Anda od samego początku stawiałem na żywopłot z grabu bo wiem jaki efekt da w przyszłości. Ogólnie zamysłem jest stworzenie ogrodu nowoczesnego w "bryle" formalnej. Taras, chodniki, obrzeża wszystko w kątach prostych. Również nie chcę przesadzać ze zbyt dużą różnorodnością roślin. Można by rzec, że w tym przypadku mniej znaczy więcej. To co chę osiągnąć ma wyglądać kiedyś mniej więcej tak.
Co do drzew to tak masz rację, oby dwa te drzewa uwielbiają wodę w szczególności olsza. Dużo spaceruję i obserwuję gdzie i w jakich warunkach rosną poszczególne gatunki. Wiem też, że jako gatunki pionierskie nie powinny mieć problemów z przystosowaniem się do każdego stanowiska. Pytasz o lokalizację, warunki glebowe. Jest to zachód polski woj. lubuskie, a gleba w większości gliniasta.
Mary napisałem, że brzoza może nie być optymalnym wyborem bo przestrzeń pomiędzy ścianą budynku a krawędzią niecki będzie wynosić około 5-6m, a to może powodować zbyt duży problem z zabrudzeniem wody przez spadające kwiatostany bądź liście. Myślę tutaj tylko o względach praktycznych bo gdybym się nimi nie przejmował to z pewnością bym obsadził basen z dwóch stron doorenbosami