Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:28, 13 mar 2018

AnkaK napisał(a)
Ale fajnie, też u nich zamówiłam. Odetchnęłam z ulgą bo troszkę w ciemno brałam, nie wiedząc, że wy też tam zamawiacie. Ale Ty chyba jakoś wcześniej zamawiałaś, mnie nawet jeszcze o terminie wysyłki nie informowali.

No wcześnie,w styczniu chyba. Milka razy już u nich kupowałam i w miarę fajne rośliny przychodziły
AgataM 21:29, 13 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)

Z tym sadzeniem troszkę trzeba poczekać bo jeszcze ziemia zupełnie nie odmarzła a tu zapowiadają znowu mróz.

No właśnie... U nas w piątek zapowiadają 14 na +, a w sobotę 0. Już uprzedziłam rodziców by kontrolowali ciśnienie.
Bogdzia 21:31, 13 mar 2018

Asia zakupy wielkie zrobiłas a jeszcze ma przybyc, ślicznie bedzie.
Margerytka40 21:33, 13 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak na zimowe zakupy, to trawki są w niezłej formie. Dobry zakup.

Myślę ,że dobry Haniu. Nie są to dopiero podzielone rośliny a porządnie już przekorzenione. Myślę ,że będą fajne
Margerytka40 21:39, 13 mar 2018

AgataM napisał(a)

No właśnie... U nas w piątek zapowiadają 14 na +, a w sobotę 0. Już uprzedziłam rodziców by kontrolowali ciśnienie.

Masz rację ,takie zmiany pogody są fatalne. W sumie to przecież jeszcze pora na prawdziwą wiosnę tylko my chyba już tacy jej spragnieni
Margerytka40 21:41, 13 mar 2018

Bogdzia napisał(a)
Asia zakupy wielkie zrobiłas a jeszcze ma przybyc, ślicznie bedzie.

Ma być ślicznie,podobno
magnolia 09:08, 14 mar 2018

już zakupy?- ale fajnie!
Margerytka40 10:08, 14 mar 2018

magnolia napisał(a)
już zakupy?- ale fajnie!

Już bo ja chcę zacząć sadzić jak najwcześniej i zrobić w tym sezonie jak najwięcej ,niech już to zacznie jakoś wyglądać bo strasznie mnie męczy obecny wygląd ogrodu . Pozdrawiam Marta
Margerytka40 21:30, 14 mar 2018

Obiecałam ,że pokażę co wymyśliłam na front więc oto plan. Mam trochę wątpliwości jeszcze ale wszystko pewnie i tak wyjdzie jak zawsze w terenie. Ufff...trochę mam tremę chyba

Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata

Rh trochę za gęsto na planie,tu trochę poprawiłam

I tak jeszcze trzeba będzie poprzymierzać przy sadzeniu.

marba 21:48, 14 mar 2018

Asiu, zazdroszczę Ci zdolności planowania na papierze. Ja planuję już w terenie z łopatą w ręku. To prawda, że niektóre rośliny wędrują potem po ogrodzie, ale zazwyczaj wykazują się ogromną cierpliwością wobec moich "przesadnych" zapędów.

Plan mi się podoba, moje ulubione rośliny, ale zgadzam się z Tobą co do śmiałka, też mnie jakoś nie zauroczył.