Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:33, 18 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Limlight mam w dwóch miejscach w szpalerze
jedna na tle thuj, w nogach żurawka georgia peach i trawka frosted curls obok miskant Gracilimus, z drugiej strony red baron
druga na tle domu w nogach runianka, begonia i funkia niebieskawa (nie pamiętam nazwy) obok miskant Variegatus

Vanilla Fraise
Za Sebr, miskanty Gracilimus, przed rozchodnik i żurawka Smoth Comfot

mam jeszcze Pinki Whinki (sadzone w tamtym roku) pod brzozami, posadzone luźno nie w szpalerze w towarzystwie Gracilimusów

Buziak! I cmok!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:25, 18 mar 2014

Do góry
Powojnik

Tulipki

Czosnki olbrzymie

Klon "Red Sunset"

Miskant "Morning Light" - pozostałe śpią jeszcze

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:37, 18 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A co pod pnie? miłki?

Liliowce - jeszcze nie wiem. Na razie mam turzycę Bronze, tę od Tomka nowozelandzką?, rozchodniki, goździki i koniczynę, oraz zieloną hakone. Może wprowadzić plamę przywrotnika?

Marto, nie zaśmiecam u Agniechy.
Narysuję zaraz u siebie i wstawię. Bo nie wiem jak zrobić przejście między hortensje, miskant ML a trawiastość pod brzozami.

Ewa, a gdzie ciąg dalszy rozważań? Byłam u Ciebie, nie ma...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:44, 18 mar 2014

Do góry
A co pod pnie? miłki?

Liliowce - jeszcze nie wiem. Na razie mam turzycę Bronze, tę od Tomka nowozelandzką?, rozchodniki, goździki i koniczynę, oraz zieloną hakone. Może wprowadzić plamę przywrotnika?

Marto, nie zaśmiecam u Agniechy.
Narysuję zaraz u siebie i wstawię. Bo nie wiem jak zrobić przejście między hortensje, miskant ML a trawiastość pod brzozami.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:17, 18 mar 2014

Do góry
Limlight mam w dwóch miejscach w szpalerze
jedna na tle thuj, w nogach żurawka georgia peach i trawka frosted curls obok miskant Gracilimus, z drugiej strony red baron
druga na tle domu w nogach runianka, begonia i funkia niebieskawa (nie pamiętam nazwy) obok miskant Variegatus

Vanilla Fraise
Za Sebr, miskanty Gracilimus, przed rozchodnik i żurawka Smoth Comfot

mam jeszcze Pinki Whinki (sadzone w tamtym roku) pod brzozami, posadzone luźno nie w szpalerze w towarzystwie Gracilimusów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:00, 18 mar 2014

Do góry
Witajcie Kochani. Muszę dodać wyższe piętro w tym kawałku mojego przedogródka, bo jest taki "goły". Wokół róży są trzy rozplenice (śpią sobie) a przy hortensji miskant gracilimus ( tam myślę dosadzić modrzewia szczepionego na wysokości 180cm, którego mam do zagospodarowania). A tu - mam zagwozdkę -czy:
1. jakieś odmiany na pniu może szmaragdy albo trzmieliny w ilości 3 lub 5 sztuk, a może 1 większe drzewko?
2. wywalić te trzy miniatury stożka i dać RH?

Makowo na Kociewiu 16:08, 17 mar 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Zgłaszam, że moja stipa, werbena i miskant zaczynają kiełkować

Ale mam nadzieję, ze w domu?
U mnie w ogrodzie ruszyła hakone
Ogród w skali mikro :) 20:37, 16 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Jaki prosty i świetny, ale co się go naszukałam, to moje
trawka w tamto miejsce pasuje i moim zdaniem miskant Ml będzie świetny, po 2 latach miał wysokość u mnie 1,5

Mam nadzieję ,że warto było szukać tego wianka .. Zakochałam sie w mchu w charakterze materiału.. Ta faktura ... Achhhhhh.....

Skoro mówisz ,że ML będzie pasował to się cieszę i sobie mojego podzielę i kupkę posadzę koło rodziów ...

Te półtora metra to będzie w sam raz

Buziaki
Kiedyś będzie tu pięknie 20:27, 16 mar 2014

Do góry
Kolorystycznie to bym widziała rabaty tak:

-czerwone drzewko- to obecny klon
zielone w okól niego kulki z bukszpanu

zielony narysowany krzew to aktualnie rosnący tam miskantus Silberfeder"
różowe plamki to gożdzik siny
szare - trawa niebieska
żółte - przywrotnik ostroklapowy albo turzyca Evergold
z tyłu fioletowe - szałwia omszona
zielony zygzak - z bukszpanu
małe czerwone krzaczki - trawa Red Baron (mam tam obecnie - 3 małe sztuki
duży czerwony - obecnie rosnący dereń
a na tej częsci:

fioletowe-kontynuacja wrzośców
różowe na kamykach - goździk siny
3 czerwone krzaki - dereń (jeden już tam rośnie)
żółte - trzmielina ?
zielony krzak z białym paskiem - miskant zebrinus - już tam rośnie
przed miskantem - szare - kontynuacja lawendy - choć jakoś słabo mi tu lawenda rośnie - w zeszłym sezonie wyschło mi 10 sztuk i musiałam je wykopać.
te białe mazy - to kamyczki - za zawijasem mam żurawki które kolorem giną w korze
dalej czerwony pasek - berberys bagatelle
przed nim żółte - nie wiem turzyca może lub coś innego niskiego

Generalnie muszę posadzić jakieś rośliny blisko obrzeża, bo w czasie wiatru kora leci mi masowo na trawę (tak jak dzisiaj).

Chciałabym też posadzić gdzieś budleję dawida - ta która rośnie przepięknie w zeszłym sezonie zwabiła motyle, tyle że obecnie rośnie na małej rabacie z bukszpanami i żby coś zobaczyć trzeba wyjść na drugi taras, a ja chciałabym widzieć ten przepiękny widok również z domu.

Jak wam się widzi mój projekt? Poradźcie proszę.

Makowo na Kociewiu 14:19, 16 mar 2014

Do góry
Zgłaszam, że moja stipa, werbena i miskant zaczynają kiełkować
Blaski i cienie nowego życia 17:31, 14 mar 2014

Do góry
Przesadziłam do nowych donic hortensje z zeszłego roku, ale myślę że szkoda czasu na takie eksperymenty, lepiej co roku na wiosnę kupić nowe kwitnące

a tu dalsza część rabaty hortensjowej Kindzi- zrobiłam miejsce dla rozplenicy, a właściwie te kamienie są dla psa żeby zamiast ubijać glinę miał wygodnie- ale moje pomysły na jego "wygodnie" chyba się ie sprawdzą- zobaczymy

i z drugiej strony kompostownika narazie brzydko posadzona rozplenica i miskant Gigant
Ogrodowiskowe inspiracje 21:49, 13 mar 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)

Pieknie az dech zapiera, chcialabym u siebie troche podkoloryzowac moja rabate z katalpa. Powiedz mi czy to miskant na zdjeciu i jaki? I co to za zolto-pomaranczowy krzew na pierwszych zdjeciach w jesiennej odslonie, jest za cyprysikami?
Pozdrawiam

Witam Marlenko
Za cyprysikiem jest berberys green carpet miał się przebarwiać na czerwono a nie na żółto :/
A miskant to zebrinus i już tam ich nie ma Za wysokie były, za bardzo dominowały na tej rabacie i kilka dni temu je podzieliłam i przesadziłam Myślę nad jakąś inną trawką może morning light.. jest mniejszy..

Co do drzewa które miałoby przysłonić niefajne widoki to jeszcze nie wiem,dałam sobie narazie spokój, zobaczę co w szkółce zastanę, ale dziękuje za propozycję

Pozdrawiam
Ogród w skali mikro :) 13:08, 13 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Łojj stało siem stało .. Wylazło jakieś 7 szt ...

Ale ja dziś miałam twórczy atak ....

Wreszcie zrobiłam wianuszek dla mojej najlepszejszej Przyjaciółki
Możecie ocenić .. Styl: naturals

Zrobiłam też pułapki na opuchlaki .. Ale pokażę dopiero jak się sprawdzą

Jaki prosty i świetny, ale co się go naszukałam, to moje
trawka w tamto miejsce pasuje i moim zdaniem miskant Ml będzie świetny, po 2 latach miał wysokość u mnie 1,5
Początki w Kruklandii 12:46, 13 mar 2014

Do góry
Rodki widziałam, miskant też, a lawend nie znalazłam, ale dadzą czadu,m nie bój się
te rasę kota lubię
Ogrodowiskowe inspiracje 21:56, 12 mar 2014

Do góry
lenka napisał(a)

Pieknie az dech zapiera, chcialabym u siebie troche podkoloryzowac moja rabate z katalpa. Powiedz mi czy to miskant na zdjeciu i jaki? I co to za zolto-pomaranczowy krzew na pierwszych zdjeciach w jesiennej odslonie, jest za cyprysikami?
Pozdrawiam
Początki w Kruklandii 19:48, 12 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Justynko .. Czy masz może focię tego zestawu rodek + miskant morning light ??

Już szukam...
Początki w Kruklandii 19:13, 12 mar 2014

Do góry
Justynko .. Czy masz może focię tego zestawu rodek + miskant morning light ??
Pomysł na ogród 20:44, 11 mar 2014

Do góry
powoli układam listę zakupów i staram się jej już nie modyfikować
chociaż jak siebie znam to będzie trudne
miłorząb dwuklapkowy Mariken
imperata cylindryczna "Red Baron"
kostrzewa sina
miskant chiński"Zebrinus"
rozplenica japońska "Hameln"
berberys :"Admiration"
berberys "Goldalita"
hortensja krzaczasta "Anabelle"

i ostatni cis...
chociaż ostatnio chodzi mi po głowie inne rozwiązanie na strzyżony szpaler - czy taż parawan -
buk pospolity
i zupełnie nie wiem czy to trafne rozwiązanie

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 20:38, 10 mar 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Kulkowo-stożkowo się u Ciebie zrobiło, popieram to połączenie miskant ML plus werbena i białe róże, nie wiem tylko czy masz tam na tyle miejsca.

Za różami sporo miejsca więc się wszystko zmieści
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 09:49, 10 mar 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Fajnie to wyszło Polu. Tu koło tych Chopinekz ostatniej fotki to daj jakieś wysokie trawy jako tło albo pomiędzy nimi , tylko o delikatnym pokroju ale stosunkowo wysokie bo Chopinki rosna wysoko, może miskanta ML ?? A do tego troszkę werbeny patagońskiej - ona tak świetnie swoją lekkością podkreśla urodę róz..............

Kulkowo-stożkowo się u Ciebie zrobiło, popieram to połączenie miskant ML plus werbena i białe róże, nie wiem tylko czy masz tam na tyle miejsca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies