Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:00, 18 mar 2014

Do góry
Witajcie Kochani. Muszę dodać wyższe piętro w tym kawałku mojego przedogródka, bo jest taki "goły". Wokół róży są trzy rozplenice (śpią sobie) a przy hortensji miskant gracilimus ( tam myślę dosadzić modrzewia szczepionego na wysokości 180cm, którego mam do zagospodarowania). A tu - mam zagwozdkę -czy:
1. jakieś odmiany na pniu może szmaragdy albo trzmieliny w ilości 3 lub 5 sztuk, a może 1 większe drzewko?
2. wywalić te trzy miniatury stożka i dać RH?

Makowo na Kociewiu 16:08, 17 mar 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Zgłaszam, że moja stipa, werbena i miskant zaczynają kiełkować

Ale mam nadzieję, ze w domu?
U mnie w ogrodzie ruszyła hakone
Ogród w skali mikro :) 20:37, 16 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Jaki prosty i świetny, ale co się go naszukałam, to moje
trawka w tamto miejsce pasuje i moim zdaniem miskant Ml będzie świetny, po 2 latach miał wysokość u mnie 1,5

Mam nadzieję ,że warto było szukać tego wianka .. Zakochałam sie w mchu w charakterze materiału.. Ta faktura ... Achhhhhh.....

Skoro mówisz ,że ML będzie pasował to się cieszę i sobie mojego podzielę i kupkę posadzę koło rodziów ...

Te półtora metra to będzie w sam raz

Buziaki
Kiedyś będzie tu pięknie 20:27, 16 mar 2014

Do góry
Kolorystycznie to bym widziała rabaty tak:

-czerwone drzewko- to obecny klon
zielone w okól niego kulki z bukszpanu

zielony narysowany krzew to aktualnie rosnący tam miskantus Silberfeder"
różowe plamki to gożdzik siny
szare - trawa niebieska
żółte - przywrotnik ostroklapowy albo turzyca Evergold
z tyłu fioletowe - szałwia omszona
zielony zygzak - z bukszpanu
małe czerwone krzaczki - trawa Red Baron (mam tam obecnie - 3 małe sztuki
duży czerwony - obecnie rosnący dereń
a na tej częsci:

fioletowe-kontynuacja wrzośców
różowe na kamykach - goździk siny
3 czerwone krzaki - dereń (jeden już tam rośnie)
żółte - trzmielina ?
zielony krzak z białym paskiem - miskant zebrinus - już tam rośnie
przed miskantem - szare - kontynuacja lawendy - choć jakoś słabo mi tu lawenda rośnie - w zeszłym sezonie wyschło mi 10 sztuk i musiałam je wykopać.
te białe mazy - to kamyczki - za zawijasem mam żurawki które kolorem giną w korze
dalej czerwony pasek - berberys bagatelle
przed nim żółte - nie wiem turzyca może lub coś innego niskiego

Generalnie muszę posadzić jakieś rośliny blisko obrzeża, bo w czasie wiatru kora leci mi masowo na trawę (tak jak dzisiaj).

Chciałabym też posadzić gdzieś budleję dawida - ta która rośnie przepięknie w zeszłym sezonie zwabiła motyle, tyle że obecnie rośnie na małej rabacie z bukszpanami i żby coś zobaczyć trzeba wyjść na drugi taras, a ja chciałabym widzieć ten przepiękny widok również z domu.

Jak wam się widzi mój projekt? Poradźcie proszę.

Makowo na Kociewiu 14:19, 16 mar 2014

Do góry
Zgłaszam, że moja stipa, werbena i miskant zaczynają kiełkować
Blaski i cienie nowego życia 17:31, 14 mar 2014

Do góry
Przesadziłam do nowych donic hortensje z zeszłego roku, ale myślę że szkoda czasu na takie eksperymenty, lepiej co roku na wiosnę kupić nowe kwitnące

a tu dalsza część rabaty hortensjowej Kindzi- zrobiłam miejsce dla rozplenicy, a właściwie te kamienie są dla psa żeby zamiast ubijać glinę miał wygodnie- ale moje pomysły na jego "wygodnie" chyba się ie sprawdzą- zobaczymy

i z drugiej strony kompostownika narazie brzydko posadzona rozplenica i miskant Gigant
Ogrodowiskowe inspiracje 21:49, 13 mar 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)

Pieknie az dech zapiera, chcialabym u siebie troche podkoloryzowac moja rabate z katalpa. Powiedz mi czy to miskant na zdjeciu i jaki? I co to za zolto-pomaranczowy krzew na pierwszych zdjeciach w jesiennej odslonie, jest za cyprysikami?
Pozdrawiam

Witam Marlenko
Za cyprysikiem jest berberys green carpet miał się przebarwiać na czerwono a nie na żółto :/
A miskant to zebrinus i już tam ich nie ma Za wysokie były, za bardzo dominowały na tej rabacie i kilka dni temu je podzieliłam i przesadziłam Myślę nad jakąś inną trawką może morning light.. jest mniejszy..

Co do drzewa które miałoby przysłonić niefajne widoki to jeszcze nie wiem,dałam sobie narazie spokój, zobaczę co w szkółce zastanę, ale dziękuje za propozycję

Pozdrawiam
Ogród w skali mikro :) 13:08, 13 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Łojj stało siem stało .. Wylazło jakieś 7 szt ...

Ale ja dziś miałam twórczy atak ....

Wreszcie zrobiłam wianuszek dla mojej najlepszejszej Przyjaciółki
Możecie ocenić .. Styl: naturals

Zrobiłam też pułapki na opuchlaki .. Ale pokażę dopiero jak się sprawdzą

Jaki prosty i świetny, ale co się go naszukałam, to moje
trawka w tamto miejsce pasuje i moim zdaniem miskant Ml będzie świetny, po 2 latach miał wysokość u mnie 1,5
Początki w Kruklandii 12:46, 13 mar 2014

Do góry
Rodki widziałam, miskant też, a lawend nie znalazłam, ale dadzą czadu,m nie bój się
te rasę kota lubię
Ogrodowiskowe inspiracje 21:56, 12 mar 2014

Do góry
lenka napisał(a)

Pieknie az dech zapiera, chcialabym u siebie troche podkoloryzowac moja rabate z katalpa. Powiedz mi czy to miskant na zdjeciu i jaki? I co to za zolto-pomaranczowy krzew na pierwszych zdjeciach w jesiennej odslonie, jest za cyprysikami?
Pozdrawiam
Początki w Kruklandii 19:48, 12 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Justynko .. Czy masz może focię tego zestawu rodek + miskant morning light ??

Już szukam...
Początki w Kruklandii 19:13, 12 mar 2014

Do góry
Justynko .. Czy masz może focię tego zestawu rodek + miskant morning light ??
Pomysł na ogród 20:44, 11 mar 2014

Do góry
powoli układam listę zakupów i staram się jej już nie modyfikować
chociaż jak siebie znam to będzie trudne
miłorząb dwuklapkowy Mariken
imperata cylindryczna "Red Baron"
kostrzewa sina
miskant chiński"Zebrinus"
rozplenica japońska "Hameln"
berberys :"Admiration"
berberys "Goldalita"
hortensja krzaczasta "Anabelle"

i ostatni cis...
chociaż ostatnio chodzi mi po głowie inne rozwiązanie na strzyżony szpaler - czy taż parawan -
buk pospolity
i zupełnie nie wiem czy to trafne rozwiązanie

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 20:38, 10 mar 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Kulkowo-stożkowo się u Ciebie zrobiło, popieram to połączenie miskant ML plus werbena i białe róże, nie wiem tylko czy masz tam na tyle miejsca.

Za różami sporo miejsca więc się wszystko zmieści
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 09:49, 10 mar 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Fajnie to wyszło Polu. Tu koło tych Chopinekz ostatniej fotki to daj jakieś wysokie trawy jako tło albo pomiędzy nimi , tylko o delikatnym pokroju ale stosunkowo wysokie bo Chopinki rosna wysoko, może miskanta ML ?? A do tego troszkę werbeny patagońskiej - ona tak świetnie swoją lekkością podkreśla urodę róz..............

Kulkowo-stożkowo się u Ciebie zrobiło, popieram to połączenie miskant ML plus werbena i białe róże, nie wiem tylko czy masz tam na tyle miejsca.
Moja rabata bez pomysłu:( 19:52, 09 mar 2014

Do góry
Witam,mam rabatkę którą chciałabym zmienić,bo wydaje mi się niezbyt ciekawa.Są na niej posadzone róże ,bo bardzo je lubię ale nie sądze terza że posadziłm je w dobrym miejscu.

.Rabata z każdej strony jest widoczna, a posadzone zbyt blisko ścieżki róże są chyba za wysokie.Nie wiem co poprzesadzać lub co dosadzić żeby było ok.Kilka lat tak ciągle tam zmieniam i teraz wygląda ona tak :

obecnie na rabatce są:róże - okryte jeszcze,bukszpan ,zywotnik Nana chyba jakoś tak ,świerk kulisty,modrzew na pniu ,berberys,pięciornik ,trzmielina ,forsycja,a oprócz tego wrzosy ,krokusy,prymule tulipany,irysy,hosty -teraz ich nie widać ale są przy tej obwódce z dachówek.Jeśli byłoby to możliwe to chciałabym żeby róze nadal tam były tylko może bardziej na środku jak myślicie?,bo pięknie kwitły,a także te iglaki chociaż ich to chyba się już nie da przesadzić bo za stare.Starałam się pokazać ją z każdej strony abyście mieli lepszy widok.

Proszę pomóżcieAha dodam,że mam właśnie kupione 4 hosty co prawda kazda inna,miskant maleparthus, miskant zebrinus i rozplenicę może cos z tego by się nadało?

A te dachówki to po to,bo jest róznica poziomów i ta tabata też jest z ukosa ale tam nie bardzo da się dosypać ziemi ,bo jest za niski murek.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:05, 08 mar 2014

Do góry
Netka napisał(a)
Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?

Netka, zaczęłam już jakiś czas temu
Cały ogród obleciałam z promanalem, poobcinałam trawy i limki, a dziś przyszła pora na sadzenie.
W następny weekend planuję trawnik dopieścić.

Jesli chodzi o rabatkę z limkami, jest ona od strony południowo-wschodniej.
Słońce ma od rana do godziny ok 13-14nastej. Potem dom robi jej cień.
Sadziłam do ziemi ogrodowej pomiesznej z przekompostowanym obornikiem i piaskiem,
bo u mnie glinasta ziemia jest. A miskant to ML, tak jak mówisz

Ogród wśród pól i wiatrów 18:28, 08 mar 2014

Do góry
Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?
Co z tym ogródeczkiem począć 21:13, 07 mar 2014

Do góry
Wiunia, Morning Light to miskant a te trawy sie wycina Wiec tnij
Salvia - szałwia 20:42, 07 mar 2014

Do góry
Do tej szałwii lawenda Hidcote. Trawy miskant Morning Light.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies