Matyldo wklejam zdjęcia brunnery z zeszłego roku - czerwiec, lipiec, sierpień:
Mam ją od zeszłego roku - kupiłam dwie sadzonki w internecie - przyszły mi tylko kiełki

jak widać rozrasta się dobrze, ma duże liście, mocne, grube, szorstkie, srebrno-zielone - przynajmniej ta Looking Glass. Mnie się bardzo podoba i lubię ją. Całą tegoroczną zrobię Ci jutro.
Fiołki labradorskie mają inny kolor liści - taki fioletowawy, ciemniejszy niż zwykłe, za to kwiaty trochę jaśniejsze... i teraz to co napiszę wynika tylko z moich obserwacji nie wiem czy literatura fachowa potwierdziłaby moje słowa... Nie pachnie - przynajmniej nie tak jak fiołki zwykłe bo ja go nie czuję wcale

rozsiewa się okropniście, idzie rozłogami ale też sieje się tak, że jak widać można się łąki dorobić, bardziej ekspansywny niż zwykły przynajmniej u mnie...
Skalnice mam dwie - białą i tą purpurową - dostałam w zeszłym roku od znajomej. Biała wygląda fatalnie - wlaściwie jest sucha z lekką zielenią tzn. liscie - jakieś tam kwiaty wyrosły ale jeszcze nie zakwitły czekam na razie co będzie, ta purpurowa wygląda lepiej - nawet dość zielono ale jest bardzo delikatna, na razie kwitnie. U mojej mamy - takie same dostała dwie - obie zginęły, zbrązowiały całkowicie... może miejsce nie jest dobre... nie wiem... zobaczę co się z nimi stanie po kwitnieniu...
Pozdrawiam