Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś będzie tu ogród 22:27, 03 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Żywopłot z alyczy na zdjęciu wygląda dobrze , musisz go wymienic? Nie lepiej na jego tle posadzic jakieś drzewa czy krzaki by go troche urozmaicic , oczywiście nie na całej długosci , czasem jedno drzewo wystarczy. Ja głosuję za klonem o jakim pisała Ania lub jakimkolwiek innym palmowym oczywiście.Serby też są super roślinami , jeśli mają dostecznie dużo światła to nie gubia igieł a ze srebrnym kolorem pod igiełkami są śliczne.Jabłonki też moga byc jesli chcesz owoce oczywiście mowa o jabłonkach rajskich nie normalnych ale latem sa malo atrakcyjne ale zawsze mozna na nie puścic powojnika lub róże .Mam wrazenie ze ten serb który juz jest zasłoni Ci widok na jeziorko ale może sie mylę.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Bożenko żywopłot z ałyczy żeby wyglądał przyzwoicie muszę ciąć 2 razy w roku. A to, ze względu na kolce, przy ponad 20 metrach to po prostu masakra. Dodatkowo mam uraz, bo mój M. po głupim wydawać by się mogło ukłuciu akacją straciłby rękę. Było naprawdę bardzo źle.
Chcę go zastąpić np grabem. Choć przyznam szczerze, że coraz bardziej za mną chodzi inne rozwiązanie- bez żywopłotu. Zrobić rabatę, na tyle gęstą, żeby przysłoniła sad. Mam już mega mętlik w głowie.
Tego serba co zaznaczyłam na zdjęciu to jeszcze nie ma, w planach był. Ale teraz....
Jest ten świerk zaznaczony po prawej stronie.

Jeziorko tak czy inaczej nie będzie z tarasu czy okolicy domu widoczne bo to ponad 100 metrów i będą inne nasadzenia na linii wzroku.

Tak to mniej więcej wygląda z huśtawki.(proszę nie patrzeć na zielsko) Poza świerkiem widocznym pośrodku (to ten co na zdjęciu wyżej jest zaznaczony po prawej stronie) reszta do przesadzenia.

To żółte po lewej to żywopłot z ałyczy. Dalej w lewo znajduje się sad i warzywniak. Z prawej strony- dom.

Kurczę, muszę zrobić jakieś sensowne zdjęcia, żeby dało się ogarnąć teren.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 03 sty 2015

Do góry
W czerwcu zakwitły nowe róże.... dobre posunięcie na rabacie Wiosną będzie jeszcze rewolucja w trawach.

W czerwcu było też drugie spotkanie ogrodowiska .. Przy okazji prywatnej wizyty Bogdzi i Pszczółki...
Pierwsza przyjechała Bogdzia

I pojechałyśmy zwiedzać ogród Vivy Ale ja jeszcze na ostatnia chwilę robiłam rewolucje na rabatach... następnego dnia było spotkanie Ogrodowiska
Tu ekipa mnie pogania przed wyjazdem do Vivy (przyjechała też moja rodzina z drugiego końca Polski)

A tu migawka z ogrodu Vivy.. ogród bajka.... zapraszam na wątek Vivy...bo warto to zobaczyć. Pięknie skomponowane rabaty bylinowe....

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:17, 03 sty 2015

Do góry
Kasiu cieszę się ,ze w tym roku wystawa w bardziej przyjaznym miesiącu

W maju zakwitłą po raz pierwszy jak trzeba glicynia.. zasługa kiepskiej zimy

Drobne rewolucje trwały cały czas... jak poprawa obrzeża do basenu, czy położenie kostki przed szklarnią. Poprawa ścieżki, czy zmiana kształtu rabaty od północy...

Końcem maja poszerzyłam też rabatę z trawami i były drobne rewolucje w nasadzeniach i zmiana położenia kamiennej ławki.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:59, 03 sty 2015

Do góry
Eda, Jola, Ewa, Karol, Agnieszka, Marta, Iwonka, Marzenka i Wszyscy co do mnie zaglądają
Dziękuję Wam przeeeepięknie To baaardzoo miło tu być i z Wami rozprawiać, i o kwiatkach, i o pogodzie, i o czym komu do głowy przyjdzie Cudowni jesteście i cudowną atmosferę tworzycie, aż się chce działać Nikt tak nie zmotywuje, nie doradzi, nie pochwali i nie zrozumie ogrodowego szaleństwa jak Wy
A tak się złożyło, że trzeci tydzień z rzędu życzenia lecą hehehehe to chyba musi się wszystko udać, spełnić, urosnąć, zakwitnąć i cieszyć jeszcze oczy na koniec
Tak, tak za dużo już liter hehehhe
Dziękuję

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:59, 03 sty 2015

Do góry
27 kwietnia... rabata jakoś ogarnięta, bez detali.. ale złapała wygląd.

Z powodu rewolucji, warzywnik stał odłogiem i służył za magazyn darni... to ważne dla przeglądu roku.....

Bo 3 maja w sobotę odebrałam telefon czy wyrażam zgodę na nagranie programu Maja w Ogrodzie 5 maja w poniedziałek.. wskoczył wolny termin... kamera i ekipa ma dzień bez planów.....Ogród jako nadajacy sięd onajazdu tak z marszu zaproponowałą telewizji Bogdzia No i się zaczęło... bo oczywiście się zgodziłam... wpuścić TV na moje rewolucje ogrodowe. Zawsze się potem zastanawiam czy drugi raz bym zrobiła to samo i zawsze mówie NIE. potem znów pcham sie w jakieś idiotyczne pomysły.. M warzywnik opróżnił z darni za pomocą łopaty w sobotę i niedzielę!!! Mówił, że kopie sobie grób.

Ogrodowe przygody 21:58, 03 sty 2015

Do góry

Kiedyś będzie tu ogród 21:55, 03 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Śliczności w piórkach.....Szczęśliwego Nowego Roku i życzę Ci spełnienia wszystkich ogrodowych postanowień

Agatko bardzo ci dziękuję i nawzajem. I aby nasze wycieczkowe plany doszły do skutku.

Karol99 napisał(a)
Witaj Jak dla mnie tytuł, nie odnosi sie do ogrodka, bo ogród już jest i to wspaniały Kibicuje w dalszych pracach i pozdrawiam

Karolu bardzo ci dziękuję za taką opinię, choć niestety śmiem się z nią nie zgodzić. Na razie to bardziej zbiór roślin a nie ogród, ale mam nadzieję, że wkrótce zacznie się to zmieniać.

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:50, 03 sty 2015

Do góry
W między czasie przeniosłąm pęcherznice i posadziłam serby..

Walec bukszpanowy zamienił sie miejsce z hortensją..

W domu wszędzie były pelaśki, pomidory i inne jednoroczne... co roku mówie dosć tym wysiewom..

Tamaryszek 21:49, 03 sty 2015

Do góry
mój jest wyprowadzony w formie drzewka takiego go już kupiłam
ma pień około 1,5m wysoki nie był jakiś tam drogi chyba ok 12 zł dałam
jest to ten tradycyjny czyli nie francuski
Jeśli zdecydowałabym się ponownie kupić szukałabym tego francuskiego
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:45, 03 sty 2015

Do góry
Pod koniec marca zabrałam się za moją wsiową rabatę.. odkładaną z roku na rok.. zawsze było czegoś szkoda zniszczyć.. a wykopać bez strat... niemożliwe... uznałam, że nie ma pracy - jest czas, rośliny małe.. dobra pora.... tylko niestety nie wszytko było widać co tam mam... ale było, nie ma...
To przed demolką....

I w trakcie.....
Wykopałam wszytko!!!!!! Kosmos. Miesiąc walczyłam z jedną rabatą.... praktycznie nic sięnie zostało tak jak było, łącznie z drzewami.

Przeniosłam też tu to co mi nie pasował w innych miejscach, jak świerk białobok (ten srebrny po lewej)

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:45, 03 sty 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Pięknie
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:38, 03 sty 2015

Do góry
Wczesna wiosna i zawirowania w pracy zawodowej sprowokowały do zrobienia kolejnych rewolucji w ogrodzie.
Na początek poszerzyłam rabaty i przesadziłam obwódki bukszpanowe... na jednej rabacie wygospodarowałam miejsce pod nowe róże, a na drugiej zrobiłam miesce istniejącym różom bo było im ciasno...

Wycinałam klocki gliniaste i przenosiłam...

Przyszły zamówione róże (chociaż ich nie lubię to kupiłam.. takie kuriozum) i piwonie.... liczę na nie w tym roku.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:37, 03 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a to pokażę jeszcze moją rozrabiarę, chwila spokoju jak spi

A czemu ona taka potargana???

To cyprysik nutkajski Pendula, Kasiu.

Twoja choinka powinna się przyjąć, są sprzyjajace warunki tej zimy.

Wszystkiego naj
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:32, 03 sty 2015

Do góry
Luty... to wczesna wiosna jakiej nie pamiętam... na urodziny zakwitły mi krokusy

Luty to też wizyta Kasi z jednynką z Marzysza

I pies Kasi...co postanowił u mnie zostać.... al pańcia nie pozwoliła pomimo okupacji

Ogródek Iwony 21:20, 03 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bogdziu, sprawdziłam jeszcze w necie, to jednak nie czyżyk, ale dzięki tobie znalazłam. To Kulczyk zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/Kulczyk_zwyczajny

Chyba muszę jednak postarać się o lepszy aparat. Dzisiejszą jakością fotek byłam zawiedziona

Fotki dośc słabe , podobne jeszcze sa trznadle ale z tych zdjęc nie da sie dokładnie okreslic bo różnice nie są duze.
Hirutkowy raj:)) 21:17, 03 sty 2015

Do góry
Jejku ale sypie snieg

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:15, 03 sty 2015

Do góry
a to pokażę jeszcze moją rozrabiarę, chwila spokoju jak spi
Lawendowy zawrót głowy 21:12, 03 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Twój buczek ma fajną tabliczkę , pokaż.

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:11, 03 sty 2015

Do góry
Próbuję zrobić przegląd minionego roku... wybrałam tylko to c o"grubsze" drobnych rewolucji nawet nie uwzględniam, bo roku braknie na prezentacje
Przełom roku to wszechobecna wełna mineralna... niby nie ogrodowe, ale dodatkowe miejsce na ogrodowe duperele.. i ogrodowych gości

11 stycznia spotkanie ogrodowiska na nartach

12 stycznie .. powrót ze spotkania.. to już długa historia.. do powiadania przy wódeczce... ale Renia zyskała miano fajnego towarzysza podroży.. nawet na koniec świata

Styczeń to też historia.. zostałam młodą BABCIĄ... rośnie pomocnik do ogrodu

Ogródek Iwony 21:09, 03 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Iwonko to czyżyki.Bardziej zólte są samce a mniej samice.Pozdrówka.

Bogdziu, sprawdziłam jeszcze w necie, to jednak nie czyżyk, ale dzięki tobie znalazłam. To Kulczyk zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/Kulczyk_zwyczajny

Chyba muszę jednak postarać się o lepszy aparat. Dzisiejszą jakością fotek byłam zawiedziona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies