U mnie bardzo duże opóźnienie w stosunku do Ciebie.Bzy z pąkami?Wyraźne liście,paki czeremchy, muszę na to poczekac jeszcze , jedynie magnolia stellata ma duze pąki ale nie kwiaty.
1 magnolia rusza, na razie biała ale kwiaty ma tez malutka żółta, bardzo mnie to cieszy
2. Szafirki główki pokazują
3 tulipanów spektakl się zaczyna, najwcześniej widzę ruszają te wsadzone w ubiegłym sezonie
I na dzisiaj to tyle, jeszcze tylko podlać wyśmiane nasionka. Szykuje się na prace w sobotę. Muszę tez w końcu zamówić te róże. Wczoraj byłam w ogrodniczym, nawet mieli róże tylko gatunków trzeba było się domyślać bo opis brzmiał np. „róża angielska”
Ta magnolia od Bogdzi któą pokazujesz już z kwiatami to na pewno nie jest Susan. Ja mam Susan i tak jak Yolka napisała - ona jest dużo ciemniejsza. To może jest Aleksandrina albo Pod Port albo Georg Henry Kern ale nie Susan.
Co do wertykulacja to nie zależy to do końca ode mnie - kiedy mi kuzyn użyczy maszyny to będę wertykulować. Najwyżej będę musiała najpierw skosić a dopiero potem wertykulować. Już tak nie raz bywało, trudno się mówi.
Ale te twoje tulipany wyrywne u mnie jeszcze w pąkach.
Buziaki!
Milka zaglądam, podglądam i nie mogę się nadziwić, że u Ciebie wszystko szybciej o dwa tygodnie jak w moich okolicach Ty już masz rakiety startowe z funkii u mnie jeszcze się nie wychyliły Magnolia Ci kwitnie w moich okolicach dopiero w pąkach
ten piękniś oprał się, zmęczony
i magnolia w całości, na żywo jednak wyższa
trzmieliny już teraz ładne
łysawo, ale jeszcze ciut, Elaty zrobia busz i oczywiście azalie, ach...jak czekam na to
Ale cudna ta magnolia Leonard Messel ale ta ostatnia biała też cudo, mam dwie u siebie co rosną ale nie kwitną może wiesz co zrobić? Kupił je takie malutkie mój M i posadził teraz już są dosyć duże bo ok.2m i nic... już bym chętnie je wymieniła ale mi nie pozwala Za pare lat ale będziesz miała okazy
i Wildcat- magnolia
mam 2, jedna zasychała, wycięłam, zmieniłam miejsce i żyje, może za rok zakwitnie
identycznie było z Lolanthe
kwiat z bliska gwiaździstej
ale pachną
kwiaty Wildcat
wyglądają w realu, jak piwonie czy róże
i stwierzdam, że ciemne kwiaty magnolii giną w ogrodzie
Magnolia pozostała by w trawniku,nie patrzcie na bajzel bo wiadomo u mnie wszystko na razie wygląda mało fotograficznie. Zdjęcia nieco wypłaszczają ,mnie się wydaje dobrze. Podpowiedzieć coś proszę bo szybciutko muszę tę darń zerwać i póki co zrobić mały przechowalnik tam ale już bym chciała żeby to było na faktycznej rabacie żeby roboty głupiego nie robić
Na razie ma jednego kwiata. Reszta pączków wydaje się jakaś podejrzanie twarda. Mam nadzieję, że nie są po prostu suche. Poczekam jeszcze chwilę i spróbuję jednego oderwać i sprawdzić.
tak, magnolie w okolicy dość wiekowe są. Fajnie, że choć sąsiedzi je mają Bezpośredni sąsiał miał Nigrę ale ją wywalił. Jakbym wiedziała, że to chce zrobić to bym ją przyjeła - drzewko rosło ze 3 lata u niego.
w tym roku wiosna mocno opóżniona. magnolia innego sąsiada dopiero za 1-2 dni będzie w stadium kwitnienia w jakim była 27go marca ub.roku.pamiętam to piękne kwitnienie i słoneczny dzien jak wyszłam z Laurą ze szpitala.