Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

agatanowa 16:16, 22 lip 2013

Przyprowadziło mnie do Ciebie od monteverde, Ani, bo pisze, że na różach znasz się, jak mało kto.
Kurcze! Ale masz pięknie!!!

Zostanę na dłużej a chciałam tylko/aż zapytać:

Potrzebuję róży pnącej na przęsło przy furtce od strony południowo-zachodniej, bardzo słoneczne. W przyszłości będzie częściowo, delikatnie zacienione przez gałązki brzozy (będzie rosła ok.2- 2,5 m dalej). To chyba nie powinno bardzo przeszkadzać, bo róża i tak będzie dostawać bezpośrednie słońce zachodnie i wschodnie?
Kolor właśnie róż, może nawet wolę blady róż, lila fiolet. Podobają mi się np. "Constans Spry", 'Coral Dawn' . Nienajgorsza Super Excelsie.

A może róże typu rambler? Czy masz jakieś doświadczenia z nimi?

Jestem początkująca, więc potrzebuję odmiany w miarę niekłopotliwej (o ile przy różach to w ogóle możliwe)...

No i gdzie kupić, żeby źródło było ok? Co radzisz? Z góry dziękuję.

AgaAga 10:36, 05 sie 2013

Oniemiałam z zachwytu jak trafiłam na ten wątek. Ogród jest bajeczny, taki naturalny, te połączenia roślin są doskonałe. O takim ogrodzie marzę który wygląda jak kolorowy obraz! Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem i w związku z tym mam po Pani prośbę w sprawie róż, podobną jak powyżej Agatanowa. Tak więc zapraszam do mojego wątku, bo nie wiem od czego zacząć.
Pszczelarnia 20:12, 12 sie 2013

Ożanka i dziurawiec barwierski - on nie przemarza? Zapisałam. Teraz nauczyć się na pamięć i odtworzyć u siebie w stosownym momencie.

Vivo, muszę przesadzić floksy (teraz). Nie wiem, jak to zrobić: wziąć całą bryłę i na nowe miejsce, czy od razu też podzielić i na nowe miejsce?
popcorn 20:52, 12 sie 2013

Viva, bosko u Ciebie. Te kule na tle trawnika. I angielskie rabaty... ech, CUDA!!!
agatanowa 22:49, 12 sie 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ożanka i dziurawiec barwierski - on nie przemarza? Zapisałam. Teraz nauczyć się na pamięć i odtworzyć u siebie w stosownym momencie.

Vivo, muszę przesadzić floksy (teraz). Nie wiem, jak to zrobić: wziąć całą bryłę i na nowe miejsce, czy od razu też podzielić i na nowe miejsce?

To pewnie zależy od tego, w ilu miejscach chcesz mieć, Ewo, te floksy. Jeśli w kilku, to trzeba wykopać bryłę, podzielić i bryłki w nowe miejsca powsadzać. Rozumiem, że w starym miejscu floksy mają już nie rosnąć.

Radzę tylko na podstawie osobistego, krótkiego doświadczenia.
viva 08:21, 13 sie 2013

Wpadam na chwilkę, na dłużej będę wieczorem
U mnie rozpoczął się właśnie szósty tydzień bez kropli deszczu. Ledwo żyjemy; ja i mój ogród.

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, ożankę trzymam na nasionka, dziurawiec potrzebuje lekkiego okrycia (ja daję troszkę kory) na wypadek braku śniegu zimą lub bardzo niskich temperatur. Na moim dalekim wschodzie kilka zim przetrwał w dobrej kondycji.
Floksy (tak jak pisze Agata ) możesz przesadzać i dzielić. Do zimy jeszcze daleko i dobrze ukorzenią się na nowym miejscu. Poprzycinaj im pędy.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój ogród i bardzo dziękuję za tak miłe słowa

viva 00:10, 15 sie 2013

barbara_krajewska napisał(a)
No, to przeleciałam po ogrodzie i... wrócłam, aby jeszcze raz uważniej wszystkiemu się przyjrzeć. Bogactwo form, odmian i kolorów. Strzyżenie udane

Dziękuję Basiu . Jak na pierwszy raz wyszło nieźle, teraz tylko trzeba poczekać aż wypełnią się miejsca tam gdzie są braki.

popcarol napisał(a)
Viva, BOSKO!!! pięknie u Ciebie Pozachwycam się jeszcze, mogę?
pozdrawiam!

Karolino bardzo proszę, jest mi ogromnie miło

Urszulla napisał(a)
ciekawy kolor tych dalii ale te kulki bukszpanowe i tak masz wyśmienite....ile mają lat?

Ula, kulki mają dziesięć lat, to znaczy bukszpany mają dziesięć albo jedenaście lat, bo kulkami stały się dopiero teraz. Są po przejściach; miały tworzyć obwódkę przy ganku ale zimą 2005/2006 bardzo mocno podmarzły, obawiając się przykrych widoków po każdej zimie w najbliższej okolicy domu przesadziłam je w dalszą część ogrodu. Od tamtej pory już mróz nie uszkadzał ich i ładnie odbudowały się.
Z czterech, które najbardziej ucierpiały i nie wróciły już do kulistej formy zrobiłam stożki, no może jeszcze stożkami trudno je nazwać, bo też mają braki ale może kiedyś nimi będą.
W ubiegłym roku znowu posadziłam obwódki przy domu, teraz mam trochę więcej doświadczenia i może będę mogła zapobiec przemarzaniom. Obwódki bukszpanowe zawsze były moim ogromnym marzeniem

adka napisał(a)
Przepieknie u Ciebie, alejki nieziemskie a połączenie roślin i kolorów bajkowe.Będę tu zaglądać.Pozdrawiam serdecznie właścicielkę tej baśni.

Adrianno, bardzo dziękuję za zachwyty.. dodają mi skrzydeł
Zapraszam i również pozdrawiam

asc napisał(a)
A ja na dwie raty oglądałam, bo nic przegapić nie chcę

Aniu, muszę nadrobić zaległości, bo nie masz już co oglądać
Buziaczki

Anabell napisał(a)
Przecudne, obłędne widoki Viwo! Horti w ogrodzie powala. Zdjęcia robione w dali obłędne. Na jakim obszarze to masz, ile osób obrabia.
Ja u siebie cały dzień i co dzień jestem w ogrodzie i nie daje rady zawsze coś nie zrobione i robi się zaniedbanie.
Pierwszy raz widzę rozwiniętą werbenę. Ja u siebie posadziłam za gęsto nie ma efektu.

W sklepach nasiennych nie spotkałam Ożanki, pierwszy raz widzę, a uwielbiam taki pokrój roślin.
Teraz jeszcze można by zasiać, ale gdzie kupić.
Cały Twój ogród trzeba oglądać kilka razy i tak będzie niedosyt.Pozdrawiam.

Haniu, zachwyty odwzajemniam nad Twoim ogrodem, hortensje masz cudnej urody i moc opieki im dajesz, bo hodujesz w donicach
Nasza działka ma 60 arów, część zajmuje staw i łąka, część z rabatami, trawnikami to około 3/5 tego obszaru. W ogrodzie pracujemy we dwoje, ja ogrodnik a mąż pomocnik (jeszcze praca zawodowa).

Haniu nasionka ożanki będę zbierać, nie przycinam jej, by dojrzały z pierwszych kwiatów. Jak będziesz chciała to jesienią Ci wyślę.

ewsyg napisał(a)
Pooglądałam i powiem krótko - jestem w szoku, cudoooooo

Też powiem krótko......jest mi bardzo miło i dziękuję

monteverde napisał(a)
Vivo świeżo zakwitła dzisiaj, popatrz czy to Grafini
w realu jest ciemniejsza jakby fioletowo niebieska a może to Indigoletta?

Aniu, głowy nie dam ale pewna, że to Grafini

Rench napisał(a)
Przyznam się,że ja kilkakrotnie cały wątek przeoglądałam i za każdym razem coś nowego odkrywam, poza tym że jest wspaniały ogród-to się nie zmienia

Ach, to Ty Renatko tak mi nabijasz oglądalność, dobrze, że się przyznałaś
Całuski

Marzena2007 napisał(a)
Jakiż Ty masz piękny ogród. Ja nie znam ogródów angielskich ale Twój to dla mnie rasowy ogród angielski. Pięknie!

Marzenko, ja też nie znam ogrodów angielskich ale obie widzimy co teraz Danusia pokazuje
Mój ogród jest na polskiej wsi (prawie ) i to jest pewne
Dziękuję

akanta napisał(a)

Vivo ! Tylko krzyczeć z zachwytu można ! Wyobraż sobie ja krzyczę - c u d n i e!!!!!!!!!!!!!

Aniu, trudno mi to sobie wyobrazić , pozostaje mi tylko wiara

Celina napisał(a)

Celinko, dziękuję za pochwałę

agatanowa napisał(a)
Przyprowadziło mnie do Ciebie od monteverde, Ani, bo pisze, że na różach znasz się, jak mało kto.
Kurcze! Ale masz pięknie!!!

Zostanę na dłużej a chciałam tylko/aż zapytać:

Potrzebuję róży pnącej na przęsło przy furtce od strony południowo-zachodniej, bardzo słoneczne. W przyszłości będzie częściowo, delikatnie zacienione przez gałązki brzozy (będzie rosła ok.2- 2,5 m dalej). To chyba nie powinno bardzo przeszkadzać, bo róża i tak będzie dostawać bezpośrednie słońce zachodnie i wschodnie?
Kolor właśnie róż, może nawet wolę blady róż, lila fiolet. Podobają mi się np. "Constans Spry", 'Coral Dawn' . Nienajgorsza Super Excelsie.

A może róże typu rambler? Czy masz jakieś doświadczenia z nimi?

Jestem początkująca, więc potrzebuję odmiany w miarę niekłopotliwej (o ile przy różach to w ogóle możliwe)...

No i gdzie kupić, żeby źródło było ok? Co radzisz? Z góry dziękuję.

Agato, Ania Monte trochę przesadziła, o różach co nieco wiem, mogę się dzielić doświadczeniem swojej uprawy i tylko tyle.
Pozwolisz, że na Twoje pytania odpowiem u Ciebie. Miejsce obok brzozy po kilku latach może być trudne dla róż.
Mam nadzieję, że pytania są jeszcze aktualne

Oniemiałam z zachwytu jak trafiłam na ten wątek. Ogród jest bajeczny, taki naturalny, te połączenia roślin są doskonałe. O takim ogrodzie marzę który wygląda jak kolorowy obraz! Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem i w związku z tym mam po Pani prośbę w sprawie róż, podobną jak powyżej Agatanowa. Tak więc zapraszam do mojego wątku, bo nie wiem od czego zacząć.

Agnieszko, jest pewne, że stworzysz ogród swoich marzeń, trzeba tylko trochę czasu, pracy i cierpliwości
Na domek już zerknęłam, bardzo mi się podoba. Odwiedzę Cię w Twoim ogrodzie i może coś podpowiem jeżeli jeszcze masz pytania .

popcarol napisał(a)
Viva, bosko u Ciebie. Te kule na tle trawnika. I angielskie rabaty... ech, CUDA!!!

Karolinko, rabaty tylko udają, że są angielskie
viva 00:20, 15 sie 2013

Trochę aktualności

-

-

-

viva 00:27, 15 sie 2013

-

-
viva 00:38, 15 sie 2013

Jeszcze troszkę

-