Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:38, 04 sie 2016

Do góry
Szałwia dwa w jednym. Taka ciekawostka, mix ...
Amethyst wplątany jedną jedyną gałązką w niebieską szałwię z którą nie bardzo mam co zrobić. Następna sadzonka zmiksowana z jakąś szałwią wielkolistną, która wcale nie kwitnie. Kocham zakupy internetowe

Ogródek warzywny na balkonie 21:17, 03 sie 2016

Do góry
wyhodowane własnoręcznie heliotropy i szałwia omszona z własnych nasion
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 09:59, 03 sie 2016

Do góry
Kamila, dziękuję dobra kobieto!
Ania, 20x100x4
Beata, przecież Ty masz ładniejszy!
Kasja, mniamuśna będzie za dwa sezony, obiecuję
Danusia, czytałam wcześniej, że szałwia powtarza kwitnienie po ścięciu pierwszych przekwitłych kwiatostanów. Czyli sprawdziło się
Beta, nie wiem czemu ostatnio wszyscy mnie mylą z Asią...
Ogródek frontowy 08:47, 03 sie 2016

Do góry
ANNA1976 napisał(a)

Bardzo mi się podoba. Limki obłędnie wyglądają
Moja szałwia po przecięciu też ponownie zakwitła. Czekam teraz aż przekwitnie żeby ją przesadzić

Bardzo się cieszę Aniu że Ci się podoba Jak teraz patrze na ogródek to też wolę Limki bo pięknie stoją i te ogromne kwiaty Ale jak patrze na dorodne Vanilki na forum to też są cudne więc mam nadzieję że i moje się ładnie zbiorą. Muszę je porządnie przyciąć na wiosnę i dać papu chyba że do dobroci z pod stópek się dorwą
Ogródek frontowy 08:26, 03 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Na potwierdzenie że szałwia zaczyna kwitnąć

I moje ukochane Limki

Droga rozplenic

I cudnie pachnące poletko lawendy witające gości

Bardzo mi się podoba. Limki obłędnie wyglądają
Moja szałwia po przecięciu też ponownie zakwitła. Czekam teraz aż przekwitnie żeby ją przesadzić
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:20, 03 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasia, masz wyczucie. Świetnie połączyłaś roślinki. Szałwia przekwitnie, jest lawenda. Masz fotkę, jak już lawenda kwitła?
Czy to jest to miejsce potem?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1207570/original.JPG

tak to jest to miejsce

a tej samej perspektywy jest tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1473

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1518

brazowych trawek już nie ma,sa dwie..samosiejki w ich miejsce jest stipa ale mikro posadzona i nie zdążyłą podrosnąć więc uduszona przez lawende
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 06:29, 03 sie 2016

Do góry
Pieknie Ci szałwia zakwitła, mam nadzieje, że u mnie tez jeszcze jakies kwiatki się pojawią
Ogródek frontowy 22:58, 02 sie 2016

Do góry
Na potwierdzenie że szałwia zaczyna kwitnąć

I moje ukochane Limki

Droga rozplenic

I cudnie pachnące poletko lawendy witające gości
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:51, 02 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ta po lewej to jedna kępa! tam po prawej dalej sa chyba 4

Kasia, masz wyczucie. Świetnie połączyłaś roślinki. Szałwia przekwitnie, jest lawenda. Masz fotkę, jak już lawenda kwitła?
Czy to jest to miejsce potem?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1207570/original.JPG
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:25, 02 sie 2016

Do góry
Chagallko ja jestem romantycznym pragmatykiem. Ogród to nie ma być mordęga, tylko coś, co karmi duszę. Nie ma u mnie roślin, które wymagają systematycznych zabiegów. Szkielet tworzą drzewa i duże krzewy posadzone w grupach
W narożnikach rosną grupy brzóz, daglezji i świerków serbskich. W rabatach między krzewami też są wsadzone drzewa. Krzewy to derenie, tawuły szare, nippońskie, krzewuszki, pęcherznice, berberysy, lilaki, kaliny, bzy. Są niedrogie, zagospodarowują 2-3 metrowy pas rabat, dają tło i kolor, kwitną. Nic przy nich nie trzeba robić. Tworzą coś w rodzaju nieformowanego żywopłotu. Pomiędzy nimi wplecione są hortensje, róże, jakieś kolumnowe i kuliste zimozielone (żywotniki, jałowce, kosodrzewiny). Byliny rosną głównie z brzegu. Te z żelaznego zestawu: kocimiętka, szałwia omszona, rozchodnik okazały,zwykła jeżówka, przywrotnik, astry bylinowe. Do tego trochę traw.
Koniec lipca 2013

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:30, 02 sie 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ta rabata!!! Przepiękna! <3 Mogę spinować?

A widzisz, to jest ten problem z naśladowaniem rabat ze zdjęć

Na tym zdjęciu nałożyły się na siebie dwie rabaty: Półksiężycowa i rondo- oddziela je 2-3 metry trawiastej ścieżki/ Półksiężycowa jest takim szerokim na 2-3 metry i długim na kilkanaście schodkiem. Na rondzie rosną gracilismusy- na zdjęciu robią zwiewne ciemnozielone tło. Na półksiężycowej zaczynając od dołu są azalie po prawej i szałwie omszone po lewej, potem wyżej grupa wrzosów, sosna górska odmiany Pumilo po prawej i świerk cięty w stożek. W środku widać kocimiętkę, bo patrząc na tę rabatę z drugiej strony mamy w jej okolicach różę pomarszczoną. Granice rabat widać tylko wiosną. Potem rośliny się rozlewają.
To zdjęcie z początków czerwca, widać kształt rabaty

To jest to samo miejsce widziane z drugiej strony- widać kamień, a na pierwszym planie kocimiętkę (czerwiec)Tło daje teraz szałwia

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:17, 02 sie 2016

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Anetko, na zdjęciu cytowanym powyżej to jest szałwia? A możesz podać odmianę, bo mam szałwię, ale jest niska, a taka wysokość i kolor by mi bardzo odpowiadały. Może da się zebrać nasiona? Byłabym chętna.
to Caradonna, bardzo się wysiewa. Niestety pierwsze tłoczenie ściełam trochę nasion wydałam. Jak zakwitnie raz jeszcze to zbiore i Ci wyślę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:14, 02 sie 2016

Do góry
Roszponka napisał(a) Nie będę oryginalna powtórzę za innymi cudnie, cudnie jest u Ciebie w ogrodzie. Co masz posadzone na tej rabacie.

to szałwia caradonna
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:27, 02 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
ja bym ze 3 stipy posadziła. Niech się sieje. Dzielić ją tez można. Wprowadzi hipnotyzujący ruch.

Dodatkowo polecam brązowe trawy np. Bronze Form. Stachys - czyli czyściec o srebrnych, owłosionych lisciach. Krwawniki dla koloru. Bylicę, a zwłaszcza Artemisia schmidtiana 'Nana' czyli bylica Schmidta 'Nana' - cudne, z pozoru delikatne, srebrne poduchy. Do tego wpasowuje się szałwia purpurowa. W to bym dała jeszcze alchemilla molis (przywrotnik) i seslerię.
To tylko kilka przykładów niewymagających roślin.

Te brązowe trawy jakoś do mnie nie przemawiają przypominają mi kudły z naszego psa Resztę lecę sprawdzać
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:20, 02 sie 2016

Do góry
ja bym ze 3 stipy posadziła. Niech się sieje. Dzielić ją tez można. Wprowadzi hipnotyzujący ruch.

Dodatkowo polecam brązowe trawy np. Bronze Form. Stachys - czyli czyściec o srebrnych, owłosionych lisciach. Krwawniki dla koloru. Bylicę, a zwłaszcza Artemisia schmidtiana 'Nana' czyli bylica Schmidta 'Nana' - cudne, z pozoru delikatne, srebrne poduchy. Do tego wpasowuje się szałwia purpurowa. W to bym dała jeszcze alchemilla molis (przywrotnik) i seslerię.
To tylko kilka przykładów niewymagających roślin.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:17, 02 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
kcimiętka chyba najbardziej bezobsługowa bo widzę ją na wialkich połąciach w miastach

Tez mi się tak wydaje. I bardziej niż szałwia się rozrasta
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:57, 02 sie 2016

Do góry
Może trzeba drogą selekcji negatywnej się kierować:
-stipa- może przezimuje, może nie...

-przetacznik- kwitnie stosunkowo krótko, niespecjalnie się rozrasta (przynajmniej u mnie) wg mnie to nie jest roślina na duże powierzchnie

-perowskia, szałwia, rozchodnik zostają. Kwestia przemyślenia, czy pasują do reszty, która jest. Jakoś w tym zestawie mi rozchodnik nie leży, może rozchodnik matrona lepiej kolorystycznie?
No i przycinanie- zasanów się ile razy do roku chce Ci się tam włazić
Perwoskię wystarczy przyciąć raz, podobnie rozchodnik. Szałwię co najmniej 2 razy w roku, ale pięknie się rozrasta. A kocimiętka?
NewLife w ogrodzie 10:31, 02 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Przy kompostowniku zasiała się dziwnie mi znajoma roślinka. Zostawiłam i teraz pięknie kwitnie. To chyba szałwia???

...a ja stawiam na krwawnicę
piękny trawnik
NewLife w ogrodzie 10:18, 02 sie 2016

Do góry
Wczoraj znowu pospacerowałam sobie z kosiarką. Na skoszenie trawnika na całej działce potrzebuję około 1 godzinę, 40 minut. To się można zrelaksować na maxa...Uwielbiam to. A jeszcze bardziej uwielbiam widok świeżo skoszonego, pasiastego trawnika.
Po czwartym koszeniu

Dynie mi zakryły cały kąt przy kompostowniku. Wygląda to super. Okazy mają 130cm obwodu i dalej rosną

Przy kompostowniku zasiała się dziwnie mi znajoma roślinka. Zostawiłam i teraz pięknie kwitnie. To chyba szałwia???

Zaczęłam ściółkować skoszoną trawą pod dyniami przy kompostowniku. Srednio to wygląda, ale faktycznie praktyczne
Ogródek frontowy 21:23, 01 sie 2016

Do góry
Udało mi się dziś trochę popracować i nawet zrobiłam zdjęcia, ale niestety tuż po zmroku i są kiepskiej jakości Pierwsze zdjęcia tego co posadzić się udało
Szałwia i jeszcze trochę runianki

Szpaler Limek już go uwielbiam

I szpaler Vanilek które mam nadzieję w przyszłym sezonie poprawią się i nie będą aż tak pokładać jak nie to będę podpierać

A i zakwitły rozplenice cudne z nich szczotki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies