Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Bogusława 11:39, 07 lut 2015

Do góry
Kilka dni temu było takie niskie ciśnienie. 962

Dziś w nocy temperatura -10,5 C
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:23, 07 lut 2015

Do góry
działka ma wymiary 35x25 [m] a oto i schemat:

taras jest wyżej, skarpki małe są usypane i plac zabawa stoi. Cała reszta to trawa tudzież małe rabatki w całości do zmodyfikowania
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:47, 07 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ewo pomyśł na szpaler hortek na tle żywopłotu thujowego to strzał w dziesiątke!
A moze zamiast limelight anabell podsadzona rozplenicą? Bedzie jak w inspiracji pinterest? Chociaz limelight rownie piękna

A myślałam o tym, ale...

1. Stwierdziłam, że anabell jest niższa chyba i może za plaskato będzie?

2. W polu widzenia mam limelighty już posadzone i to byłby taki ciąg widokowy bynajmniej do momentu, aż ekran cisowy nabierze właściwych rozmiarów, bo potem i tak nie będzie tego widać z tej strony. I to dało by taką jednolitość trochę do której usiłuję dążyć

Na zdjęciu niżej widać limelighty te co już rosną, nie widzimy tego, że jeszcze w środku trawnika rosną.

Szmaragdowy Zakątek 10:45, 07 lut 2015

Do góry
popcarol – instrukcję uprawy pomidorków przekazałam zainteresowanemu… dzięki Carola

Kasya – ja też lubię robić rekonesans po ogrodowych wizytówkach. W krótkim czasie można odwiedzić tyle pięknych ogrodów…

ewa004 – no to fajnie !!!

Robertop – super, że wizytówka ci się podoba. Zaraz podreptam do ciebie zobaczyć nowe fotki.

Kindzia – Kasiu, cieszę się że wizytówka wyszła ok.
Macham słonecznie i pozdrawiam cieplutko.

Edit: zapomniałam wkleić licznik...wiosenne odliczanie trwa...

Nasz przydomowy ogródek 10:20, 07 lut 2015

Do góry
Dzięki Wam za wizytę i wszystkim osobiście odpisałem.

Nie chce ta biała macocha
zrezygnować i odejść do morza.

Ale co tam, wczoraj
jak kupowałem kilo soli,
nabyłem też takie cudo
i cieszę się do woli.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:03, 07 lut 2015

Do góry
Agnieszka na szczęście są rzeczy które nie są przereklamowane

i jeszcze kilka innych spraw
Ogród wyrozumiały 09:53, 07 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Iza dziękuję, za miłe odwiedzinki wirtualne

prześliczny kwiat!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 07 lut 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ale już same zbliżenia wybrałam i powtarzają się "tematy"

Dawno się tym nie bawiłam. Muszę spróbować śnieg pstryknąć.

Nietuzinkowe rzekłabym
Skąpana w słońcu 09:28, 07 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ewa gdzie chcesz kupić piwonie, ja na jesień wsadziłam kilka mam nadzieję, że coś z nich będzie

Iwonko, ja jestem zainteresowana kupnem piwonii Ewelina i Do Tell. Póki co obie są w Rozarium, ale dość drogie. Jeszcze będę szukać

Dla Ciebie piwonie

Przyjazny ogród 09:12, 07 lut 2015

Do góry

Przyjazny ogród 09:12, 07 lut 2015

Do góry
Zima coś słabo ostrzy pazury, śniegu jak na lekarstwo, a mróz jak na luty słabiutki. U mnie sprzątanie zakamarków, dzisiaj wycinka krzaczorów, ale i niewielkich świerków - modrzewie zostają, świerki przegrały.

A fotograficznie bardziej przyjemne akcenty z sezonu 2014

Tutaj powstają nowe rabaty, na pierwszym zdjęciu maj 2013, a drugim kwiecień 2014 po przeróbkach i wstępnych nasadzeniach. Początkiem tego sezonu jeszcze sporo zmian w tym miejscu, dojdą też nowe nasadzenia pod brzozami.

Dalie - Dahlia 09:06, 07 lut 2015

Do góry
Izolda napisał(a)
A ja posadziłam w doniczkach moje mikro dalie, zaczynają wypuszczać pędy, będę je sadzonkować żeby uzyskać więcej karp. Polecam ten sposób, z jednej karpy można uzyskać nawet kilkanaście sztuk, zakwitną oczywiście w tym sezonie i dorównają wielkością karpie matecznej.

O tym sadzonkowaniu możesz coś więcej napisać?

Mam taka dalię i chętnie ją rozmnoże

Ogród tworzony z pasją 09:03, 07 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Już trochę lepiej, nawet wyszedłem na chwilę żeby parę zdjęć zrobić. Nie dało się oprzeć świeciło słońce i pięknie było

Cześć Karol. Nadrabiam nieobecność. Piękne zdjęcie. Pozdrawiam.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:58, 07 lut 2015

Do góry
Robię kolejne podejście do trawek...Zależy mi bardzo na minimalistycznym ogrodzie

Tak to wygląda w całości.

Zaczynając od bramy, pierwsza część rabaty wygląda tak:
Po prawej stronie zamiast kostrzewy sinej mogłabym dać Silver Sceptre a po lewej za ML i cisem Red Baron.

Środkowa rabata to bukszpan z ciemno bordowymi żurawkami ( będzie powtórzenie z przedpłocia gdzie mam śliwy wiśniowe i takie same żurawki).
Gracilimusów nie będzie, hortensja będzie przesadzona na środek rabaty.

Na końcowej rabacie będzie z tyłu za grabem ML w szpalerze, zamiast lawendy Red Baron a jako obwódka Silver Sceptre. Tam gdzie koniec lawendy i jest pęcherznica będzie w poprzek Gracilimus.

Plac wypoczynkowy to Ice Dance jako obwódka i Red Baron przed smaragdami.

Ufff, ciężkie to planowanie...ale mam nadzieję, że teraz będzie to spójne i powtarzalne

Ogród tworzony z pasją 08:54, 07 lut 2015

Do góry
Zima w pełni, a borówki już poczuły wiosnę..
Co posadzić wokół działki 36 x 60 m 08:14, 07 lut 2015

Do góry
Mimo, iż od początku tego roku śledzę temat ogrodnictwa, to chyba mam intuicję..pojadę na działeczkę..zrobię foty i naniosę tam drzewka w Paintcie jak to miałoby wyglądać. Z tego co się orientuję, to w marcu powinniśmy obsadzać działkę wokół, właśnie tymi świerkami serbskimi i brzózkami..nie chciałam za dużo sugerować Wam, być może ktoś miałby inne spojrzenie na moją działkę...Póki co wielkie dzięki!

Widok "na podwórze"

Obora z lewej strony

Blaszak z prawej strony

W związku z tym planuję zrobić tak: wokół świerki serbskie, natomiast całe podwórze przeistoczyć w mini lasek świerkowo - brzozowy..co Wy na to?czyli taki, który zakryje i oborę i blaszak. Działka ma długość 60 m, więc te 20 zamieniłabym w lasek. Co Wy na to ? Doradźcie, pomóżcie..wszelkie zdania mile widziane...aha..lasek miałby mieć leśne roślinki +grzybki..Liczę na WAS !
Ogród prawie romantyczny 08:08, 07 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Takie małe wspominanie Już niedługo znów tak będzie

Ślicznoty pokazałaś
pozdrawiam w sobotni poranek, świeci słońce, jest mrozik i piękne błękitne niebo.
popijam kawę i delektuję się urodą kwiatów z Twojego ogrodu.
Ogród prawie romantyczny 08:06, 07 lut 2015

Do góry
Jakie roze wybrałas ?kolorki mi tez napisz ....bo za lotna w temacie nie jestem

Oj

Canna - paciorecznik, kanna 07:25, 07 lut 2015

Do góry
Justi_842 napisał(a)
Witam.
dziękuję za odpowiedz, pokazuje zdjęcia, mam nadzieję że da się je uratować bo mam tylko te canny i nie chciałabym ich stracić.
Pozdrawiam Justyna

Niestety, te podsychające smugi to nie cecha odmianowa a wirus radzę pozbyć się ich z ogrodu i nie sadzić nowych w tym samym miejscu.
Moja "przyziemna" :) pasja 06:45, 07 lut 2015

Do góry
Jagoda a dlaczego graby fastigata? Pospolity bedzie tańszy, urosnie szybko i będzie stanowil zaslonę zimą. Kup teraz na allegro najwieksze 1,5 m sadzonki i prowadź je na drzewka. Kupiłam dwa tygodnie temu takie graby na podmianke i oceniam, że w ciągu 3 sezonow będą z nich niezłe topiary placilam za szt 4,5 zł..... A nie 140 jak za fastigaty. Kup teraz, zanim powstanie domek będą duże.

Co do domku oblozonego drewnem..... Mam garaż .... I konserwacja w tym roku to była masakra pila teksanską... Listew nie odkręcisz bo się wypaczą i juz ich nie przykręcisz.... A malowanie każdej listyw na tynku trwalo miesiąc....

Aczkolwiek nigdy bym mojego garazu nie zamieniła na inny. Myslalam wlasnie o tak oblożonym nym drewnem domku gospodarczym od ktorego mozna byłoby pociagnac pergolę z białym żaglem zamiast stałego dachu, na scianie bocznej domku ściana wodna podświetlana. Imprezownia idealna

Ps. Z boku zdjecia masz moje graby wyhodowane z cienkich patyczków, ze nikt nie wierzył , ze to będą kiedyś topiary.... A po dwoch sezonach juz uwierzono W tym roku bedą już piekne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies