Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Dwa światy 11:59, 29 paź 2011

Do góry
Róża The Fairy zachwyca tak długim i obfitym kwitnieniem Obwódka z tawuły ładnie się przebarwia. Przedogródek w słońcu śliczny
Po prostu ogród... 17:06, 26 paź 2011

Do góry
sylllwia napisał(a)
Hmm, Danusiu ten post powyżej to chyba chciałaś napisać u Bogdzi w wą

tku? Tu może nie doczytać.

A doczytałam się . W piątek zajrzę do najbliższych ogrodników i zobaczę czy są i po ile. Tawuły piękne. Pozdrawiam.
Po prostu ogród... 21:52, 24 paź 2011

Do góry
Tutaj mam naprzemiennie posadzone tawuły 'Gold flame' i 'Gldmound', ale jeszcze malutki

Po prostu ogród... 21:36, 24 paź 2011

Do góry
Mam u siebie tawuły gold flame i gold moud - obie piękne, ale gold moud szybciej rozwijają listki wiosną i są jej pięknym zwiastunem. Poza tym łatwiej je uformować w zwartą kulkę. Gold flame są wg mnie trochę bardziej "nieporządne" Poczytałam, że trzeba je wiosną mocno ciąć - więc przycięłam w kulki i rzeczywiście, bardzo się zagęściły. A ich największym atutem - jak dla mnie - jest bezproblemowość. Rosną u mnie na glinie, gdzie raz jest nadmiar wody, raz niedobór i dają sobie radę, na nic nie chorują i niewielkim wysiłkiem można je ładnie uformować
Pozdrawiam,
Po prostu ogród... 21:27, 24 paź 2011

Do góry
Ewa - wczesną wiosną tawuły 'Gold Flame' są fajne rudawe

potem robią się żóltawo-zielone

latem mają drobne, niepozorne, różowe kwiatuszki
a jesienią super przebarwiają się na czerwono

Wszystkie zdjęcia są z tego roku i teraz fajnie widać jak przez jeden sezon podrosły.
Nigdy ich jeszcze nie przycinałam, ale na wiosnę chyba będzie trzeba je przyciąć na kulki.
Po prostu ogród... 20:12, 24 paź 2011

Do góry
Piękne te tawuły Gold Flame. Czy w okresie wiosennym i letnim ładnie wyglądają? Warto je sadzić?
Ogród na skraju sadu 11:57, 24 paź 2011

Do góry
Kasiu, jeśli mogę doradzić. Derenie w kulkach nie wyglądają. Ich naturalny pokrój jest odwróconym trójkątem, szeroki - bardzo musisz mieć z nich kulki? Również pęcherznica cięta w kulki nie wygląda, bo ona (jakby Ci to wytłumaczyć) ma takie proste badylowate gałęzie i nie wypuszcza na końcówkach tak jak tawuły. Oczywiście, że wszystko można ciąć ale to jest bardzo duży nakład pracy/starań. Oczywiście, że te krzewy trzeba jakoś ciąć.
Po prostu ogród... 20:20, 23 paź 2011

Do góry
Jesienna kolorki tawuły japońskiej 'Gold Flame'

Bałagan z listków pod orzechem

Tuje kuliste 'Mr Bowling Ball' z donic zadołowałam w gruncie na zimę

Mój ogród pięknieje. 10:06, 22 paź 2011

Do góry
To wcale jedno drugiemu nie przeczy, aby na jednaj rabacie nie było pomieszane zbytnio. Ale front? Owszem może być śródziemnomorski.

Dołóż na rabatach wyspowych kule niekoniecznie z bukszpanu, możesz ciąć berberys w kulki lub tawuły japońskie a nawet wielkie pęcherznice. Cudne kolory będą Czerwone, żółte

No i koniecznie trawy - miskanty i turzyce Carex.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:02, 20 paź 2011

Do góry
No i proszę - wszystko o różanecznikach podane jak na talerzu - dziękuję Danusiu .
A przyznam się, że Twój "Ogród z lustrem" to znam prawie na pamięć , podobnie jak "ogród nowoczesny" (ach to bonsai), i "rysowany kreską" (dzięki niemu mam platana w obwódce bukszpanowej).
Oj dzieje się w ogrodzie z lustrem, a ten bajeczny zakątek z brzozami pożytecznymi podoba się nie tylko mi . Tylko nie wiem jak to u mnie połączyć z zagospodarowanym już obok klombem (klon Red Sunset a pod nim tawuły goldflame, na froncie podżwirkowany żywopłocik bukszpanowy). W ogrodzie z lustrem jest ekran z cisa...

Pozdrawiam,
Agnieszka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:17, 19 paź 2011

Do góry
Hej Elu,
pogoda taka, ze posadziłam tylko wisienki, reszta czeka... muszę się w końcu zebrać.. ale jak nie wyjazd, to jakieś załatwiania i trafiamy do domu kolo 7mej jak jest już ciemno :/ No ale za chwile weekend, w sobotę może coś w końcu powalczę

Fotki

Posadzony bluszcz od Ciebie - wzdłuż wątpliwej urody betonowego płotu sąsiadów:

Wiśnie z większej i mniejszej perspektywy:

Reszta czeka i zdobi wejście - części nie widać, od drugiej strony:

Tawuły po sierpniowym cieciu już się ładnie rozkrzewiły:

Poziomki nadal kwitną i owocują, choć są bardzo podziurawione przez ślimaki:

I na koniec cyprys - chyba schnie :/ trzeba go było od razu zwrócić jak zauważyłam ten odrąbany korzeń :/

Pszczelarnia 21:42, 18 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gaba, nie dręcz. Powinnam spisać moje rośliny i pogrupować na rabatach, zrobić plan domu i ogrodu, tego jak JEST. Funkie od dawna kupuję w ciemno, bo tego nigdy za wiele, teraz zaczęłam żurawki (zawsze się przydadzą), zafascynowały mnie hortensje. Uwielbiam trawy, tawuły, irgi, berberysy. I lubię masywne rododendronowe klimaty. A kwiatki to zawsze kupuję, nawet jak nie znam, bo ja lubię je sadzić i patrzeć i uczyć się ich zachowania.

Jakbym słyszała siebie. Fascynacje nieco inne, ale myślenie podobne.
Pszczelarnia 13:53, 18 paź 2011

Do góry
Gaba, nie dręcz. Powinnam spisać moje rośliny i pogrupować na rabatach, zrobić plan domu i ogrodu, tego jak JEST. Funkie od dawna kupuję w ciemno, bo tego nigdy za wiele, teraz zaczęłam żurawki (zawsze się przydadzą), zafascynowały mnie hortensje. Uwielbiam trawy, tawuły, irgi, berberysy. I lubię masywne rododendronowe klimaty. A kwiatki to zawsze kupuję, nawet jak nie znam, bo ja lubię je sadzić i patrzeć i uczyć się ich zachowania.
Ogródek do przeróbek ;) 15:42, 17 paź 2011

Do góry
Witajcie Cały czas myślę o przerobieniu już istniejącej części ogrodu. Ślicznie dziękuję wszystkim odwiedzającym i doradzającym!!!
Droga Danusiu, przerobiłam pomysły wg. Twoich sugestii (część jest na stronie 4) a tu fragment z ławeczką. Było tak:

gardenarium napisał(a)

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!

Analizuję i nieźle, nieźle, ale buk chyba zamień z tą sosną za nim. a 9 to choina kanadyjska? Przydałoby się ich więcej w prawo.

7 zrób stożek z bukszpanu lub cisa.

6 dobrze, daj jednakowe małe zwarte np. jakuszimańskie.

2 - zawijasek strzyżony lub ciąg kulek żółtych, dobrze się je strzyże.

a po zmianach tak:

przy buku i stożku z poprzedniego zdjęcia zaczynałby się zawijasek;
"idąc" dalej w prawo jest ten chaotyczny kawałek (tu szerokość od ogrodzenia wynosi 5 m). Pomyślałam o czymś takim:

czyli: żywopłocik lub troszkę luźniej posadzone choiny kanadyjskie, przed nimi miskant i dalej niestety nie wpadłam na nic początkowo kusiło mnie,żeby dać hortensje, ale one już są zaplanowane przy ławeczce, chociaż....może...nie byłoby źle?
zawijasek i już na końcu na lewo świerk Inversa (już sobie tam rośnie)
Kochani, piszcie!
Mój ogród pięknieje. 09:00, 17 paź 2011

Do góry
Tak zrobię, nie wiedziałam ,że jest na to sposób. Profus te roślinki to tawuły 'Golden Princess' ,powinny kiedyś zasłonić żwirek. Skoro jestem przy głosie mam pytanko. W centralnej części ogrodu są dwie rabaty z bylinami, miały być płynne, w stylu angielskim, takie uwielbiam. Wiem ,że takie obsadzenia są trudne. Niestety porwałam się chyba z motyką na Słońce. Nie miałam żadnego planu nasadzeń tylko intuicyjnie:wysokie do środka niższe na zewnątrz i wyszło jak wyszło, bez szału. Zastanawiam się, co poprawić, co zmienić? Czy może czymś je obsadzić, zrobić żywopłocik? Sama nie wiem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Agata

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:13, 17 paź 2011

Do góry
jak patrze na sprzątniętą rabatę ze świerkami to nasuwa mi się myśl że można ją też inaczej potraktować-posadzić coś niższego, co będzie ładną masą- może róże okrywowe - np białe - White Aspiryn, lub White Rose, albo wypełnić rabatę dużą plamą liliowca Stella D'Oro - ta odmiana kwitnie bardzo długo i jest nie wysoka ( tylko nie wiem czy lubisz żółty, a ten liliowiec jest żółty), albo jasne kule tawuły japońskiej Golden Princess a między nimi coś niziutkiego- runianka japońska jeśli jest tam półcień, czy irga dammera 'Major', albo nawet czerwona odmiana żurawki. Nadają się też tam niskie lilaki Palibin zamiast tawuł japońskich. Wtedy z tyłu można między świerki dosadzić łądną odmianę miskanta chińskiego czy molinia arundiinacea.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:58, 16 paź 2011

Do góry
Sebku, żurawki w gruncie się rozmnażają, dzielic będę na wiosnę; bukszpany-o właśnie mam 2 doniczki z sadzonkami od Danusi-reszta mi padła-muszę zadolować, berberysy i tawuły też sobie znalazły lokum, muszę już je chyba okryć bo szkoda byłoby ich; hortensji mialam mało, ale Lime i tak muszę zakupić dopiero na wiosnęale chodzi mi o to, że mało miejsca mam bo w lutym znów pewnie zacznę szalec z nasionkami(obiecałam sobie, że już nie, ale znając siebie...)więc parapety zastawie znówach...narzekam, narzekam ale i tak to lubię
Ogródek do przeróbek ;) 12:44, 13 paź 2011

Do góry
anka napisał(a)

1-jaśminowiec
3- sosny piramidalis
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain

pomocy!!!

Analizuję i nieźle, nieźle, ale buk chyba zamień z tą sosną za nim. a 9 to choina kanadyjska? Przydałoby się ich więcej w prawo.

7 zrób stożek z bukszpanu lub cisa.

6 dobrze, daj jednakowe małe zwarte np. jakuszimańskie.

2 - zawijasek strzyżony lub ciąg kulek żółtych, dobrze się je strzyże.
Ogródek do przeróbek ;) 12:58, 12 paź 2011

Do góry
Witam ponownie przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł dotyczący tej cześci rabaty
pierwszy pomysł jaki miałam- przed żółtymi tujami dać żywopłocik z bukszpanu i obok po prawej albo jeddeloch albo nidiformis

ale wpadłam na coś chyba lepszego (z pewnością bardziej praktycznego )

1-jaśminowiec
3- sosny piramidalis
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain

pomocy!!!
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 00:00, 11 paź 2011

Do góry
profus napisał(a)
Teraz, obok tego koła z kostki, mam inną rabatę. Już ją trochę zmieniłem.
Było tak.

Teraz tak:

W tym rogu posadź jedno piękne drzewo (może być ten wiąz i kilka jednakowych hortensji bukietowych i to wszystko.
No chyba że pachsandrę pod hortensjami i tulipany jeden kolor (biały), żeby wiosną kwitło.

Natomiast wszystko inne przekop.
Zamiast szpaleru tawuł daj zywopłocik z bukszpanu taki jak po drugiej stronie. A tawuły tnij w kulki i zrób z nich gdzieś kompozycję pod drzewem. Po prostu je "rozsyp".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies