Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kolorowy ogród na piasku 08:21, 13 sie 2013

Do góry
Wpadam na chwilkę, na dłużej będę wieczorem
U mnie rozpoczął się właśnie szósty tydzień bez kropli deszczu. Ledwo żyjemy; ja i mój ogród.

Pszczelarnia napisał(a)
Ożanka i dziurawiec barwierski - on nie przemarza? Zapisałam. Teraz nauczyć się na pamięć i odtworzyć u siebie w stosownym momencie.

Vivo, muszę przesadzić floksy (teraz). Nie wiem, jak to zrobić: wziąć całą bryłę i na nowe miejsce, czy od razu też podzielić i na nowe miejsce?

Ewo, ożankę trzymam na nasionka, dziurawiec potrzebuje lekkiego okrycia (ja daję troszkę kory) na wypadek braku śniegu zimą lub bardzo niskich temperatur. Na moim dalekim wschodzie kilka zim przetrwał w dobrej kondycji.
Floksy (tak jak pisze Agata ) możesz przesadzać i dzielić. Do zimy jeszcze daleko i dobrze ukorzenią się na nowym miejscu. Poprzycinaj im pędy.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój ogród i bardzo dziękuję za tak miłe słowa

Starorzecze na górce 00:16, 13 sie 2013

Do góry
Agato, ale mogę teraz podzielić te floksy? Zniosą to?
Kolorowy ogród na piasku 22:49, 12 sie 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ożanka i dziurawiec barwierski - on nie przemarza? Zapisałam. Teraz nauczyć się na pamięć i odtworzyć u siebie w stosownym momencie.

Vivo, muszę przesadzić floksy (teraz). Nie wiem, jak to zrobić: wziąć całą bryłę i na nowe miejsce, czy od razu też podzielić i na nowe miejsce?

To pewnie zależy od tego, w ilu miejscach chcesz mieć, Ewo, te floksy. Jeśli w kilku, to trzeba wykopać bryłę, podzielić i bryłki w nowe miejsca powsadzać. Rozumiem, że w starym miejscu floksy mają już nie rosnąć.

Radzę tylko na podstawie osobistego, krótkiego doświadczenia.
Ogród w budowie - nieustającej 21:10, 12 sie 2013

Do góry
Wróciłam z moich letnich wakacji i zacznę być bardziej aktywna.

Założyłam dzisiaj taki wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3645-bukiety-i-wianki-na-swieto-matki-boskiej-zielnej

i serdecznie zapraszam kochane koleżanki i kolegów do robienia bukietów na 15 sierpnia. Nawet jak ktoś nie święci, to niech bukiet zrobi. Tradycja warta kontynowania, a u nas w okolicach Krakowa rozwija się konkursowo.

Dziękuję Wam za tak miłe przyjęcie mojego ogrodu, w sprawie szczegółów odpowiem każdej z osobna, ok?

Ogród po urlopie ogrodnika to masakra, zwłaszcza po tych upałach. Trawa marna, chwasty górą, zawilce i funkie częściowo poschnięte. W takich warunkach nawet nawadnianie automatyczne przestaje być efektywne. Liliowce i floksy szybko zakończyły kwitnienie, poza kilkoma odmianami, róże zaczęły powtarzać kwitnienie, ale kwitły krótko, masa roślin poschniętych i bidnych, więc trzeba zrobić z tym porządek. Wzięłam się od popołudnia, nie ma wyjścia.

W trakcie wakacji odwiedziłam jeden przepiękny ogród warzywno - kwiatowy pewnej pary polsko-angielskich zakręconych ogrodników. Tam, w otulinie kaszubskich lasów i bliskości jezior nie było tak gorąco i wszystkie rośliny były zielone i dorodne.

Rabaty warzywne i ziołowe

Tunel kwiatowy z leszczyny

Kwiecia w tunelu wbród, jest bajkowo

Tak, to są prawdziwe karczochy

Cały ogródek otoczony jest faszynowym, ręcznie plecionym płotkiem...

... a na płotku suszy się kolorowa cebula

W ogóle jest ekologicznie, pięknie, stylowo i angielsko, ale jak może tak nie być, skoro pan domu jest prawdziwym Anglikiem.

Kolorowy ogród na piasku 20:12, 12 sie 2013

Do góry

Hirutkowy raj:)) 23:31, 11 sie 2013

Do góry
Ha, ha.. patrzymy na te same inspiracje

Floksy przycinam jak sie robią brzydkie... ale staram sie ścinać jak najpóźniej... czasami przytnę tylko przekwitnięte kwiatostany.... a jak żółkną to całe ścinam..
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:49, 11 sie 2013

Do góry
Aniu podpowiedz prosze floksy obcina się teraz,ale na jakiej długości?
Pokażę nasz ogród 21:46, 11 sie 2013

Do góry
Oj prawda z tą miłością do ogrodu. Poświęcam mu wiele uwagi, czasu, serca i pieniędzy hehe,
Bałam się trochę samych traw w tej długiej rabacie, ale na razie jestem zadowolona.
Trochę brakuje mi w nich koloru. Trawy podsadzone są żurawkami, barwinkiem, runianką - wszystko zielone. Dopiero teraz zza traw wyglądają floksy, zawilec japoński i dzielżan.
A winogron owocuje, a jakże, trochę podjadamy, a trochę osy się żywią . Kiedyś mama wina robiła, ale teraz już nie pija, a ja domowego nie lubię.
Moja działka. 19:45, 10 sie 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Bogusiu następna floksiara jak mówiła Danusia Uwielbiam floksy to takie wdzięczne ipiękne kwiaty W tam roku trochę biedne gdzie nie były podlewane.Ufff nareszcie spadł deszcz to rośliny odżyją. Mam też lilie i zapytam Ciebie czym chronić lilie od takich czerwonych biedronek ale bez kropek .U mnie zjadły liście ,choć zbierała je Pozdrawiam deszczowo

Ja niczym nie chronie czasem zbieram jak widze ale nie ma ich dużo ,tak że spoko
Starorzecze na górce 11:35, 10 sie 2013

Do góry
Michalina napisał(a)
Agatko, moje petunie też już praktycznie stracone.Przycięłam wszystkie ale co odrośnie,nie wiem.
Floksy.....zapachniało

Michalina, u mnie surfinie są w opłakanym stanie. Podsadziłam lobelkami, więc jako-tako jeszcze to wygląda. Jak nie bedę mogła patrzeć - wyrwę.

Niestety - jak wspomniałam - widzę, że z petuniami to samo się dzieje. Brunatno-rude plamy się pojawiają. A są doprawdy imponujacych rozmiarów. Niestety ponoc tak jest, jeśli surfinia/petunia podlega dużym zmianom woda-słońce a przy takiej pogodzie o to nie trudno. A one generalnie łatwo łapią grzyba.

Uwielbiam zapach floksów, zwłaszcza jeśli miesza się z wonią lilii - szał!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:01, 10 sie 2013

Do góry
Atawar nowy bo chyba lepiej się gada widząc z kim - poza tym usmiałam się tym osiłkiem
A co do kory - ja wiele lat sypałam, kiedy byliny nie przerosły korzeniami rabat. Teraz nie mam już pustych miejsc, właściwie to walcze ze soba by już nic nie kupowac bo nie mam gdzie wsadzić.
Znalazłam jeszcze kilka fotek w aparacie które zrobiłam przed wyjazdem na walacje więc wklejam.
Rabata różana wciąż kwitnie, teraz doszły floksy i hortensje.

Na froncie między dwoma garażami rośnie milin amerykański - od zeszłego roku pięknie kwitnie i myślę nad pergolą.

Rabata z oczkiem w pełni lata

z góry widać strefę oczka dla karasi i stefe płytkiej wody dla roślin błotnych

Z tyłu ogrodu rośnie mały lasek w którym perełką jest magnolia parasolowata

Moja działka. 08:03, 10 sie 2013

Do góry
Witaj Bogusiu następna floksiara jak mówiła Danusia Uwielbiam floksy to takie wdzięczne ipiękne kwiaty W tam roku trochę biedne gdzie nie były podlewane.Ufff nareszcie spadł deszcz to rośliny odżyją. Mam też lilie i zapytam Ciebie czym chronić lilie od takich czerwonych biedronek ale bez kropek .U mnie zjadły liście ,choć zbierała je Pozdrawiam deszczowo
Starorzecze na górce 06:38, 10 sie 2013

Do góry
Agatko, moje petunie też już praktycznie stracone.Przycięłam wszystkie ale co odrośnie,nie wiem.
Floksy.....zapachniało
Starorzecze na górce 21:56, 09 sie 2013

Do góry
W międzyczasie:

* woda się leje na trawę, a floksy zazdroszczą

* i te też zazdrośnie wyciągają główki choć po kropelkę

* rabata eksperymentalna wygrzewa się w słonku:

* a na niej - lilia cytrynowa (miała być olbrzymka biała też OT), a jest co jest, tysiąc ujeć:

* jest też biała - ślicznosci, uwielbiam te jej lejki-trąbki, kojarzą mi się z występującymi w scenach Zwiastowania w malarstwie:

* są floksy białe z bogatym różowym wnętrzem:

* są po prostu różowe wiejskie:

* jest amarantowy floks a obok niego niebieski ogórecznik:

* jest jakiś dzwonek:

* jest też lobelia obok spalonych listków orlika i srebra - bardzo podoba mi się to połączenie kolorystyczne:

* są rumianki w oprawie zielono-srebrzystej:

* a petunie wylewają się z donic (niestety na lisciach zaczyna się rozwijać choroba grzybowa):

W cieniu - zacieniona 20:55, 09 sie 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)
Na rabatach soczysta zieleń,kwitną lilie, jeżówki, floksy, cynie, akant .... przyjemny dla oka widok .
W ubiegłym roku nie scięłam kwiatostanu akanta i na wiosnę znalazłam kilka siewek które skrzętnie wykorzystałam.
Pozdrawiam Jasia
Mam pytanko....rozeta z kwiatostanem zasycha? Obok ma jeszcze dwie...
W cieniu - zacieniona 20:49, 09 sie 2013

Do góry
Na rabatach soczysta zieleń,kwitną lilie, jeżówki, floksy, cynie, akant .... przyjemny dla oka widok .
W ubiegłym roku nie scięłam kwiatostanu akanta i na wiosnę znalazłam kilka siewek które skrzętnie wykorzystałam.
Pozdrawiam Jasia
W cieniu - zacieniona 18:28, 09 sie 2013

Do góry
...obłędnie pachnące floksy...wróciły do mnie po latach...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:37, 09 sie 2013

Do góry
a ta cudna trawa...nazwa Arundo Donax Auerovariegata zmienia też miejsce, mam 3 sztuki i posadzę pod mur, po eksmisji hortensji i róż, w towarzystwie innych traw
i floksy muszą znowu zmienić miejsce, bo dereniom ciasno
Moja działka. 15:17, 09 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Moje floksy pachną na calą działkę

Bogusiu, toż to całą kolekcja, ależ musi pachnąć! moje podwiędły, ale dzis kapło, to może odżyją
pozdrawiam
Jeden ogród – dwie osobowości 14:54, 09 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Ale bylinówka z liatry, rudbeki, floxów i jezówki po prostu powaliła mnie na kolana.... jest po prostu przecudna...... nie lubię małpować cudzych pomysłów, bo jestem typ indywidualisty.... ale to sobie skopiuję i zmałpuję...... będę robić rewolucję na rabacie wsiowej, asortyment mam, tylko pogrupować.... pięknie.. i różowy z żółtym pasuje (a tego połączenia nie lubię, ale niestety nie potrafię jego uniknąć).
A tu wszytko dla mnie gra Jak wspaniałą szalona orkiestra, która się zgrała a nogi same tańcują A uszy od fałszu nie więdną.....

a dziękuję
powiem Ci szczerze że ja będę tą rabatę częściowo przesadzać bo przypadkiem mi się tak ułożyło tzn jeżówki posadziłam razem z rudbekiami i ostróżkami i gailardią a liatra i floksy przypadkiem tu wylądowały bo je przesadzałam i nie miałam gdzie, ale też mi się spodobało to ułożenie dlatego zrobiłam zdjęcie.
Pewnie to ustawienie tak mniej więcej zostawię tylko troszkę porozsadzam dalej od siebie żeby mogły się rozrastać bo teraz mają ciasno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies