Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Tess 13:50, 17 mar 2015

Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

a moim zdaniem to na 100% Silver Sceptre. Mam (opócz tych w cieniu) także dwie posadzone na patelni, gdzie słońce jest od 11 aż do 17 i dokładnie tak samo obecnie wyglądają.
Przy czym przyczyny ich stanu upatruję nie tylko w bardzo słonecznym stanowisku (jednak to trawka do półcienistych i cienistych miejsc), ale także w tym, że są to już duże kępy. Myslę, że trzeba sukcesywnie usuwać te nowe trawki, zrośnięte odłogami. Albo przerywać ogłogi, żeby nie było połączenia z macierzystą kępą.
Inna kwestia, którą biorę pod uwagę, i kóra może mieć znaczenie, to fakt, zbyt głębokiego posadzenia. Posadziłam je zbyt głęboko, zanim Toszka poinstruowała mnie, jak się sadzi trawki. Kilka sztuk takiego posadzenia nie przeżyło. Te dwie dały radę, przeżyły, ale są takie klapnięte.
jalos 14:27, 17 mar 2015

Wieloszko , chyba mnie tu jeszcze nie było.... Tyle ogrodów odwiedzam w ostatnim czasie, że zaczyna mi się wszystko mieszać.
Widziałam co nieco w Twoim ogrodzie i nabrałam ochoty na dokładniejsze rozejrzenie się po Twoich areałach
Zaznaczam i idę na inspekcję (przy tej ilosci stron - jest to trudne zadanie)
Pszczelarnia 14:44, 17 mar 2015

Wieloszko, złote cisy duże potrzebne od razu. Masz jakiś namiar?
Wieloszka 14:51, 17 mar 2015

Pszczółko, nie mam niestety
Juzia 14:52, 17 mar 2015

Też mi się wydaje, że to Silver.
Moja trochę zielńsza, ale cały czas dzielona i w cienistym przechowalniku rośnie
Madzenka 19:44, 17 mar 2015

agniecha973 napisał(a)
Aga, daj narcyzy do cienia, gdzieś od północy. Wyhamują trochę.

Moje stoją w cieniu i są niższe i jeszcze nie kwitną
noemi 20:21, 17 mar 2015

Wieloszka napisał(a)
Zaległa fotka nowej donicy z kiermaszu Narcyzy rozkwitną niedługo, a miały poczekać na święta
Słoneczne pozdrowienia zostawiam z wiosennego Wrocławia

Ale ładna kompozycja i doniczka przede wszystkim

moje stoją na dworze i nie kwitną , mam wrażenie, że stoją w miejscu … chciałam je dokupić na taras i w I. już brak … pełno żółtków a ja chce te !
makkasia 21:02, 17 mar 2015

Czadowa ta donica ...o ławce o kurcze wspomnę raz jeszcze bo piękna jest
Jak się teraz zrobi zimno to może narcyze doczekają do Świat
macham
Zeta 22:06, 17 mar 2015

noemi napisał(a)

Ale ładna kompozycja i doniczka przede wszystkim

moje stoją na dworze i nie kwitną , mam wrażenie, że stoją w miejscu … chciałam je dokupić na taras i w I. już brak … pełno żółtków a ja chce te !

To mi się podoba ...miały poczekać na święta hahahahahah może z nimi pogadaj!!!!
Mala_Mi 18:57, 18 mar 2015

Ta trawa wygląda jak mój Everest.. kolor i beznadziejność taka sama.