Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:39, 18 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dostałam info że emisja w najbliższą niedzielę o 9:20 na HGTV Polska.

O fajnie, czekam z niecierpliwością
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 18 kwi 2020

Do góry
Anulka napisał(a)

A masz może jakiś inny pomysł? Może iść porostu w coś innego? Pisze ten post aby ktoś z większym doświadczeniem ogrodniczki udzielił mi praktycznych wskazówek.

Aniu, a czy masz swoje ulubione rośliny? Kolory? Kształty?
Zrób sobie listę roślin na początek. Nie spiesz się.

Jaki chcesz mieć styl w ogrodzie?

Znajdź zdjęcia i utwórz folder, a później się z tym prześpij.

Realizacje szefowej Ogrodowiska są boskie. Na pewno coś znajdziemy.
Nie jestem ogrodniczym guru, ale od kilkunastu lat walczę na mojej działce.

Czytałaś artykuły Danusi?

A to widziałaś? https://www.google.pl/search?q=gardenarium+ogrodowisko&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjnmuTc0fHoAhVkmIsKHXyABMcQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1600&bih=789#imgrc=ttNzL5AmpHHwqM
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:59, 17 kwi 2020

Do góry
Dostałam info że emisja w najbliższą niedzielę o 9:20 na HGTV Polska.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:43, 17 kwi 2020

Do góry
Obejrzałam z przyjemnością szczególnie ujęcia z drona, ale z niepokojem oglądam siebie w dwóch odsłonach, ta grubsza mi się nie podoba zdecydowanie. Nie wiecie jak to jest być o 30 kg grubszym
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:45, 17 kwi 2020

Do góry
Ja jeszcze nie dostałam żadnych informacji potwierdzających. Podobno 19 -tego kwietnia na TVN niedziela 9.20, ale nie wiem dokładnie.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:31, 17 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miałam dzisiaj czas i jakoś trafiłam na Twój wątek Cudnie jest, ogród dojrzał i dopiero do mnie dotarło, jak przeczytałam wątek projektowy. Twój pierwszy założony w fazie zmian i planowania

Danusiu bardzo mi miło
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale późno w tym roku obudziałam się ze snu zimowego

Dowiedziałam się, że inspirowałaś się jednym z moich ogrodów, dawno temu planowanych, ale nigdy nie zrealizowanych przeze mnie( robiłam tylko projekt) w roku 2010. Popatrzyłam, odszukałam w necie.

Czy wiesz, że za ten projekt nie dostałam ani grosza, klient mnie oszukał, wziął taką wersję jaka jest widoczna w internecie i po prostu nie odezwał się... Teraz po latach 11-tu okazuje się, kupił dom od moich klientów..Historia zatacza koło, zostałam polecona jako ogrodnik do pielęgnacji ogrodu równie pięknego... Co byś zrobiła? Pojechała?

Dzięki temu wątkowi mogłam odszukać ten projekt, bo nie mogłam go znaleźć.
Wtedy jeszcze niestety nie brałam zaliczek na projekty.
Nie pojechałam a pewnie klient również zorientował się, co się święci. No ciekawe by było spotkanie.

Kusiło by mnie pojechać i spojrzeć cholernikowi w oczy.............ale z drugiej strony po co narażać się na nerwy..........takich ludzi niestety się nie zmieni

Przeczytałam Twoją historię budowy i chylę czoła, jestem jakby matką chrzestną
Wtedy kilkanaście lat temu nie robiło się codziennie tak zaprojektowanych ogrodów.
Pozdrawiam

Danusiu bardzo bardzo dziękuję

I jeszcze a pro po kółek z Twojego projektu . Siedziałam z cyrklem i kreśliłam kółka nie mogąc złapać właściwego......w końcu wzięłam płytę CD dopasowałam i tak już zostało.......całą resztę, ścieżek i rabat wyrysowałam waśnie do tej płyty CD

pozdrawiam serdecznie
Skarpa w ogrodzie 09:49, 16 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1 żółty, wysoki masywny jałowiec lub forma pienna np, cyprysika, lub kolumnowe złociste cisy (wałki)
2. jako niskie tło/pole rozlane - zielone jałowce niziutkie, jedna odmiana
3.zielone pole albo jałowców średnich zielonych albo irgi Mooncreeper
4. świerki Glauca Globosa
5. berberysy kuliste lub rozłożyste
6. takie same jałowce jak pod 1
7. ciemnozielone inne jałowce dośc niskie
8. kulste tuje np Danica w czymś niskim albo niczym, może być Hakonechloa macra
9. pas wrzosów a jeszcze lepiej wrzośców w mocnym kolorze, gęsto - może też być berberysik kulisty ten sam co wyżej
10. kolejny pas innej odmiany wrzosów/wrzośćów.

Jakie to jest piękne. O losie!!!! Zawsze marzyłam o Pani projekcie, a teraz będę miała troszku Gardenarium na podwórzu. DZIĘKUJĘ!

Moja skarpa składała się z plam wrzosów i wrzośców. Była podparta bardzo wysokim murem, który niestety się zawalił, a firma naprawiając mur, zniszczyła wrzosy.
Bardzo serdecznie dziękuję za powyższy plan. Będę umiała poradzić sobie z moją skarpą pod Pani patronatem. Jaka ja jestem wdzięczna!

Świerk kłujący - Picea pungens 00:31, 15 kwi 2020

Do góry
Żebyś nie wiem jak cięła to i tak wyrosną, to nie jest drzewo do cięcia na kompaktowy, stożkowy kształt. Za kilka-kilkanaście lat do wyrzucenia, albo znienawidzenia. Albo się posypie z powodu przędziorka.
Nawadnianie facelii 07:18, 14 kwi 2020

Do góry
Pierwsze pytanie:

Jaką masz studnię na polu, jaka wydajność pompy?
W kamiennym kręgu od początku 20:15, 13 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale gdzie tam mojemu ogrodowi do takiego zaawansowania tulipanowego, u mnie dopiero szczątkowo...za tydzień dwa będzie eksplozja.

Danusiu, ja już nie mogę się doczekać tulipanowej eksplozji w Twojej Anglii
Czekam na fotki na Twoim wątku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:50, 12 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj był bardzo spokojny czas. Chodziliśmy z Witkiem, ustalaliśmy ważne sprawy na przyszłość ogrodu, podlaliśmy co nieco, popiliśmy kawę i zobaczyliśmy, że w fontannie, gdzie mamy 9 rybek czy jakoś tak, pojawiła się malutka szara...
Mówimy - dziecko, WOW!

Przyroda budzi się, po ogrodzie spacerują kaczki po trawniku, będą miały gniazdo, biega łasiczka, ropuchy składają skrzek w jeziorku. Ekosystem działa i żyje swoim życiem, jakby nic się nie działo.

Danusiu dobrze się przyjrzyj tej wodzie w fontannie pewnie rybek jest więcej. Miałam 4 rybki a teraz każdego roku po zimie przybywa kilkadziesiąt.
Znowu ich pływa duzo szarych 3-4 cm. W zeszłym roku oddałam do sklepu zoo w Leclercu.
Te cisowe kopy, stożki piękne ile one mogą mieć lat.
Człowiek się cieszy jak jakieś zwierzątko się zaaklimatyzuje w jego ogrodzie. Mnie więcej radochy sprawiają zaby zielone niż ryby. Słoneczny dzień na kamieniach się wygrzewają jedna przy drugiej.

Pozdrawiam życzę zdrowia i wesołego Alleluja.
Żywopłot strzyżony z cisa 20:51, 11 kwi 2020

Do góry
Nie, sosny wypijają im wodę, zacieniają, z każdą rośliną będzie to samo.
Chora Abies lasiocarpa Compacta przeniesiony 20:48, 11 kwi 2020

Do góry
Przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel-jodla-abies?page=23#post_4
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 20:47, 11 kwi 2020

Do góry
Adax napisał(a)
Witam, otrzymaliśmy w prezencie dużą jodłę górską Abies lasiocarpa Compacta (etykieta) i stała podlewana w wielkim wazonie kilka miesięcy, podobnie chyba jak w sklepie. Rok temu ją wsadzono i niestety zachorowała na poważnie. Na pniu i gałęziach biały nalot, który po dotknięciu robi się czerwonawy. Wiele gałęzi uschło, więc musieliśmy ją bardzo przerzedzić. Pytanie co to może być i jak ją uratować?

Może ochojnik korowo jodłowy, nie wiem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:42, 11 kwi 2020

Do góry
Dzisiaj był bardzo spokojny czas. Chodziliśmy z Witkiem, ustalaliśmy ważne sprawy na przyszłość ogrodu, podlaliśmy co nieco, popiliśmy kawę i zobaczyliśmy, że w fontannie, gdzie mamy 9 rybek czy jakoś tak, pojawiła się malutka szara...
Mówimy - dziecko, WOW!

Przyroda budzi się, po ogrodzie spacerują kaczki po trawniku, będą miały gniazdo, biega łasiczka, ropuchy składają skrzek w jeziorku. Ekosystem działa i żyje swoim życiem, jakby nic się nie działo.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 20:30, 11 kwi 2020

Do góry
Zbyt wcześnie nawoziłeś, tak nie można.

Tuje dostały dawkę nawozu, to pobudziło je do wzrostu, zaczęły krążyć soki komórkowe, w nocy na minusie i niestety, soki zamarzły a tym samy powiększyły swoją objętość i kora pękła.

Teraz zacisnąłeś opaski - kolejny ogromny błąd, bo zaraz zatrzymasz krążenie soków i za dwa- trzy lata, tuje całkowicie uschną bo opaski tak się zacisną, że uniemożliwią krążenie .

Usuń te opaski, posmaruj rany funabenem (może ktoś co innego doradzi) i owiń delikatnie czymś gumowym na rok. Albo bez owijania
Czernienie tuje 20:20, 11 kwi 2020

Do góry
To mocz kota, koty nie wykastrowane znaczą teren (nie sikają a to co innego zupełnie) i jest to mocz (lub być może to się nazywa inaczej) nie wiem) - kota na 200%.

Te tuje znaczą koty przechodnie, różne. Jedne chce "przebić" zapach drugiego i znaczą terytorium w tym samym miejscu albo obok.
Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 20:18, 11 kwi 2020

Do góry
Powiem tak, pisałeś jak to naprawić w miarę najmniejszym kosztem, ale nie da się, więc moja rada jest taka:

Trawnik na gruzowisku nie urośnie, nie łudźmy się. Woda natychmiast znajdzie ujście i odpłynie, a trawnik uschnie lub to nie będzie trawnik.

Zdejmij gruzowisko, nasyp dobrej ziemi i dopiero siej trawnik.
W kamiennym kręgu od początku 09:52, 11 kwi 2020

Do góry
Ale gdzie tam mojemu ogrodowi do takiego zaawansowania tulipanowego, u mnie dopiero szczątkowo...za tydzień dwa będzie eksplozja.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:51, 11 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, nie rezygnuj z żywopłotów węzłowych koło wazy. To jest genialny pomysł.

Dzisiaj spojrzę i muszę ocenić, czy trzeba poszerzać wysepkę. Masz rację, trzeba powrócić do pierwotnego planu, zawsze marzyłam o węzłowym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies