mi coś, matematyczno-fizycznie ujmując, o pokroju sinusoidalnym Czyli przy tujach wznoszącego się ku górze, przy ścieżce opadającego w dół. Wszelkie krzaczory zagłuszą to miejsce.
Jessssu jak mi chodzą po głowie te róże okrywowe...!

Na lewo od żurawek jest tak

Trochę mi tak tam dziurawo, w szczególności z lewej strony pod migdałkiem i pomiędzy RH a limką. Właśnie pomiędzy RH a limką chciałam wsadzić M. Cabaret. Tu następuje głębokie HMMMMM.
Ogród na glinie 11:50, 19 lip 2014

Do góry
Teraz odczepiłam się od tych żółtych plamek w Rh i zamiast pomarańczowego i żółtego dałam ciemno różowe żurawki, fioletowy Rh który tam jest i dodałam różowe i fioletowe tulipany. WIOSNA:

latem jest biała hortensja i kolor żurawek

ale jesienią miłorząb i funkie robią się żółte, hortensja różowa i wygląda to tak, już chyba nie jest tak ładnie (może jednak zrezygnować z tej hortensji) + brązowy miskant graziella:

w Oborze też mogą być ogrody 22:21, 18 lip 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Witaj online to niezidentyfikowane to odętka wirgilijska różowa
jakie masz trawki? Ślicznie rosną. Pozdrawiam cieplutko może się umówimy na rekonesans ?

Liczyłam na Twoja pomoc dziękuję za identyfikację
to są carexy frosted curls, a stipy nie wiem jaka maja nazwę, i w donicy mam jeden miskant, ale jego jeszcze nie pokazywałam.
Chcesz mnie odwiedzić???
Mój wymarzony ogród 21:52, 18 lip 2014

Do góry
a oto moja nieszczęsna rabata, która niedługo może przestać istnieć
ciągle mi nie coś tu nie pasuje

a tu z innej perspektywy

i jeszcze w szerszym ujęciu ciemno się międzyczasie zrobiło

rośnie tu (póki co) żółta tuja, tuja szmaragd zrobiona na kulkę na patyku, hortensja Limka, Tawuła, odnóżki z Ice Dance, bukszpany, po obu stronach hortki jest miskant ML ale zanim ruszy to pewnie już przyszły rok będzie.
Roślin jest mnóstwo i ciągle się zmieniają. Te czerwone plamy to begonie, które rażą w oczy, nie wiem co mnie podkusiło, żeby je kupić
Co byście zmienili 20:44, 18 lip 2014

Do góry
Przede wszystkim wyrzuciłabym kamienie, położone tak po prostu na wierzchu brzydko wyglądają, potem wyrzuciłabym pojedyncze rośliny .
Róże bym zostawiła, ale zrobiłabym jej ładny obelisk lub puściła na siatkę po prostu.

Wyrzuciłabym też oświetlenie solarne, bo ono nie jest ozdobą tej rabaty, a Twój zakątek urządziłabym tak:

poszerzyłaby rabatę, bo niewiele się na niej mieści, zasłoniłabym brzydki widok od sąsiada (żywopłot lub bluszcz na siatkę), zasłoniłabym widok na zardzewiały grill sąsiada, to pierwsza sprawa w urządzeniu ładnej rabaty.

Potem posadziłąbym 3 hortensje bukietowe a przed nimi różowe żurawki i to wszystko na tej rabacie, ewentualnie miskant lub dereń 'Elegantissima". Przed różami 7 szt lawendy Hidcote.
BIAŁY ogród od zera 18:15, 18 lip 2014

Do góry
A tutaj moje wypociny

trochę nabazgrałam:
mała ściąga:
sosna bośniacka,
liatra kłosowa
szałwia
miskant chiński
HORTENSJA bukietowa (kocham hortensje
sosna górska
odętka wirgilijska
powojnik
lawenda
laurowiśnia
różaneczniki
perisy

Ogród z pompą 16:23, 18 lip 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Miskant - dobry pomysł.
Ja bym wzdłuż ścieżki też coś posadziła. Berberys przy ścieżce ma tę wadę, że jest kolczasty. A to jest ścieżka uczęszczana?
Fajnie by tam wyglądało coś jasnego, białego albo srebrzystego. Albo coś kwitnącego na biało - może białe kosmosy w paru miejscach? Byłyby widoczne nad kulkami? A tam jest cień czy słońce? Bo karmnik sugeruje cień, ale może pod tujami już jest słonecznie? Do takiej ścieżki pasują też różne paprocie.

Zdjęcie z góry to jest bardzo dobry pomysł.

Zdjęcie musi być koniecznie, bo wtedy będzie widać o którym miejscu mówimy. Ten fragment ścieżki jest za kosaćcami i brzozą, więc z podjazdu nie będzie widoczny. Jedynie z tarasu będzie widać małą wcinkę.
Ścieżka jest raczej atrapowo-nieuczęszczana. Taka ozdóbka, zmyłka, wątpliwy element wystroju. Do pompy i tak chodzę najkrótszą drogą.
Miejsce jest raczej słoneczne. Późnym popołudniem pojawia się lekki cień, ale karmnik daje radę.
Ogród z pompą 15:48, 18 lip 2014

Do góry
Miskant - dobry pomysł.
Ja bym wzdłuż ścieżki też coś posadziła. Berberys przy ścieżce ma tę wadę, że jest kolczasty. A to jest ścieżka uczęszczana?
Fajnie by tam wyglądało coś jasnego, białego albo srebrzystego. Albo coś kwitnącego na biało - może białe kosmosy w paru miejscach? Byłyby widoczne nad kulkami? A tam jest cień czy słońce? Bo karmnik sugeruje cień, ale może pod tujami już jest słonecznie? Do takiej ścieżki pasują też różne paprocie.

Zdjęcie z góry to jest bardzo dobry pomysł.
Miejsko & sielsko 14:53, 18 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

Znalazłam takie - ale buki tu nie są na pierwszym planie

poproszę ładne foteczki tej rabaty

Madziu, jak zrobię zdjęcie na wprost to uchwycę piękno szklarni 

Miejscu rośnie:
1.Lawenda (jutro dokupię 3 sztuki trzmieliny na pniu),
2.Róża Clair Austin,
3.Cis (kula),
4.Jeżówki z miskant zebrinus(średnio mi pasuje),
5.Buki.

Potem… przechowalnik (czyli róża rabatowa, hosta Czesław, jałowiec Czesław….takie niedobitki na 2 m.)

Ten przechowalnik od buków do klona musze zalesić… pomysły i sugestię ?
Zielone miskanty do końca…????

6.Kącik z klonem (tuja, hosty, turzyce, tawułki).

Ogród z pompą 14:29, 18 lip 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Patrząć z tej perspektywy, to przy ścieżce, za kulkami najbardziej podobałyby mi się miscanty Morning Light. Miskant variegatus pięknie rozjaśniłby to miejsce, ale nie wiem, czy nie będzie "za ciężki", ja go nie mam, więc do końca nie wiem . Niskich roślin zupełnie nie będzie widać od strony trawnika/tarasu - tak mi się wydaje.

Jagódko, przesmyk między tujami a podkładami ma niecałe 100cm, w najwęższym miejscu 80cm. Trzeba wziąć pod uwagę, że tuje jeszcze pójdą w objętość. Tego miejsca z podjazdu nie za bardzo widać, z tarasu jest już bardziej widoczne.
Pomysł z jakimś białym miskantem jest fantastyczny. Myślę tylko czy nie będzie się on gryzł z kosaćcami syberyjskimi przed nim.
W miejscu, w zasadzie obok niego (tuż za trzema kulkami bukszpanowymi)są również tawuły Grefsheim, ale nie na tyle wysokie, żeby je było stamtąd widać (sadzone w zeszłym roku).
Niemniej jednak taki miskant tuż za pompą, patrząc z tej perspektywy byłby super. A co poza nim, wzdłuż ścieżki? Czy jest w ogóle sens coś tam sadzić?
Będę chyba jeszcze musiała walnąć jakąś fotę z góry, będzie dobrze widać co i jak jest posadzone.
Ogród z pompą 13:16, 18 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)

W lawendzie gra i buczy

Patrząć z tej perspektywy, to przy ścieżce, za kulkami najbardziej podobałyby mi się miscanty Morning Light. Miskant variegatus pięknie rozjaśniłby to miejsce, ale nie wiem, czy nie będzie "za ciężki", ja go nie mam, więc do końca nie wiem . Niskich roślin zupełnie nie będzie widać od strony trawnika/tarasu - tak mi się wydaje.
Miejsko & sielsko 12:30, 18 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Hortensja to roślina jak dla mnie stworzona, ponieważ jestem nadopiekuńcza a one doskonale znoszą moją obecność.
Podlewanie i kawowanie im sprzyja…

A …jedyne co u mnie kuleje to miskant, do połowy żółty, rosły przy nim jeżówki, które podlewałam codziennie.
(przeniosłam bliżej buków i cisa). Pojechałam wczoraj kupić nowego ale też w szkółce mieli takie żółte, hmmm

Trzmieliny były liche i wyszłam z niczym!!!!

W sobotę wybiorę się w inne miejsce.
Lawendę dziś mam w planach ciąć i tawuły.

Za komplementy dziękuje bo to miłe bardzo a szczere?

jakoś nie mogę sobie wyobrazić ze nic nie kupiłaś w szkółce

Miejsko & sielsko 12:01, 18 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Fajne ujęcie!
teraz dopiero widzę jak wielkie są Twoje horti. a to przecież pierwszy rok na kawie karmione za rok będą 1m wyższe, w 2im roku 2m, w 3cim 3

Ależ gustownie w tym Twoim ogródku !!! i pęcherznice też gicior !

Hortensja to roślina jak dla mnie stworzona, ponieważ jestem nadopiekuńcza a one doskonale znoszą moją obecność.
Podlewanie i kawowanie im sprzyja…

A …jedyne co u mnie kuleje to miskant, do połowy żółty, rosły przy nim jeżówki, które podlewałam codziennie.
(przeniosłam bliżej buków i cisa). Pojechałam wczoraj kupić nowego ale też w szkółce mieli takie żółte, hmmm

Trzmieliny były liche i wyszłam z niczym!!!!

W sobotę wybiorę się w inne miejsce.
Lawendę dziś mam w planach ciąć i tawuły.

Za komplementy dziękuje bo to miłe bardzo a szczere?

Ogród z pompą 13:40, 17 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rozplenicę bym przecięła na pół jesienią, nie martw się za rok będzie wielka. Miskant grosse fontaine w tym roku już powinien pokazać na co go stac.

Fajna zmyłka z nazwą ogrodu, niby znienawidzony a taki piękny

Marzenko, dziękuję za odwiedziny. W takim razie potraktuję te rozplenice z łopaty Mam nadzieję, że im nie zrobię krzywdy.

Dziękuję też za ciepłe słowa odnośnie ogrodu. Cieszę się, że go mam W końcu się cieszę.
Ogród z pompą 09:06, 17 lip 2014

Do góry
Rozplenicę bym przecięła na pół jesienią, nie martw się za rok będzie wielka. Miskant grosse fontaine w tym roku już powinien pokazać na co go stac.

Fajna zmyłka z nazwą ogrodu, niby znienawidzony a taki piękny
Wersja mini mini 14:24, 16 lip 2014

Do góry
Przeczytałam u Gabrysi, że do kawiatonu dzisiaj zmierzasz. Możesz sprawdzić czy jest miskant morning light? Byłam w sobotę tam i nie mieli. Może już są po dostawie.
Ogród z pompą 08:24, 16 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)
Dziękuję Madziu!
Witaj Bożenko!

