Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z przeszłością

Ogród z przeszłością

kaisog1 22:46, 04 lut 2012

Fajnie wygląda ta sosna Samotnica taka się "ostała"
Sebek 22:47, 04 lut 2012

No właściwie to już można mieszkać

Musisz zadbać o piękne widoki z okien
monteverde 22:56, 04 lut 2012

Jolu ten Twój nowy ogród to tylko ten prostokąt z sosną?
Joku 23:06, 04 lut 2012

Gosiu, to jedyne drzewko w tej bezpośredniej okolicy. Akurat nam się trafiło.

Sebek, do mieszkania to jeszcze nie bardzo. Wszędzie pełno jakichś narzędzi, pełno kurzu, nie ma się gdzie umyć. Obiecuję zadbać o widoki z okien.

Aniu, jest jeszcze pasek ziemi obok domu i przedogródek. Ale tam nie poszaleję za bardzo bo M. musi gdzieś upchać swoją bagażówkę.

Jeszcze kilka miesięcy nie uwierzyłabym że tak nam się odkręci. A wszystko przez (albo dzięki) dość niespodziewanej wyprowadzce naszych sąsiadów - emerytów z góry.
barbara_kraj... 01:12, 05 lut 2012

A wiesz Jolu, ja tak jak Gosia - zazdroszczę Ci tego nowego miejsca, które urządzisz po swojemu. Bogatsza w doświadczenia, z solidnym roslinnym zapleczem zagospodarujesz się szybko.
Życzę wytrwałości i siły
Martek 02:04, 05 lut 2012

Joku ,że ja nie załapałam wcześniej ...
Będzie dobrze już jest świetnie idziesz w nowe .Masz nowe pole do popisu i w domu i na dworze .Rośliny jakieś są ,większe dokupisz i już widzę jak pijesz sobie na tarasie herbatkę ...Pomyślności !
Joku 11:07, 05 lut 2012

Dziękuję Dziewczyny za słowa otuchy. Też myślę że będzie "kolorowo" jak to mój M. mówi. Zebrane doświadczenia faktycznie się przydadzą. Przynajmniej taką mam nadzieję.
monteverde 11:15, 05 lut 2012

Teraz już będziesz robiła nasadzenia na "pewniaka"
ircia 11:16, 05 lut 2012

Jolu, czy masz już jakiś konkretny plan na zagospodarowanie nowego ogrodu? Czy będzie w podobnym stylu jak Twój obecny? Zima to fajny czas, na tego rodzaju przemyślenia
Joku 18:41, 05 lut 2012

Wiem co ma się znaleźć w ogrodzie: placyk gospodarczy z kompostownikiem i inspektem, podniesiona grządka na truskawki, miejsce do siedzenia, albo i dwa (oprócz tarasu), domek ogrodnika, trawnik, stawek (nie jestem do końca przekonana, mąż chce). No i oczywiście rabaty. Myślę tym razem o liniach prostych, ale zobaczę w terenie jak to będzie wyglądać. Może wrócę do łuków, zawijasów. Zależy mi na uzyskaniu zacisznego, osłoniętego miejsca. Czyli pod płotem po obu stronach krzewy, małe drzewka, jakieś pergole z różami i powojnikami. Planuję posadzić tuje szmaragdy, żółtą tuję Rheingold (obydwie odmiany sprawdziły się w obecnym ogrodzie), cisy (marzy mi się żywopłot z cisa - ach, to Ogrodowisko). Polubiłam śliwę wiśniową, oczywiście musi być jakaś hortensja - tyle się o nich tutaj naczytałam. Moja ostatnia miłość to kaliny, mam już upatrzone dwie kandydatki. Z mniejszych kosodrzewiny, tawuły japońskie, bukszpany. No i oczywiście byliny i róże + największe skarby z obecnego ogrodu. Oj, ale się rozpisałam...