Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

siaaska 23:01, 11 lip 2013

Ania wpadłam tak na szybcika do Ciebie a tu takie cudowności że musiałam poczytać do końca Śliczne powojniki widziałam i o robotnikach tez poczytałam.... My prawie wszystko robiliśmy i dalej robimy w domu sami... Raz ze względu na koszty a dwa że sami może wolniej zrobimy ale z pewnością dokładniej niż niejeden "fachowiec"
Pozdrawiam wieczornie
anna_g 09:35, 12 lip 2013

Pozdrawiam odwiedzających przed pracą Być może dzisiaj to będzie "ten dzień" gdy mnie do cywilizacji podłączą
U nas sobie... pada... Wczoraj udało mi się ciut ciut popracować w ogródeczku... ale coś ten rok w moim rejonie pracy ogrodowej nie służy...

Mam do Was pytanie - i prośbę - otóż mam takie miejsce "przy płotku" - jeszcze niedawno był tam "ugór" ale w zeszłym roku zrobilam rabatkę - pierwsza była raczej do kitu bo posadziłam wszystko niskie... druga też jest raczej do kitu choć posadziłam trochę wyższego - za to kolorystycznie jest szaleństwo i ogólnie "na oko" ładnie wygląda jak się spojrzy z daleka (zdjęcia nie oddają tego). Kolory są wszystkie - bo chcialam wiedzieć jaki najbardziej by mi tam przypasował. A rosną sobie tam: zawilce, aksamitki, gipsówka, liatra, wiciokrzewy, pięciornik, heliotropy, lilie, lawenda, kuklik, szałwia, smagliczka, floksy drummonda no i nie wiem może co jeszcze Wiele to jednorocznych więc raczej bezproblemowo wypadnie Na pewno też wypadnie wiciokrzew bo nie mogę znieść ilości mszyc jaką ma wiosną.
I tak: wiem że tak nie zostanie w przyszłym roku - i mam dwa pomysła na tą rabatkę i nie wiem co będzie lepsze i dlatego prośba do was o pomoc Miejsce jest słoneczne.
Pomysł nr 1 - to mi podpowiada serce i bardzo chciałabym bo nie mam na razie dla nich innego miejsca w ogrodzie to:
róże
lawenda/szałwia
lilie
no i coś rzucić na płotek
kolorystycznie trzymać się bieli, różu, fioletu

pomysł nr 2 to bardziej "wiejsko" czyli
jeżówki w roli głównej i jakies inne byliny, rudbekia, liatra coś tam takie. Kolorystycznie - do "ustalenia" I mam wrażenie że być może pomysł nr 2 byłby w tym miejscu lepszy... ale... chciałabym róże... Z drugiej strony płotka są hosty i myslę o posadzeniu tam cisów. Rabatę oczywiście można poszerzyć

Teraz będą obrazki miejsca i proszę powiedzcie co myślicie

anna_g 09:40, 12 lip 2013

AgnieszkaW 10:54, 12 lip 2013

Zrób to, co ci serce podpowiada. Róże podsadź z przodu żurawką Georgia Peach lub inną bordową - żeby kolor był. Jeśli ta druga opcja, to nie zapomniej o "piętrach" w wysokości bylin (widzę tu naparstnice, za różami też - zamiast coś na płot dawać, no i coś zimozielonego (bukszpan?), koniecznie delikatne trawy. Zobacz, jaką delikatną rabatę różaną ma Marzenka - z żurawką, trawkami itp. Ja bym z tyłu za różami dala też naparstnice i kilka traw (Morning light), i już nic na płot, bo będzie przeładowanie, przed rózami żurawka, kilka kęp niskiej trawy, lawenda, szałwia omszona - pomiędzy róże, bo jest wyzsza. Ale to moja wizja - ty sama musisz nad tym spokojnie pomyśleć. Ps - do bylinówki pasuje obwódka z bukszpanu (przy różach też moze być fajnie). Ale Ci namieszałam! Pozdrówka
gierczusia 10:55, 12 lip 2013

Pierwsze co mi się nasunęło to fakt ,że rabata wydae się nieproporcjonalnie długa i chuda .. Ja bym chyba zaczęła od lekkiego poszerzenia

Aaaa.. I rozumię ,że zdecydowałaś ,że w Twoim ogrodzie będą dominowały linie proste ??

Buziam Anuś ... Mam nadzieję ,że Cię już dziś podłączą i nie będzie już ograniczeń czasowych dla Ogrodowiska
AgnieszkaW 10:59, 12 lip 2013

Oczywiście tak jak mówi Ela - rabatę mus poszerzyć, bo nic się na niej nie zmieści z tego, co chciałaś.

Enya73 11:04, 12 lip 2013

Ja mam pytanie, dlaczego takie wąskie rabaty zrobiłaś? Miejsca masz pod dostatkiem,więc zdecydowanie bym je poszerzyła, zmieniła linię na delikatną falę i podniosłabym łagodnie tę rabatę. Coś na wzór rabat u Finki. Ale to tylko moje subiektywne zdanie
Nieformalny styl, ba nawet wiejski super by tutaj pasował-) Płotek uroczy, więc puść na to jakieś pnącze, np. nasturcję, groszek pachnący lub powojnik górski
Podoba mi się tytuł Twojego wątku i całkowicie się pod nim podpisuję
Pozdrawiam serdecznie
gierczusia 11:12, 12 lip 2013

Noo widzisz .. Aga dobrze radzi i ma fantastyczne rabaty .. Więc możesz posłuchać .. I to na bank zakończy się sukcesem ..,,,Ja raczej się nie pomogę w rabatach kwitnących i wielu z tych gatunków ( wstyd się przyznać nie rozróżniam ) bo mi się podobają , owszem , ale u kogoś... Ja stawiam na zimozielone i gatuńki ozdobne z liści ...
anna_g 11:18, 12 lip 2013

Fajnie że już jesteście Anitę witam szczególnie bo po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni tu zajrzała
No to odpowiadam Po pierwsze - wszystkie rabaty mamy wąskie i było to jeszcze dzieło teściów z okresu jak ogród był tylko ich i to oni decydowali o tym co gdzie i jak będzie... ja pomagałam ale się nie wtrącałam Płotek oddzielał część przednią (że tak ją nazwę) od tylnej z tego powodu że zawsze w domu był duży pies - w jednej z części były uprawy i aby pies ich nie zniszczył był płotek, przy płotku brameczka i tak z obu stron domu... Obecnie nie ma upraw w tej części ogrodu i psa dużego też nie, ale mnie się ten płotek podoba bo oddziela część zacienioną od słonecznej i płotek zostaje
Rabatki pod płotkiem nie było wcale niedawno ino takie "hasie" (znaczy siem beleco) - zrobilam taką jaka jest bo akuratnio wtedy na nią taki pomysł miałam Poza tym przed rabatą rosło drzewo - jeszcze w zeszłym roku - wierzba mandżurska - została wycięta bo brzydka a ja teraz "bronię" miejsca bo teść bardzo chciałby coś w miejsce tej wierzby posadzić Chwilowo jako zapchajdziurę wsadziłam tam znalezione w innej części ogrodu parzydło leśne - tyle, że ono nie musi tam wcale być. A raczej nie powinno bo chyba dla niego za dużo słońca.
90 % rabat ma linie proste (od tzw. "zawsze") - stąd też zostałam przy linii prostej - jednak to też nie jest przymus. Wszystko może ulec zmianie - tyle, że nie gwałtownie bo jestem raczej do tego sama. Jestem otwarta na propozycje wszelakie i dziękuję za Wasze dotychczasowe wypowiedzi.
BarbaraM 11:30, 12 lip 2013

size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/41/413547/original.JPG[/img]

Ja zaczęłabym poszerzać rabatę od produ patrząc szeroko,potem zwęziłabym i na koniec też rozszerzyłabym.
Powstałoby takie zakole po każdej stronie.
Róże pnące na płotek,szałwia,naparstnice,nieco funkii,przywrotnik,przetacznik i lawenda.
Super!