Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 23:10, 15 maj 2023

vita napisał(a)

U mnie wszystkie beczki na deszczówkę się przelewają, zrobiłam spore zapasy wody.
To są truskawki powtarzające? Ja od lat szukam swojej, każdy ma chyba jakieś sentymenty smakowe?
Ciekawe, czy te zaspokoją Twoje oczekiwania?

Sama jestem tego ciekawa. Podobnież maja powtarzać. Mnie smakowały truskawki Senga Sengana, to stara odmiana. Sadziłam też Honeoye.

Czytałam u Muszelki, że miała te zwisające truskawki i wszystkie jej smakowały.

Zamówiłam maliny, dzisiaj przysłali mi Laszkę i Radziejowa. Mam już posadzoną odmianę Glen. Sadze je w kastrach budowlanych (to taki eksperyment). Glen ma już pąki kwiatowe.
Przysłali takie sadzonki.

Kasya 01:16, 16 maj 2023

Nie znam tych odmian
To letnie ?
Ja mam tylko jesiennie
Tez będę sadzić w kastrach
Makao 06:24, 16 maj 2023

Sadzenie malin w kastach. Kurcze to chyba dobry pomysł. Powinno się udać je ograniczyć.
April 08:41, 16 maj 2023

Ja kiedyś sadziłam maliny w ogromnych donicach, po drzewach. I bardzo dobrze się to sprawdzało.

Irysy masz Ewo wyrywne, u mnie bardzo daleko im do pokazania kwiatów
Kordina 09:12, 16 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Z tą sześćdziesiątką to samo tak wyszło, jestem zaskoczona

(dopisek - sześćdziesiątką róż)
ha, ha, uśmiałam się jak ja jestem zaskoczona moją ósemką a przed ogrodowiskiem miałam 1 (słownie - jedną )
Urszulla 22:16, 16 maj 2023

Ale tematy u Ciebie ciekawe
Kukliki lubią wilgoć, u nie są odkryciem od zeszłego sezonu. Idealne na moje warunki, ale w deszczowe i ciepłe dni łapały mączniaka. Na Twoje bym się pisała

Róże rzeczywiście trzeba ciąć. Brawo za odwagę

Prace ziemne podziwiam

Sadzenie w kastrach, a co z podlewaniem, robisz w kastrach otwory?

w_zaczarowan... 10:50, 18 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Zaczynają kukliki

Szykują się piwonie

Piękne są Twoje Irysy, ja czekam na moje wymarzone fioletowe ale mam pytanie o piwonie. Widzę, że masz piękne duże kule, czy wiesz co może być przyczyną, że moje są 1/5 Twoich? W zeszłym roku podniosłam je, bo myślałam, że za głęboko posadzone i dałam przekompostowany obornik do dołka + w marcu tego roku obornik granulowany. Już nie wiem dlaczego moje kwiaty to mikrusy ;-( dodam że liście są ok, ładnie zielone.
ewsyg 17:26, 18 maj 2023

Kasiu, ja mam same letnie odmiany. U jesiennych odmian nie wszystkie owoce zdążyły dojrzeć.
Miałam kiedyś Laszkę i ma duże, smaczne owoce. Te inne wzięłam na próbę.

Aniu, to taki mój tegoroczny eksperyment. Kastrę postawię na płycie betonowej, żeby korzenie nie przechodziły do ziemi, jeżeli uda się im wyjść z doniczki.

April, to dobra wiadomość. Póki co kwitną te niskie irysy. a Ty jakie masz ?

Bożenko, muszę się poprawić - jest pięćdziesiąt pięć odmian Osiem to już coś, uważaj możesz zachorować na chorobę zwaną różanka Od kilku się zaczyna. Kiedyś nie chciałam mieć róż i dziwiłam się mojej koleżance, że je sadzi. Sprawdziło się powiedzenie "nigdy nie mów nigdy"

Ula, ja też lubię kukliki i ciesze się, że nie są przysmakiem ślimaków. Wszystkie odmiany dzieliłam w tym roku i nawet niektóre, małe sadzonki zakwitły. U mnie od trzech dni pada deszcz i jest zimno, nie da się nic zrobić. Prace stanęły.

Aniu, tak bez zdjęcia to trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie. Może masz późniejsze odmiany i pąki dopiero rosną. Wstaw zdjęcie - możesz to zrobić u mnie i będziemy wspólnymi siłami szukać przyczyny.

Na zdjęciu pąki moich późniejszych piwonii. Moim zdaniem są raczej nieduże.

ewsyg 17:57, 18 maj 2023

U mnie od trzech dni pada i jest raczej zimno.Niby ma to swoje plusy, bo skończyłam szyć dla córki spódnice, a sobie bomberkę

Moje pomidory czekają do posadzenia do donic i nie wiem, czy się doczekają. Sąsiadka sadzi i ma wspaniałe okazy. To też będzie mój tegoroczny eksperyment . Trawa rośnie w oczach, a chwasty nie chcą być gorsze. Świeczki sosen powinny być już cięte.

Szafirki hiacyntowe kwitną już chyba drugi tydzień.

kukliki cieszą oko, ale chyba mrówek, pozwieszały łebki.

kolejne rodki dołączają do białego

ewsyg 18:08, 18 maj 2023

Maliny dzisiaj, nieźle sobie radzą w tej kastrze.

Zakwitł kolejny irys, z grupy średnich.

Po wizycie ślimaków są też w takim stanie.