A ja tak z ciekawości chciałam podpytać o trawy. Może mój wątek, to nie jest najlepsze miejsce, bo niewiele osób tu zagląda, ale może z czasem ktoś coś podpowie.
W ogródku mam kilka sadzonek. Wiadomo jakiej wielkości są takie przeciętne sadzonki traw ze szkółek ogrodniczych. Chciałam zapytać ile czasu potrzeba (jako, że jestem niecierpliwa), żeby np. taki miskant Grosse Fontaine była faktycznie kępą grosse Albo rozplenice japońskie. Kupiłam w zeszłym roku dwie i nie powiem, ale w tym raczej nie zachwycają swoim rozmiarem. W środku są puste.
Mam też dwa miskanty, jeden Adagio, drugi Yaku Jima. Takie również przeciętne sadzonki. Ile lat minie zanim będą w miarę ładną kępą?

masz tu linki do dziewczyn, które mają już dojrzałe ogrody z dużymi trawami i dużą wiedzę pogadaj z nimi

Anulka powiem Ci szczerze, że ja dopiero startuję z ogrodem i póki co jestem jeszcze zielona jak szczypiorek na wiosnę Proponuję Ci pobuszować po ogrodach innych i zapytać bardziej doświadczonych ogrodników

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1485
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu?page=433
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=445
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=2304
Ogród z pompą 16:29, 15 lip 2014

Do góry
Dziękuję Madziu!
Witaj Bożenko!

A ja tak z ciekawości chciałam podpytać o trawy. Może mój wątek, to nie jest najlepsze miejsce, bo niewiele osób tu zagląda, ale może z czasem ktoś coś podpowie.
W ogródku mam kilka sadzonek. Wiadomo jakiej wielkości są takie przeciętne sadzonki traw ze szkółek ogrodniczych. Chciałam zapytać ile czasu potrzeba (jako, że jestem niecierpliwa), żeby np. taki miskant Grosse Fontaine była faktycznie kępą grosse Albo rozplenice japońskie. Kupiłam w zeszłym roku dwie i nie powiem, ale w tym raczej nie zachwycają swoim rozmiarem. W środku są puste.
Mam też dwa miskanty, jeden Adagio, drugi Yaku Jima. Takie również przeciętne sadzonki. Ile lat minie zanim będą w miarę ładną kępą?
Ogród przydomowy - Hosty 21:31, 14 lip 2014

Do góry
Bardzo ladne trawy. Co to jest? Carex Evergold? jakas nowozelandzka brazowa trawka i stipa? Slcznie je skomponowales z iglakami na pniu. Ah, i z tylu chyba jeszcze jakis miskant?
No i jeszcze pytanie o te zielona hoste z tylu. Prosze o nazwe. Moze to Sum & Substance?
Piekne masz te rabaty, ale i rosliny zadbane. Widac, ze sie o nie troszczysz.
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 15:48, 14 lip 2014

Do góry
Hortensja napisał(a)
Skoro ma byc w stylu srodziemnomorskim chciałam pzedogrodek wysypac zwirem i posadzic trawy ozdobne ale to chyba uszczupliłoby jeszcze bardziej i tak skromną ilość zieleni w moim ogrodzie.

Co do przedogródka wiem juz ze musze wyrównac wysokość tuj i nadac im nieco owalny kształt.

.

Co Wy na to?

W tych rabatach przed tujami zrezygnowałabym w ogóle z trawnika, na trawnik i rabaty nie ma tu już miejsca. Żwirowa rabata to bardzo dobry pomysł. A w niej widzę lawendy, juki, może trzmielina na pniu, perowskia, budleja, może porozrzucane kule bukszpanowe, a w środku duuże donice z jednorocznymi. Wśród żwirku jakiś głaz, może zwiewna trawka, o rozplenica !. Albo miskant gracimilis. Coś mniej więcej tak jak ma Alina z boku domu, a planowała zrobić przed ogródkiem (co z tego wyszło nie wiem...)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4142-nowy-przedogrodek-to-nie-takie-proste

A zawijaski z bukszpanu i żurawki to chyba nie mają zbyt wiele wspólnego z ogródkiem śródziemnomorskim ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies