Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Liliowo i kolorowo:) 19:42, 12 lip 2013

Do góry
Floksy dopiero zaczynają kwitnienie i jak pięknie pachną a chyba z metr albo i wiecej sa wysokie w tym roku Hortensja biała co była czerwona i takie tam inne widoczki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:49, 12 lip 2013

Do góry
Pytasz chyba o inne zdjęcie, bo tu nie mam traw, już piszę co tu jest: na pierwszym planie hosta 'Patriot' trochę zmasakrowana przez ulewne deszcze i chyba ją już grzyb zaatakował, po prawej są hosty 'Stiletto', pomiędzy nimi dąbrówka rozłogowa 'Burgundy Glow' ,potem jest rozchodnik biały, za nim miniaturowa odmiana przywrotnika ostroklapowego, żurawki w odmianach 'Obsydian' 'Marmelade', floksy,które stamtąd wywalę, bo brzydko się pokładają.

A na zdjęciu z trzciną na dole jest tojeść rozesłana 'Aureum'.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:35, 12 lip 2013

Do góry
Pozdrawiam odwiedzających przed pracą Być może dzisiaj to będzie "ten dzień" gdy mnie do cywilizacji podłączą
U nas sobie... pada... Wczoraj udało mi się ciut ciut popracować w ogródeczku... ale coś ten rok w moim rejonie pracy ogrodowej nie służy...

Mam do Was pytanie - i prośbę - otóż mam takie miejsce "przy płotku" - jeszcze niedawno był tam "ugór" ale w zeszłym roku zrobilam rabatkę - pierwsza była raczej do kitu bo posadziłam wszystko niskie... druga też jest raczej do kitu choć posadziłam trochę wyższego - za to kolorystycznie jest szaleństwo i ogólnie "na oko" ładnie wygląda jak się spojrzy z daleka (zdjęcia nie oddają tego). Kolory są wszystkie - bo chcialam wiedzieć jaki najbardziej by mi tam przypasował. A rosną sobie tam: zawilce, aksamitki, gipsówka, liatra, wiciokrzewy, pięciornik, heliotropy, lilie, lawenda, kuklik, szałwia, smagliczka, floksy drummonda no i nie wiem może co jeszcze Wiele to jednorocznych więc raczej bezproblemowo wypadnie Na pewno też wypadnie wiciokrzew bo nie mogę znieść ilości mszyc jaką ma wiosną.
I tak: wiem że tak nie zostanie w przyszłym roku - i mam dwa pomysła na tą rabatkę i nie wiem co będzie lepsze i dlatego prośba do was o pomoc Miejsce jest słoneczne.
Pomysł nr 1 - to mi podpowiada serce i bardzo chciałabym bo nie mam na razie dla nich innego miejsca w ogrodzie to:
róże
lawenda/szałwia
lilie
no i coś rzucić na płotek
kolorystycznie trzymać się bieli, różu, fioletu

pomysł nr 2 to bardziej "wiejsko" czyli
jeżówki w roli głównej i jakies inne byliny, rudbekia, liatra coś tam takie. Kolorystycznie - do "ustalenia" I mam wrażenie że być może pomysł nr 2 byłby w tym miejscu lepszy... ale... chciałabym róże... Z drugiej strony płotka są hosty i myslę o posadzeniu tam cisów. Rabatę oczywiście można poszerzyć

Teraz będą obrazki miejsca i proszę powiedzcie co myślicie

Mazury i mój kawałek ziemi 11:04, 11 lip 2013

Do góry
Dużo ślicznych kwiatów na powitanie w ogrodzie.

Floksy, Nachyłek, Pysznogłówka, Przetaczniki - i wszystko w sporych kępach.
Ładnie masz
Mazury i mój kawałek ziemi 10:52, 11 lip 2013

Do góry
Fajnie że już jesteś Kwiatuszki pokazały swoje wdzięki ślicznie i kolorowo!!!! Floksy masz fajne ja takie kupiłam ale niestety mi jakieś choróbsko je zniszczyło Juki też masz piękne ślicznie wyglądają jak kwitną !
Ogród na pewno też za tobą tęsknił na szczęście Pańcia już jest i już trawka wykoszona i w ogóle ......wena wróciła
Pozdrawiam
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 10:37, 11 lip 2013

Do góry
Całość nie przedstawia się imponująco. Jest już po piwoniach, czekam na jeżówki i floksy.

Bardzo lubię czyściec wełnisty. Jak jest jakaś dziura do załatania na rabacie to pierwszy mi przychodzi do głowy właśnie on a druga bergenia. Nawet zimą widać je na rabacie. To są takie bezobsługowe, niewymagające rośliny. Znowu chciałam użyć słowa "pancerne", którego nadużywam, ale jak się zastanowić to właśnie takich roślin mam większość.

Tak kwitły floksy i jeżówki w ubiegłym roku

Wzrok przenosimy górą - w żadnym wypadku nie patrzymy na trawnik...
Po lewej dojrzewa rabatka cienista (akurat na zdjęciu jest równie słoneczna jak reszta ale najszybciej wchodzi na nią cień). Pokażę ją w kolejnej odsłonie.
Mój 4 arowy azyl... 23:00, 10 lip 2013

Do góry
Dzisiaj było podlewanie, podlewanie i podlewanie! Nie zdążyłam wszystkiego, ale jutro dokończę, chyba że popada
Zakwitają floksy, na razie różowe

Śniedek Saundersa jeszcze w pączkach

Zakwitnie mi wreszcie trojeść bulwiasta. Z nasion ją hoduję
Ogród z łezką 21:19, 10 lip 2013

Do góry
Przyjechałam właśnie od Bogusi z "Moja działka". Dziewczyny...co za cuda tam ma!!!! Lilie przecudne, róże, jaka anabelka, jaka ogrodowa, floksy do cycków (jakie zdrowe i piękne), piwonii cały szpaler...wszystko pięknie rośnie, duuuuużo pięknych kwiatów. A wylizane na maxa, żadnego chwaściorka!!!!!! To nie pierwszy raz jak spotkałyśmy się w realu...ja nie wiem, czy my się kiedyś nagadamy tak do końca...
Dostałam donicę orlików i coś jeszcze co na fioletowo kwitnie i się płoży...nie pamiętam co to Bogusiu. Na dodatek Bogusia odwiozła mnie do domu!!!!

Bogusiu dziękuję za przemiłe spotkanie!!!!!! Trzeba znowu powtórzyć!!!!!
Ogród... reni 17:18, 10 lip 2013

Do góry
Na wiejskim zakwitły mieczyki

i inne

dalie

floksy

werbena

Mazury i mój kawałek ziemi 15:48, 10 lip 2013

Do góry
Floksy które chyba na zawsze będą mi się kojarzyć z ogrodem mojej babci
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:52, 09 lip 2013

Do góry
Powetowałam wczorajszą porażkę..zajechałam do mego Pana Bylinowego i zaszalałam
Moja nowa rabata będzie bogata... w gatunki i kolory... to nieuniknione.. nie potrafię trzymać sie planów kolorystycznych ani innych Z przeznaczeniem nie będę walczyć....

Kupiłam brunerę z ładnymi liśćmi i takim żółtawym obwódkiem, nazyw się Silver Heart

Floksy o kolorowych liściach nazwa Goldmine (tym razem zapisałam wszystkie nazwy co kupuję

Trawki ML... jedną kępę mam, będzie druga dla symetrii..

I napewno was zaskoczę, ale kupiłam naparstnicę... inne rozdaję, a nowe kupuję... ta jest odmianowa i o kwiatach cytrynowych Niech się sieje ku radości forumek Nazywa się Castor Primose... wielka doniczka.... będzie sadzonka z dzieciokami Ma tylko jednego kwiatka.... ale możliwe, że w tym roku jeszcze zakwitnie Ale kolor się zgadza z netem.. to wzięłam ze strony http://greenappleinn.wordpress.com/2011/06/ Śliczna jest

Pokażę nasz ogród 09:01, 09 lip 2013

Do góry
W bylinówce jest jeszcze wiele innych roślin, które jeszcze nie kwitną, bądź przekwitły już:
ostróżki, floksy, haber , jeżówki. Są momenty kiedy wygląda naprawdę pięknie. Ale jak przekwita i trzeba wyciąć przekwitłe pędy robi się łysy plac, z którym nie wiem co mam robić . Tymbardziej, ze rabata znajduje się w centralnej części ogrodu.

Rododendronowy ogród II. 21:38, 08 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Bogdziu szybko przyleciałam...nie chcą ostróżki u Ciebie rosnąć? A dlaczego nie? Ile razy próbowałaś?

Ja ciągle nadzieję mam, że trzecie zalanie mimo wszystko przeżyją. Odganiam te ulewy gdzie indziej ciągle, ale słuchać mnie zupełnie nie chcą;(

Nawet floksy marnieją mi w oczach, ile można w wodzie...a w tamtym roku takie ładne były, w tym samym miejscu...

Pozdrowionka

Kasiu no niech ten deszcz idzie gdzie indziej, bo inni musza podlewac ogrody bo mają suszę a u Ciebie bez końca pada.Współczuję bo tyle wody moze zniszczyc wiele roślin. Przegoń ten deszcz.Pozdrawiam Kasiu.
Rododendronowy ogród II. 20:19, 08 lip 2013

Do góry
Bogdziu szybko przyleciałam...nie chcą ostróżki u Ciebie rosnąć? A dlaczego nie? Ile razy próbowałaś?

Ja ciągle nadzieję mam, że trzecie zalanie mimo wszystko przeżyją. Odganiam te ulewy gdzie indziej ciągle, ale słuchać mnie zupełnie nie chcą;(

Nawet floksy marnieją mi w oczach, ile można w wodzie...a w tamtym roku takie ładne były, w tym samym miejscu...

Pozdrowionka
Ogród z łezką 19:27, 08 lip 2013

Do góry
W piątek w nocy lało...rano woda stała wszędzie, gdzie spadku nie ma. A wieczorem na grzyba pryskałam, burze sobie krążyły, nadzieję miałam...
Definitywnie zdecydowałam się na przedłużenie odpływu liniowego wzdłuż róż...ciągle mi je wypłukuje...przy tak intensywnych deszczach bruk nie zdąży odbierać wody i płynie sobie...Niestety to wiąże się znowu z brukarzami...muszą przyjechać, rozebrać i dołożyć, ale trudno. W sobotę lawendę muszę do donic wysadzić, stratują jak nic...róże się kolcami obronią
M pojechał w piątek na noc do pracy, tu podobno też deszczysko czadu dało...Zabrze, Ruda Śl. zalane...

Rano w sobotę zaraz na skarpę plewić wlazłam, na początku się kleiło do rękawiczek, ale potem coraz lepiej było Nie zrobiłam całej, padłam na pysk...śmiałam się, że nawet kapo by mnie nie zmusił do ponownego schylenia się...

Martwią mnie bukszpany w łezce...nigdy tam woda nie stała...aż do tego lata

ostróżki może...

Floksy pożal się Panie...lilie przy łezce też, nawet tawułka i dereń...
Zobaczymy co się ostanie. Najwyżej liliowcami obsadzę Gorzej jak susza będzie...
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:59, 07 lip 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Śliczny ten Twoj ogrod Tez lubie floksy w ogrodzie i ich zapach ale masz cudne kwiaty katalpy.Pozdrawiam serdecznie

Danusiu dziękuję za te miłe słowa - zwłaszcza w ogrodowym dołku
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:07, 07 lip 2013

Do góry

Zaczynają kwitnąć floksy wiechowate

I kosmosy, które same się wysiały

Ostróżki - nie ma białych i różowych....Niedobrze....Ale może jeszcze kiedyś się pojawią...

Mój kawałek raju II 12:43, 07 lip 2013

Do góry
Moniika napisał(a)
Piękne ! Od lilii przez róże, po floksy - wszystko dorodne i wychuchane Hortensje takie wielkie ! Ach Aniu jak w Secret Garden ...

Monika zapomniałaś astra divaricatus został przy jeżynie

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:39, 07 lip 2013

Do góry
Śliczny ten Twoj ogrod Tez lubie floksy w ogrodzie i ich zapach ale masz cudne kwiaty katalpy.Pozdrawiam serdecznie
Mój kawałek raju II 07:39, 07 lip 2013

Do góry
Piękne ! Od lilji przez róże, po floksy - wszystko dorodne i wychuchane Hortensje takie wielkie ! Ach Aniu jak w Secret Garden ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies