Z rana opryskałam drzewka i krzewy owocowe, wzięliśmy się za wiosenne porządki, ale że nam dość szybko poszło i żal było marnować czasu i takiej pięknej pogody, pracowaliśmy dalej
Było tak
Po kancikowaniu i wypieleniu
I z korą
Magnolie u mnie posadzone w ziemię wymieszaną z kwaśnym torfem. Raz do roku wiosną sypię odrobinę nawozu dla różaneczników (przy okazji podsypywania borówek i różaneczników). Poza tym nic jej nie robię. Zresztą żadnej z magnolii, a tej w trawniku to nawet kwaśnego nie sypię, by nie zakwaszać ziemi na trawniku.. i też daje radę. Wiem jedno, że jak próbowałam okrywać pierwszy sezon, to szmaty urywały pąki.. i zaniechałam tego. Magnoliom najbardziej szkodzą wiosenne przymrozki, a nie zimowe.
Na rabacie rosną dwie, ale na foto w większości to magnolia gwiaździsta Magnolia stellata. Piszą, że jest dość wrażliwa na mróz, ale u mnie po zimie -30 przetrwała w dobrej kondycji. Kwitnie najszybciej ze wszystkich magnolii.
W zeszłym roku zakwitła pod koniec marca.. a normalnie to w drugiej połowie kwietnia. Jak nadal utrzymają się takie temperatury to 2-3 tygodnie i zakwitnie Jest piękna.
A teraz coś w temacie wiosennym, najpierw pokażę jakie odmiany tulipanów posadziłem w donicach na balonie.
W skrzynce balkonowej mam dwie odmiany tulipanów. Dużą ilość białych i pośród nich kilka fioletowych. Jeden kolor był by w moim wypadku nudny. Co innego w ogrodzie jak robi się duże plamy kolorów. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce .
W dwóch kolejnych doniczkach po jednej odmianie. W pierwszej tulipany botaniczne różowe, w drugiej wielokwiatowe żółte z czerwonymi brzegami.
Za jakiś czas pokażę stan obecny moich cebulek. Nie wszystko na raz . Napiszcie co sądzicie o takich zestawieniach? Może ktoś by inaczej zestawił dane kolory?