Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

rozajerycha 00:26, 13 lip 2013

viva napisał(a)

Marto, miło mi Ciebie widzieć
Wysłałam Ci prezencik

Bardzo piękny dziękuję Vivo zrobiłaś mi wielką przyjemność

viva 00:30, 13 lip 2013

akanta napisał(a)

Dziękuje serdecznie za piękne zdjęcia kwiatów ,róże też podziwiałam wcześniej.Oj zasmuciły mnie te straty u ciebie ,szczerze.Ja od kilku dni udeptuję i zalewam dziury bo coś mi też tak strasznie łazi ,żę rośliny wiszą albo zapadają się jak w studnie.Widocznie po takiej zimie robactwa było dużo i odbywa się czyszczenie.Obawiam się jednak ,że czosnki idą na deser bo koło nich najbardziej zryte.Myślę ,że tobie narobił strat karczownik bo on lubi grasować zwłaszcza w pobliżu wody.Dobry a raczej łowny pies mógłby je nieco wyłapać/miałam takiego/ a pozatym znaczy tetren i podobno one wtedy się wynoszą.Może jakieś świece dymne zastosować jako odstraszacze,są takie w ogrodniczych.

Aniu, niestety też tak mi się wydaje, że to karczowniki u mnie grasują. W ubiegłym roku nasza kotka kilka złowiła ale teraz nie widziałam by coś upolowała. Zawsze przychodzi pochwalić się swoimi łowami.
Muszę jeszcze poczytać jak się go pozbyć z ogrodu, choć ogarnia mnie przykra myśl, że to jest niemożliwe.
monteverde 00:45, 13 lip 2013

Vivo znalazłam filmik o tym szczurze i widać nie strachliwy on wcale może jakieś siatki przy gniazdach pozakładać http://www.youtube.com/watch?v=JAWlIH2qdI4 i jeszcze masz to
Ochrona nie chemiczna: Zwalczanie biologiczne polega na odstraszaniu gryzoni sadząc rośliny których nie lubią, np. szachownice, wilczomlecze, czosnki czy cebulę. Można też zakładać pułapki do wyłapywania kretów oraz stosować repelenty, środki do odstraszania gryzoni zapachem (np. na krety).
Ochrona chemiczna: Do tępienia karczownika można zastosować gazowanie nor, np. środkiem Polytanol GR lub granulaty na gryzonie ogrodowe.
viva 00:49, 13 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Vivo, Twój ogród tchnie spokojem. A rabata bylinowa otrzymała bukszpany jako obwódkę?

Ewo, obwódki bukszpanowe sadziłam już w ubiegłym roku, wiosną dosadziłam jeszcze jedną, bukszpaniki mizerotki, na efekty muszę trochę poczekać.
To te najmniejsze.

viva 00:57, 13 lip 2013

monteverde napisał(a)
Vivo znalazłam filmik o tym szczurze i widać nie strachliwy on wcale może jakieś siatki przy gniazdach pozakładać http://www.youtube.com/watch?v=JAWlIH2qdI4 i jeszcze masz to
Ochrona nie chemiczna: Zwalczanie biologiczne polega na odstraszaniu gryzoni sadząc rośliny których nie lubią, np. szachownice, wilczomlecze, czosnki czy cebulę. Można też zakładać pułapki do wyłapywania kretów oraz stosować repelenty, środki do odstraszania gryzoni zapachem (np. na krety).
Ochrona chemiczna: Do tępienia karczownika można zastosować gazowanie nor, np. środkiem Polytanol GR lub granulaty na gryzonie ogrodowe.

Aniu, jesteś wielka
Ten na filmiku strasznie waleczny jak jakiś drapieżca. Sadzenie roślin odstraszających chyba nic nie pomoże, bo szachownice jeszcze mam a czosnków ubywa mi, chyba tez im smakują.
Myślałam raczej o chemii lub gazowaniu. Problem w tym, że je nie bardzo mogę znaleźć wyloty do ich korytarzy. Pewnie są gdzieś pod roślinami.
viva 01:21, 13 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Vivo, im bardziej wczytuję się w Twój ogród, tym więcej dostrzegam: że np. iglaki są puszyste i doskonale prowadzone. Jak to robisz? Kiedy tniesz i jak często? Ja nie mam wiele "choinek" ale te które są wymagają działania póki małe (jodła, świerk Conika, 2 ś. serbskie i szpaler srebrnych)

Ewo, nie jest aż tak dobrze z moimi iglakami jak to piszesz. Mam duże zaniedbania w tej dziedzinie.
Fakt dużo pracy włożyłam w wyprowadzenie w stożki dwóch jodeł kalifornijskich ale zmieniłam za nimi nasadzenia (przyszedł żywopłot cisowy) teraz wypadałoby mi je podkrzesać do wysokości 150 cm i jestem w rozterce.
Coniki nie wymagają pracy, same rosną w stożki, podcina się je jak się mieć idealne (moje takie nie są ).

Jodły podcinam wiosną jak ustąpią mrozy i w czerwcu drugi raz, świerkom serbskim skracam tylko delikatnie gałęzie, bo one mają mieć naturalny pokrój, natomiast świerkami srebrnymi przejmuję się najmniej. Podcinam je wczesną wiosną jak wszystko a potem jesienią kiedy są mi potrzebne gałęzie świerkowe na wieńce i do okrywania rabat . Tak samo też traktuję jałowce płożące. Jesienią też ucinam sobie gałązki z jodły koreańskiej, bo one są najpiękniejsze do wieńców .
monteverde 01:21, 13 lip 2013

Zapewne tak jest, więc musisz działać
barbara_kraj... 01:22, 13 lip 2013

viva napisał(a)
Nowość w moim ogrodzie - ożanka, z ubiegłorocznego siewu, na pewno będzie jej dużo więcej, bardzo mi się podoba
-

i druga nowość - ratibida, też z ubiegłorocznego siewu. Bylina na nędzne gleby takie jak u mnie

-

Ciekawa ta ożanka, ja mam zupełnie inną. Nie ma tak pięknie kwitnących kłosów.
Ratibida - śmieszna nazwa i śmieszna roślina. W kazdym razie interesująca dzięki tej stopniowo zakwitającej kolbie i brązowej 'spódniczce'

Vivo, nie skladam zamówienia na pędy róż, dwie okrywowe obudziły się i mają nowe listki! Na razie malutkie, ale ledwie rozwinięte! Może kolejne też zachowają się podobnie? Oby!
viva 01:29, 13 lip 2013

asc napisał(a)
Ja mam psa i karczownika też miałam.. drań zniszczył wszytko szerokim pasem

Straty masz, ale też ogród dalej sie broni bo jest ślicznie.. oj pracy i serc a w niego wkładasz dużo.

Mi w tym roku kret przyszedł wywracać rabaty.... ale już sie go pozbyłam

Aniu, kret przy tym dziadostwie to pikuś, brzydko się robi ale nic nie zje. Aż boję się myśleć o następnej zimie. Nie wyobrażam sobie corocznego dosadzania na rabatach.
Piwonie dalej stoją w donicach, co mam z nimi zrobić?, posadzę to zostaną zjedzone, w donicach też nie będą rosły. Dylematy
viva 01:33, 13 lip 2013

Joaska napisał(a)

ALeż masz dopracowane kanciki
i te szpalery różane .... zniesławiona (do tej pory nie wiem dlaczego) ostróżka pięknie sie prezentuje w rózach!!
Ach jak mi sie u Ciebie podoba

Joasiu
Ostróżki wracają do łask tak jak floksy, dzielżany i wiele innych. Dlaczego były w niełasce też nie wiem