Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:54, 21 lut 2015

Do góry
Dzisiaj temeratura na plusie, słońce od 13.00 i ruszył halny, wiosna idzie...jak jest, na razie mało ciekawie, ale na ogrodzie nie byłam brakuje mi czasu.....sprzątanko
Wieczorek już należy do mnie...prawie wieczorne fotki

Słońce zachodzi, dzień się kończy, a śnieg, gdzie nie gdzie jeszcze jest i bytuje, ale jak jutro słonko dopiecze
....to już po nim

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:51, 21 lut 2015

Do góry
I z bliska

A obok krokusów coraz snielej zakwitaja prymulki

I przebiśnieg odsłonił już jedną główkę....

I horty ogrodowe pusciły mi juz paki liściowe...
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:50, 21 lut 2015

Do góry

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:48, 21 lut 2015

Do góry

Jesień

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:47, 21 lut 2015

Do góry
JESIEŃ ...złotem liści nas otula...

Jest prawie taka sama jak lato, tylko hortensje inaczej się wybarwiają, zmieniają się dekoracje w donicach, a już u samego schyłku jesieni zaczynają zabarwiać się na miedziano liście buka i wiśni. Miłorząb przebarwia się na złoto.

Potem liście spadają... A ogród ciągle zdobią hortensje.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:46, 21 lut 2015

Do góry

Odbite w lustrze

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:44, 21 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie wszystkich którzy nie mogą się doczekać wiosny i tych którzy kochają zimę brr Mam problem ze zidentyfikowaniem dwóch drzew iglastych, które zostały posadzone na działeczce znajomej osoby. Sporo szukałam w katalogach ale nie mam pewności Może ktoś się podzieli ogrodniczą wiedzą? Proszę o pomoc
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:42, 21 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Aganiu, pooglądałam u Ciebie buki. Przyznam się, że nie mam żadnego i chyba czas to zmienić . Gdzieś czytałam, że one raczej na słoneczko, bo wtedy się ładnie wybarwiają. Pytam, bo szukam dla nich miejscówki
Mam szczepionego klona crimson sentry, ale był sadzony jesienią, więc jeszcze młodziutki...
Pozdrawiam...

Tak Beatko słońce , półcień i do suchego i przepuszczalnego podłoża, one lubią piasek....u mnie są takie mizeroty, bo mją za mokro zimą, taka jak jest teraz, ziemia cały czas rozmarznięta, wiosną, latem nawet w lipcu też mają za mokro, najlepiej czują się od sierpnia do września.....ale są i się nie poddaję i one też

Klon Sentry już go masz...super, to mój ulubieniec....zaraz wrzucę ci jakieś fotki
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:39, 21 lut 2015

Do góry
W ogrodzie jest juz tak magicznie że trudno z niego wyjść,. Robię w nim całą zime, Bez żadnej przerwy przesadzałam grzebałam porrawiałam - miałam farta że zima była słaba i nic z przesadzonych rzeczy na razie nie wykazuje oznak przemarznięcia.
Na razie przy lustrze budzą się krokusy (pewnie tam jest cieplej bo promienie odbijają się od lustra
Ten to od Agani - buziak

Jeszcze zamknięte rano były ale wystarczyło troche słonka i....
Szmaragdowy Zakątek 17:34, 21 lut 2015

Do góry
Wszyscy maja wiosnę, mam i ja…

szafirki…(chyba)

krokusy

…i… nie wiem co…

no i jeszcze nabrzmiałe pąki lilaka
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:33, 21 lut 2015

Do góry
Moi drodzy jeszcze troche bede miała taki dziurawy czas, bo robie na kilka frontów - praca zawodowa, potem remont poddasza - Kasiulka szybko sie nie da to prawie 70 m. kw powierzchni i wszystko od zera. jeszcze min. tydzien (za mna już 4 w listopadzi i tydzien teraz). Co chwilę coś trzeba ustalić, gdzieś pojechac dokupić a tu jeszcze wiosna przyszła i ogród trzeba przygotować.
Krótka relacja i upragnione zdjęcia pierwszych powiewów wiosny

Najpierw to co zobaczyłam dziś o świcie (tez miałam ekipe więc wtałam ok 6)
Ale warto było:

I pomysleć że to fotki zrobione w Krakowi (oczywiście nad dachami domów
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:24, 21 lut 2015

Do góry
Zielony dach, a w jego okolicy kwitnie wielki okaz hortensji 'Limelight'.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:22, 21 lut 2015

Do góry
Jeszcze później zakwitają zawilce japońskie.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:21, 21 lut 2015

Do góry
Późniejsze lato to czas hortensji, a w stawie zakwitają grzybienie. Ogród bujnie się rozrasta i jest to najlepszy dla niego czas.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:21, 21 lut 2015

Do góry
Mój ulubiony widok - wejście do domu, a poniżej...najpierw Kropka, która mi towarzyszy niezobowiązująco podczas prac ogrodowych, oraz angielska ławka tekowa (projekt Edwin Lutjens), na której zawsze przesiaduję rano z kawą, gapiąc się w wodę spokojnie spływającą po czarnej, ukrytej pośród bluszczu granitowej ścianie wodnej. To magiczne miejsce, z którego najwięcej widać.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:18, 21 lut 2015

Do góry
Rabata zwana w skrócie "preriową", albo w stylu "Chelsea Flower Show" znajduje się w drugiej części ogrodu, za podjazdem do garażu. Utrzymana jest w stylu "show". To miejsce, które najbardziej zmienia w ciągu roku swoje oblicze. Praktycznie co dwa tygodnie coś nowego się dzieje. Pojawiają się tutaj nowinki pokazywane na Chelsea Flower Show. Rabata "błyszczy" dzięki luksusowym dodatkom ze stali. Przechodnie mogą wszystko oglądać przez bramę, a także w lustrze.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:16, 21 lut 2015

Do góry
Witajcie możecie mi polecić jakieś fajne wyższe bordowe drzewo które wytrzyma na słońcu? Co myślicie o moim pomyśle na tę rabatę ( dereń, pęcherznice i danica już tam są)
Pozdrawiam

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 17:16, 21 lut 2015

Do góry

Dbamy wyjątkowo o dość obszerny pas zieleni na ulicy. Mamy szczęście, że możemy tutaj sadzić. To dodatkowe miejsce na pomieszczenie sporej listy ciekawych bylin i roślin cebulowych. Nazwałam je "hidcotową rabatą", ponieważ na wzór typowych angielskich rabat, jet prostokątna, oparta o mur, na którym pną się bujne bluszcze i kwitną angielskie róże. Kolorystyka tej rabaty konsekwentnie była utrzymywana w bieli, niebieskościach i żółci. Obecnie pojawia się kolor burgundowy (róże, jarzmianki) i różowy. Wnosi świeży powiew, co bardzo lubię.

Widać, że tu mieszka ogrodniczka...

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 16:57, 21 lut 2015

Do góry
Ciekawe bodziszki, róże i wyszukane jarzmianki...

Mirkowy ogród (początki) 16:55, 21 lut 2015

Do góry
Trudno okreslić jak zaczną wypuszczać listki to znaczy że żyją.Jak teraz zrobisz sadzonki to pod koniec wiosny będziesz mogła na rabaty wysadzić Limki i niżej Anabelki .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies