Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 21:48, 21 mar 2015

Do góry
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' plus Miscanthus sinensis 'Variegatus'

Dwa ogrody 21:47, 21 mar 2015

Do góry
Basiu, byłam
Zielona, a takie niebieskie oczka jak niżej podobają Ci się? Lazur.
Jankosiu, mam wrażenie, że hyzop poradzi sobie na każdej glebie. Biała dziewanna, będzie piękna, najlepsze zakupy robimy same.
Małgosiu, ty jak piszesz, to miód po serduchu płynie
Aniu Mala Mi, iryskami zaraziłam się od Ciebie, to już wiesz, ale faktycznie w kępkach dają czadu, a naparstnica to taka wyfikana ma być ( powiedzonko Gabrieli)
Bogdziu, mus je przesadzić, ciasno w koszyczkach mają.
Karola, warto dziś kupiłam ciemierniki
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:46, 21 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
A u mnie stokrotkowo

Dobrze, że się cofnęłam, bo bym przegapiła, a niesamowicie ujmują mnie takie klimaty... gliniane donice... drewno... kamień Czuć wiosnę
Mój 4 arowy azyl... 21:45, 21 mar 2015

Do góry
Pięknie wschodzi Dicentra Formosa Alba

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:42, 21 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Jestem też mile zaskoczona moją domową, podkreślmy - amatorską produkcją tuji Jest radość, bo to kilkadziesiąt sadzoneczek gratis. Teraz tylko do gruntu i pilnować, żeby sarny nie pożarły.

Reniu,thuje szybko urosną ,podobne sadzonki sadziłam 5 lat temu ,a teraz ładne mam okazy ,jeszcze z rok ,dwa a zrównają się z ogrodzeniem.pozdrawiam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:42, 21 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
Fajnie, ze już masz posadzone, ja jeszcze czekam Różankowo będzie u Ciebie, ehh

No mam nadzieję... Fajnie przezimowała mi też miniaturka róży w takim czerowono-koralowym kolorze, a ostatnio przykleiła się do mnie kolejna jak byłam na zakupach w Biedronce...

U mnie to już prawie uzależnienie. Róże, które sadziłam dzisiaj zamówiłam i zapłaciłam od razu już w styczniu, bo zwlekając do wiosny to pewnie zamówiłabym ich wiecej. Mam tylko nadzieję, że się nie sparzę jakąś serią niepowodzeń....
Świerk serbski - Picea omorika 21:32, 21 mar 2015

Do góry
Witam serdecznie. Uprzejmie proszę o info czy mogę posadzić świerki serbskie między ogrodzeniem a istniejącym już żywopłotem z jałowca skyrocket. Świerków mam 10 sztuk więc sadziłabym je co ~3 metry. Odległość od płotu do rosnących już jałowców jest zaledwie 1,40 cm. Czy nie jest za mało miejsca? Poza tym jest to wschodnia strona, słońce tylko z rana. Zdjęcie jest sprzed kilku lat - obecnie jałowce bardziej rozrośnięte. Pozdrawiam.
Ogród z lustrem 21:27, 21 mar 2015

Do góry
Na życzenie

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:26, 21 mar 2015

Do góry

Kartoflisko, ale będzie San Francisco To już ostatnia zmiana, wymuszona życiem w szalonym tempie. Chcemy, aby nasz ogród był bardziej funkcjonalny i mniej czasochłonny w obsłudze.

W sezonie było tak

Mój 4 arowy azyl... 21:26, 21 mar 2015

Do góry
A ten już mój

Pod Laskiem 21:25, 21 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.

Też myślałam o bukszpanie musi być konkretna obwódka bo dużo ludzi chodzi zawsze po podwórku więc żeby odznaczały się konkretnie rabaty z różami musi być bukszpan i jakieś lampki małe dam na przejściu tak wygląda na dziś, ale narazie jak Renia pisala dam lobellie zanim bukszpan podrosnie dzięki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:24, 21 mar 2015

Do góry
Dobiega godzina 16 - połowa roślin jeszcze nie wykopana... Za to wykopałem takie kamienie, że dom można by na nich zbudować... Ehhhh, chyba wolałbym glinę lub piach niż same kamienie zamiast ziemi...

Rośliny sukcesywnie trafiają w miejsca docelowe

Druga strona - właściwie nie tknięta...

W ciągu tych 2.5 godziny zdążyłem wykopać kilkanaście krzewów,
dziesiątki bylin i cebulowych,
zdjąć kostkę,
ułożyć ją na nowo (to będą najbardziej krzywe linie proste na świecie )
wkopać wydobyte z ziemi rośliny w nowe miejsca
wsadzić od nowa cebule
wywieźć kilkanaście taczek kamieni i zdjętej darni
wgrabić korę z trawnika na rabaty
posprzątać pozostawiane sprzęty

Czy to dużo? Jak na to patrzę to teraz sam nie wiem, a zasuwałem biegiem na pełnych obrotach...

Za tydzień muszę wykopać rh i przesunąć je gdzieś o całe pół metra - dziś nie miałem odpowiedniej ziemi i dlatego zostawiam to na przyszły tydzień. Jeśli się mi uda zakupić to wsadzę derenie Aurea i założę trawnik w powstałych dziurach wykorzystując wykopaną darń... I tak sobie głośno myślę, że chyba poczekam do maja aż cebulowe przekwitną i dopiero wtedy wyprostuję obwódki bukszpanowe i rozsadzę carexy Ice Dance(chyba zmieszczą się tylko dwa rzędy na szerokość - miały być 3). Wtedy również odkryję gdzie się schowały hosty, które może przetrwały dzisiejsze zabiegi Je też muszę przesadzić...

Na dziś tyle... Padam na twarz i pewnie zaraz zasnę Mam nadzieję, że i Wy dzisiaj ostro działaliście

Mój 4 arowy azyl... 21:23, 21 mar 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Napewno wpadnie w oko do ręki się przyklij...a dzie jedziecie na zakupy?

Do Kłomnic, Bogusiu

Zobacz jak zakwita Twój ciemiernik

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:21, 21 mar 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Na trzcinowisku wykopaliśmy już prawie wszystko, kłącza jak grube liny, jutro Wam pokażę te potwory.

Teraz jest tak.

Jaka ladna rabatka
Do raju daleko - u Ewy 21:21, 21 mar 2015

Do góry
Zdjęcia z budowania kompostownika
Ale jestem dumna z mego męża

Nieforemny ogród na przodzie 21:18, 21 mar 2015

Do góry
Na różance szykują się zmiany, ale zabawę zacząć trzeba było od porządków... lawenda przycięta, róże również, zostało podcięcie berberysów i czekamy na tulipki

I szaleństwo stipowe - fotki z połowy lutego, to jedna piąta siewek

Aby miło zakończyć ... kwiatki domowe

Pozdrawiam zaglądających
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:17, 21 mar 2015

Do góry
Na trzcinowisku wykopaliśmy już prawie wszystko, kłącza jak grube liny, jutro Wam pokażę te potwory.

Teraz jest tak. Wysadziliśmy również wszystkie byliny i krzewy, które tam rosły. Są teraz w donicach.

Jeszcze będziemy dokładnie przeglądać, bo miałam też tam inną rozłogową trawę, która ma drobniejsze korzenie. Pobawię się w kopciuszka. Mam takie specjalne sito do przesiewania ziemi.
Na to miejsce zostaną przesadzone rośliny z miejsca pod warzywnik oraz dojdzie kilka nowości
Z tymi trawami rozłogowymi to jest kupę roboty, a jesteśmy coraz starsi, więc to ostatni moment, żeby zrobić z tym porządek raz na zawsze. Wprawdzie te trawy dają bardzo szybki efekt, ale nie polecam nikomu, bo roboty na wiosnę co roku po łokcie. W tym roku skończymy i będzie bardziej funkcjonalnie.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:17, 21 mar 2015

Do góry
Jestem też mile zaskoczona moją domową, podkreślmy - amatorską produkcją tuji Jest radość, bo to kilkadziesiąt sadzoneczek gratis. Teraz tylko do gruntu i pilnować, żeby sarny nie pożarły.
Pod Laskiem 21:17, 21 mar 2015

Do góry
monia napisał(a)
I pytanko do Reni co z tymi długimi rabatami ? Na początek to wiem że muszę je wyrównać aby były na całej długości równe jeżeli chodzi o szerokość rosną na niej różne róże rabatowe co dać razem z nimi i czy lepiej bez płotku bo tak mi się wydaje że będzie ładniej wtedy

Myślałam żeby oddzielić rabate prostym brązowym rolborderem i wysypać korą

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.
Ogród z lustrem 21:16, 21 mar 2015

Do góry
Dosadziliśmy nie tylko tutaj

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies