Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 18:41, 18 maj 2023

Makao napisał(a)
Cóż za perełki tu widzę. Storczyki, kukułka, ciemiężyca?
Muszę poczytać

Rośliny godne polecenia, do półcienia
vita 19:02, 18 maj 2023

antracyt napisał(a)
Z dobrą, wilgotną ziemią ślimaki dostaje się chyba w gratisie. Szkoda że nie ma jakiegoś super patentu na nie, który przy okazji nie niszczy ekosystemu. Ja tego problemu nie mam(przynajmniej nie na taką skalę), za piaskiem ślimali raczej nie przepadają, jedynie na 2 rabatach widuję po deszczu bezdomne. Podczas porządków wiosennych znalazłam za to olbrzymie ilości pustych potłuczunych skorupek. Jeże czy jacyś inni smakosze?

Czekam na zdjęcia kwitnących storczyków
ps. Te patyczki dereniowe(i nie tylko) to jakieś odmianowe?

Na taki patent to raczej nie ma co liczyć Dzisiaj podobnie działałam, jutro od rana też, bo pełza coraz więcej. Patyczki dereniowe nie wiem czy są odmianowe, jeżdżąc rowerem obserwuję roślinność, zagaduję właścicielki przydomowych ogródków, jak poproszę o pęd, dostaję
Ale też kupuję, ostatnio zachwyciły mnie pędy derenia w Chwaszczynie, zrobiłam z niego kilkanaście sadzonek. Na kwitnienie storczyków bardzo czekam, zapowiada się dobry dla nich rok
vita 19:09, 18 maj 2023

Mgduska napisał(a)
Zuza, niestety nie tylko z dobrą ziemią - ja mam ziemię podłą i suchą, a ślimaków - w dobrym dla nich sezonie - zatrzęsienie. Blisko jest las i rzeczka i to wystarczy.

Potłuczone skorupki zostawiają ptaki - z reguły mają ulubiony kamień, na którym siadają i rozbijają skorupki. Drozdy tak działają

Sąsiedztwo lasu i rzeczki wszystko tłumaczy Kamień dla drozdów
Nie umiałabym odpowiedzieć Zuzi, u mnie drozdów nie ma, jedynie kosy, a te, czy mają podobne upodobania?
vita 19:22, 18 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas w tym sezonie zatrzęsienie tych drobnoskorupkowych, choć bezdomne z ugoru też przyłażą. A jeszcze dwa tygodnie temu cieszyłam się że ich nie ma.

Dobrze, że pogoda się załamała, może chociaż częściowo uda się zmniejszyć populację żarłocznych szkodników.
mirkaka 19:46, 18 maj 2023

Zazdroszczę Wam deszczu, nawet ze ślimakami, u nas znów sucho
Vito, poletko storczyków budzi podziw, może i ja za kilka lat choć trochę Cię dogonię, na razie ten we wiadrze nie zakwitnie, ten na rabacie, nie wiem, ma dość gruby pęd, więc może
Kukułka zachwyca, ale ona chyba lubi wilgoć?
Granulek niebieskich na ślimary nie rozrzucasz? Ja z rana zawsze chodziłam z nożyczkami
Pszczelarnia 19:47, 18 maj 2023

vita napisał(a)
Zaczynają kwitnąć piwonie botaniczne, mają trochę trudne stanowisko, bo zbyt cieniste. Ale kwitną co roku i dosyć obficie.

Ale koperkowe nie czują się na takim stanowisku dobrze. Więcej koperku niż kwiatów. Przeniosę na pełne słońce.

Teraz, żeby nie przeoczyć żadnej strony u Ciebie ... . Pokaz piwoniowy.
vita 19:56, 18 maj 2023

Mam kilka podstawek pod donice, próbuję je ulokować, ale chyba nie mam dobrych do nich donic?
Ta donica ma ok. metra, w przymiarce. W niej nic nie sadzę, jest elementem ozdobnym rabaty.

Ta z kolei za mała. Jest wprawdzie szansa, że kalina w niej posadzona utworzy szeroką koronę, ale kiedy?

Wokół tej donicy planuję dosadzić paprocie. Dużo paproci. Zrobiło się zbyt cieniście, powojnik rosnący tam długo, przesadziłam już, została piwonia, chociaż ona akurat w tym miejscu doskonale rośnie.

vita 20:21, 18 maj 2023

mirkaka napisał(a)
Zazdroszczę Wam deszczu, nawet ze ślimakami, u nas znów sucho
Vito, poletko storczyków budzi podziw, może i ja za kilka lat choć trochę Cię dogonię, na razie ten we wiadrze nie zakwitnie, ten na rabacie, nie wiem, ma dość gruby pęd, więc może
Kukułka zachwyca, ale ona chyba lubi wilgoć?
Granulek niebieskich na ślimary nie rozrzucasz? Ja z rana zawsze chodziłam z nożyczkami

Ja mam go dość, ale jest dobroczynny, widzę jak odżywają rośliny. Na pewno ze storczykami poradzisz, dopiero zaczęłaś. Kukułka rośnie na bardzo wilgotnym stanowisku, z roku na rok pięknie przyrasta. Próbowałam, za radą rozrzucać granulki, ale to bez sensu. Musiałabym wydać majątek. Zbieram do tysiąca pomrowów dziennie w ciągu dwóch ostatnich dni. Mam nadzieję, że chociaż trochę ograniczę populację.
vita 20:34, 18 maj 2023

Pszczelarnia napisał(a)
Teraz, żeby nie przeoczyć żadnej strony u Ciebie ... . Pokaz piwoniowy.

Miło Cię widzieć, a smutno z powodu niedyspozycji. Piwonie zaczęły, teraz deszcze trochę przyhamowały, ale idzie ku dobrej pogodzie. Postanowiłam w tym roku konsekwentnie i systematycznie pisać na forum. Widzę, że mam problem z piwoniami, mało, zwłaszcza w stosunku do ubiegłych lat mam pąków kwiatowych. To rośliny długowiecznie, nie ma co podejrzewać, że trzeba je przenosić i dzielić.
Trzeba zadziałać
zbigniew_gazda 21:08, 18 maj 2023

Poczytałem kilka ostatnich stron Vito i jestem zachwycony ogromem różnych roślin. Piękny i bogaty ogród. Też czekam na kwitnienie drzewiastych i stoczyków. A z ogrodowymi hortensjami to mnie dobiłaś. Nie wiedziałem że takie delikatne są. No nic - trzeba próbować zwłaszcza że nie znam nazwy. Może też kwitną na tegorocznych pędach?