Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród z łezką 01:17, 14 lip 2013

Do góry
Kasiu niby biegałam po forum od czasu do czasu, ale do Twoich róż dojść nie mogłam...lilie mnie Twoje zatrzymały....kusicie Wszystkie na potęgę, Ty, Ania i Marzenka.....na różańce te floksy szydlaste przesunęłabym bliżej krawężnika, a lawendę za nimi, albo próbowałabym bezpośrednio przed różą...pomyśl, może dasz radę.....
.....teraz to uciekam, ale Tobie to już miłej niedzieli życzę
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 20:42, 13 lip 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Ja w tę suchą zaprawę - bo to zwykla ziemia pewnie - roslinki posadziłabym. N.p. smagliczkę murową. rojniki jakieś, albo floksy szydlaste. Kwestia wyboru i gustu
Mnie ta cegła, zanim pokryje się patyną, za bardzo razi

Basiu, już jest posadzony mech, mam w planie dalsze rośliny, mam też przepis na patynowanie cegieł roślinami. Napisałam też chyba niemal to samo co Ty - wszystko jest za świeże )))
Ale stare murki, zanim były stare, kiedyś były nowe.....

Edit:

Jak Ty już wszystko wiesz, to ja już śpię spokojnie ....)))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:39, 13 lip 2013

Do góry
Jakoś dużo niebieskiego teraz jest, białe floksy dopiero zaczynają, a kwitną niebieskie floksy

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 20:38, 13 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Murek jest tzw. suchy, czyli bez zaprawy, to tylko ułożone cegły. Ułożyłam je sama...

Ja w tę suchą zaprawę - bo to zwykla ziemia pewnie - roslinki posadziłabym. N.p. smagliczkę murową. rojniki jakieś, albo floksy szydlaste. Kwestia wyboru i gustu
Mnie ta cegła, zanim pokryje się patyną, za bardzo razi

Edit. nie docztałam ostatniego postu, juz wszystko wiem
Ogród z łezką 17:20, 13 lip 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Kasiu, pięknie u Ciebie i kolorowo. Deszczowa pogoda i podtopienia nie umniejszyły urody Twojemu ogrodowi.
Dalie wyrosły do nieba, lilie też ładne i hortensje świetnie sobie radzą

Ja dzisiaj nie byłam w ogrodzie, pada cały dzień z małymi przerwami... mam powoli dość

Niestety, udusiły się floksy...bukszpany ledwo zipią

NIE MAM SIŁY DO TEGO PASKUDNEGO DESZCZU !!!!!!!!!!!!!!!!!
Rododendronowy ogród II. 17:05, 13 lip 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Wpadłam żeby popatrzeć na twoje królestwo "poza szczytem sezonu" czyli w porze kwitnienia rh i azalii. Prezentuje się równie ciekawie. Masz piękne róże i lilie. Pysznogłówki też super. Te ostatnie bardzo mi się podobają, ale zazwyczaj znikały i już po pierwszym sezonie. One tak mają? Trzeba je rozsadzać co roku?

Nie powinny znikac po zimie ale lepiej je dzielic wtedy masz wiekszą pewnośc bo niektóre byliny bez dzielenia co dwa lata faktycznie giną, bardzo typowym przykładem są tu pełne margaretki.Mnie sie podoba połączenie koloru różowego i fioletu z moimi budlejami , swietnie wyglada a czerwone same też świetnie. Daja dużą widoczna z daleka plame zanim zakwitną floksy. U mnie potrzebne sa mocne kolory bo biały zupełnie ginie , z daleka tylko brudna plamę daje , dopiero jak sie podejdzie można popatrzec a przeciez widok przez okno też jest ważny.
Kolorowy ogród na piasku 01:33, 13 lip 2013

Do góry
Joaska napisał(a)

ALeż masz dopracowane kanciki
i te szpalery różane .... zniesławiona (do tej pory nie wiem dlaczego) ostróżka pięknie sie prezentuje w rózach!!
Ach jak mi sie u Ciebie podoba

Joasiu
Ostróżki wracają do łask tak jak floksy, dzielżany i wiele innych. Dlaczego były w niełasce też nie wiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:44, 13 lip 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Aniu dzięki za Phantoma...miał rosnąć u mnie w narożniku, ale chyba ta hortka, którą kupiłam to raczej Grandiflora, zobaczę jak się spisze Twój Phantom się nie pokłada?

Phantom chociaż prawie 2 metry się nie pokłada, w żadnym wypadku... to najsztywniejsza horti jaką mam, co prawda mam tylko chyba 18 hortek (nie liczę ogrodowych, bo one dostają eksmisję... obraziłam się na nie ) .
Floksy też lubię Zapomniałam napisać
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:19, 12 lip 2013

Do góry
Haneczko polatałam po Twoim ogrodzie floksy sliczne ja też je mam i patrze na nie ja mam te niższe a wnuki ciesza duszę i oczy Całuski
Liliowo i kolorowo:) 19:42, 12 lip 2013

Do góry
Floksy dopiero zaczynają kwitnienie i jak pięknie pachną a chyba z metr albo i wiecej sa wysokie w tym roku Hortensja biała co była czerwona i takie tam inne widoczki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:49, 12 lip 2013

Do góry
Pytasz chyba o inne zdjęcie, bo tu nie mam traw, już piszę co tu jest: na pierwszym planie hosta 'Patriot' trochę zmasakrowana przez ulewne deszcze i chyba ją już grzyb zaatakował, po prawej są hosty 'Stiletto', pomiędzy nimi dąbrówka rozłogowa 'Burgundy Glow' ,potem jest rozchodnik biały, za nim miniaturowa odmiana przywrotnika ostroklapowego, żurawki w odmianach 'Obsydian' 'Marmelade', floksy,które stamtąd wywalę, bo brzydko się pokładają.

A na zdjęciu z trzciną na dole jest tojeść rozesłana 'Aureum'.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:35, 12 lip 2013

Do góry
Pozdrawiam odwiedzających przed pracą Być może dzisiaj to będzie "ten dzień" gdy mnie do cywilizacji podłączą
U nas sobie... pada... Wczoraj udało mi się ciut ciut popracować w ogródeczku... ale coś ten rok w moim rejonie pracy ogrodowej nie służy...

Mam do Was pytanie - i prośbę - otóż mam takie miejsce "przy płotku" - jeszcze niedawno był tam "ugór" ale w zeszłym roku zrobilam rabatkę - pierwsza była raczej do kitu bo posadziłam wszystko niskie... druga też jest raczej do kitu choć posadziłam trochę wyższego - za to kolorystycznie jest szaleństwo i ogólnie "na oko" ładnie wygląda jak się spojrzy z daleka (zdjęcia nie oddają tego). Kolory są wszystkie - bo chcialam wiedzieć jaki najbardziej by mi tam przypasował. A rosną sobie tam: zawilce, aksamitki, gipsówka, liatra, wiciokrzewy, pięciornik, heliotropy, lilie, lawenda, kuklik, szałwia, smagliczka, floksy drummonda no i nie wiem może co jeszcze Wiele to jednorocznych więc raczej bezproblemowo wypadnie Na pewno też wypadnie wiciokrzew bo nie mogę znieść ilości mszyc jaką ma wiosną.
I tak: wiem że tak nie zostanie w przyszłym roku - i mam dwa pomysła na tą rabatkę i nie wiem co będzie lepsze i dlatego prośba do was o pomoc Miejsce jest słoneczne.
Pomysł nr 1 - to mi podpowiada serce i bardzo chciałabym bo nie mam na razie dla nich innego miejsca w ogrodzie to:
róże
lawenda/szałwia
lilie
no i coś rzucić na płotek
kolorystycznie trzymać się bieli, różu, fioletu

pomysł nr 2 to bardziej "wiejsko" czyli
jeżówki w roli głównej i jakies inne byliny, rudbekia, liatra coś tam takie. Kolorystycznie - do "ustalenia" I mam wrażenie że być może pomysł nr 2 byłby w tym miejscu lepszy... ale... chciałabym róże... Z drugiej strony płotka są hosty i myslę o posadzeniu tam cisów. Rabatę oczywiście można poszerzyć

Teraz będą obrazki miejsca i proszę powiedzcie co myślicie

Mazury i mój kawałek ziemi 11:04, 11 lip 2013

Do góry
Dużo ślicznych kwiatów na powitanie w ogrodzie.

Floksy, Nachyłek, Pysznogłówka, Przetaczniki - i wszystko w sporych kępach.
Ładnie masz
Mazury i mój kawałek ziemi 10:52, 11 lip 2013

Do góry
Fajnie że już jesteś Kwiatuszki pokazały swoje wdzięki ślicznie i kolorowo!!!! Floksy masz fajne ja takie kupiłam ale niestety mi jakieś choróbsko je zniszczyło Juki też masz piękne ślicznie wyglądają jak kwitną !
Ogród na pewno też za tobą tęsknił na szczęście Pańcia już jest i już trawka wykoszona i w ogóle ......wena wróciła
Pozdrawiam
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 10:37, 11 lip 2013

Do góry
Całość nie przedstawia się imponująco. Jest już po piwoniach, czekam na jeżówki i floksy.

Bardzo lubię czyściec wełnisty. Jak jest jakaś dziura do załatania na rabacie to pierwszy mi przychodzi do głowy właśnie on a druga bergenia. Nawet zimą widać je na rabacie. To są takie bezobsługowe, niewymagające rośliny. Znowu chciałam użyć słowa "pancerne", którego nadużywam, ale jak się zastanowić to właśnie takich roślin mam większość.

Tak kwitły floksy i jeżówki w ubiegłym roku

Wzrok przenosimy górą - w żadnym wypadku nie patrzymy na trawnik...
Po lewej dojrzewa rabatka cienista (akurat na zdjęciu jest równie słoneczna jak reszta ale najszybciej wchodzi na nią cień). Pokażę ją w kolejnej odsłonie.
Mój 4 arowy azyl... 23:00, 10 lip 2013

Do góry
Dzisiaj było podlewanie, podlewanie i podlewanie! Nie zdążyłam wszystkiego, ale jutro dokończę, chyba że popada
Zakwitają floksy, na razie różowe

Śniedek Saundersa jeszcze w pączkach

Zakwitnie mi wreszcie trojeść bulwiasta. Z nasion ją hoduję
Ogród z łezką 21:19, 10 lip 2013

Do góry
Przyjechałam właśnie od Bogusi z "Moja działka". Dziewczyny...co za cuda tam ma!!!! Lilie przecudne, róże, jaka anabelka, jaka ogrodowa, floksy do cycków (jakie zdrowe i piękne), piwonii cały szpaler...wszystko pięknie rośnie, duuuuużo pięknych kwiatów. A wylizane na maxa, żadnego chwaściorka!!!!!! To nie pierwszy raz jak spotkałyśmy się w realu...ja nie wiem, czy my się kiedyś nagadamy tak do końca...
Dostałam donicę orlików i coś jeszcze co na fioletowo kwitnie i się płoży...nie pamiętam co to Bogusiu. Na dodatek Bogusia odwiozła mnie do domu!!!!

Bogusiu dziękuję za przemiłe spotkanie!!!!!! Trzeba znowu powtórzyć!!!!!
Ogród... reni 17:18, 10 lip 2013

Do góry
Na wiejskim zakwitły mieczyki

i inne

dalie

floksy

werbena

Mazury i mój kawałek ziemi 15:48, 10 lip 2013

Do góry
Floksy które chyba na zawsze będą mi się kojarzyć z ogrodem mojej babci
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:52, 09 lip 2013

Do góry
Powetowałam wczorajszą porażkę..zajechałam do mego Pana Bylinowego i zaszalałam
Moja nowa rabata będzie bogata... w gatunki i kolory... to nieuniknione.. nie potrafię trzymać sie planów kolorystycznych ani innych Z przeznaczeniem nie będę walczyć....

Kupiłam brunerę z ładnymi liśćmi i takim żółtawym obwódkiem, nazyw się Silver Heart

Floksy o kolorowych liściach nazwa Goldmine (tym razem zapisałam wszystkie nazwy co kupuję

Trawki ML... jedną kępę mam, będzie druga dla symetrii..

I napewno was zaskoczę, ale kupiłam naparstnicę... inne rozdaję, a nowe kupuję... ta jest odmianowa i o kwiatach cytrynowych Niech się sieje ku radości forumek Nazywa się Castor Primose... wielka doniczka.... będzie sadzonka z dzieciokami Ma tylko jednego kwiatka.... ale możliwe, że w tym roku jeszcze zakwitnie Ale kolor się zgadza z netem.. to wzięłam ze strony http://greenappleinn.wordpress.com/2011/06/ Śliczna jest

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies