Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Byle do przodu :) 21:57, 08 kwi 2015

Do góry
Witam,
długo, oj bardzo długo buszuję po cichutku tutaj na Ogrodowisku, aż w końcu odważyłam się założyć konto Potrzebuję pomocy, a tutaj tyle życzliwych osób, więc stwierdziłam co mi tam - zakładam swój wątek

Na pierwszy ogień idzie mój skalniak. Ileż ja to razy go przerabiałam - nie wiem, ale za każdym razem nie mam pojęcia czym go obsadzić w części "niskiej". Po kilku latach wiem mniej więcej czego bym tam nie chciała Odpada większość typowo skalnych roślin, a cyprys i tuje na górze tak się rozrosły, że zostały przesadzone w nowe miejsce. Na górze została więc tylko conica, 3-4 miejsca czekają na nowe roślinki (pytanie nr 1 - jakie? + dodam, że zostałam posiadaczką trzech przeurocznych malutkich krzaczków azalii (uśmiechały się do mnie i miały śmieszną cenę - nie mogłam ich nie wziąć ) i może by je wykorzystać tam bardziej u góry ).

To białe to chyba ubiorek - też chcę się go pozbyć, bo wygląda ładnie tylko jak kwitnie, a później mnie denerwuje (a gdzieś wyczytałam mądre zdanie, że ogród ma cieszyć - jak roślina cię wkurza - oddaj komuś albo wywal). Z przodu podoba mi się tylko goździk, a pozostałym roślinom raczej podziękuję.

Największy problem jak już pisałam mam tutaj:

Wymyśliłam sobie tam lawendę (nie wiem czy właściwie, ale to jest jedno z nielicznych nasłonecznionych miejsc w moim ogrodzie, gdzie mogą ją posadzić - a bardzo chcę ją mieć ), ziemia i tak jest tam do wymiany, więc powinno być jej tam dobrze. Tylko nie wiem kompletnie czy to ma sens, jak ma (a bym chciała, żeby miał ) to jak ją rozplanować tam, z czym połączyć i właśnie z tym problemem na dzień dobry zwracam się do Was drodzy forumowicze
Dwa światy 21:53, 08 kwi 2015

Do góry
Wiosenne pozdrowienia z mojego ogrodu....od jutra ma być ciepło,więc wszyscy ruszymy do ogrodówco nas bardzo uszczęśliwi
Kondziowy ogrod cz II 21:53, 08 kwi 2015

Do góry

Świąteczne śniegi oczywiście wielkanocne nie Bożonarodzeniowe

W cieniu - zacieniona 21:50, 08 kwi 2015

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)
Bogusiu fuksja na palu super pomysł dzisiaj widziałam w kastoramie lawendę tak uformowaną ale po 37 zl by był efekt to trza ze trzy to odpuściłam sobie ale podobała mi sie
Pozdrawiam i zdrowia życze bo już czas do ogrodu
Masz rację...już czas odwiedzić ogródek.Miałam kiedyś bardzo wysoką fuksję ale był problem z transportem na zimę.Z lawendą fajny pomysł...muszę pooglądać swoje...też mam w donicach.

...miałam takie...
Kondziowy ogrod cz II 21:45, 08 kwi 2015

Do góry

Ogród Nebel 21:42, 08 kwi 2015

Do góry
Idzie wiosna...moj peris juz kwitnie...

Pozdrawiam wszystkich
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:39, 08 kwi 2015

Do góry
Jakiś miesiąc temu wetknęłam do ziemi "kilka" patyczków z cięcia hortensji limelight. Szybko pojawiły się listki a dzis zobaczyłam, że mimo podlewania, lekko więdną. Czy to znaczy, że się nie przyjmą czy jeszcze dać im szansę? Wyglądają tak:
Kondziowy ogrod cz II 21:39, 08 kwi 2015

Do góry
A co tam dam kilka fotek stęskniłem się za wami

Ogródek Iwony 21:38, 08 kwi 2015

Do góry
Przyglądałam się dzisiaj moim sasankom. mam trzy krzaczki, ale tylko jeden jest taki ładny, silny, dwa pozostałe dopiero startują.
Już za chwileczkę, już za momencik będą sasanki, ha, ha

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:38, 08 kwi 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Chwaliłam się zakupami?

Och TyJa w kościele( my komunijni w tym roku)a Ty takie piękności pokazujeszPiękne te żurawkiTeż na Ogrodowisku pierwszy raz zobaczyłam i zachwyciłam się nimi na całego
Rododendronowy ogród II. 21:33, 08 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Proszę bardzo

śliczności
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:33, 08 kwi 2015

Do góry
Witaj Pawle.
Przeczytałem twoja historie o stawie i mam dla ciebie rozwiązanie chyba tańsze niż palisada z podkładów, a mianowicie faszynowanie brzegów. nie jestem do końca pewien jak to wygląda cenowo, ale chyba jest tańsze. Faszynowanie to takie stare i znane zabezpieczanie brzegów zbiorników wodnych przed wymywaniem.

Podsyłam ci tutaj linki żebyś zobaczył jak to wygląda i na czym to polega, a wydaje mi się ze też fajnie wygląda

http://centrumhodowlane.pl/faszynowania-stawu-czesc-dalsza-czyli-nasze-never-ending-story...

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://centrumhodowlane.pl/files/img/newsy/faszynowanie_stawu_8.jpg&imgrefurl=http://centrumhodowlane.pl/faszynowania-stawu-czesc-dalsza-czyli-nasze-never-ending-story...&h=691&w=1037&tbnid=LEGxPXsf2UM-IM:&zoom=1&docid=keSvR4wnmUQqwM&ei=G4ElVbrdJYHosgGd_YHwBw&tbm=isch&ved=0CB4QMygAMAA

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Templin_channel.jpg&imgrefurl=http://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyna&h=960&w=1280&tbnid=vyXdR9hJTb32lM:&zoom=1&docid=JwDGcDaCp-RxFM&ei=NYElVYOSK4HKsgH654O4DA&tbm=isch&ved=0CCcQMygfMB84ZA

Mam nadzieję ze troszeczkę ci pomogłem.
Pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:32, 08 kwi 2015

Do góry
Potem zajęłam się drugą rabatą. Wykopałam różę New Dawn, która nijak tam pasowała do żółtej Beroliny. Przycięłam bukszpany, trochę się ucieszyłam, że większość żółtych fragmentów bukszpanów wylądowała w worku ze ścinkami, a buksiki zrobiły się trochę bardziej zielone. Potem wygrabiłam taczkę kory z rabaty (głupi mnie pokusił chyba, aby na tej rabacie wysypać korę jesienią ), nigdy więcej
Przycięłam i przesadziłam lawendę dalej od bukszpanów, mniej więcej w połowie odległości między różami i obwódką bukszpanową. Lawenda na tej rabatce, to roczna Viva z Obi. Jest ładniejsza po zimie, niż Hidcoce. Choć ta druga ładniej kwitła w zeszłym roku.
Moje sadzonki perovskiej wylądowały w doniczkach. Są malutkie, a w sobotę planuję tam dosadzić w plecy trawy i bałam się, że je zadepczę
Na koniec przycięłam trawę robiąc kanciki i podlałam bukszpany biohumusem. Zobaczę za jakiś czas, czy przyniesie to jakiś efekt

Plan na tę rabatę jest taki: w plecach Miskant (zielony, może gracilimus, albo inny podobny), przed nim Werbena Patagońska (mam sadzonki) i Perovska (mam 4 mizerne sztuki, jak by co gotowa jestem dokupić, w szkółce widziałam śliczne egzemplarze). Przed nimi żółta róża Berolina, przed nią stipa i lawenda, wszystko ujęte w obwódce bukszpanowej.
Inspiracja znana wszystkim: https://www.pinterest.com/pin/529876712382556976/

Tak wyglądała dzis rabatka po uporządkowaniu:

Berolina w zeszłym roku kwitła tak, ale trochę słabo. Ciekawa jestem, czy w tym roku będzie lepiej:
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:11, 08 kwi 2015

Do góry
Odrobina gimastyki była w ogrodzie i mamy aspirującą kulkę
Przed i po

Oraz odrobinę uwięzionego piękna! A co niech mi siedzi pięknie w klatce

Macham wieczornie i uciekam robić tartę.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:08, 08 kwi 2015

Do góry
sprawdziłam dzisiaj jeden kompostownik i kompost w nim wygląda tak

Rododendronowy ogród II. 21:07, 08 kwi 2015

Do góry

Mam tylko takie na szybko ale jak powiększysz to liście zobaczysz.
Początki w Kruklandii 21:04, 08 kwi 2015

Do góry
Robaczku nowy wątek otwarłaś ? bo z tego Cię wywiało

Gratki zostawiam

Tylko jedna rabata!! 21:01, 08 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Emila, masz faliste linie przed kojcem, teraz robisz proste, nie za bardzo, również trzymaj styl

melduje że linie będę prosować, rabata od południa tez będzie prosta.

tutaj aktualny szkic ponieważ perukowiec musiał zostać usunięty bo padł.
Na rabacie pozostała jedna hortensja licho wie jaka i klon jesiolonistny.

Po obserwacjach tej rabaty mimo iż z tyłu jest płot betonowy to powiedziałabym ze raczej rabata słoneczna.

Teraz to proszę bardziej doświadczonych o podpowiedzi, moje udpodobania

zakochałam się w trawach ozdobnych i tyle ... zalezałoby mi na zasłonięciu tego płotu myślałam aby puścić blusz

a może rabata z drzew liścistych lub iglastych? chyba sama nie wiem...
Ogródek Iwony 20:58, 08 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj musiałam się zająć uporządkowaniem rabatki przed domem. Najpierw zrobiłam rabatę w kręgu: wykopałam dwie róże karminowe Uncle Walter (przy wykopywaniu znalazła się etykieta z nazwą tej róży ), na kilka dni wsadziłam je do doniczek do ziemi kompostowej i postawiłam w zaciszu.
Potem dodałam ziemi kompostowej i obornika, miejsce przekopałam i posadziłam inną różę: Graham Thomas. Wkoło rośnie lawenda Hidcote. Przycięłam ją w końcu i wyrównałam wszystko

Teraz trzeba poczekać na efekty. W zeszłym roku było tak:

W tym roku będzie Graham Thomas z lawendą, czyi kolory żółty i niebieski. Będzie pasował do rabaty obok w tych samych kolorach.
Natomiast do Waltera mam inne plany i wczoraj z e-Musiem podjęliśmy decyzję o utworzeniu jeszcze jednej rabaty od strony wjazdu przy domu. Tam pójdą róże: Uncle Walter - 2 sztuki, New Dawn, lawenda i trawy I jeszcze nie wiem, co...

Rododendronowy ogród II. 20:56, 08 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
dubelek to wstawię ciemiernika który właśnie się u mnie rozwija

Piegowata pięknośc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies